Kost til triatleter.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Ernæring Sport og præstation
Elitesport..
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Lidt om mig. Helle Bach Løbetræner i Bjerringbro løbeklub BAM
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Balance i energiregnskabet
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole
Svømmetalenter og optimal kost
Løberens kost og ernæring
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Kredsløbstræning
Maden stiger dig til hovedet!
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Kost & Væske Start med at fortælle soldaten at han/hun skal se sig selv som elite – og en elite præstation kan ikke udføres uden tanke på kost og væske.
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Alt du skal vide i ét oplæg!
Optimal ernæring Tri4, November 2012.
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Husk at slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Byder velkommen til temaaften om kost og træning
Forældre- og fødselsforberedelse
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
SPORTSERNÆRING FOR FODBOLDSPILLERE
KOSTPROGRAM 2013.
Symptomer ved HJERTESVIGT
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
VITAMINER OG MINERALER
Præsentation Birgitte Hoffmann, bor i Ølstykke. Jeg er 58 år
Ny i Triatlon.
Kostberegning.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Unge og overvægt.
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Præsentationens transcript:

Kost til triatleter

Lidt om mig Sundhed og idrætspædagog Ernæring og sundhed Selvstændig (kostfit.dk) Læs artikler på tritalk.dk

Programmet Intro kulhydrater, protein, fedt Vitaminer Væske Energiprodukter/proteinprodukter Restitution Opsamling omkring råd Folder

Hvorfor er kosten vigtig? Vi udsætter kroppen for stress Giv din krop de bedste forudsætninger under fysisk aktivitet Minimer træthed Undgå sygdom

Kulhydrater Kulhydrater er hjernens og dine musklers vigtigste energikilde og derfor er det vigtigt at dine lagre er fyldte når du skal træne. Kulhydrater bliver lagret I dine muskler og I din lever som glykogen. Disse lagre tømmes hurtigt ved hård træning. Når du ikke har mere I dine glykogen depoter så begynder kroppen at forbrænde fedt og fedt er ikke en effektiv energikilde som kulhydrat, derfor tvinger du din krop til at sænke tempoet – fyld derfor energidepoterne så du kan yde dit maksimale. 7-10 gram kulhydrat pr. Kg kropsvægt pr. Dag mellem 400-800 g dagligt Hurtig optagelige kulhydrater – frugter, hvidt brød, hvid pasta

Højt glykæmisk indeks Moderat glykæmisk indeks Lavt glykæmisk indeks Tilberedte kartofler Pasta Bønner/kikærter Cornflakes Musli Æbler, pærer, appelsin Ris Banan Nødder Hvidt brød Rosiner Fuldkornspasta Honning Juice Mælk/yoghurt Gulerødder Brune ris Is Glukose Sukrose Fruktose

Kulhydrater under træning Optag på 1 g sukker pr min Typer: Maltodextrin Glukose Fruktose (”langsomt optageligt”) Mix af maltodextrin og fruktose Mix af glukose og fruktose Fruktose er med til at stabilisere blodsukkeret (kroppens balance) undgå hypoglycaemia (højt blodsukker) og derudover øger det optagelsen kulhydrat

Hvornår bør energi indtages På cykeltur over 1,5 time På løbeture over 1 time På svømmepas over 1 time På træningspas som er efterfulgt at et træningspas samme dag

Træning/konkurrence over 2 ½ time Ved langvarig præstation dvs. ved muskelarbejde over 2 ½ time anbefales et kulhydratindtag på 30-60 g/timen.   Træning/konkurrence 2-3 timer: Her anbefales et kulhydrat indtag mellem 30-60 g/timen.   Træning/konkurrence 1-2 timer: Her anbefales et indtag af kulhydrat op til 30g/timen. Her har kulhydratstypen ikke den store betydning. Maltodextrin har effekt på især de lange træningspas derfor anbefales glukose til konkurrence mellem 2-3 timer Ved langvarig træning især ved træning til ironman kan det føles svært at indtage energi undervejs og her er det vigtigt at er er variation i den medbragte energi og her har smagen en kæmpe betydning for at få et nok energi. Derfor er det vigtigt at finde energi produkter som smager godt. Tilsæt evt. din ynglings saft.

Protein Vores krop er bygget af proteiner Afgørende for bedre restitution Når man træner så nedbrydes muskelvæv og man har behov for proteiner til at genopbygge dette. 1,0-1,6 gram protein pr. Kg kropsvægt.

Anbefaling 10-20E% eller 1-1,6 g/pr kg krop Vi nedbryder hele tiden protein i små mængder, men det stiger når man træner hårdt. Hvis man er i energi underskud vil protein bruges til energi og ikke til muskelopbygning. De fleste danskere får nok protein Protein er især vigtigt efter træning

Hvor meget skal der til? Person på 70 kg (1,5 g) 200 g Ylette (12g) 150 g grovbolle (15 g protein) 2 skiver ost (13 g protein) 1 glas Mælk (7 g) 2 stk. rugbrød (10 g) 100 g kylling (20 g protein) 200 g grovpasta (rå) ( 26 g protein) I alt 103 g

Nogle har bedre biotilgængelighed Nogle har bedre biotilgængelighed . Kød, æg, fisk og mælkeprodukter er de bedste kilder til protein. Bønner linsers proteiner optages i mindre grad.

Fedtstoffer Vi bruger blandt andet fedt til at optage vitaminer og mineraler. Fedt bruges under langvarig træning og og lav intensitet når der ikke er mere kulhydrat I muskler, lever, blod Elitesportsudøvere behøver ikke indtage fedt lige før en træning/kamp, idet vi som mennesker har ret store fedtlagre og dermed energi nok til meget træning. Det er vigtig at holde igen med det mættede fedt – det vi får fra animalske produkter. For at undgå for meget mættet fedt kan man vælge magert kød – skummetmælk og minimælk. Tilgengæld må vi spise mere umættet fedt som vi får fra fisk, nødder, olie, vegetabilske fødevarer.

Vitaminer og Mineraler Varieret kost burde dække vitaminbehov. D-vitamin (fisk, sol, tilskud) hård træning medfører større produktion af frie radikaler --> kræft, inflamationer, (medfører øget behov for antioxidanter) Vitaminer som virker som antioxidant (c-vitamin er højt på skalaen og godt imod luftveje og generelt immuneforsvar, e-vitamin og evt beta-caroten) Mangel på jern, b6, vitamin c ( veganere, kvinder, men normalt ikke) Calcium vigtigt for knogler og muskler (undgå kramper) Forkort DOMS (muskelsmerter)--> vitamintilvskud Kål og bær er super c-vitamin kilder

Væske Man mister konstant væske I løbet I dagen. Når du sover mister du f.eks. Op til 0,5 liter. Alt væske tæller. Men ift. Træning – så sluk tørsten I vand.

Væskeguide under træning /konkurrence Drik 0,75-1 lit væske i timen 1-2 dl i 15-20 min intervaller under aktivitet Tilsæt 1-2 g salt ved lagvarig træning især over 3 timers varighed og i varme omgivelser (øger væskeoptag) Undgå for meget sukker  langsom optagelse af væske (især under varme forhold)

Energiprodukter/protein tilskud Gels (løb) Sukker i væske (maltodextrin, fruktose mm) Energibar Proteinpulver Proteinbar Protein  dyrt, men kan bruges som alternativ fordi det er nemt, men mad er et bedre alternativ Energibar  dyr og mad er en bedre løsning

Restitution – bliv klar til endnu en træningsdag! Efter træning: Så hurtigt som muligt (senest 2 timer efter): Indtag ”hurtig optagelige” kulhydrater + protein 1g kulhydrat, 0,25 g protein pr/kg/kropsvægt i timen inden et hovedmåltid Restitusionsfasen: skal give din krop de optimale muligheder for at gøre sig klar til næste træningspas. De du indtager er afgørende for hvor klar du er til næste træningspas. genopbygning af glycogen depoter I muskler og lever reparation, genopbyging og dannelse af nyt væv rehydrering af tabt væske og salt Open window

Restitutionsmåltid kvinde 60-70 kg 1 stk. grovfranskbrød (60g) med honning (10 g) Smoothie bestående af (50 g banan, 150 g ylette, 50 g frosne jordbær) Vand ½ lit vand

Restitutionsmåltid mand 70-80 kg 1 stk. grovfranskbrød (80g) med  honning (10 g) Smoothie bestående af (50 g banan,     200 g ylette, 75 g frosne jordbær) ½ lit vand i timen

Hvad skal denne viden bruges til? Give kroppen den bedste forudsætning under fysisk aktivitet Ligge en strategi der reducere eller udsætter udmattelse under træning og til konkurrence og derfor giver en bedre præstation

Gode råd - generelt Spis sundt og varieret (8 kostråd) Fokus på kulhydrater før træning ex bolle, banan Spis morgenmad før morgentræning Indtag kulhydrat 30-60 g i timen ex i væske form ved træning over 1,5 time Spis et restitutionsmåltid lige efter træning både kulhydrat/protein ex ylette med frugt/mysli, brød med kødpålæg/ost + juice Ved 2 tætte træningspas - Indtag energi også under kortvarig træning Drik væske (vand) jævnt fordelt hele på dagen Drik 0.75-1lit væske i timen under træning SØVN, SØVN, SØVN Prøv kost/væske af under træning

Gode råd til konkurrence 2-4 Dage før  spis almindeligt (fokus på kulhydrat) God væskebalance dagene/timerne op til (urin tjek) 3-4 timer før kulhydratrigt måltid (undgå meget fiber, protein og tørret frugt) + væske 1 time før: mindre energi indtag (1g kulhydrat pr kg kropsvægt) 20 min før: 3-4 dl væske Under konkurrence: 30-60 kulhydrat i timen i ca. 0,75-1 lit væske (tilsæt ca. 1-2 g salt) Brug evt. egen energi eller tjek udbud fra arrangør Læg en kost/væske strategi – plan a og b OG HOLD DIG TIL PLANEN (varme/kulde)

Husk Husk at alle har forskellige behov køn, alder, muskelmasse, stressniveau, træningstilstand mm. Træningsmængden/intensitet har betydning for dine behov Ønske om vægttab skal medtænkes Prøv energi/kost af igennem træningsperioden