Lektion 5 Siden sidst Tilbagekaldelse af forvaltningsakter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

Diverse spørgsmål vedr. Digital Post
Tilskudsordninger til finansiering af fosforvådområder Informationsmøder for kommuner 2012 Kristina Larsen NaturErhvervstyrelsen, Tønder.
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
Kvalitetsstandarder og individuelt skøn
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Klager og den vanskelige samtale
Juridisk metode på beskæftigelsesområdet
Disposition Forvaltningsloven Partshøring Begrundelse i afgørelser
Når borgerne klager v. Katrine Langballe
Anmelderdatabasen Hvem kan få tilladelse til at tinglyse for andre?
Socialreformkommissionen: Betænkning 1 fra 1969:
Vedligeholdelse af private vandløb under veje
Danske Forsamlingshuse
DTaF’s Lovmappe Afsnit 2 DTaF’s Lovmappe Undervisning DAN-fortræning.
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
De københavnske Ældreråd Organisationen. § 30. Kommunalbestyrelsen nedsætter et ældreråd. Ældrerådet rådgiver kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Styringskrav for jobcentre
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Fokus på konkret viden forud for anvendelse af jura
Regionens rolle og samspil med kommunerne Jord-ERFA-Midt
Grænsen for fri abort i Danmark Skal den ændres?
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
VELTEK medlemsmøde 22. januar 2008 DS Certificering A/S VA-godkendelser – nu og i fremtiden.
Oplæg om DUKH og retssikkerhed for handicappede
ODAs Årsmøde 14. november 2014 Hvad efterspørger kommunen? - fremfinding af digitale sager i arkiveringsversioner og søgning i MiNEA Mie Andersen Emilie.
Type af klage1. klageinstans2. klageinstansRegel 1. Klage over undervisningen/ uddannelsen SkolenErhvervsuddannelses-loven § 69 2 Klager over en skoles.
1ATV-møde – Jord i råstofgrave. 2  ” Tilførsel af såvel forurenet som uforurenet jord til råstofgrave og tidligere råstofgrave er forbudt i  henhold.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Hvordan udarbejdes en indsatsplan?
Nye ældre – nye muligheder
Visitation i SUF Den Centrale visitation 24. november 2009
Muligheder og rettigheder
Naturhensyn - genopretning Tanker fra en kommune Anja A. Hansen Naturmedarbejder, Lyngby-Taarbæk Kommune.
Årsmøde Egeskovskolen Dagsorden – 19.10: Velkomst – 20.10: SSP samarbejdet Vi har besøg af SSP konsulenter fra Viborg Kommune - Hvilke.
Temaplan for vindmølleplanlægning i Norddjurs Kommune Workshop om vindmøller den 3. juni 2010.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Afklaringskatalog på Hjælpemiddelområdet
Afklaringskatalog på Hjælpemiddelområdet
Dato: Dok.nr. Titel: Det nye samarbejde Høringer v/Vibeke Volmers.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Oplæg om de kompenserende ordninger
Sommerhuse – højde - byggeret. BR - Byggeret Svar til ansøger.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
13. december 2006, side 1 Bygningsinspektørmøde i Lejre 3. marts 2010 Gennemgang af Naturklagenævnsafgørelser 1.Håndhævelse af en privatretlig.
Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts Dagens program:  Kort præsentation  Orientering om DUKH  Retssikkerhed  Hvad kan DUKH – opgaver  Henvendelse.
Overgange ml. barn og voksen Borger 1 1 Borger henvender sig til kommunen om mulighed for hjælpemidler Deltagelse i.
Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet er den centrale klageinstans på hele natur-, plan- og miljøområdet. Vi har til opgave at tage hensyn til borgernes.
Andre aktører - sygedagpenge v. Birger Stein Christensen.
Nyregistrering og forespørgselsordning v. Rikke Rørby Graversen.
Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb.
Husstandsmøller Oplæg til Dansk Bygningsinspektørforening d. 2 december 2009 Teknisk Forvaltning Byg og By.
Envina indsatsplanmøde februar 2017
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Voksenansvar for anbragte børn og unge Børn og unges rettigheder
Opgaven i praksis Kort om de kompenserende ordninger.
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Lov om forsøg i folkekirken
Midlertidige opholdssteder til flygtninge
Rammerne for Kommuner Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Visiteret tid til Hjemmeplejen samt private leverandører
Arbejdsgruppemøde for Holmen
Helbredstillæg Folkepension.
Personligt Tillæg Folkepension.
Specialundervisningens rammer
Forslag til udgiftsfordeling til kystsikring
Præsentationens transcript:

Lektion 5 Siden sidst Tilbagekaldelse af forvaltningsakter Gennemgang på grundlag af materialesamlingens afsnit 8 Drøftelse af cases Opgaven om Lille Niels Oplæg til næste lektion

Eksempel Kan kommunalbestyrelsen trække afgørelsen tilbage? Lov om forurenet jord (efter foreslået lovændring). § 8. Når en ejer har modtaget underretning om kortlægning, jf. § 12, stk. 1, skal ejer eller bruger ansøge kommunalbestyrelsen om tilladelse, før den pågældende ændrer anvendelsen af det kortlagte areal til et af de i § 6, stk. 2, nævnte formål. § 8 a. Kommunalbestyrelsens afgørelser efter § 8 skal være i overensstemmelse med en indhentet udtalelse fra regionsrådet. Regionsrådets udtalelse skal foreligge senest 4 uger fra modtagelsen af sagen fra kommunalbestyrelsen. Kommunen giver en tilladelse efter § 8, men bliver senere gjort opmærksom på, at tilladelsen afviger fra en indhentet udtalelse fra regionsrådet, jf. § 8a. Kan kommunalbestyrelsen trække afgørelsen tilbage?

Eksempel En medarbejder i kommunen bevilger specialundervisning til lille Oda. Han kommer bagefter i tanker om, at det strider mod kommunens praksis. Kan han trække bevillingen tilbage?

Eksempel En medarbejder i kommunen bevilger specialundervisning til lille Oda. Skoleudvalget er uenigt med medarbejderen. Kan skoleudvalget trække afgørelsen tilbage?

Eksempel Betyder det noget for besvarelsen, om rederiet kendte til, hvad færgen rent faktisk skulle bruges til? Om kommunalbestyrelsen gjorde det?

Eksempel Betyder det noget, hvis ophugningen ikke blot er arbejdsmiljøbelastende, men tillige belastende for det ydre miljø?

Eksempel Ældrechefen i kommunen bevilger genoptræning og hjemmepleje til fru Hansen, der er udskrevet fra sygehuset efter en hofteoperation. Det har kommunen tidligere ydet i tilsvarende situationer. Socialudvalget er nu af kommunalbestyrelsen blevet pålagt et sparekrav og vil derfor stramme op på visitationskriterierne. Kan udvalget pålægge ældrechefen at trække bevillingen til fru Hansen tilbage? Kan udvalget ændre praksis for fremtiden? Kan udvalget beslutte, at alle ansøgninger om genoptræning skal behandles politisk?

Eksempel En nystartet turistforening får bevilget et løbende tilskud på 100.000 kr. årligt. Efter fire år beslutter byrådet at inddrage en række tilskud, bl.a. turistforeningens.

Eksempel Kan Dragør Kommunalbestyrelse trække tilladelsen tilbage? Forslag til lov om forpligtende kommunale samarbejder  § 6. Den delegerende kommunalbestyrelse kan i et møde ændre afgørelser truffet efter bemyndigelse i medfør af § 2, stk. 1, i det omfang, kommunalbestyrelsen ifølge lovgivningen ville kunne ændre afgørelsen, såfremt denne var truffet af et udvalg eller administrationen i den delegerende kommune. Kan kommunalbestyrelsen efter lovgivningen ikke træffe afgørelse i sagen, kan det organ i den delegerende kommune, som efter lovgivningen i kommunalbestyrelsens sted kan træffe afgørelse i sagen, under tilsvarende betingelser ændre afgørelsen. Tårnby og Dragør kommuner er deltagere i et forpligtende kommunalt samarbejde. Tårnby kommune giver en borger tilladelse til byggeri i landzone i Dragør. En nabo er stærkt utilfreds. Det samme er et markant flertal i Dragør kommunalbestyrelse. Kan Dragør Kommunalbestyrelse trække tilladelsen tilbage? Kan Tårnby Kommunalbestyrelse?

Eksempel Tårnby og Dragør kommuner er deltagere i et forpligtende kommunalt samarbejde. Tårnby kommune giver en borger afslag til byggeri i landzone i Dragør. Borgeren er utilfreds. Kan Dragør Kommunalbestyrelse trække tilladelsen tilbage? Kan Tårnby Kommunalbestyrelse?

Eksempel Tårnby Kommune visiterer en handicappet borger i Dragør til en meget kostbar institutionsanbringelse. Dragør Kommune hører om det fra den handicappedes forældre, der er meget glade; de har endnu ikke fået brev om afgørelsen. Kan Dragør Kommune trække afgørelsen tilbage?

Eksempel Som forrige, men forældrene har fået brevet. Kan Dragør Kommunalbestyrelse klage over afgørelsen?

Eksempel To landmænd, der er naboer, søger om tilladelse til at opstille hver 6 vindmøller. Kommunalbestyrelsen mener, at landskabet i området kan bære op til 4 vindmøller, ikke flere, og giver tilladelse til landmand A til at rejse dem. Kommunalbestyrelsen indsætter vilkår om, at tilladelsen kan tilbagekaldes, hvis den ikke er udnyttet senest efter et år. Er dette vilkår lovligt?

Eksempel Da der er gået 367 dage ansøger landmand B på ny og henviser til nævnte vilkår, hvorefter kommunalbestyrelsen kan trække tilladelsen til A tilbage. Hvad gør kommunalbestyrelsen?

Kriterier for tilbagekaldelse Afvejning af en lang række faktorer: hvor vigtigt er det for myndigheden at tilbagekalde? hvor alvorligt er det for adressaten, hvis der tilbagekaldes? hvad skyldes ønsket om at tilbagekalde afgørelsen? andre forhold