Bevidstgørelser og bekæmpelse af diskrimination

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
DH Formandsmøder Januar og februar 2013 Dagsorden •Nedskæringer på handicapområdet og retssikkerhed •Fyraftensmøder om føp/fleks reformen •Offentlige.
Advertisements

Kommunalvalg for alle Dagsorden for workshoppen
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Informationsmøde for koordinatorer i de faglige netværk – rammeaftalen for det specialiserede socialområde Konsulent Ann Kühnel Liljenberg, Sekretariat.
direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg kommune
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Arbejdspladsudvikling
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
1 Formandens rolle - I bestyrelsen. 2 • Hold øje med trivslen –Inddrag medlemmer, der ikke siger meget –Få nye medlemmer godt ind i gruppen, besøg evt.
Grundkursus for frivillige i DH Grundlæggende om DH og DH’s medlemsorganisationer.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Få din kommunalpolitiker i tale! - Fra stærke meninger til indflydelse.
Go´morgen og velkommen Velkomst og præsentation Praktiske forhold Dagens program Formandsmøder – formål og værdi.
Forældreuddannelse? Oplæg til Skolerådsmøde 30. marts 2004.
Møde for De Regionale Kontaktfora d Birgit Hagen, DH repræsentant I Kontaktforum for handicappede i Region Midtjylland.
Selvevaluering ’It i folkeskolen’
Regionale Kontaktfora på handicapområdet Møde med repræsentanter fra DH Stig Langvad, formand, DH.
Hvordan kan budget og regnskabstal anvendes i praksis?
Danske Handicaporganisationer Handicapbevægelsens paraplyorganisation siden 1934.
Januar Indledning Vi har i skolebestyrelsen udarbejdet et årshjul som viser de faste aktiviteter og emner, vi skal arbejde med i løbet af skoleåret.
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
Arbejde i temagrupper Metode:
Afdelingsbestyrelsernes rolle i særligt udsatte boligområder Konference 19. november 2011.
Samarbejde i de lokale samordningsudvalg Erfaringsudveksling 2010.
Hvad vil jeg tale om? Handicapkonvention – hvorfor det?
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Skolens fællesskab er for alle. Hvordan arbejder vi i DH med inklusionsbegrebet ? Et paradigmeskift: Fra de gode viljer til rettigheder Fra parallelle.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
SEMINAR I NUUK OKT 2014 FAMILIERÅDSLAGNING LIS HELBO.
Kulturpolitisk temamøde, Struer Byråd, 20. november 2007 STRUER KOMMUNE Møde den 29. november 2007 Til første møde om Udviklingsprojekt på Dagtilbudsområdet.
Foreningsdag/ Karrieredag
Politisk temamøde den 8. maj 2014 Det specialiserede social- og specialundervisningsområde Borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.
Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.
Temadag for kommende RBR-repræsentanter 18. maj 2010.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Det Inddragende Netværksmøde
DH Formandsmøder Januar og februar 2013 Dagsorden Fyraftensmøder om føp/fleks reformen Offentlige hjemmesiders tilgængelighed – ikke godt nok Reglerne.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Den røde tråd fra vision til handling
Hvor mange ældrerådsmedlemmer 13 medlemmer Ældrerådet.
Skolebestyrelsens skriftlige beretning skoleåret 2014/2015 Lindebjergskolen Lindebjergskolen beretning 2014/2015.
National handicapkonference, Nyborg Strand maj 2010 Peter Sørensen Glostrup Kommunalbestyrelse. Socialdemokraterne. Medlem af Socialudvalget. Medlem.
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Formålet med dagen Styrke Handicaprådenes samarbejde og indflydelse i kommunerne Ny viden, erfaringsudveksling og inspiration til det fremtidige arbejde.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
1 Strategisk planlægning i Randers Politik, Planlægning og Bullshit.
The UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities Stig Langvad, Independent Expert Member, CRPD Committee Hvor står dansk handicappolitik i.
Fordomme og udfordringer i handicapindsatsen Stig Langvad, formand, DSI.
Udfordringer i Region Syddanmark Jobcentre Job til personer med handicap Stig Langvad, formand, DSI.
Handicap og menneskerettigheder
Onsdag 13 kl Jens: velkomst PK og KH: kursusledelse
Dialogmøde med Rådet for Socialt Udsatte
Handicap og beskæftigelse
Tidsplan for det administrative arbejde med rammeaftalen
Rum for uformel læring, 28. april 2011
BLINDE OG STÆRKT SVAGSYNEDES LEVEVILKÅR Muligheder og barrierer for samfundsdeltagelse Anna Amilon, Lena Bech Bojsen, Stine Vernstrøm Østergaard, Anna.
Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse
Lige adgang til uddannelse
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Det Centrale Handicapråds årsmøde den 5. februar 2019
Mødet med det offentlige system
Ghettoaftale Fysisk nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Møde 11. april 2019 GRØNT RÅD.
Høring af forslag til Budget
Rammesætning Aftaler om indhold Jeg taler ud fra en faglig position
Præsentationens transcript:

Bevidstgørelser og bekæmpelse af diskrimination Det Centrale Handicapråds årsmøde den 5. februar 2019

Program for workshop Velkommen Præsentation af status og regeringens initiativer Diskussion i grupper Slagelse Kommunes Handicapråds arbejde med emnet Spørgsmål og kommentarer til handicaprådets arbejde Opsamling

Status Det er især handicap og udseende, som mennesker med handicap angiver som grund til forskelsbehandlingen Personer med større fysisk handicap er mere udsat for diskrimination på grund af handicap end personer med mindre fysisk handicap. Personer med et synligt, psykiske handicap er mere udsat for diskrimination end personer med et usynligt, psykisk handicap Kilde: VIVI’s Personer med handicap – Hverdagsliv og levevilkår 2016 https://www.sfi.dk/publikationer/personer-med-handicap-13575/ Det Centrale Handicapråds Fakta om mennesker med handicap, som ligger på rådets hjemmeside https://dch.dk/fakta.

Status – eksempler på holdninger Seks procent af befolkningen, der er i job, er meget i tvivl eller siger nej til at arbejde sammen med en person, der er døv. Det samme siger 25 procent, hvis man spørger dem, om de vil samarbejde med en person, der har ADHD eller en person, der er kørestolsbruger. 47 procent af befolkningen kunne ‘slet ikke’ eller ‘i ringe grad’ forestille sig at have en kæreste med et psykiske handicap. 30 procent af befolkningen kunne ‘slet ikke’ eller ‘i ringe grad’ forestille sig at have en kæreste med et fysisk handicap. Kilde: VIVI’s Personer med handicap – Hverdagsliv og levevilkår 2016 og Det Centrale Handicapråds Fakta om mennesker med handicap, som ligger på rådets hjemmeside.

Status – eksempler på holdninger 19 procent af befolkningen synes, at det er grænseoverskridende eller at det vil gøre dem usikre, hvis der sidder en person med udviklingshæmning ved nabobordet på en café. Positive holdninger etableres i barndommen Kilde: VIVI’s Personer med handicap – Hverdagsliv og levevilkår 2016 og Det Centrale Handicapråds Fakta om mennesker med handicap, som ligger på rådets hjemmeside.

Status – Kommunale handicapråd Resultat fra Det Centrale Handicapråds surveyundersøgelse fra 2019 ”Handicaprådenes stemme – Udfordringer og fokus” Det er en spørgeskemaundersøgelse, hvor vi har spurgt formændene fra de kommunale handicapråd. Svarprocenten har været 80 procent

Regeringens initiativer fra den Handicappolitiske Redegørelse 2018 Lov om forbud mod forskelsbehandling Flyt holdninger og bekæmp fordomme Lov om forbud mod forskelsbehandling I maj 2018 vedtog Folketinget lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap. Loven, som trådte i kraft 1. juli 2018, indeholder et bredt dækkende forbud mod forskelsbehandling. Den indeholder ikke et krav om rimelig tilpasning, sådan som lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet gør. Vi venter på regeringens udspil omkring dette. Flyt holdninger og bekæmp fordomme Som led i det danske formandskab for Europarådets Ministerkomité afholdt Børne- og Socialministeriet i samarbejde med Det Centrale Handicapråd, Danske Handicaporganisationer og Europarådets sekretariat i december 2017 et seminar med titlen ”Awareness raising for persons with disabilities”. For at sprede de gode erfaringer, der bl.a. blev drøftet på seminaret, er der udarbejdet et ”Factsheet on the Awareness Raising on the Rights of Persons with Disability”.

Slagelse Kommunes Handicapråd v/ Ole Andersen

Det Centrale Handicapråds Årsmøde Et Handicapråd der gør en forskel v. Ole Andersen, Formand for Handicaprådet Slagelse Kommune Oplæg ved workshop om bevidstgørelse og bekæmpelse af diskrimination Det Centrale Handicapråds Årsmøde 5. februar 2019 www.slagelse.dk

Et Handicapråd der gør en forskel Dagsorden 1. Hvorfor og hvordan valgte vi at arbejde med temaet ”Et Handicapråd der gør en forskel”? 2. Hvad er vores fremtidsplaner? 3. Hvordan tænker vi, at vores arbejde vil gøre en forskel? www.slagelse.dk

Hvorfor ”Et Handicapråd der gør en forskel”? Det daværende Handicapråd oplevede ikke, at den handicappolitiske dagsorden blev løftet højt nok. Rådet var stærkt og synligt på det specialiserede socialområde På øvrige sektorområder blev det til enkelte nedslagspunkter og høringssvar. Byråd Økonomiudvalg Fagudvalg Handicapråd www.slagelse.dk

Hvorfor? Udfordringerne i forhold til at løfte den handicappolitiske dagsorden var: For sent i forhold til den administrative og politiske proces Vi rykkede formuleringer men ikke holdninger Inddragelse af Rådet blev… For teknisk Vi var nede i teknikken – men ikke oppe i politikken For usystematisk Nedslagspunkter – men ikke et kontinuerligt handicappolitisk fokus www.slagelse.dk

Hvordan har vi arbejdet med temaet? Rådsmøde 1 Rådsmøde 2 Rådsmøde 3 Rådsmøde 4 Rådsmøde 5 Rådsmøde 6 Gennemgående tema ”Et Handicapråd der gør en forskel” = Serviceeftersyn på Handicaprådet Studietur til Handicaprådet i Faaborg-Midtfyn Kommune Temamøde med besøg af Det Centrale Handicapråd Kontakt til andre Handicapråd. F.eks. KBH vedr. samarbejdsaftaler www.slagelse.dk

Resultatet af temaarbejdet Stafet til det kommende Handicapråd (2018-2021) 4 anbefalinger www.slagelse.dk

Anbefalinger Hvordan? Mere direkte kontakt og samarbejdsflader med fagcentre/forvaltninger Anbefaling: Øget synlighed Møder med udvalg/udvalgsformænd ved valgperiodens start og undervejs www.slagelse.dk

Anbefalinger Hvordan? Dialog med fagcentre om hvad der er fagligt, udviklingsmæssigt og politisk i fokus på det enkelte fagområde Anbefaling: Systematisk dialog Handicaprådet skal bidrage til at identificere handicappolitiske temaer www.slagelse.dk

Anbefalinger Temadrøftelser Anbefaling: Hvordan? Temadrøftelser Anbefaling: Øget fokus på enkelte handicappolitiske temaer Temaer med tværsektorielt fokus www.slagelse.dk

Anbefalinger Hvordan? Aftaler om roller og forventninger mellem råd og sekretariat. Anbefaling: Øget samarbejde internt og eksternt Viden fra baglandet i de enkelte DH-organisationer skal sættes i spil www.slagelse.dk

Hvordan – Det nye Handicapråd Rådsmøde 1 Rådsmøde 2 Rådsmøde 3 Rådsmøde 4 Rådsmøde 5 Rådsmøde 6 Det nye Handicapråd har: Tiltrådt anbefalingerne Skabelon for Samarbejdsaftale mellem Handicapråd, fagudvalg og fagcentre Besøgsrunde i fagudvalg og præsenteret samarbejdsaftalen Mindst 1 årligt dialogmøde Årlig status i forhold til borgere med handicap Retningslinjer for høringssager www.slagelse.dk

Hvad er vores fremtidsplaner? Efter Byråd Økonomiudvalg Fagudvalg Handicapråd Byråd Økonomiudvalg Fagudvalg Handicapråd . www.slagelse.dk

Hvordan tænker vi, at vores arbejde gør en forskel? Efter denne valgperioden er vores mål: Den handicappolitiske dagsorden er blevet løftet hos fagudvalg og fagcentre. Fagudvalg og fagcentre sætter selv handicappolitiske temaer i spil overfor Handicaprådet. Handicaprådet har mulighed for at formidle viden om personer med handicaps tidligst muligt i den politiske proces. www.slagelse.dk

Et Handicapråd der gør en forskel Vores indgang: Viden til forandring Øget bevidstgørelse Viden sættes i spil og kan skabe forandring www.slagelse.dk

Et Handicapråd der gør en forskel TAK FOR ORDET www.slagelse.dk