Temperaturer og levnedsmidler En vigtig viden til din ”Værktøjskasse”
Kølerum Temperaturen skal være 5ºC eller derunder Råvarer og færdigvarer skal holdes adskilte
Fryserum Temperaturen i dit fryserum skal være under -18ºC
Kølekæden Det er vigtigt at råvarer og færdigvarer opbevares på køl lige indtil tilberedningstidspunktet
Opvarming af levnedsmidler Levnedsmidler skal under tilberedning opvarmes til en centrumstemperatur på minimum 75ºC
Nedkøling efter opvarming Levnedsmiddellovgivningen foreskriver at varmebehandlede levnedsmidler skal nedkøles fra 65ºC til under 10ºC på under 3 timer. Herefter skal levnedsmidlet opbevares på køl under 5ºC.
Varmholdning Ved varmholdning af levnedsmidler skal temperaturen hele tiden være 65ºC – eller derover. Et eksempel kunne være varmholdning af leverpostej i Brugsen.
Anretning og servering Madvarer: skal beskyttes mod forurening fra gæster/kunder Kan henstå uden køl i max. 3 timer og skal herefter enten: kasseres eller opvarmes til 75ºC og afkøles efter kølereglen.
Æg og temperaturer Æg i skal må opbevares ved 12ºC eller derunder Pasteuriserede æggeprodukter skal opbevares ved 5 ºC eller derunder. Levnedsmidler indeholdende rå æg skal opvarmes til 75 ºC Der må serveres blødkogt æg eller rå æggeblomme til enkeltpersoner, der gøres opmærksom på faren på salmonellaforgiftning – f.eks. til ”tatar” eller ”Sol over Gudhjem”.
Temperaturer i vaskemaskinen Forvask 35-40ºC Vasketemp. 60-70ºC Skylletemp. 80-90ºC
Særregler for bagere Desserter og flødekager må opbevares ved 10ºC, hvis de sælges indenfor 12 timer Ved opbevaring ved under 5ºC, må flødekagerne sælges så længe mester finder det forsvarligt