Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

E-learning om ballonprojektet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "E-learning om ballonprojektet"— Præsentationens transcript:

1 E-learning om ballonprojektet
Med fokus på matematik & fysisk delen af projektet

2 Forklaring over e-learning
Først vil der gennemgås teori indenfor brugen af matematik og derefter fysik i projektet. Herefter er der 10 spørgsmål omkring teorien, som hjælper med at huske det. Hvis der svares rigtigt vil dette blive skrevet på skærmen Hvis der svares forkert, vil man blive ført hen til en slide, som gennemgår det følgende teori Herefter kommer der et nyt spørgsmål, indtil man har været alle igennem.

3 Matematik I ballonprojektet var det grundlæggende matematik overfladeareal, samt rumfang. Dette blev regnet på to geometriske figurer. Dette skyldes at ballonen var bygget op af et kugleafsnit, samt en keglestub. Kugleafsnittet var toppen, mens keglestubben var enden af den. Dette illustreres på tegningen ved siden af.

4 Areal Formlen for kugleafsnittet er 𝐴=2∙𝜋∙r∙h
Her står r for kuglens radius, og h for højden Formlen for keglestubben er 𝐴=𝜋∙𝑠∙ 𝑅+𝑟 Her er s sidelængden af keglen, R er radiussen af den store cirkel, og r er radiussen for den lille cirkel.

5 Rumfang Kugleafsnittet har formlen 𝑉= 𝜋 6 ∙h∙ 3 𝑎 2 + h 2 ,
Her er h højden af kugleafsnittet, og a er radiussen i snitscirklen Keglestubben har formlen 𝑉= 𝜋 3 ∙h∙( 𝑅 2 + 𝑟 2 +𝑅∙𝑟) Her er h igen højden, derudover er R radiussen på den store cirkel, samt r er radiussen på den lille cirkel.

6 Fysik I fysik handlede det også om to ting. Om opdriften, samt engeriudligning i ballonen. Dette er to vigtige ting for at ballonen kan flyve, og for at den ikke styrter efter kort tid.

7 opdriften Formlen for opdriften er 𝐹 𝑜𝑝 = 𝜌 𝑙𝑢𝑓𝑡 ∙ 𝑉 𝑏𝑎𝑙𝑙𝑜𝑛 ∙𝑔
Her er 𝜌 𝑙𝑢𝑓𝑡 densiteten af luften rundt om genstanden. Derudover er 𝑉 𝑏𝑎𝑙𝑙𝑜𝑛 volumen af ballonen, det samme som rumfang. Til sidst er der g, som er tyngdeaccelerationen, som har værdien 9,82 𝑚 𝑠 2 , dette gælder kun for genstande på jorden. For at ballonen kan flyve skal tyngdekraften være mindre end opdriften. Derfor kan man ændre på tyngdekraften for at gøre den lave ved at lave massen på ballonen lettere.

8 energiudligning Formlen for energitab er 𝑃=𝜎∙𝐴∙ 𝑇 4
Her er 𝜎 en konstant, som har værdien 5,67∙10 −8 𝑤 𝑚 2 ∙ 𝐾 4 . Derudover er A overfladearealet af genstanden, og T er temperaturen i Kelvin. Da der også bliver tilført en energi fra omgivelserne, skal der være en temperatur for både inde og ude om genstanden, formlen ser derfor således ud 𝑃=𝜎∙𝐴∙ 𝑇 𝑖𝑛𝑑𝑒 4 − 𝑇 𝑢𝑑𝑒 4 Dette fortæller hvor meget energi der skal tilføres for at ballonen ikke har noget energitab. Energi skrives altid med enheden Joule, J.

9 Nu starter den lille quiz
Nu har du fået al den teori du behøver at vide for at kunne det mest basale. Du vil nu komme videre til quizzen, hvor du kan teste dig selv om du har husket alt.

10 Spørgsmål 1 Hvad stod r for i formlen 𝐴=2∙𝜋∙r∙h?
Radiussen af snitscirklen Radiussen af den lille cirkel Radiussen af Kuglen

11 Det er forkert Det lille r står for radiussen af kuglen. Dette skyldes at det er formlen for overfladearealet af kugleafsnittet.

12 Det er rigtigt

13 Spørgsmål 2 Hvad er værdien for g på jorden? 8,92 9,28 9,82

14 Det er forkert Tyngdeaccelerationen på jorden er 9,82 𝑚 𝑠 2

15 Det er rigtigt

16 Spørgsmål 3 Hvad divideres 𝜋 med i formlen for rumfang af keglestubben? 3 6 9

17 Det er forkert Formlen for rumfanget af keglestubben er 𝑉= 𝜋 3 ∙h∙( 𝑅 2 + 𝑟 2 +𝑅∙𝑟). Det er derfor 3 der divideres med.

18 Det er rigtigt

19 Spørgsmål 4 Hvad er værdien for konstanten 𝜎? 5,67∙10 −18 𝑤 𝑚 2 ∙ 𝐾 4
5,67∙10 −18 𝑤 𝑚 2 ∙ 𝐾 4 5,67∙10 −8 𝑤 𝑚 2 ∙ 𝐾 4 6,57∙10 −8 𝑤 𝑚 2 ∙ 𝐾 4

20 Det er forkert Konstanten lille sigma har værdien 5,67∙10 −8 𝑤 𝑚 2 ∙ 𝐾 4 .

21 Det er rigtigt

22 Spørgsmål 5 Hvad udregner man med formlen 𝐴=𝜋∙𝑠∙ 𝑅+𝑟 ?
Overfladearealet på en keglestub Overfladearealet på en kegle Overfladearealet på et kugleafsnit

23 Det er forkert Formlen er til overfladearealet af en keglestub.

24 Det er rigtigt

25 Spørgsmål 6 Hvilken enhed måles temperaturen i? °𝐾

26 Det er forkert Temperaturen bliver målt i SI-enheden, kelvin, dette har enheden K.

27 Det er rigtigt

28 Spørgsmål 7 Hvad er formlen for overfladearealet af keglestubben?
𝐴=𝜋∙𝑠∙ 𝑅+𝑟 𝐴=𝜋∙𝑠∙ 𝑅∙𝑟 𝐴=𝜋∙𝑠∙ 𝑅−𝑟

29 Det er forkert Formlen for overfladearealet er 𝐴=𝜋∙𝑠∙ 𝑅+𝑟 . Dette skyldes at der er begge radiusser med, og de skal adderes, ikke subtraheres eller multipliceres.

30 Det er rigtigt

31 Spørgsmål 8 Hvad skal opdriften være i forhold til tyngdekraften for at ballonen kan flyve? Mindre Det samme Større

32 Det er forkert Opdriften skal være større for at ballon kan flyve. Dette står ikke direkte i teorien, men der står at tyngdekraften skal være mindre.

33 Det er rigtigt

34 Spørgsmål 9 Hvilke symbol har rumfang? 𝑚 3 V R

35 Det er forkert Rumfang beskrives også som volumen, derfor har den symbolet V. der mange der misforstår betydningen mellem symbol og enhed. Symbol er det bogstav der bruges i formlerne.

36 Det er rigtigt

37 Spørgsmål 10 Hvad er enheden for energitabet? J P E

38 Det er forkert Enheden for energi er altid Joule, også skrevet med J. P er symbolet for en effekt, mens E er symbolet for energi, ikke enheden.

39 Det er rigtigt

40 Tillykke du har nu været igennem en kort e-learning
Du har nu været igennem hele e-learningen. Hvis du ikke synes du klarede dig godt nok, kan du altid klikke på pilen forneden og tage quizzen om, samt læse teorien igen.


Download ppt "E-learning om ballonprojektet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google