3 typer af aktive borger Ægte frivillige: drevet af medmenneskelighed – altruisme. - Dvs. at det gøre noget for nogen, som har behov for det, og hvor ”udbyttet”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Vi præsenterer SLIDEPLAYER.DK
Advertisements

Foreningsudviklingstesten
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Caseoplæg om Facebook.
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Nye samarbejdspartnere – nye udfordringer
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Arbejdspladsudvikling
©Jenny Bohr – Til underviserne Denne kursusgang er planlagt som den første. Den skal bruges til introduktion og præsentation. Det er meningen.
Workshop 1 Styrket forældresamarbejde og elevinddragelse.
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
Dagsorden: Demokrati i klubberne – konkrete eksempler Klubberne og medborgerskab Fritidsspilfordeler og ungdomsskolen placering i nærdemokrati.
1 Vejlednings- opgaven Tirsdag aften v. Adjunkt Martin Finderup Andersen.
Netværk for fællesskabsagenter marts 2014
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Kodeks for offentlig topledelse
Hvordan får vi indflydelse på den lokale handicappolitik? Hvad gør vi sammen med DH ? Hvad gør vi selv ? Hvordan bruger vi bedst vores indflydelse i DH.
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Dialogmøde Forældresamarbejde - forældre og forældrebestyrelsen imellem.
Dinbundlinje.nu Tilbud om Kampagne Kick-off på jeres center.
1 1 Vision 2020 Sammen rykker vi verden – med vilje.
Gode råd til fundraising
TEMA 2014: KOMPETENCEVURDERING Målbeskrivelserne er ved at blive/er reviderede i alle specialer Der lægges større vægt på kompetencevurdering Der lægges.
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Evaluering af undervisningen: samfundsfag Vi skal i dag evaluere (bedømme) undervisningen ift. disse emner: Planlægning Fagligt udbytte Arbejdsformer Lektiemængden.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
STATENS PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIK – SAT I SPIL.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
3-timersmøderne 2016 Initiativ * Konkrete uddannelsesinitiativer + dialog * Konkrete uddannelsesinitiativ er + dialog Årlig rapport 3-timersmødet Vision.
TVÆRPROFESSIONELLE LÆRINGSFÆLLESSKABER Oktoberkursus
Video med Anders Bondo Christensen om formålet med mødet
Hjertemotion i praksis
SPEAM, stress, august 2017 Jytte Dahlstrøm, speciallæge i psykiatri
Dialogmøder d1-d10 – September 2017
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Introduktion til ”Sæt kerneopgaven i spil”
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Netværksmøde for AKT pædagoger i dagtilbud den
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Frivillig - Alle vil elske dig…også kommunen.
Centralforeningen for Stampersonel
Fremtidens Forening Dialogseminar lørdag d. 8. oktober 2016
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Aktiv idræt for alle Gentofte Kommunes indsatser de sidste 3-4 år
Hvordan får jeg indflydelse?
Del 2 - Synliggørelse af hvordan vi hver især bidrager til løsningen af kerneopgaven. Til proceslederen: Inden du gennemfører processen med medarbejderne,
Stresshåndteringsgruppe
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
1½ times arbejde i gruppen
Inspirationsworkshop med fokus på
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
En ny bog er i gang – skrevet af addicts, for addicts
Møde 11. april 2019 GRØNT RÅD.
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
RRR Modellen.
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

3 typer af aktive borger Ægte frivillige: drevet af medmenneskelighed – altruisme. - Dvs. at det gøre noget for nogen, som har behov for det, og hvor ”udbyttet” for den ydende stort set ”begrænser” sig til glæden ved netop det at gøre noget for nogen. Aktive medborgere: tager del i samfundsopgaver og/eller processer, som er til gavn for et fællesskab, som den ydende selv er en del af, og hvor den ydende selv har et indirekte udbytte af sin indsats. Medborgerskab: Den ydende ”løser sin egen sag” eller en opgave, som den ydende selv har et direkte udbytte af.

Ægte Frivillige Ægte frivillige er langt hen ad veje styret af deres egne interesser, som kan ændre sig fra dag til dag. Derfor er de svære at bruge til at løse konkrete opgaver, som kommunen har behov for bliver løst. Men kan ikke umiddelbart basere løsning af sådanne kerneopgaver direkte på frivillige kræfter - slet ikke på uorganiserede frivillige. Eksempel: Klimaambassadører i Vangede - Uddannelse/folder/kasketter/t-shirts - Gik få gange fra dør til dør og havde 1x stand på Vangede byfest - De følte sig for styrede af kommunen og det hele gik i sig selv - Lære: At opdage frivillige, som gør noget, der flugter med kommunens ønsker og understøtte dem i at gøre det, de gør, på et højere niveau

Aktive medborgere Gavner et fællesskab de selv er en del af (indirekte udbytte) ”Sammen om Sofievej” – et forsømt grønt område blev ny bypark Borgere/interessent blev inviteret ind i processen på et meget tidligt tidspunkt også via nye kommunikationskanaler, f.eks. facebook Borgerafstemninger om forskellige forslag Mere effektivt, hvis kommunen havde sendt en færdig projektplan i høring og efterfølgende ført planen ud i livet med små ændringer Afledte effekter: - Øget fællesskabsfølelse og man ”tager sig mere af hinanden” - Mindre behov for kommunale/sociale ydelser? - Større ansvarlighed over for parkelementerne - Større tilbøjelighed til at brugerne rydder op efter sig selv.

Medborgerskab Løse egen sag f.eks. i forældrebestyrelser i institutioner og skoler ol. Brobyggerne: Et foreningsspringbræt for børn med autisme, ADHD mm. Forældregruppe understøttet i dannelsen af en ny forening - vedtægter/stiftende generalforsamling/godkendelse som folkeoplysende forening/hjælp til ansøgning om diverse tilskud Der kom hurtigt 15-18 medlemmer Tilbuddet er nu selvbærende og kører på 3 år med en fast ugentlig træningsaktivitet Holdes fortsat i hånden ved behov

Drøftelser Brug 2 minutter hver især på at tænke på en vigtig erfaring du har med frivillige, aktive medborger eller medborgerskab Brug 8 minutter på at drøfte/dele dine erfaringer med din sidemand Brug 15 minutter på at drøfte/dele erfaringerne ved jeres bord Brug 5 minutter på at: - opsummere og udvælge de 3 vigtigste pointer ved jeres bord - beslutte, hvem ved bordet, som på 1 min. kan dele jeres pointer og med resten af forsamlingen Opsamling i plenum med 1 minut til hvert bord 5-7 minutters samlet refleksion