Anbringelser i familiepleje – hvad ved vi om familieplejeanbragte børn og unge? Cisko konference Mie engen den 10. april 2018.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Advertisements

Nyborg kommune Brugerundersøgelse på Skoleområdet 2014 DANEHOFSKOLEN
Pilotprojektets baggrund
Af: Sarah greve og Anja Cichon
Hvad laver en skolebestyrelse? Skolebestyrelsen har indflydelse på alle områder, der vedrører skolens virksomhed inden for rammerne af folkeskoleloven.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
Indberetning til Tilbudsportalen Sociale tilbud Undervisning Socialtilsyn Nord Februar 2015.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Profil-værktøj til unge på uddannelseshjælp Kursus April 2014.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
Børn i familier med alkoholproblemer Pia Baumgarten, Alkoholkoordinator Alkoholbehandlingen, Kolding Kommunes Misbrugscenter, Elvej 2a, 6000 Kolding
Nothing about us, without us - om vigtigheden af inddragelse af børn Nordisk Forening mod Børnemishandling og Omsorgssvigt Grønland, august 2014.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Målet for virksomhedsindsatsen 2014 v/ Beskæftigelsesregionen Roskilde, 24. september 2013.
Dorthe Holm HVASKO.dk Pædagogisk vejledning Dorthe Holm.
TNS Gallup - Public Tema: Hjemmehjælpere 23. – 25. august 2010 Public
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Brugertilfredshedsundersøgelse På området for Voksne med Handicap 2015 De små bofællesskaber.
Unge i Grønland Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb.
Center for Kvalitetsudvikling KVIS 22. september 2009 Pilotundersøgelse af Patientoplevet Kvalitet i Speciallægepraksis 2009 Design, resultater og udviklingsmuligheder.
1 Forskningsaktiviteter Forskningsaktiviteter i Klinik for Selvmordstruede Forskningsafdelingen er en del af forskningsenheden i Det Børne og Ungdomspsykiatriske.
Børns Beredskab mod vold og overgreb Kuno Sørensen | Psykolog Gitte Jakobsen | Socialrådgiver, cand.scient.soc. Stærke sammen i resiliente læringsmiljøer.
Rejsekort Undersøgelse om rejsekort i den danske befolkningen, der bruger offentlig transport mindst 1 gang i kvartalet 8. dec 2015.
Århus KommuneFamilier, Børn og Unge Evaluering af Spædbørnsprojektet Familieplejeanbringelse af børn i alderen måneder, hvor der forventes et langsigtet.
Lilian Zøllner, Ph.D. Centre for Suicide Research UNGES SÅRBARHED, TANKER OM SELVSKADE OG SELVSKADENDE ADFÆRD Kolding 13. oktober 2011.
Analyse af ungegruppen i Midtjylland 1 13/ Beskæftigelsesregion Midtjylland Analyse af ungegruppen i Midtjylland Konference 13. marts 2009.
Politikker temamøde - Region Sjælland April 2016.
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
Børn og Unge Århus Kommune 1 Børn /unge med særlige behov Oplæg d til Projekt KRUT Alice Klinge,psykolog.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Voksenansvar for anbragte børn og unge Voksenansvar
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
CfL 2016 INDIKATOR™ om Organisation og HR
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Forældre som en ressource i sprogarbejdet:
Voksenansvar overfor anbragte børn og unge Afværgehjælp
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
- for samarbejdspartnere
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Læring gennem registrering og indberetning
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Elevernes evaluering af grundforløbet
Om analysen Vil du vide mere? Metode Univers & stikprøve Tidsperiode
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Hvor meget hjælper familier i dag?
Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU)
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
VELKOMMEN Informationsmøde Skole & Fritid
Udviklingen i boligsituationen i København og nybyggeriets virkninger
Præsentation af Region Syddanmarks ”Hvordan har du det?” – 2017
Generelle tendenser vedr
Inklusion i Folkeskolen
Socialtilsyn Hovedstaden Oplæg for medlemmer i SL den
Nye forstander på efterskoler 2016
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode”
Børns stemmer Mikkel Balslev Afdelingsleder.
Afslutning af konference v/ Erik LAursen
Dialog mod Vold som business-case
Regionsrådets redegørelse til Det Regionale Udviklingsråd
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Fra kanten til ”så dygtig som muligt”
Præsentation af 7. kl. Skoleåret 2019/20.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Sofie Kryger Jurist 28. november 2018 justitia-int.org
Socialtilsyn Nord - Årsrapport 2018.
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Præsentationens transcript:

Anbringelser i familiepleje – hvad ved vi om familieplejeanbragte børn og unge? Cisko konference Mie engen den 10. april 2018

Præsentation af mig selv Resultater fra en landsdækkende undersøgelse om familiepleje lavet sammen med Inge Bryderup og Sune Kring

Undersøgelsens baggrund 1/3 Ændring i anbringelsesmønstrene: En konstant andel af danske børn og unge anbringes – cirka 1 % gennem mere end 100 år (Bryderup 2005) Start 1900-tal og frem: 15 % af alle anbringelser i familiepleje Stigning i 1970’-1980’erne til omkring 40 % Konstant i de efterfølgende to årtier Efter Strukturreformen (2007) og Barnets Reform (2011) stigning til 62 % af anbringelserne i 2015 Politiske ønske siden Barnets Reform i 2011: den mindst indgribende indsats først, dvs. forebyggelse i hjemmet før familiepleje, familiepleje før institutionsanbringelse osv. Decentralisering – fra stat til amter og kommuner. Strukturreform: De nye kommuner tilføres hovedparten af de specialiserede opgaver på socialområdet, som tidligere lå i amterne.

Undersøgelsens baggrund 2/3 Anbragte børn og unge fordelt på anbringelsesformer opgjort i procentandel af alle anbragte i perioden 2006-2015 (Bryderup, Engen og Kring 2017, s.118) 51,4 % 43% Andet: kostskole, efterskole, eget værelse. I 2006 var 43 % af alle anbragte placeret i den almindelige familiepleje, mens der i 2015 var tale om 51,4 % af alle anbragte børn og unge. Samtidigt er døgninstitutionernes andel af de anbragte børn og unge faldet fra 23,9 % i 2006 til 20,3 % i 2015. Også andelen af anbringelser på socialpædagogiske opholdssteder er blevet reduceret fra 17,2 % af alle anbragte i 2006 til 12,7 % af alle anbragte børn og unge i 2015. Netværksplejen er steget fra en andel på 3,7 % i 2006 til 8,0 % i 2015, mens den kommunale familiepleje, der blev indført i 2010, udgør en andel på 2,9 % i 2015. Almindelige familieplejere med 5.622 anbragte børn og unge, 51,4 % af alle anbragte (2015) Slægts-/netværksfamilier med 878 anbragte børn og unge (2015) Kommunale familieplejere, herunder såkaldte specialiserede familieplejere, med 314 anbragte børn og unge (2015)

Undersøgelsens baggrund 3/3 Vi havde ikke forskningsbaseret viden om: Hvad karakteriser de cirka 4.300-5000 almindelige familieplejere? Hvad karakteriser de i alt 5.622 familieplejeanbragte børn og unge? Anbringes de børn og unge, som har de største vanskeligheder, hos bestemte typer af familieplejere, fx dem med lang erfaring og relevant uddannelse?

I den almindelige familiepleje anbringes ”mindre børn og børn med lettere vanskeligheder” (Socialministeriets hjemmeside, 2017) Hvorvidt holder denne antagelse?

Undersøgelsens metoder 1/2 Hele undersøgelsen er foregået i perioden fra 1. februar 2015 til foråret 2017 Udsendelse og besvarelser af spørgeskemaerne i 2016 Undersøgelsen bygger på to omfattende spørgeskemaer: Et spørgeskema om familieplejerne Et spørgeskema om de børn og unge, der anbringes i familiepleje Familieplejernes opfattelser af sig selv og af de anbragte børn og unge – ikke såkaldte objektive data FAMILIEPLEJERNE hvor længe de har været familieplejere uddannelsesmæssig baggrund oplevelse af støtte fra og samarbejdet med den anbringende kommune motivation antal anbragte børn BØRNENE hvilke aldersgrupper hvor længe de er anbragt deres særlige behov skolefaglige udfordringer samvær med forældre fraflytning, kontakt med familieplejen mv.

Undersøgelsens metoder 2/2 I alt 3.167 familieplejere har besvaret spørgeskemaer (4.600 udsendt, heraf 300 fejlagtige mailadresser) Svarprocent mellem 70-80 % I alt 2.166 familieplejerne har udfyldt spørgeskemaer med oplysninger om i alt 4.770 børn og unge, som de enten har eller har haft i døgnpleje Nogle kan have været anbragt for flere år siden Regnet på baggrund af 4.300 udsendte og 3.167 besvaret Besvarelse af et spørgeskema for hvert af de seneste tre børn og unge, de har haft anbragt hos familieplejerne inklusiv det barn/de børn og unge, som er anbragt hos dem på undersøgelsestidspunktet

Familieplejernes beskrivelser af de anbragte børn og unge

De anbragte børn og unges køn og deres alder ved anbringelsen Lidt over halvdelen er drenge, lidt under halvdelen er piger Alder ved anbringelse: Omkring halvdelen af børnene var i alderen 0-5 år Omkring en tredjedel var i alderen 6-12 år Knap en femtedel var teenagere, da de blev anbragt Lidt flere piger end drenge anbringes i familiepleje, når de er mellem 13-17 år Gennemsnitlige anbringelseslængde: 5 år Sammenfaldende med AST 2015 og landsgennemsnittet Hvad betyder den aldersfordeling? Teenagepiger kan bedre rummes i en plejefamilie?

Børnene og de unges særlige behov Særlige behov ift. fysisk udvikling Særlige adfærds-mæssige behov Særlige behov ift. følelses-mæssig udvikling Særlige behov ift. sundhed Særlige behov ift. relationer til jævn-aldrende Særlige behov ift. relationer til voksne I høj grad 31,5 63,6 78,0 37,4 60,8 57,4 I lav grad 32,6 22,9 14,7 31,7 22,4 26,7 Ikke et særligt behov 35,9 13,4 7,3 30,9 16,8 15,9 I alt 100 “særlige behov” mener behov, der ligger ud over, hvad der almindeligvis kan forventes af et barn eller en ung på en bestemt alder. Vi kan således konkludere, at en stor del af de anbragte børn og unge – ifølge familieplejerne – har relativt store vanskeligheder inden for flere forskellige områder

Børnene og de unges behov og vanskeligheder Ca. halvdelen af familieplejerne oplever, at børnene og de unge ofte havner i konflikter i hjemmet eller i skolen Godt en tredjedel vurderes til at reagere med slag, spark eller lignende i pressede situationer Over halvdelen af familieplejerne mener, at de børn og unge, der anbringes hos dem nu, er mere belastede end tidligere OBS: Spørgsmålet er kun stillet til familieplejere, der har haft 5 eller flere børn i pleje (N: 460)

Familieplejeanbragte børn og unges skolegang To tredjedele er i den skolepligtige alder De fleste (65 %) af børnene og de unge går i en almindelig folkeskole Cirka en femtedel af modtager specialundervisning i folkeskolen En fjerdedel går på en specialskole (langt flere end blandt skolepligtige børn og unge generelt!) Godt en tredjedel af de familieplejeanbragte går på et klassetrin under barnets eller den unges alderstrin

Børn og unge med komplekse behov 1/2 Knap en tredjedel har en psykiatrisk diagnose (1.365 af alle de 4.770 børn og unge) Kun en ganske lille andel af disse børn og unge har ikke problemer på mange/alle områder Skiller sig ud som en gruppe børn og unge, hvoraf en meget stor andel vurderes til ”i høj grad” at have særlige behov (74-90 %) ift.: følelsesmæssig udvikling adfærd relationer til både jævnaldrende og voksne skoleforhold og faglighed omkring halvdelen ”i høj grad” i forhold til fysisk udvikling og sundhed Stor overrepræsentation af forskellige psykiatriske diagnoser blandt de familieplejeanbragte børn og unge (39 % vs. ca. 5 %) Flest børn og unge er diagnosticeret med ADHD (10 %)

Børn og unge med komplekse behov 2/2 KONKLUSION Over halvdelen af alle familieplejeanbragte børn og unge kan karakteriseres som børn og unge, der har omfattende vanskeligheder og komplekse behov Langt flere af de familieplejeanbragte børn og unge kan beskrives med en høj grad af problembelastning på flere forskellige områder i forhold til følelsesmæssig, mental og social udvikling end tidligere antaget

Hvor anbringes børn og unge med omfattende vanskeligheder og særligt komplekse behov Forventeligt at disse børn og unge er anbragt hos særligt erfarne familieplejere og familieplejere med en relevant uddannelse KONKLUSION Den store gruppe af børn og unge, der har omfattende vanskeligheder og komplekse behov er anbragt alle steder – hos familieplejere med og uden pædagogisk uddannelse, med og uden erfaring

Konklusioner Familieplejere i dag skal tage sig af en gruppe børn og unge, som har store vanskeligheder og komplekse behov – uanset erfarings- og uddannelsesbaggrund – uanset omfang og kvalitet af den efteruddannelse, supervision og støtte, de modtager Næsten halvdelen af familieplejerne oplyser, at deres uddannelse ikke har relevans for familieplejehvervet Omkring en tredjedel af familieplejerne får aldrig supervision i forhold til det barn/de børn og unge, de har anbragt Cirka en fjerdedel oplyser, at de i lav eller meget lav grad er tilfredse med både omfanget og kvaliteten af supervisionen i forhold til de anbragte børn og unge

Undersøgelsens perspektiver Kontinuitet i anbringelser? Risiko for sammenbrud Anbringes der i dag børn og unge i familiepleje, som burde have været anbragt på en døgninstitution og haft et mere specialiseret tilbud?

Spørgsmål/kommentarer: Tak fordi I lyttede! Spørgsmål/kommentarer: mieengen@socsci.aau.dk