Er 25-timers reglen i strid med EU-retten?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
EU og det danske sundhedsvæsen
Advertisements

Forudgående underretning om tvangsindgreb
Dansk Forening for Konkurrenceret den 31. oktober 2006 Gentagelsesvirkning og fuldbyrdelse af afgørelser i EU v/Kirsten Levinsen Konkurrencestyrelsen.
Peter Nedergaard: Domstolens politiske rolle
Retssikkerhedskonference 8. november 2011 i Landstingssalen.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Arbejdsretlig identitet Dansk forening for arbejdsret fredag den 29. april 2016.
NOGLE SUPPLERENDE OPSAMLINGER FRA KURSUS FOR NYE FORSTANDERE HJEMMESIDEKRAV OG LIDT OM INKLUSIONSTILSKUD OG SPS OBJ Oktober 2014Baggrundsinformation1.
Muligheder og perspektiver1 Tema 1 Styringssystemer B Forskellige styringsmodeller, jura og principper for håndtering af selvstyret.
Borgernes retsstilling i forhold til EU-retten Retssikkerhedskonference på skatteområdet.
Certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Rikke Holgersen.
Referencegruppemøde om den nye skolereform 26. November 2013 Annette Ohm – FIR.
20151 Europæisk ret og barnets bedste Barnets bedste som flydende betegner.
Den europæiske arrestordre Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.
Fagprøve - en kort oversigt.
HANDLING OG PLAN1 Repetition af modellen. HANDLING OG PLAN2 Repetition af modellen FORMÅL  Sikre at vi fortsat har samme forståelse af udgangspunktet.
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde.
Forslag til Lov om ændring af byggeloven (LBK nr 1185 af 14/10/2010) I høring indtil 23. november Forventes at træde i kraft 1. juli 2016.
1 REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green.
Hvis Fagligt Begrundet Arbejdsdeling er svaret Hvad er så spørgsmålet?
Når erstatningssager og overtrædelsessager er for jurister – hvad så med fagligheden? Erfaringer med sager ved domstolene og taksationskommissionerne Ved.
Hvad skal vi lære i dag? 1.At løse en eksamensagtig opgave 2.At få afklaret nogle tvivlsspørgsmål om etableringsretten 3.Introducere til den frie bevægelighed.
Indkøb under tærskelværdierne efter den nye udbudslov (af 1. jan. 2016) … lad os starte med en lille film.
Samarbejde for trivsel i skolen i Danmark
Nyt fra ministeriet Miljøvurderingsdag, den 17. august 2017, Aalborg
Ændring i og af brandbestemmelserne i BR15
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Hvad lærte vi sidst? At art. 49 omfatter
Studieretningsprojektet
Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde
Servicedirektivet – og Domstolens praksis
Støtteberettigede græsarealer 2016
VELKOMMEN TIL EU-RET v/Michael Pitzner-Brunn & Jakob Hans Johansen
Ny risiko-bekendtgørelse
Studieretningsprojektet
Søfartslovgivning og skibsadministration
Den gode prøve i faget dansk
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
Søfartslovgivning og skibsadministration
Søfartslovgivning og skibsadministration
af Olaf Rieper, Marie Bengtsson og Jens Blom-Hansen
Konference Danske Havne
Tilbage til EU’s vision
Hvad betyder en konflikt for mig?
Velkommen til Retssikkerhedschefen
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Briefing vedrørende indsatsen omkring det psykiske arbejdsmiljø
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Oplæg om retssikkerhed Handicaporganisationernes hus v
Persondata Kursus for administrationsfolk 16/5
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
OK18 Det statslige forlig
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
Lf. nr. 123 af 23/ om ændring af (…) virksomhedsskatteloven (…) - med seneste ændringer Anders Lützhøft.
Indkøb under tærskelværdierne
Voksenvejledningsnetværk Delresultater fra evalueringen
2017/dashboard Arbejdsmiljødag /dashboard.
Dialog mod Vold som business-case
Ledelsesevaluering.
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
BAI skolekonference 13. november 2018 Titeldias
Erfaring med flueklager Håndtering og håndhævelse
Elevtrivsel Gymnasier og VUC'er 2018
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Overenskomster og persondata
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Er 25-timers reglen i strid med EU-retten? Reglen trådte i kraft 1. juli og går ud på, at der maksimalt på parkeres i 25 timer på statens 90 motorvejsrastepladser. Den var del af Finanslovsaftalen for 2018 under afsnittet: Fair og lige konkurrence på det danske arbejdsmarked ”Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at indføre tidsbegrænset parkering for lastbiler på de statslige rastepladser på motorvejsnettet. Det skal forhindre, at særligt udenlandske lastbiler langtidsparkerer på danske rastepladser.” Omtaler ikke kapacitetsproblemer Kommissionen har afsendt åbningsskrivelse Første skridt i traktatbrudsproceduren som kan ende ved EU-Domstolen

Er 25-timers reglen i strid med EU-retten? I Vaditrans-sagen fra 2017 nåede EU-Domstolen frem til, at den ugentlige regulære hviletid på 45 timer ikke må tilbringes i køretøjet. EU vægter harmonisering af arbejdsmiljøretlige aspekter højt for at sikre et fælles niveau – store forskelle mellem landene Arbejdstagerens færden og faciliteter i sin fritid reguleres ikke Den regulære ugentlige hviletid må ifølge artikel 4, litra h), i forordning nr. 561/2006 forstås som: »en ugentlig periode, i hvilken føreren frit kan disponere over sin tid« Den estiske og den spanske regering mente det modsatte, da konsekvensen ville være, at føreren derved måtte finde sig i værre vilkår, end hvis han måtte tilbringe regulære hviletider i køretøjet, og at et sådant krav er vanskeligt at bevise

Er 25-timers reglen i strid med EU-retten? Ved forordningens tilblivelse lagde man vægt på, at: »Hvis … ugentlige hviletider tilbringes (i førerhuset), udgør det en forringelse sammenlignet med den nuværende lovgivning og er utilstrækkelig for så vidt angår føreres hygiejne og velbefindende« 25-timers reglen indebærer dermed, at chauffører ikke kan tilbringe deres ugentlige regulære hvil på rastepladsen. De må ikke flytte køretøjet i hvileperioden Traktaten forbyder foranstaltninger, der finder ensartet anvendelse på alle, men som kan genere den fri udveksling af tjenesteydelser. Udenlandske tjenesteydere ”generes” af reglen – er én hindring Spørgsmålet er: Kan den retfærdiggøres/legitimeres?

Er 25-timers reglen i strid med EU-retten? Regeringen har besvaret skrivelsen og forsvaret 25-timers reglen med: At det er medlemsstatens prærogativ at fastsætte parkeringsregler, At den danske regel om tidsbegrænset parkering ikke er diskriminerende og er begrundet i legitime formål af almen interesse, og At parkeringsreglen er proportional Formålet med reglen er tilsyneladende ikke arbejdstagernes sikkerhed ift. det lange hvil i kabinen Det formål kunne nås ved andre midler, herunder forøget tilsyn og håndhævelse af hviletidsreglerne Det er derimod kapacitetsproblemer på rastepladserne

Er 25-timers reglen i strid med EU-retten? Kapacitetsproblemer på rastepladserne er dokumenteret ved en tælleopgørelse fra februar 2018 EU-Domstolen kan kun vanskeligt bestride nationale faktiske forhold dokumenteret af medlemsstaten Vurderingen ifølge EU-Domstolens praksis går ud på om: 1. Formålet med ordningen forfølger tvingende almene hensyn 2. Er formålet allerede varetaget via harmonisering fra EU-retten 3 . Kan formålet opnås via mindre indgribende midler

Er 25-timers reglen i strid med EU-retten? Kommissionen skal nu tage stilling til regeringens begrundelse Reglen håndhæves i mellemtiden Kommissionen kan vælge at fastholde indsigelsen og sende en begrundet udtalelse til regeringen Den skal regeringen svare på Hvis Kommissionen igen fastholder, kan den indlede et traktatbrudssøgsmål ved EU-Domstolen mod Danmark Danmark - i form af regeringen - er part i sagen Andre medlemsstater og EU-institutioner kan indtræde Desværre forhindrer reglerne (Domstolsstatutten) at juridiske og fysiske personer kan indtræde i traktatbrudssager