Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Briefing vedrørende indsatsen omkring det psykiske arbejdsmiljø

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Briefing vedrørende indsatsen omkring det psykiske arbejdsmiljø"— Præsentationens transcript:

1 Briefing vedrørende indsatsen omkring det psykiske arbejdsmiljø
Centralforeningen for Stampersonel INTRO Kursus for tillidsrepræsentanter

2 Emner: 1. FTF undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø 2. Regeringens ”Ekspertudvalg om udredning af arbejdsmiljøindsatsen”. 3. FTF indspil til ”Ekspertudvalget”. 4. Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø – hvad er op og ned?

3 FTF undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø
- FTF har gennemført en undersøgelse af FTF´ernes psykiske arbejdsmiljø. Der har været respondenter. Der udkommer 4 rapporter der beskriver undersøgelsens resultater. Rapporterne udkommer i løbet af efteråret 2017 og foråret 2018. Hovedresultaterne fra undersøgelsen viser, at der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Oplysningerne i denne briefing er til snævert brug indtil rapporterne offentliggøres.

4 c

5

6 Regeringens ”Ekspertudvalg om udredning af arbejdsmiljøindsatsen”.
Politikerne tager både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø mere alvorligt end tidligere. Udvalget er nedsat i juli måned 2017. Arbejdet i udvalget skal være afsluttet i sommeren 2018. Udvalget skal afrapportere til regeringen. Udvalget består af formand Pia Gjellerup. Yderligere 4 medlemmer fra ”Parternes” side og 4 medlemmer fra arbejdsgivernes side.

7 Hvad skal udvalget se på?
- Arbejdsmiljøudfordringer Virkemidler i arbejdsmiljøindsatsen Arbejdsmiljøsystemets organisering Regelforenkling- og efterlevelse Incitamenterne i arbejdsmiljøsystemet Anbefalingerne fra udvalget skal baseres på en samlet analyse af den nuværende arbejdsmiljøindsats. Erfaringer fra andre lande skal inddrages i arbejdet, sammen med international viden.

8 Hvorfor har politikerne pludselig fået en voldsom interesse i arbejdsmiljøet?
Internationale undersøgelser peger på, at de samfundsøkonomiske omkostninger afledt af et dårligt arbejdsmiljø kan udgøre op imod 4 pct. af BNP. Omregnet til danske forhold betyder det i omegnen af 80 mia. kr. Der er derfor et betydeligt samfundsøkonomisk potentiale forbundet med at sikre et godt arbejdsmiljø. Kommissoriet for ekspertudvalget beskriver at: - ”Anbefalingerne skal samlet set være neutrale for de offentlige finanser” Om det betyder, at man ved et potentiale på 80 mia. kr. kan bruge f.eks. 10 mia. kr. på indsatsen kunne jeg ikke få et svar på, selvom det jo ikke bare ville være neutralt, men en gevinst på 70 mia. kr. for ”de offentlige finanser”

9 FTF indspil til ”Ekspertudvalget”

10 Hvad arbejder FTF for i udvalget?
Arbejder for anbefalinger om: Stærkere regler om psykisk arbejdsmiljø: Bekendtgørelse + flere AT-vejledninger Bedre ledelse: Uddannelse af ledere i psykisk arbejdsmiljø Styrket Arbejdstilsyn: Stabile/øgede bevillinger; målrettede indsatser; reaktion på klager Mere arbejdsmiljørådgivning: Øget adgang, nyt rådgivningssystem (LO/FTF forslag) Styrket AMO: Obligatorisk uddannelse, tilsyn og bøder

11 Få kortlagt gevinster ved investering i forebyggelse
Vi har mulighed for at: Gentænke indsatsen Droppe det, som ikke fungerer Gøre mere af det, som virker Ændre fokus og gøre noget helt nyt Få kortlagt gevinster ved investering i forebyggelse Flytte fokus fra ”skyld” til fælles interesse og handling Lade os inspirere af nabolande, fx Sverige Få andre aktører med på forebyggelse, fx forsikrings- og pensionsselskaber Gøre reglerne mere tilgængelige og nemmere at forstå – men holde fast i, at det ikke må sænke beskyttelsesniveauet!

12 Bekymringer fra FTF: Risiko for, at udvalget kun kan blive enige om ”småjusteringer” Nogle løsninger ligger uden for kommissoriet (fx styring af off. sektor) Anbefalingerne skal være udgiftsneutrale Arbejdsgiverne: Evidensdiskussion (især ift. psykisk arbejdsmiljø) Regelforenkling Ikke helt enige om udfordringerne – men kan vi mødes om løsninger? Vi har travlt!

13 Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø – hvad er op og ned?
- Risikobaserede tilsyn (RT) RT er en tilsynsform som Arbejdstilsynet har udøvet siden 2012. RT er målrettet mod de virksomheder, hvor Arbejdstilsynet forventer, at der er de største problemer med arbejdsmiljøet. Det indebærer bl.a., at disse virksomheder får flere tilsyn. Formålet med tilsynet er at kontrollere, om virksomhederne lever op til arbejdsmiljøreglerne og at reagere, hvis der er væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Virksomheder, der er udtaget til risikobaseret tilsyn, bliver som hovedregel varslet mindst en måned inden tilsynsbesøget, men får ikke at vide, hvilken dato Arbejdstilsynet kommer på besøg. Besøgene er således uanmeldte.

14 Arbejdstilsynets tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø – hvad er op og ned?
- Udvidede risikobetonede indsatser (URT) Fra januar 2016 har Arbejdstilsynet gennemført URT i udvalgte brancher. URT er en videreførelse af de gode erfaringer fra de særlige tilsynsindsatser og fra tilsynsindsatserne i forhold til psykisk arbejdsmiljø inden for de risikobaserede tilsyn Formålet med URT er at udvide det risikobaserede tilsyn med en særlig grundig og målrettet gennemgang af virksomhedens ergonomiske og psykiske arbejdsmiljø URT gennemføres inden for udvalgte brancher med en særlig høj risiko for enten langtidsfravær, overbelastning i forhold til ergonomi eller overbelastning i forhold til det psykiske arbejdsmiljø Følgende brancher er omfattet af URT i 2017: Hospitaler Undervisning

15 Psykisk arbejdsmiljø – her og nu:
Psykisk arbejdsmiljø fylder en del i den politiske debat og i medierne. Beskæftigelsesministeren bliver jævnligt kaldt i samråd om spørgsmål relateret til det psykiske arbejdsmiljø. Medierne har meget fokus på psykisk arbejdsmiljø og på arbejdsrelateret stress. Der er afsat satspuljemidler til projekter omkring voldsforebyggelse på bosteder og forsorgshjem. Rigsrevisionen har undersøgt Arbejdstilsynets tilsyn med psykisk arbejdsmiljø.

16

17 Rigsrevisionen vurderinger:

18 Spørgsmål?


Download ppt "Briefing vedrørende indsatsen omkring det psykiske arbejdsmiljø"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google