21. november 2017 Digitaliseringsstrategien og fælles klassifikationer Temamøde om anvendelse af fælles klassifikationer i det offentlige (FODS initiativ.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
10.2a – Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata
Advertisements

Retssikkerhedskonference 8. november 2011 i Landstingssalen.
Fælles Service Center for telesundhed Klyngestyregruppemøde i Vestklyngen Herning d. 9/9/
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Hvor kommer ideen om læringsplatform fra? Regeringen og KL har indgået en aftale om en fælles brugerportal. Læringsplatformen er en del af den fremtidige.
Datamodellen - Delprogram 8 Marts Datamodellen En samlet og sammenhængende datamodel for 11 registre: Centrale Personregister (CPR) Centrale Virksomhedsregister.
Teori og praksis på SOSU- uddannelserne. Et aktionsforskningsprojekt på SOSU Fyn Jakob Ditlev Bøje Institut for Kulturvidenskaber Syddansk Universitet.
SKRIVEFAGET - overordnede rammer. Hvorfor skrivefag? ”Det brede perspektiv”: Det er vigtigt, at du kan udtrykke dig skriftligt som borger i et moderne.
Erhvervsstyrelsen lancerede den 10. november 2015 PrivacyKompasset – et on-line værktøj, der skal hjælpe virksomheder til bedre brug af data og håndtering.
Sundhedsaftalernes betydning for sammen- hængende forløb og sektorovergange Martin Sandberg Buch, senior projektleder, cand. scient. adm. Christina Holm-Petersen,
Hvad er jeres kerneopgaver? Institutionen? Hvordan oplever du, at kerneopgaven i din organisation har ændret sig de sidste 5 år – og hvordan vil den forandres.
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
SAPA Præsentation til chefer og mellemledere i kommunen April 2016.
Punkt 1. Behovsanalyse Afsøge markedet Beslutningsgrundlag/vælge Pilottest Etablere projektorganisation.
Introduktion af VDSL2 med frekvensplan 35b (“Vplus” – “Supervectoring”) 1 VULA Videreudvikling – møde 6. november 2015 Vers. 1.0.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
AULA.
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Afsluttende opgave ”Digitalisering”
Præsentation af metodehåndbog for virksomhedsservice
Kreative metoder i forebyggelsen af MSB
Hotel Nyborg Strand 28. oktober 2016
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Hvad er Projekt Sund Skole? Projekt Sund Skole er et nyt EU-støttet projekt, som koncentrerer sig om næring til læring i indskolingen. Projektet.
Samfundsøkonomiske gevinster ved social ansvarlighed
Ny proces for renovering og nybyggeri – tættere, tidlig dialog
Benchmark af netværk og klynger:
Agenda Temadag om anvendelse af klassifikationer i det offentlige
Standardisering af klassifikationer
Klar til Smart Vækst – Udbredelse af smart city løsninger i DK – fokus på smart affaldsindsamling Jesper Bøttcher Gate 21.
Fællesoffentlige løsninger Henrik Frost Christophersen,
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Etablering af en Socialstyrelse
Det man ikke ser har man ikke ondt af
FÆLLES målstyring i matematik
Ejendomsdataprogrammet
December
Lars Frelle-Petersen Direktør, Digitaliseringsstyrelsen
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
PROJEKTLEDERENS PERSPEKTIV
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Hvad er Virk? Er det en portal? Er det en linksamling?
Digitalisering af prøver i grundskolen
Dialogmøde d.9.april Samarbejde om læring – folkeskolen, ungdomsskolen og folkeskolereformen.
Visionære Regionale Udviklings Planer
[Forfatter/Ansvarlig]
Visionære Regionale Udviklings Planer
Room for people.
Samarbejde Kommune, Borgere & Udvikler (Private Aktører)
KL’s arkitekturrådsmøde
Status på fælles udbud af telemedicin (FUT)
Dialogmøde 7. maj 2018 for medarbejdere vedr
sammenhæng og genbrug med rammearkitekturen
30. maj 2018 Dansk profilering af europæiske datastandarder Møde i kommunernes It-Arkitekturråd (FODS initiativ 8.1)   Michael Bang Kjeldgaard Chefarkitekt.
Wiki for rammearkitekturen
Hovedformål: Sammenhæng
Sagera – mapning, mål og aktiviteter fremadrettet
KL’s arkitekturrådsmøde
Status på fælles udbud af telemedicin (FUT)
Opsamling Sæt borgerne reelt i centrum - Vær nysgerrige på, hvad der er vigtigt for borgeren - Brug det antropologiske blik Tag kompleksiteten alvorligt.
Sammenhængende digital brugerrejse - med anvendelse af borgerens data
Adresseprogrammet Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Styregruppemøde torsdag den 20. juni 2013.
Adgang til egne data IT-Arkitekturrådet d It-Arkitekturrådet
30. maj 2018 Dansk profilering af europæiske datastandarder Møde i kommunernes It-Arkitekturråd (FODS initiativ 8.1)   Michael Bang Kjeldgaard Chefarkitekt.
Wiki for rammearkitekturen
December
INSPIRE informationsmøde 1. marts 2019
Effektmåling - kvalitative målepunkter
Sammenhængende borgerforløb i Furesø Styring på tværs
CAPTIA ESDH Elektronisk Sagsbehandling og DokumentHåndtering
Præsentationens transcript:

21. november 2017 Digitaliseringsstrategien og fælles klassifikationer Temamøde om anvendelse af fælles klassifikationer i det offentlige (FODS initiativ 8.1)   Sara Bjerre sabje@digst.dk Fællesoffentlig digital arkitektur arkitektur.digst.dk

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 Initiativ 8 Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 Initiativ 8.1: gode data og effektiv datadeling

Klassifikationer Klassifikationer er en forudsætning for gode data og datadeling Klassifikationer strukturerer data Klassifikationer giver mulighed for opmærkning og routing Klassifikationer skaber fælles sprog osv. Strukturerede udfaldsrum, referencedata, præcise begreber

Klassifikationer Men også: Mangel på fælles metoder Klassifikationer er struktureret forskelligt Klassifikationer er ofte ikke tilgængelige (på en brugbar måde) Der er potentiale for større deling og genbrug Manglende modenhed Tilgængelighed: betaling, publiceret, formater

Klassifikationer Men også: Mangel på fælles metoder Klassifikationer er struktureret forskelligt Klassifikationer er ofte ikke tilgængelige (på en brugbar måde) Der er potentiale for større deling og genbrug Manglende modenhed Derfor: Indsatser som omfatter afprøvninger, proof-of-concepts osv. Tilgængelighed: betaling, publiceret, formater

INDSATSER Fælles standarder og metoder Klassifikations- værktøj og -service Fællesoffentlige klassifikationer

Fælles standarder og metoder Internationalt perspektiv INSPIRE: http://inspire.ec.europa.eu/codelist

Fælles standarder og metoder SKOS (Simple Knowledge Organization System Hvorfor? Internationalt anerkendt og bredt anvendt standard, bl.a. i EU Stærk, udtryksfuld og fleksibel standard Hvad gør vi? Oversætter til dansk Udarbejder dansk profilering målrettet anvendelse i dansk administrativ sammenhæng Afprøver og vurderer standardens anvendelighed (i tæt koordination med arbejdet med OIO Klassifikation) En standard for modellering af indhold og struktur i klassifikationer

Klassifikationsværktøj og -service Hypoteser og arbejdsspørgsmål: Kan vi komme et (langt) stykke af vejen mod ensartethed og øget deling og genbrug af klassifikationer med fælles værktøj? Hvad skal et fælles værktøj kunne? Hvilke krav er der til funktionalitet og brugervenlighed ifm. etablering, vedligehold og mapning mellem klassifikationer? Hvilke krav er der til distribution af klassifikationer mht. formater, svartid, oppetid osv.? Hvad skal der til for at etablere fælles værktøjsunderstøttelse?

Klassifikationsværktøj og -service Derfor en afprøvning af:

Klassifikationsværktøj og -service Derfor en afprøvning af: SKOS-baseret værktøj Kan det meste (?) Det er ikke et endeligt valg af værktøj Vi skal også kigge på andre bl.a.: https://ec.europa.eu/isa2/solutions/vocbench3_en

Klassifikationsværktøj og -service Derfor en afprøvning af: REDAKTION KLASSIFIKATIONS -SERVICE

Klassifikationsværktøj og -service Derfor en afprøvning af: REDAKTION KLASSIFIKATIONS -SERVICE Opsamle erfaringer Belyse behov, muligheder og barrierer for etablering af fælles klassifikationsværktøj og -service

Fællesoffentlige klassifikationer Er der klassifikationer, som bør have status som fællesoffentlige?

Fællesoffentlige klassifikationer Er der klassifikationer, som bør have status som fællesoffentlige? Hvordan skal de etableres og vedligeholdes? Emneklassifikation ? Sikkerhedsklassifikationer? fortrolighed? følsomhed? kritikalitet? …? ? ?

INDSATSER Fælles standarder og metoder Klassifikations- værktøj og -service Fællesoffentlige klassifikationer

Demo