Erfaringer med karrierelæring SIP 1b - HF v/ projektleder Caroline Vogelius Wiener og vicerektor Anders Wind, Gentofte HF.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Advertisements

Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Udviklingschef Anne Holm Sjøberg, Region Hovedstaden
Lederudvikling.
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Forældremøde X årgang.
Kort om Niels Brock Erhvervsuddannelser – for de praktisk orienterede
•Åbner døre og viser vej ind i det danske samfund •Matcher flygtninge-/indvandrerkvinder med kvinder, på det danske arbejdsmarked •Skaber et netværk af.
UU Center Kolding Mentorprojekt i UU Kolding •Ide og finansiering •Ungepakke II •Samarbejdspartnere Taxameter - institutionsuafhængig.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
Øget overgangsfrekvens til de videregående uddannelser
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
- Hvad kan I forvente som forældre?
De naturvidenskabelige kompetencer og erhvervsudviklingen – et samspil v. Udviklingschef Søren Ring, Region Hovedstaden.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Væksthuset Henrik Hansen Leif Tøfting Kongsgaard
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Velkommen til Konference om rammeforsøgene: Studietid, Timepuljer og Studiefællesskaber 26. Februar 2013 Konference om rammeforsøg 26. februar
Gymnasiernes tiltag for tosprogede elever Oplæg ved rektor Niels Jørgen Helms Mulernes Legatskole.
Præsentation af hhx-projekt: ”Læringsmiljø på hhx kvaliteter og udfordringer”. CeFU bestyrelsesmøde, 11. november 2008 Ved forskningsassistent Arnt Louw.
Tørring Gymnasium Mission, vision, værdier, fokusområder.
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
CMS I ELGPN og på nordisk
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Sven Allan Jensen as – Kbh. Landskabsmæssige interesser i regionale landbrugsstrategier Hvad er en regional landbrugsstrategi? Hvad kan den bruges til?
Et udviklingsprojekt for Region Hovedstaden Projektets mål: Øge motivationen for lærere og elever Arbejde med fem innovative kompetencer.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
Gruppevejledning på tæt hold
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Præsentation Vejlederforeningens årsmøde Analyse: Alle unge vil gerne have et godt liv, 2013.
Svendborg Vejledning som kollektivt arrangement …
Uddannelse – dit barns fremtid
Sammenhænge og dilemmaer i en reform tid… UU DK´s årskonference 2015 Overskrift.
Vision mission værdier handleplaner
Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.
HK Stat Fagfestival HK København og HK Sjælland 20. maj 2014 Sølvi Rask, og Eva Maria Mogensen,
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Er vejledningssystemet gearet til de store reformer og fremtidens.
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Hvor står vejledningen i dag?
Pressechef Dorte Skovgaard Wihre Danske Erhvervsskoler Den politiske opmærksomhed på erhvervsskolerne EUC Nordvest 11. maj 2016.
SSP SAMARBEJDE EFTER FOLKESKOLEREFORMEN SSP samarbejde efter folkeskolereformen1.
Et udviklingsprojekt for Region Hovedstaden Oplæg ved Jacob Friis Kjærgaard Projektets mål: Øge motivationen for lærere og elever Arbejde med fem innovative.
Efterskoleforeningens Årsmøde, 2013 Dialoggruppe 5 Vejledning og overgange v/ Bent Bisballe Østergård, Bestyrelsesmedlem Lis Brok-Jørgensen, Vejledningskonsulent.
Styrk fagligheden som professionel praktikvejleder FOA inviterer til konference for praktikvejledere på den pædagogiske assistentuddannelse og social-
Karrierefokus, karrierelæring Steffen Auring, pædagogisk leder, KBHSYD
Program Kl. 9:15-10:30 Kl. 10:30-10:45 Kl. 10:45-12:00
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Forældre-information
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Hvorfor et FUEL projekt? Hvad indeholder det? Hvad er målene? Planen?
At gøre karriere.
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Forældremøde UU Faaborg-Midtfyn.
i VIA University College og University College Nordjylland
Fokus på kerneopgaven Kom godt i gang…. Til proceslederen:
Årsmøde
Karrierelæring Kolding Gymnasium
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Karrierelæring i dansk på HF
UDVEKSLING projekter ang. studievalgsportfolio
Kære lærer Her har du undervisningsmaterialet til CAMPUS+ Denne vejledning er din guide til undervisningen til at få mest muligt ud af CAMPUS +. Opgaverne.
Årsmøde
&.
Præsentationens transcript:

Erfaringer med karrierelæring SIP 1b - HF v/ projektleder Caroline Vogelius Wiener og vicerektor Anders Wind, Gentofte HF

Hvem er Karrierefokus? 17 gymnasier & HF, Studievalg KBH, 3 videregående uddannelser og Region Hovedstaden. Projektet løber fra 2014 til slut 2016. Materialeudvikling indtil maj 2017. Følgeforskning af CeFU. Fra 2014 Fra 2015 Gymnasier Ørestad Gymnasium Nørre G Gladsaxe Gymnasium Espergærde Gymnasium og HF Høje Taastrup Gymnasium og HF KNord H.C. Ørsted Gymnasiet, Lyngby Københavns Åbne Gymnasium Videregående uddannelser Københavns Erhvervsakademi Professionshøjskolen UCC Copenhagen Business Academy NEXT - stx og htx Erhvervsskolen Nordsjælland Niels Brock Frederikssund Gymnasium Frederiksværk Gymnasium Gentofte HF Kbh Syd Borupgaard Gymnasium

Hvorfor karrierelæring i gymnasiet & HF? 13% af studenterne i hovedstadsregionen får hverken en videregående uddannelse eller en erhvervsuddannelse (Ungeanalysen, 2013) Mange videregående uddannelser har meget høje frafaldsprocenter – mellem 17 og 32 % af de, der starter på en videregående uddannelse, falder fra uden af fuldføre 53% af de unge, der holder sabbatår efter gymnasiet angiver, at de har behov for en pause, 37% fordi de ikke ved, hvad de skal læse Manglende afklaring og manglende eller uklart fremtidsperspektiv i forhold til tiden efter gymnasiet svækker de unges motivation for læring Karrierehåndtering er noget der skal læres og forventes at blive en stadig vigtigere kompetence. Og hvis ikke i gymnasiet, hvor skal de unge ellers lære det henne? - Kilde CeFU

Hvad kan vi gøre i gymnasiet & HF? Skabe rum for elevernes fremtidsrefleksioner om uddannelse og job. Skabe mulighed for afklaring af kompetencer og muligheder undervejs i gymnasiet.

Karriere som en del af kernestof Det er også en del af faget at undersøge, hvilke jobfunktion og arbejdspladser, faget leder frem mod.

Hvad er et uddannelses- og karrierevalg? Det perfekte match Livslang proces - karrierelæring

Hvordan definerer CeFU karrierelæring i Karrierefokus? en læreproces, der retter sig mod opbygning af karrierekompetencer Karrierekompetence: elevernes håndtering af og forståelse for deres forløb og overgange i uddannelsessystemet ved hjælp af viden om dem selv, fag, uddannelser, arbejdsmarked og samfundet

Hvad er målet for den enkelte elev? Alle elever møder både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser i løbet af gymnasietiden. Alle eleverne får øget kendskab til og erfaring med arbejdsmarkedet og uddannelsesmarkedet. Alle elever støttes i den personlige dannelsesproces. Alle elever er motiveret til at fortsætte i uddannelse.

Udvalgte resultater fra CeFU Forsøgene gør størst forskel, hvis aktiviteterne er indrammet af refleksioner før, under og/eller efter aktiviteterne Positive erfaringer fra forsøgene, når processen har været intensiv eller når kontinuiteten over tid er sikret Positive tilbagemeldinger fra forsøg, hvor eleverne selv spiller en aktiv rolle og hvor aktiviteterne har bestået i en kombination af aktiviteter og undervisning. I relation til eleverne oplever lærerne at karrierefokusset har kunnet bidrage positivt til at motivere eleverne gennem andet end karakterer Karrierelæring føjer en ny dimension til lærerrollen Givtigt at samarbejde med Studievalg, idet vejledernes og lærernes fagligheder kan supplere og understøtte hinanden

Karrierelæring og videregående uddannelser - fra CeFUs slutevaluering – kvantitativ undersøgelse Karrierelæring baner potentielt vej for en ’bedre’, men ikke hurtigere overgang til de videregående uddannelser Flere elever planlægger at tage en videregående uddannelse som følge af karrierelæring Karrierelæring gør i særlig grad en forskel for elever på første årgang sammenlignet med sidste årgang De deltagende elever opnår et større kendskab til de videregående uddannelser – men kun på første årgang

Karrierelæringsmodel fra CeFU som rød tråd

Viden om og erfaring med uddannelse, job og fag …i forhold til interesser og styrker …arbejds-markedet Viden om og erfaring med uddannelse, job og fag …uddannelses-systemet Viden om og erfaring med mig …i samarbejde med andre …fagene i gymnasiet …i verden -med undertemaer …omskiftelighed som vilkår ift. valg Erfaring med mine handlinger og beslutninger …valgstrategier ift. uddannelse …handlekraft ift. muligheder

Forsøgstyper Brancheforløb, virksomhedssamarbejde Karriere som tema i undervisningen Karrieredage og alumnenetværk Refleksion Uddannelsesbesøg og -samarbejde

Karriere/arbejdsmarked som tema Eksempler Stress Fremtidens arbejdsmarked Unge og valg Historiske perspektiver på arbejdslivet Arbejdsliv i andre lande og kulturer Arbejdsliv og sundhed Arbejdsmiljø Køn og arbejdsliv Hvordan bliver det led i udvikling af karrierekompetencer? Refleksionsøvelser undervejs: Hvordan relaterer det til mit liv? Hvad er mine drømme og bekymringer? Hvordan ville mit liv se ud inden for disse fag/arbejdsmarkeder?

Hjemmeside med inspiration og materialer Besøg vores hjemmeside: www.karrierefokus-gym.dk

Diskutér i grupper af 3 Med udgangspunkt i de fremlagte eksempler på karrierelæring, diskutér følgende i gruppen: Hvordan kan karrierelæring organiseres på jeres skole?

Spørgsmål? For yderligere information kontakt: Projektleder Caroline Vogelius Wiener caw@oegnet.dk Eller besøg vores hjemmeside: www.karrierefokus-gym.dk