Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Karrierefokus, karrierelæring Steffen Auring, pædagogisk leder, KBHSYD

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Karrierefokus, karrierelæring Steffen Auring, pædagogisk leder, KBHSYD"— Præsentationens transcript:

1 Karrierefokus, karrierelæring Steffen Auring, pædagogisk leder, KBHSYD
Lidt om baggrunden for karrierefokus Vigtige definitioner & lovgrundlaget KBHSYDs baggrund for at gå med i ”Karrierefokus” Ledelsesperspektivet – kort De konkrete & mærkbare følger af karrierelæring ( i det store & små!) Et forsigtigt gymnasieperspektiv -

2 Hvordan definerer CeFU karrierelæring i Karrierefokus?
en læreproces, der retter sig mod opbygning af karrierekompetencer Karrierekompetence: elevernes håndtering af og forståelse for deres forløb og overgange i uddannelsessystemet ved hjælp af viden om dem selv, fag, uddannelser, arbejdsmarked og samfundet

3 Hvad kan vi gøre i gymnasiet & HF?
Skabe rum for elevernes fremtidsrefleksioner om uddannelse og job. Skabe mulighed for afklaring af kompetencer og muligheder undervejs i gymnasiet/hf

4 Karrierelæring

5 Lovteksten om karrierelæring
§ 29. Stk. 2. Undervisningen skal, hvor det er relevant, indeholde forløb og faglige aktiviteter, der styrker elevernes evne til at håndtere valg og overgange i uddannelsessystemet. Eleverne skal gennem undervisningen opnå viden om og erfaringer med fagenes anvendelse, der modner deres evne til at reflektere over egne muligheder og at træffe valg om egen fremtid i et studiekarriere perspektiv og personligt perspektiv.

6 Hvorfor overhovedet karrierelæring?
13% af studenterne i hovedstadsregionen får hverken en videregående uddannelse eller en erhvervsuddannelse Mange videregående uddannelser har meget høje frafaldsprocenter – mellem 17 og 32 % af dem, der starter på en videregående uddannelse, falder fra uden af fuldføre 53% af de unge, der holder sabbatår efter gymnasiet angiver at de har behov for en pause, 37% fordi de ikke ved, hvad de skal læse Manglende afklaring og manglende eller uklart fremtidsperspektiv i forhold til tiden efter gymnasiet svækker de unges motivation for læring Kilde CeFU

7 Karrierelæring – hvorfor gik vi ind i projektet?
På KBHSYD har vi omkring 50% med afbrudte uddannelsesforløb bag sig. Nogle af dem (langtfra alle) svæver rundt i universet med løse drømme & ”kunne godt tænke sig”, men har uklare forestillinger om, hvordan de kommer derhen. (Det ville vi gerne være med til at kvalificere!) Samtidig har vi hfe-kursister & ”pakker” (fx pædagog, politi, sygeplejerske, socialrådgiver) hvor de lidt mere modne kursister godt ved, hvad de vil.

8 Karrierefokus, karrierelæring
Hvad gjorde vi, da vi kom ind i projektet, foråret 2014? Vi arbejdede før ”Karrierefokus" i hfe & pakke-området allerede med det anvendelsesorienterede, som har været i HF længe: Fx kolleger på hfe →virksomhedsbesøg Vi har igennem adskillige år skubbet på for, at pakkeholdene besøger de uddannelsesinstitutioner, som pakken adresserer: Fx Politi →Politiskolen, sygeplejepakken →”Metropol” Så helt nyt var det ikke at lave karrierefokus…og dog!

9 Karrierelæring Som leder: ”all in” – dvs. at ingen lærer/intet HF-spor på hfe & pakker kunne glide ”under radaren”. ( forandringsledelse!) Projektstruktur: projektleder & projektejer (sparring) Karrierelæring ud til alle lærere i området (dette tror jeg var godt) Hvordan forandrede det kulturen i området?

10 Karrierelæring Karrierelæring kom ind på nye måder i kursets liv:
I konkrete øvelser på holdene (et par eksempler følger om et øjeblik) At støtte lærerne i at forsøge sig frem i det små: hvad kan de enkelte teams byde ind med øvelser? (vigtigt!) …og vi (dvs. projektleder + projektejer) fastholder perspektivet: tager karrierelæring op som fast punkt på møder (og lærerne afrapporterer) At der på møder for lærerne informeres om projekter man har forsøgt sig med – som fortællinger på stedet & det breder sig til kollegerne (fx refleksionsøvelser)

11 Karrierelæring Men helt overvejende: PROJEKTUGE (uge 40) – ”Ud af huset” og tilbage igen: fri tilrettelæggelse, selvstændighed, produktkrav? Kursisterne som dagsordenssættende – kontakter i byen! KARRIEREVEJE som netop er afholdt. Her arbejder vi sammen med ”Studievalg København” – vi inviterer gæster, der har haft alternative karriereveje (fra smed til antropolog! En industriel designer, en sygeplejerske med en kringlet vej – nu ph.d. En selvstændig) – osv. De laver workshops med vores kursister. IKKE for at de skal ”gøre det samme”, men bliver opmærksom på alternativer.

12 Karrierelæring Og hvad har vi så lavet af øvelser? – (Fotokopier af to eksempler!) Mindre øvelser er et godt sted at starte ! Eks: At skrive om ”det gode liv” Refleksionsskriveøvelse (politi) Anbefaling: Se Kasper Hanghøjs på Karrierefokus’ hjemmeside.

13 Karrierelæring - gymnasiet
Gymnasieelevernes problemstilling er en anden: Gymnasiet er en ‘rugekasse’, hvor karriereafklaringen (groft sagt) sættes på hold – eller bliver den unges eget ansvar (påstår jeg som gammel gymnasie-studievejleder) – men: Men karrierehåndtering er noget der skal læres og forventes at blive en stadig vigtigere kompetence. Og hvis ikke i gymnasiet, hvor skal de unge ellers lære det henne? Afklaring sker gennem afprøvning. Hvordan klædes gymnasielærerne på til denne opgave?! 

14 Karrierelæring – Nogle ”gevinster”
Eleverne får gennem mødet med praksis nogle indspark til det ”farlige spørgsmål”: Hvad vil du efter gymnasiet? ….Men: Mødet med praksis skal kvalificeres! (ikke blot en vilkårlig ekskursion) Men: Hvad lærte jeg af det, jeg så? Hvor blev jeg overrasket?/bekræftet/kunne se mig selv i det – osv. = refleksionsøvelser! Endelig giver det en anden måde for kollegerne at møde eleverne på

15 Karriere/arbejdsmarked som tema
Eksempler Stress Fremtidens arbejdsmarked Unge og valg Historiske perspektiver på arbejdslivet Arbejdsliv i andre lande og kulturer Arbejdsliv og sundhed Arbejdsmiljø Køn og arbejdsliv Hvordan bliver det led i udvikling af karrierekompetencer? Refleksionsøvelser undervejs: Hvordan relaterer det til mit liv? Hvad er mine drømme og bekymringer? Hvordan ville mit liv se ud inden for disse fag/arbejdsmarkeder?

16 Karrierelæring – Forsøgstyper/opsummerende
Virksomhedssamarbejde Karriere som tema i undervisningen Karrieredage og alumnenetværk Refleksion Uddannelsesbesøg og –samarbejde … som ofte fungerer smidigere ude i landet end det gør i Kbh.

17 Karrierelæring - Diskutér i grupper af 4
Diskuter i gruppen med udgangspunkt i det, du her har hørt (det giver bedst mening, hvis I ikke sidder sammen med kolleger fra egen skole): Hvordan kan karrierelæring organiseres på jeres hf? Hvilke muligheder har I som gymnasium/Hf? Er der modstande, som I skal adressere?


Download ppt "Karrierefokus, karrierelæring Steffen Auring, pædagogisk leder, KBHSYD"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google