Farmakologi og medicinhåndtering 1608

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Advertisements

Lov om patientsikkerhed Legale aspekter
Den Danske Kvalitetsmodel
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Hvad er et rationelt brug af benzodiazepiner
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Patientsikkerhed
Samarbejde mellem RHP og socialpsykiatriske botilbud i KK vedr
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
Velkommen til De Offentlige Tandlægers kursus i vågen sedation.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv.
Delegering af sygeplejerskeopgaver – hvis ansvar?
LÆGEORDINERET HEROIN Love og regler
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Forveksling af insulin
Temadag Bloklæger, Region Sjælland 17. maj 2011
Introduktion til patienter samt til pårørende og patientorganisationer
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
En patient får forkert blod
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv. 21. September 2011 Souschef, cand. jur., Anna Murphy Tilsyn og Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
MEDICINHÅNDTERING Kompetenceudvikling for Social- og Sundhedsassistenter i Psykiatrien Region Sjælland i samarbejde med SoSu Sjælland og SoSu Nykøbing/F.
De følsomme unge sind, som alle fik stjålet modet. For vore børn, de sov ind med hjernemedicinen i blodet - sig at det ikke er sandt! Vi græder så mange.
Sikker medicinhåndtering
Introduktion og behovsafdækning Fokus på problemer med medicin og medicinhåndtering i hverdagen Forslag til løsninger Fastlæggelse af læringsbehov.
Patientombuddet v/ Kim Lyngby Mikkelsen, Assisterende læge
Hospitalsenheden VEST Medicingennemgang – det skal vi have styr på.
Rationelle besparelser Møde for Regionale Lægemiddelkonsulenter 6. Oktober 2009.
Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet marts 2015 Den Danske Kvalitetsmodel Midtvejsbesøg Hospitalsenhed Vest, Herning.
Apotek-Højskole projektet, 2. Del 2000 Angina pectoris patienten og sygehusapoteket Information om lægemidler på kardiologiske afdelinger Resultater fra.
Indikation for heroinbehandling
Patientsikkerhed Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder.
Medicinkursus Dag : Velkomst v. Anne og registrering
Samlet tilbagemelding Intern survey i Psykiatrien Marts 2014 Afdeling: Psykiatrien Øst 1.
At du kan forklare og anvende sundhedsfaglig dokumentation, formidle observationer samt anvende fagsprog i skrift og tale.
Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag D0sisdispensering December.
Sidste nyt ved Patientombuddet 20. september 2016 slide 1 Netværk for Forebyggelse af Medicineringsfejl torsdag d. 15. november 2012 Pia Knudsen, Patientombuddets.
DEN DANSKE KVALITETSMODEL AKKREDITERINGSSTANDARDER FOR ALMEN PRAKSIS.
Hvordan inddrages praksissektoren, og hvorfor er det vigtigt? Afdelingschef, cheflæge Hans Peder Graversen Kvalitet og Sundhedsdata.
Hvordan inddrages praksissektoren bedst, og hvorfor er det vigtigt? Patientsikkerhed i speciallægepraksis Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon.
IndsatsområdeMålHvad skal der tilAnsvarlig/tidEvaluering Journal- dokumentation At alle medarbejdere udfylder medicinskema korrekt ud fra givne retningslinjer.
Ledende overlæge Bjarne Rønde Kristensen Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y Århus Universitetshospital, Skejby Mail:
Kvalitetsarbejdet i speciallægepraksis - Hvorfor du’r DDKM? FAS Årsmøde Munkebjerg
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Medicinkursus Dag : Velkomst v. Anne og registrering.
Rapportering, afslutning og opfølgning Indhold: Evaluering af det objektive bevis Afslutningsmødet Rapportering og opfølgning Lektion 8.
Læringssæt om temarapporten: Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap Medicinering i botilbud og øvrige tilbud til borgere med.
Læringssæt om temarapporten: Behandling med insulin - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Behandling med insulin.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
Titeldias med kant Indsæt TITEL og EMNE 1. Klik på fanen INDSÆT i topmenuen 2. Klik på Sidehoved og Sidefod 3. Dobbeltklik i feltet med INDSÆT TITEL og.
Patient sikkerhed – fra sanktion til læring Teamlederne i ældreområdet NK
Opgaveglidning – hvor langt kan man gå? 2. oktober 2008 Ved juridisk specialkonsulent Anna Murphy Sundhedsstyrelsen.
Udvikling ”pakkeforløb” i Psykiatrien i Region Nordjylland med udgangspunkt i koncept for kræftpakker.
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Dosispakket medicin i Danmark
Status på medicinhåndtering Oplæggets omdrejningspunkter
Den ny social- og sundhedsassistentuddannelse
Det nære Sundhedsvæsen de næste skridt
Oplæg infodag dec 2017 AKN.
KKN - informationsdag 5 og 6 december 2017
Årskursus for Gastroenterologiske Sygeplejersker
DDKM – Den Danske Kvalitetsmodel
Risikobaseret tilsyn / Borgercenter Voksne Februar 2017 Finn Jensen.
OPFØLGNING PÅ EGENKONTROL JUNI 2013
Medvirken ved lægemiddelbrug i omsorgsarbejdet
Praktikstedets og -vejlederens rolle og ansvar i social- og sundhedsassistentelevers arbejde med farmakologi og medicinhåndtering / Annemette Olesen, Sundhedsfaglig.
Hvorfor rammedelegation
Præsentationens transcript:

Farmakologi og medicinhåndtering 1608

Fagmål 1. Farmakologi og medicinhåndtering Eleven kan anvende viden om lovgivning, instrukser, vejledninger og lokale procedurer til at forklare social- og sundhedsassistentens ansvar og kompetenceområde til selvstændigt at kunne varetage medicinhåndtering i gældende praksis, herunder delegering, videredelegering, ledelsens ansvar og akkreditering.

Plan for oplægget 1.Lovgivning og retningslinjer 2. Administration, dispensering, observationer og dokumentation 3. Medicin håndtering i praksis 4. Sundhedspædagogiske udfordringer

SSA ansvar i forbindelse med dispensering og administration af medicin journalføringspligt

VEJLEDING OM ORDINATION OG HÅNDTERING AF LÆGEMIDLER Vejledningen uddyber de regler, der gælder for personale, der medvirker til medicinhåndtering og er således rettet både mod sundhedspersoner og mod ikke sundhedsuddannet personale, der medvirker til medicingivning mv. Vejledningen beskriver forhold af generel karakter og forhold, der er særligt relevante for henholdsvis sygehuse og plejeboliger/hjemmepleje, samt andre institutioner, herunder daginstitutioner(sundhedsstyrelsen 2015). https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=168156 Vejledning nr. 9808 af 13. december 2013 om identifikation af patienter og anden sikring mod forvekslinger i sundhedsvæsenet https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=1 60895 Vejledning nr. 115 af 11. december 2009 om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed) https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=129064

Regionale og lokale retningslinjer for medicin administration http://vip.regionh.dk/VIP/Admin/GUI.nsf/Desktop.html Vi elsker vip.regionh.dk (vejledninger, instrukser og politikker) Det er vigtigt, at i orientere jer i fht. de gældende retningslinjer på afdelingen

SSA opgaver i forbindelse med medicin administration

Hvad er SSA opgaver i forbindelse med ordinationen? Observere og indsamle relevant oplysninger omkring patienten tilstand Videregive oplysninger til lægen mhp. eventuelle ændringer i medicin præparater og dosis Sikre sig, at I forstår ordinationen : tidspunkt, administrationsform, dosis og præparatet, hyppighed Kender retningslinjerne for jeres ansvarsområde på afdelingen (f.eks. må i give iv. S.c. i.m osv.

Hvad er SSA opgaver i forbindelse med dispensering af medicin? Sikre det er den rigtige ptt. Sikre at der ikke er CAVE for medicinen (CAVE er latin og betyde vogt dig/pas på) At der ikke er kontra indikationer eller interaktioner ved medicinen At tidspunktet er det bedste tidspunkt i fht. ptt. dgn. rytme, opr, undersøgelser o.l. Sikre at det er den rigtige medicin i rigtige dosis du hælder op (dispenserer) – kig på glasset når du tager det ned, når du hælder det op og når du stiller det tilbage på hylden. Sikre korrekt hygiejne (for dig og ptt.) At medicinen ikke er for gammel Kan medicinen administreres som lægen ordinerede det?

Virkning: måden medicinen virker på Tjek på f.eks. medicin.dk følgende Indikation: helbredsmæssig grund/årsag til at give en patient en bestemt behandling Virkning: måden medicinen virker på Bivirkninger: skadelig virkning af medicinen Interaktion: at to lægemidler enten forøger eller formindsker hinandens virkning. (det kan også være imellem et lægemiddel og alkohol eller fødevare) Kontraindikation: Grund/årsag til at lægemidlet ikke må gives f.eks. nedsat leverfunktion

SSA opgaver i forbindelse med observationer og dokumentation Virker medicinen efter hensigten? Er der tegn på bivirkninger? Observationer skal gives videre til lægen eller sygeplejerske og så skal der dokumenteres i: Journalen ved observationer af ændringer eller utilsigtede hændelser I medicin skemaet, at medicinen er givet Indberettes ved UTH http://www.dpsd.dk/Rapportering.aspx

Latinske betegnelser

1508 - København d. 26-08/15 https://www.youtube.com/watch?v=XkVuGa3n1-I

1508 - København d. 26-08/15

Sundhedspædagogiske opgaver i forbindelse med medicin administration 1/3 tages forkert 1/3 tages korrekt 1/3 smides ud 2/3 tager ikke medicinen på de tidspunkter lægen har anvist. 3/4 følger ikke lægens dosering (kilde: lægehåndbogen) HVORFOR???????

Hvad betyder compliance? efterlevelse af de anbefalinger vedr. medicinindtagelse, diæt eller livsstilsændringer som et foreskrevet behandlingsforløb indebærer Årsager til manglende compliance: Højt antal af piller, som skal tages dagligt( Polyfarmaci) Glemsomhed eller forvirring om dosering Manglende information Pris Bivirkninger Øget følsomhed overfor præparaterne

Kommunikation er Vigtigt! Ptt.: Min.medicin.dk http://min.medicin.dk/temaer/tema/8 LUP viser, at ptt. oplever mangelfuld kommunikation – det gør dem utrygge Mange medicinerings fejl skyldes dårlig kommunikation. Kollegaer: Op mod 70% af alle alvorlige utilsigtede hændelser skyldes helt eller delvist problemer i kommunikationen. Erfaringer fra sundhedsvæsenet viser, at når man fokuserer på kommunikationen øges sikkerheden og arbejdsmiljøet bliver forbedret. (kilde: Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Læringssæt: Sikker Mundtlig Kommunikation, 2008)

En case fra den virkelige verden Resumé En 75-årig beboer på et psykiatrisk plejehjem fik en anden beboers medicin. Ca. 10 min. senere opdagede sygeplejersken fejlen, og patienten blev set på skadestuen. Kort efter blev han kørt tilbage til plejehjemmet. På plejehjemmet blev han tilset regelmæssigt. Han blev fundet livløs i sin seng kl. 3.45. Den tilkaldte læge konstaterede patientens død den 29. oktober 2002 kl. 4.25. Sundhedsstyrelsen indberettede, at sygeplejersken har udvist manglende omhu og samvittighedsfuldhed ved medicineringen af patienten den 28. oktober 2002, samt at social- og sundhedsassistenten ikke havde handlet fagligt korrekt ved sin medicingivning af patienten samme dag. Det blev endvidere indberettet, at instruksen for medicinhåndtering, som afdelingslederen, en sygeplejerske var ansvarlig for, var kritisabel. (kilde: https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=10925)

Retningslinjer for Praktik 1 Eleven kan under vejledning, i samarbejde med andre relevante parter varetage sygeplejemæssige. Opgaver vedrørende medicinindgift og administration, herunder Observation og handling i forhold til præparaters effekt hos egen patient Observation af almindeligt forekommende bivirkninger hos egen patient Identifikation af egen patient Hjælp til indtagelse pr. os hos egen patient Evt. hjælp til subkutan injektion hos egen patient Evt. introduceres til: Opbevaring af medicin, medicinskab, køleskab, stinkskab m.m., Hygiejne, Orden, Arbejdsmiljø i forbindelse med medicinadministration Senere under 1. praktik dosere medicin til 1-2 patienter og skrive en farmakologiopgave.

Tjek www.retsinformation.dk www.sundhed.dk www.medicinkombination.dk (opslagsværk i fht. Interaktioner) www.promedicin.dk http://pro.medicin.dk/Specielleemner/Emner/550/ (medicin fejl) https://www.regionh.dk/til- fagfolk/Sundhed/Patientsikkerhed/Sider/default.aspx (ptt. Sikkerhed regionh) http://www.dpsd.dk/Rapportering.aspx (indberetning af UTH) Tjek

http://www.medicin.dk/