Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet 04.10.2012 Vivi Imer Hansen, socialrådgiver/projektleder ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykolog Maren Moltsen socialrådgiver Vivi Imer Hansen
Advertisements

INUA – Arbejdsfastholdelse af personer med bevægeapparatsbesvær
Virksomhedernes rolle i den nye reform Onsdag den 3. juni 2014 Chefkonsulent Signe Tønnesen Lederne
Det Sociale Kapitel
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
1 Det tværfaglige kliniske studieafsnit Regionshospitalet Holstebro Torben Bæk Hansen Ortopædkirurgisk klinik.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
Sænk fraværet i samarbejde med Jobcenteret Udviklingschef Ib Thieme Rasmussen, Jobcenter Odense.
Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik ”Arbejdsrelateret stress” Katrine K. Andersen, aut. psykolog Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Odense Universitetshospital.
Motivation Forældregruppe 2014 Jane Christoffersen & Birgit Lykke Hansen.
Oplæg LO – Aalborgs Miljøudvalg ”Hvorfor er så mange sygemeldte pga. stress?” Arbejdsmedicinsk Klinik Psykolog Maren Moltsen Socialrådgiver.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis.
Grundfos’ erfaringer med sygefravær og arbejdsfastholdelse. Kaj Ørndrup Fabrikschef/underdirektør Grundfos A/S.
Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse Når de unge er psykisk syge Det regionale beskæftigelsesråd 4. april 2011 v/ Niels Schwartz,
Beskæftigelsesregion Midtjylland Sygefravær pga. stress og psykisk lidelse Lars Aakerlund Speciallæge, ph.d. PPclinic.
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Systemisk samtaleteknik og håndslag Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen Danmarks Lærerforening Organisationsuddannelsen – modul 11.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
S perleder Sammen om sport Et 3-årigt projekt støttet af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold ʊ.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Ny chance til alle. ”Den gode histories dag” Kort præsentation: Karen Breumsø teamkoordinator i team 4-5 Jobcenter Varde. Team 4-5 består af 8 rådgivere,
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Hvordan får vi flere personer med funktionsnedsættelse i virksomhedstilbud, og har vi de rette tilbud? Jesper Karle Speciallæge, dr. med.
Dagens program Aktiv lytning + øvelse Forumspil om aktuelle situationer.
Helbredelse og beskæftigelse kan gå hånd i hånd. Tilbagevenden til arbejde under psykisk sygdom er både muligt og sundt -hvis det gøres rigtigt.
Udviklingen på arbejdsmarkedet og arbejdsmarkedsstrukturen på kort og længere sigt Torben M. Andersen Aarhus Universitet Beskæftigelsesregion Midtjylland,
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
”Brug for alle” Temamøde den 18. juni Hvor var det vi startede?  Stor stigning i antallet af personer i målgruppen på passiv offentlig forsørgelse.
Virksomhedsinddragelse i sygedagpengeindsatsen Erfaringer fra undersøgelser, projekter og forsøg.
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Morten Kvist Refskov For en markant lærerstemme i Danmarks Lærerforenings Hovedstyrelse Sammen gør vi en forskel Jeg stemte NEJ til OK15 …fordi overenskomsten.
SERVICESTYRELSEN 9.DECEMBER 2009 Faglighed og metoder i håndteringen af unges brug af rusmidler.
Beskæftigelsesindsatsen Marie Hansen, direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Fastholdelse: Jane Mogensen, fastholdelseskonsulent. Arbejdet med sygedagpenge siden 1984.
Skader sket i aktivering Anmeldelse, definitioner og forsikringer
Dias om psykisk arbejdsmiljø
Præsentation af resultaterne fra
Middellevetid Veluddannede 30-årige københavnske mænd kan se frem til at leve over 7 år længere end en 30-årig med kort uddannelse. Hvis man bor på Nørrebro,
PSYKISK SÅRBARHED OG ARBEJDSMARKEDET VELKOMMEN!
VELFÆRDS-TEKNOLOGI-VURDERING [VTV]
Forberedelse til eksamen
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
JOBFIRST Seminar om virksomhedsrettet indsats 30. marts 2016
JobFirst Seminar om samarbejdet med borgere i JobFirst 11. maj 2016
Øget fleksibel arbejdstid
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Social palliation og rehabilitering
Hvad ved vi om sygefravær?
SFI’s forskning i handicap og beskæftigelse
Fælles ledelsesgrundlag
Udvalgte resultater Januar 2016
Investeringsstrategien ”Flere i job og uddannelse”
Planens 4 hovedelementer 1. Et godt arbejdsmiljø kan være med til at
Bilag 1a: Organisering Jobcenteret Regionen
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Bettina Post, borgerrådgiver i Høje- Taastrup Kommune
Hvad betyder det på efterskolerne?
Nysgerrighed og indsats
Projekt Nyt syn på fremtiden Anne Bjørkmann, Studievejleder IBOS Nordisk inklusionskonference, Middelfart 6. September 2108.
Hvad betyder det på efterskolerne?
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Livskvalitet Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med eller uden smøger, overvægt, inaktivitet….. Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med.
Værktøj 8: Supervision og sparring
Ældre Sagens Distriktsdag, den
MIKRO-PROJEKTMODELLEN
Præsentationens transcript:

Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet Vivi Imer Hansen, socialrådgiver/projektleder ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”

Præsentation Socialrådgiver AAU, 1996 Master i Arbejdsmarkedet og personaleforhold AAU 2009 Siden 1999 arbejdet med rundbordssamtaler og ”det rummelige arbejdsmarkedet” Socialrådgiver Arbejdsmedicinsk Klinik 2005, fra projektleder ”stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”

Formål med projekt Stresssygemeldt – tilbage til arbejdet Tidlig, koordineret, tværfaglig indsats Opstart på arbejde under behandling Oparbejde erfaringer for hvordan målgruppen arbejdsfastholdes Afprøve et behandlingstilbud Finansieret af: Forebyggelsesfonden Det Lokale Beskæftigelsesråd i Aalborg Kommune Arbejdsmedicinsk Klinik

Projekt ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet” 450 henvisninger fra Sygemeldte/risiko for sygemelding pga. arbejdsrelateret stress Ca. 150 personer i 13 ugers behandling og parallelt arbejdsrettet rehabilitering/arbejdsfastholdelse

Eksempel 46 årig kvindelig skolelærer bliver henvist til projekt fra læge efter 7 ugers sygefravær. I henvisningen stod: ” Været presset på sit arbejde igennem flere år og kan nu ikke holde til det længere. Føler sig fysisk og psykisk ”fyldt op” af arbejdet, føler sig træt, mangler overskud, eksemudbrud, tænker på arbejde hele tiden, hjertebanken. Brød sammen på arbejdet og græd uafbrudt i 3 dage. Svært ved at sove og har svært ved at overskue tingene. Er fuldt sygemeldt”

Arbejdsfastholdelse – dilemmaer 1 Den sygemeldtes vinkel - Bliver jeg ”normal” igen? - Kan jeg varetage samme arbejde? - Forskrækket over symptomer/reaktioner Arbejdsgivers vinkel - Arbejdspladsens drift - Ønsker ikke at forværre den psykiske problematik ved for hurtig opstart - Tidshorisonten – vikardækning, belastning af kollegaer? Kollegaernes vinkel (fx via TR) - Skal jeg overtage arbejdsopgaverne? - Tidshorisonten? - Hvordan støtter jeg bedst muligt?

Arbejdsfastholdelse – dilemmaer 2 Jobcentrets vinkel - Hvornår er det rette tidspunkt at genoptage arbejdet? - ”Hurtigst mulig…selvforsørgelse” Lægens vinkel - Bliver aftalerne i mulighedserklæringen overholdt? - Hvordan er det psykiske arbejdsmiljø? Der ud over kan f.eks. fagforening, privat praktiserende psykolog have en rolle.

Er der forskellige forhold for arbejdsfastholdelse? Private årsager Arbejdsmæssige årsager

Arbejdsmodifikation ARBEJDSTID & ARBEJDSKOMPLEKSITET

Opmærksomhed Inddrag den sygemeldte med respekt i dialogen om tilbagevenden. Systematik i forhold til arbejdstid og arbejdsopgaver. Klare rammer og klare aftaler Arbejdsmodificering. Hvordan går man på arbejde samtidig med man IKKE er frisk? Er arbejdspladsen i stand til at ”rumme” en kollega der fortsat ikke er frisk? Inddragelse/orientering af kollegaer Deltagelse i pauser ”Statustab”

Fleksjob og førtidspension ”Alt for mange mennesker står udenfor arbejdsmarkedet, og de mennesker, der har mindst arbejdsevne, har svært ved at komme ind. Det har enorme konsekvenser – for samfundsøkonomien, men først og fremmest for de mennesker, som i dag ikke får mulighed for at realisere deres potentiale. Vi vil reformere vores velfærdssamfund for at sikre, at så mange som muligt får lov at bruge deres ressourcer og være en del af vores arbejdsfællesskab. Og vi begynder med førtidspensionen og fleksjobordningen.” (bm.dk )

Fleksjob og førtidspension ”Alt for mange mennesker står udenfor arbejdsmarkedet, og de mennesker, der har mindst arbejdsevne, har svært ved at komme ind. Det har enorme konsekvenser – for samfundsøkonomien, men først og fremmest for de mennesker, som i dag ikke får mulighed for at realisere deres potentiale. Vi vil reformere vores velfærdssamfund for at sikre, at så mange som muligt får lov at bruge deres ressourcer og være en del af vores arbejdsfællesskab. Og vi begynder med førtidspensionen og fleksjobordningen.”

Integration af psykisk sårbare Personkredsen: fleksjob til personer med en restarbejdsevne helt ned til 2-5 timer pr. uge. - I hvilken udstrækning står arbejdsmarkedet til rådighed for personer med så lille en restarbejdsevne? - Hvordan bliver den psykisk sårbare en del af det kollegiale arbejdsfællesskab med så få arbejdstimer? - Hvordan lykkes det at finde meningsfulde opgaver?

Opmærksomhed på: Arbejdstidens placering Overbelastningsrisiko Meningsfulde opgaver Kollegial sparring/mentor Fysisk placering Ledelsesmæssig opbakning

Virksomheder vil gerne fastholde psykisk sårbare 44 pct. svarer, at de koncentrerer deres indsats om forebyggelses- og fastholdelsesinitiativer i forhold til eksisterende medarbejdere. (arbejdsmiljoviden.dk )

MEN…. i forhold til integration 67 pct. af virksomhederne er bekymrede for om en ansat med en psykisk sygdom er stabil nok til at leve op til sine arbejdsmæssige forpligtelser. Halvdelen af virksomhederne mener ikke, de har opgaver, som egner sig til at blive løst af medarbejdere med nedsat arbejdsevne og – måske – få ugentlige arbejds-timer. 35 pct. mener selv, at de mangler viden på arbejdspladsen om håndtering af medarbejdere med psykisk sygdom. 35 pct. svarer, at de mangler ressourcer til at etablere en evt. kontaktperson- eller mentorordning. 35 pct. svarer, at den økonomiske krise gør det svært for dem at løfte et større social ansvar. Kun 5 pct. af virksomhederne svarer, at negative erfaringer med at have ansatte med psykisk funktionsnedsættelse er blandt barriererne for at gøre mere.

Spørgsmål og kommentarer?