Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Advertisements

Velkommen til workshoppen
”Mange måder at forstå og lære på”
Fra formel til funktionel undervisning
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Introduktion til Sprogpakken
Almen studieforberedelse
Evaluering.
Danida Verdensbilledlegat film – film – film
Trinmålene henvender sig til elevernes kunnen efter 6. klassetrin
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
De store underviser de små ved hjælp af it.
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
Viden, læring og progression
Kaptajn Karlsens skib Synlig læring med it Agerbæk Skole og
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Læremidler som tekster – tekster i læremidler
IT – som en integreret del af danskfaget Workshop på FKF-dagen /01/14Anna-Marie Hansen1.
5/6 klasse Dagbog for lejrskole til Bornholm
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
iPads i sprogundervisningen – erfaringer fra forskning i praksis
Introduktion til informationskampagnen Ved projektleder Xenia Nedergaard Nectar Communication.
Madkundskab – et nyt fag i skolen
+Læringsteori + Lovgivning + Samfund Klare rammer
Madkamp - DM i madkundskab
Årsplan – en kort en lang
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Skriv titel Skriv årgang, fag og initaler Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Læsning.
Alt er på hjemmesiden nyfolkeskole.wordpress.com.
Sprogbaseret læring i naturfag
læse- skrivevanskeligheder
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
”Supervision og feedback” Skoletjenesten Den 10. september 2015.
Læring og MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Madkamp og madkundskab Kursus Madkamp – DM i madkundskab september 2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
MADKAMPS relation til faget Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015.
Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Holbæk Kommune Matematikløft Den 18/ Matematikløft Kommunalt niveau Forenklede fælles mål (implementering) Matematikvejledere – uddannelse – arbejdsopgaver.
Madkamp - DM i madkundskab OVERSKRIFT MADKULTUREN KONKURRENCEN.
Læring og Evaluering i Madkamp og madkundskab Merete Vial Oktober
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD & SMAG Mørt ikke tørt – stegning.
Vores relation til Gud: Når Gud taler. Hvordan kan jeg bede? Salmernes bog – Hjælp til at udtrykke både smerte og glæde Fadervor – Grundopskrift fra Jesus.
Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)
Madkamp - DM i madkundskab
Kreativitet Innovation Entreprenørskab
Bachelorprojektvejledning?
Madkamp - DM i madkundskab
Kompetence-, færdigheds- og vidensmål
Evaluering – det kræver læringsmål!
Digital præsentation som grundlag for den faglige samtale om projektarbejdet ved eksamen i dramatik.
Består i år af: Samlet materialer til både elever og lærer en plakat
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Pølsebrød af surdej Ingredienser 5 g gær 150 g surdej 12 g salt
Læremidler til MADKAMP Årets fokus: Konservere din køkkenhave
Læseløft Syd Samarbejde mellem faglærer ved industriel produktion og mekanik og læsevejleder Aktionslæringsforløb KEND DIT VÆRKTØJ.
Skriftlighed i nv Skriftlighed i nv Aalborghus Gymnasium.
Naturfag.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Hvorfor dansk på GF1?.
Dansk på GF2.
Præsentationens transcript:

Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg

Sproglig udvikling – læseplanen for madkundskab Undervisningen skal have fokus på elevernes sproglige udvikling, hvilket er afgørende for deres læring og erfaring med den måde madkundskabs faglige indhold formidles på, gennem sprog, madlavning og andre meningsskabende elementer. Eleverne støttes i kvalificeret brug af sproget for derigennem at styrke deres faglige forståelse. Sproglig udvikling er en central del af elevernes arbejde med madkundskab. Sproglig udvikling har fokus på fire dimensioner af det talte og det skrevne sprog: Samtale, lytte, læse og skrive. Kilde: dkundskab.pdf dkundskab.pdf

Faglig læsning i madkundskab Faglig læsning af opskrifter varedeklarationer mærker Faglig læsning af tekst om fx fødevarer kostmodeller fibre, fedtstoffer Faglige opgaver med fagsprog og håndværk panering smelt i vandbad Faglig læsning af opskrifter varedeklarationer mærker Faglig læsning af tekst om fx fødevarer kostmodeller fibre, fedtstoffer Faglige opgaver med fagsprog og håndværk panering smelt i vandbad SMØR Opskrift 2 dl piskefløde 1 rent syltetøjsglas med skruelåg Til tilsmagning Lidt salt Sådan skal du gøre 1.Hæld piskefløden i syltetøjsglasset og skru låget på. 2.Ryst syltetøjsglasset indtil fløden skummer i glasset. Kig i glasset. 3.Ryst igen glasset til fedtet danner små gryn og ligger i valle. 4.Ryst igen glasset indtil fedtet er samlet til en stor smørklump. 5.Hæld smørret i en si og lad vallen løbe fra. 6.Pres forsigtigt smørret med en ske og læg det i en skål. 7.Kom meget lidt salt i smørret, og smag det til.

Faglige tekster i madkundskab Tekster: opskrifter, teoretisk baggrundsviden, varedeklaration, mærker Billeder/illustrationer Piktogrammer Diagrammer Film IT-materiale/kategorier

Nonverbalt og verbalt sprog Retten – dens form, dufte, struktur, smag Lyde ved madfremstilling Billeder De æstetiske ind- og udtryk Fagsprog knyttet til madlavningsprocesser, analyser, undersøgelser fx: fedt, kulhydrat, proteiner jævne, stege sødt, surt, lind Samtaler, diskussioner, beskrivelser, formidling

Madkundskab - lektionsforløb Forskellig sproglighed i alle elementer Finde materialer, redskaber, fødevarer el. andet frem Håndsværks- mæssige, analytiske, eksperimenterende processer Fremlæggelse af processerne Oprydning, opvask og afslutning Introduktion Afslutning

Formidling Faglig formidling i madkundskab ud fra retter tale beskrivelser, egne tekster analysemodeller billeder, film præsentationsportfolie

Formidling i MADKAMP UDGANGSPUNKT De konkrete udvalgte fremstillede retter FAGSPROGET Til retten knytter eleverne fagsproget i form af: tale - beskrivelser skrevne tekster billeder/ film med lyd/undertekster/ tale illustration af procesforløb

Formidling i MADKAMP UDGANGSPUNKT Værtsskabet og scenariet med retter og produkter! Hvad skal vises Elevernes valg: Beskrivelse af proces og forløb Faglig begrundelse for valg Formidlet via: Billeder drama, PP- præsentationer, plakater, IT genrer

Evaluering Løbende= formativ fx portfolie arbejde Opstille tegn for målopfyldelse. SE lærervejledningen til: Mælk & mælkeprodukter – og deres fysisk-kemiske egenskaber Tegn/indikatorer på at eleven har nået sit mål. Fx anvende fagsprog, kan forklare en proces, kan bruge en madlavningsteknik i en ny sammenhæng. l%c3%a6rerhttp:// l%c3%a6rer