Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Vigtige begreber i naturfag
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Evolution.
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Kroppens naturlige forsvar
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Muskler Biologibogen s
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Nikolaj Mannering Læge
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Fedtopløselige vitaminer
Nyrerne.
Muskler Biologibogen s
Nyrerne Absolut vigtigste funktioner er at:
Proteiner og massespektrometri
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Blodplader Blodplasma Hvide Blodlegemer Røde Blodlegemer Lymfesystemet.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Bælgfrugter og proteiner
Blodets sammensætning
Seks veje til din sundhed
Spil: Repetitions proteiner
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Proteiner Små byggesten.
KROPPENS FORSVAR.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Præsentationens transcript:

Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre Kvælstof-N Svovl-S

Aminosyrer Aminosyrerne er igen sammensat til proteiner. Proteiner er lange kæder af aminosyrer. Der findes 20 forskellige aminosyrer, som kan sammensættes på utal af måder Der kan være fra 2 og op til flere tusinde aminosyrer i et enkelt protein Aminosyrer opdeles i to grupper: Essentielle - livsnødvendige Ikke essentielle

Aminosyrer Der findes 8 essentielle (livsnødvendige) aminosyrer som vi skal have tilført gennem maden Kroppen kan ikke selv danne dem Der findes 12 ikke – essentielle aminosyrer som kroppen selv kan danne Findes hovedsagligt i disse fødevarer: æg, kød, fisk, bælgfrugter, mælkeprodukter, rogn, kartofler, kornprodukter, fedtrige frugter og modermælk

Forskellige vegetar typer Lacto-ovo-vegetar: spiser vegetabilske fødevarer, mælkeprodukter og æg Veganer: spiser kun vegetabilske fødevarer Pesco-vegetar: spiser vegetabilske fødevarer samt fisk

Proteins opgaver i kroppen Transport = derhen hvor der er brug for dem, ex hæmoglobin transportere ilt og indgår i de røde blodlegemer Beskyttelse = af vores immunforsvar Opbygning = vækst, vedligeholdelse af kroppens celler, genopbygning af hud, negle, muskler osv. Regulering = af forskellige processer i kroppen, hormoner er for det meste protein. Ex insulin. Enzym er også et protein Bevægelse = muskler består overvejende af protein Energi = giver 17 kJ