© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts 2013. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lektion 25 – Brand ombord og forebyggelse af brand
Advertisements

Brandteknisk Selskab 7. September 2009 Jørgen Harbst
Brandkursus Datalogi Teori Øvelser Opsamling AU baggrund Brand teori
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
Bygningsfysik - varme © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
3 StartEfter et stykke tid Hvad er diffusion? 100% Koncentrationsprofiler 0 CuNi 100% Koncentrationsprofiler 0.
Vand på Island Et undervisningsforløb om vand og om hvordan vand udnyttes som resurse på Island. Ikke alle siderne er helt udviklet men kan bruges alene.
© Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar 2013, revideret i februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget.
Luftens sammensætning og åndedrættet.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
Energioptimering af boliger med udgangspunkt i enfamiliehuse Kurset er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri af Videncenter.
Velkommen til Sikkerhed i.f.m rebunderstøttet arbejde © copyright 2012 © Undervisningsministeriet. December Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget.
Bygningsfysik - varme © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar 2013, revideret i februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget.
Bygningsfysik - fugt © Ministeriet for Børn og Undervisning, Januar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri.
Forside uden yderligere tekst. Du kan vælge andre forsider ved at højreklikke på slidet og vælge ”Formatér baggrund”. I boksen, der dukker op, vælger du.
Tage med en hældning på under 15 grader 1.1. Arbejde ved tagkant på tage med en hældning på under 15 grade.
Hallo …..Anybody out there …..?
Vejledning: selvbetjeningssystem
Fotosyntese Fokus på energi
Generel deklaration 2016 Firma logo
Ordenes betydning Alkoholiker
BR10 Opgave Kapitel 5 Brand Anvendelseskategorier
Noter til Klimatologi otto.
Økonomien i frøsædskiftet
Lærevejledning - damptryk
BR10 Opgave Kapitel 4 Konstruktioner 4.1 Generelt
Forberedelse til eksamen
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
Projektbeskrivelse: Udarbejdet i af
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem?
MUDP handlingsplan for december 2017
- at udvælge endelig sag og formulere problemformulering
Førstehjælp ved tilskadekomst
Køle-smøremiddel.
Lægning af storformatfliser
Køreteknik.
Generel deklaration 2015 Firma logo
Global opvarmning – hvad rager det os ?.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Om forurening, produktion, forbrug og genbrug
Fødevareproduktion naturgrundlaget.
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
7.Konservering og opbevaring af grovfoder.
Levende vand Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen.
Knallertens udstyr.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fakta om alkohol matematikbanken.dk
Sørg for at eventuelle dræn i kemikalierum er sikkert afblændet
Opsætning og fugning og af fliser m. epoxyholdige produkter
Noter til Klimatologi otto.
Lidt eller lille Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
«Livets Ord» Februar 2019.
For skov-/gartnerholdet
BR10 Opgave Kapitel 5 Brand Anvendelseskategorier
Begreber, der anvendes i forbindelse med miljøvurdering
Sex-graviditet-fødsel
Alberts historie Af forfatter Signe Rhode og illustrator Anja Løfkvist
Elementær brandbekæmpelse
Bakterielt nedbrydelighed af forskellige slags plastik:
MUDP handlingsplan for december 2017
Større mængder af bekæmpelsesmidler bør leveres direkte af leverandøren, der skal opfylde de internationale regler for transport af farlige stoffer. Sørg.
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
Reaktionen ved små snitsår
Vådrum Mal-koder.
Svejsegasser.
Præsentationens transcript:

© Ministeriet for Børn og Undervisning, marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan Hyldgaard Christensen, og Niels Erik Hvam Hansenberg. Materialet kan frit kopieres med angivelse af kilde. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: ”Dette materiale indeholder en bearbejdning af ”Bygningsfysik – brand”, marts 2013, udviklet for Ministeriet for Børn og Undervisning af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Jan Hyldgaard Christensen, og Niels Erik Hvam Hansenberg. Foto og illustrationer: Wikipedia

Brand Brandtrekant

Brand For at en brand kan opstå skal der være tre forudsætninger som er opfyldt. 1. Der skal være Oxygen eller på dansk ilt tilstede i tilstrækkelig koncentration. 2. Der skal være tilstrækkelig varme ( materialers antændelstemperatur er forskellige). Et materiale kan kun antændes ved en specifik temperatur for netop dette materiale) 3. Der skal være et brandbart materiale tilstede

Brand 1. Ilt ( O2 ) Hvis der ikke er en tilstrækkelig mængde ilt tilstede, kan der ikke ske en forbrænding. Under en forbrænding forbruges ilt for at omdanne kulstof C til "drivhusgassen" kuldioxid eller CO2.

Brand Varme: Tilstrækkelig varme for at starte en brand er et relativt begreb. Det er ikke selve materialet der brænder, men de gasser som frigives ved opvarmningen, der antændes. Varmen skal derfor være tilstrækkelig høj for at uddrive gasserne fra materialet.

Brand Brændbart materiale "FUEL" For at en brand kan opstå kræves der naturligvis at der er brændbare materialer til stede. Kan man derfor fjerne brændbare materialer, afgrænses eller bekæmpes branden naturligvis hermed.

Brand Bekæmpelse af brand: Fjerner man en af delene i brandtrekanten kan en brand ikke forløbe. Lad os først kigge på oxygen (ilt). Luftens iltvolumen er ca. 20,9% fjerner man ilten eller sænker niveauet til 13-16%, er der ikke ilt nok til at nære en forbrænding. Lukkes et rum med brand tæt vil branden hurtigt forbruge den tilstedeværende ilt til under et niveau, hvor branden kan fortsætte.

Brand Bekæmpelse af brand: En brand der bekæmpes ved kvælning efterlader oftest store mængder uforbrændte røggasser. Tilføres der frisk luft og dermed ilt antændes røggasserne såfremt der stadig er gløderester. Antændes den rette mængde røggas forårsager dette ofte en voldsom eksplosion.

Brand Bekæmpelse af brand og metoder: Små brande: Kan kvæles med brandtæppe, vand, skum, kulsyre. Brand i faste stoffer: Bekæmpes med, vand, skum, kulsyre eller kvælning. Brand i el installationer: Bekæmpes med, pulver eller kulsyre.

Brand Bekæmpelse af brand og metoder: Vær særlig opmærksom på: Trykflasker f.eks. Acetylen ol. Her er der risiko for eksplosion, og trykflasker har en lang nedkølingstid før faren er drevet over. Ældre kabler og lignende som indeholder pvc udvikler giftgas ved forbrænding. Man ved aldrig hvad røggasser indeholder af giftige stoffer. Brand i metaller kræver specielt slukningsudstyr

Falck´s gode råd Slukning med vand Vand slukker effektivt pga. sin kølende virkning. Vand er det bedste slukningsmiddel ved brand i træ, papir, tekstiler, plastik og lignende. NB! Brug IKKE vand ved brand i elektriske installationer og til slukning af brændende fedtstof. Knæl ned og kravl så langt frem mod brandstedet, som det er muligt og forsvarligt Sprøjt ikke på flammerne - sprøjt på det der brænder Spred vandstrålen med en finger eller bevæg vandstrålen fra side til side, det giver bedre slukningsvirkning. Slukning ved kvælning Kvælning af ilden er ofte den hurtigste slukningsmetode ved småbrande, fordi du som regel har enkle, improviserede kvælende midler lige ved hånden som fx tæppe, jakke, pude, eller lignende

Brand Brug aldrig: Kulsyre ved brand på personer idet det vil give forfrysninger. Kvæl ilden med et brandtæppe.

Brandslukningsudstyr Falck

Brand Ved brand: Sørg for at få eventuelle personer og husdyr i sikkerhed. Alarmer brandvæsnet Ved problematiske og større brande. Overlad brandbekæmpelsen til professionelle brandmænd.