GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR OG FASTHOLDELSE Program * Kulturens betydning for sygefravær og forebyggelse * Praktisk etik som kulturredskab * Kort over.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fordybelsesdag med fokus på konflikter
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Hvad påvirker medarbejdernes psykiske trivsel
Forældresamarbejde på Gjøl Skole
SFO Nydamskolen Medarbejderundersøgelse i Sønderborg Kommune 2012
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
Anerkendende refleksion
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Pædagogik og kommunikation * 12. september 2013
Medborgerskab – på sporet
Vi gennemførte en række interview ifm
Underviser Ronny Højgaard Larsen
Socialpædagogisk læringsspil Udviklingsseminar I Christian Engel Brund Jeppe Sønderby Christensen
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
Leder APV v/ arbejdsmiljøkonsulent Maj-Britt Stobberup
Relationer – børn og voksne
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Kodeks for offentlig topledelse
”Før gjaldt det om at bygge den bedste borg. Nu gælder det om at skabe den bedste bevægelse” – Hein-Sørensen Tendenser indenfor organisationer.
Det Sociale Kapitel
Indsigt og udvælgelse – forstå hvad det betyder for jer
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Målrettet sygefraværsindsats Sag Målrettet sygefraværsindsats.
Syg, stresset eller bare pjæk? Danske Risikorådgiveres konference den 23. april 2009 Afdelingschef Mikala Kreiser, KL.
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
3. februar 2010 Festival om arbejdsfastholdelse og rummelighed.
Professor, dr. jur. Mette Hartlev
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Employer Branding, Gå-hjem-møde, ASBccc 7. maj 2008 Employer Branding Gå-hjem-møde, 7. maj 2008 Helle Kryger Aggerholm, ph.d.-studerende Mona Agerholm.
Nedbringelse af sygefraværet - et fælles projekt.
| Next EUD Etik, respekt og værdier Next EUD præsentation 23. Februar 2014 Af Susanne Strandbygaard 1.
Afgangsprojekt om sygefravær 2013 Lystrup skole Morten Fjord.
Knæk kurven! Med en transparent kultur og fokus på kerneopgaven Henrik Kongsbak Resonans A/S.
Opsamling på cafeseminaret i går Hvad siger I selv om god velfærdsledelse - i praksis?
19. september 2016side 1 © 2008 UNIMERCO En anderledes virksomhed.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Regionshospitalet Randers/Grenaa Det er ok at være syg – og ok at ledelsen forholder sig til det Oplæg ved personalechef Mette H. Dehlendorff, november.
 Siden sidst – gennemgang af erfaringer fra første møder med lærerne, de første observationer,  Opgave: drøftelse og afprøvning af gruppevejledning med.
Drives af LOKK (landsorganisationen af kvindekrisecentre) Rådgivning for unge, fagfolk og forældre – alle kan være anonyme Oplæg og undervisning Hotline.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Den røde tråd i ledelse Kirsten Agerskov Niels Jørgen Rønje
Uddannelse i sygefraværshåndtering
AVA Vision og værdier ”En vision, der kommer indefra – fra medarbejdere, der dagligt leverer varen og håndterer måden at gøre det på troværdigt og individuelt,
Refleksionshjulet anno oktober 2012
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Introduktion til ”Sæt kerneopgaven i spil”
TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Low Arousal Low Arousal Opfølgningsdag i CfRP kl.9-16
Den pædagogiske læreplan
Mere MOST - mindre fravær
Introduktion til ”Tidlig indsats”
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Tag snakken – bryd vanerne
Arbejdsmiljøgruppens ansvar, etik og samarbejde
RRR Modellen.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

GOD HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR OG FASTHOLDELSE Program * Kulturens betydning for sygefravær og forebyggelse * Praktisk etik som kulturredskab * Kort over forskellige holdninger i lys af etikken * Dialog-øvelser og træning af dilemma-håndtering * Forslag til kultur-dialog Virksomhedsnetværk cabi og Etikos Den 7. september 2015, Nyborg Slot

KULTURENS BETYDNING FOR SYGEFRAVÆR OG FOREBYGGELSE * Sygefravær kan have mange årsager, som spiller sammen, f.eks.: – Sygdom – Trivsel og arbejdsmiljø – Måden sygefravær håndteres på – Involvering og ejerskab – Kultur (Model fra ”En kur mod sygefravær?”, KL)

KULTURENS BETYDNING FOR SYGEFRAVÆR OG FOREBYGGELSE * Kultur spiller en vigtig rolle – ”Hvis man brækker sig i en spand, går man ikke på arbejde, og hvis man er frisk som en havørn, gør man. Derimellem er der en stor gråzone – det der foregår i gråzonen, handler i høj grad om kultur” (Lotte Bøgh Andersen, fra ”En kur mod sygefravær?”, KL) * Holdninger, værdier, vaner og ”plejer” påvirker opfattelsen af sygdom, fravær, fastholdelse og forebyggelse – ”Jeg forventer en indstilling, hvor man godt kan tage en hovedpinepille og stramme ballerne, og så komme på arbejde alligevel” (leder på beskæftigelsesområdet) – ”Hos os er det helt ok med en ”øv-dag” indimellem, hvor man lige trækker stikket” (leder på socialområdet)

KULTURENS BETYDNING FOR SYGEFRAVÆR OG FOREBYGGELSE * Typiske holdninger, som kan blokere for en fælles undersøgelse af kulturen – ”Sygefravær er noget rent individuelt” – nej, det afhænger (også) af kultur og det påvirker hele organisationen – ”Sygefravær er en privatsag, som man ikke skal tale om i det professionelle rum” – jo, det er vigtigt at kunne tale åbent om sygefravær, så de forskellige holdninger kommer på bordet, og så håndtering og forebyggelse kan blive et fælles projekt * Den praktiske etik er en effektiv tilgang til at kortlægge holdninger og udvikle på kulturen i organisationer

HVAD ER PRAKTISK ETIK? * Hverdagens etik * Forskellige etiske perspektiver, og derfor IKKE én endegyldig sandhed * Den Etiske Metode: det etiske landskab + de fire etiske principper

SYGEFRAVÆR OG FOREBYGGELSE I PRAKSIS – DER OPSTÅR ET MØNSTER I HVERDAGEN Organisationens politik og procedurer Medarbejdernes holdninger Ledelsens holdninger

INTERVIEW-ØVELSE TO-OG-TO: LOKAL KULTUR OG SYGEFRAVÆRS-POLITIK * 1) Hvilken sygefraværs-kultur præger især din organisation i praksis? (en pligtetisk, konsekvensetisk eller nærhedsetisk?) * 2) Hvilke etiske argumenter baserer din organisations sygefraværs-politikker og/eller -procedurer sig især på? (pligtetiske, konsekvensetiske eller nærhedsetiske?)

GRUPPE-DIALOG: DILEMMA- UNDERSØGELSE * Hvilke dilemmaer i forhold til sygefravær, fastholdelse og/eller forebyggelse fylder i jeres organisationer?

GRUPPE-ØVELSE: TRÆNING AF DILEMMA-HÅNDTERING * Bordspillet Dilemma * Positioner: dilemmaholder + de tre etikere * Dilemmaholders rolle: * Ordstyrer og mediator, som ikke har nogen holdning, men vil have de bedste holdninger frem i lyset * Spillets gang: * 1) Dilemmaholder præciserer: hvad handler dilemmaet om? (evt. flere i en case) * 2) Hver etik-position præsenterer sine argumenter og forslag efter tur; derefter fælles dialog * 3) Dilemmaholder siger: ’Bekend kulør!’

FORSLAG TIL KULTUR-DIALOG * 1) Sæt rammen: fælles nysgerrig undersøgelse * 2) Spot kulturen (brug kompasset): – Hvilke holdninger er på spil hos os? – Hvor har vi blinde vinkler? * 3) Afstem i fællesskab: – Hvad skal vi blive bedre til at fokusere på? – Hvilken etik-balance vil være god og hensigtsmæssig hos os i håndteringen af sygefravær, fastholdelse og forebyggelse? * 4) Konkrete tiltag fremadrettet

HVAD KAN MAN VÆRE BEKENDT? En medarbejder er hjertepatient, han venter på et nyt hjerte. Gradvist har han arbejdet mindre og de sidste fem måneder har han været helt sygemeldt. Beslutningen er at han skal afskediges. Politikken og kulturen er at alle afskedigelser sker ansigt til ansigt af nærmeste leder. En uge inden samtalen bliver han overført til Skejby fordi der er et nyt hjerte til ham. Operationen lykkes og dagen før samtalen er han kontaktbar og frisk, han ringer nemlig og fortæller dig om opreationen og at han lever endnu. Men han kan i sagens natur ikke komme til møde. Din leder beder dig afskedige ham over et skypemøde. Vil du det?

RESPEKT FOR SELVBESTEMMELSE HENSYN TIL FYSISK OG PSYKISK INTEGRITET AGTELSE FOR VÆRDIGHED OMSORG FOR DET SÅRBARE LIV DE FIRE ETISKE PRINCIPPER