Reformen af sygedagpengesystemet – Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lov om sygedagpenge Maj 2010 Tine Boesen Larsen Socialoverlæge
Advertisements

Langvarigt sygefravær
Birgit Bang, Beskæftigelsesrådgiver Tina Krohn, Beskæftigelsesrådgiver
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Sygefraværspolitikker
Beskæftigelseskravet
Virksomhedsnetværksmøde 11. juni 2014
Kontanthjælpsreformen
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Revurderingstidspunkt: 22 uger
Ny sygedagpengereform
Ny sygedagpengereform:
Temadag med fokus på samarbejde og sygefraværsområdet
1 © Copyright AK-Samvirke – juli 2009 L165 vedtaget 29. maj 2009 som lov 480 af 12. juni 2009 Bekendtgørelse 891 af 21. september 2009.
Sygedagpengereformen 2. september 2014
Lægekonsulentkursus Århus den 24. november 2009
Regler og opgaver vedrørende sygefravær
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
SYGEDAGPENGEREFORMEN – HVAD ER DET NYE FOR VIRKSOMHEDERNE (SAMT LIDT AF ”DET GAMLE”) Lejre Kommune 20. november 2014.
Lægesamarbejdsmøde Mandag d. 17. november Afdelingsleder Gitte Rønman 1 Sygedagpengereformen.
Håndtering af Sygefravær
Arbejdsmarkedsindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate
Status for et moderne arbejdsskadesystem
Program Velkomst og spisning Introduktion til jobcentret 4 korte oplæg + paneldebat Kaffe og netværk Indspark til jobcentret Afrunding og netværk 2.
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
Tilknytning til arbejdsmarkedet har en sundhedsfremmende effekt – Hvilke muligheder er der for anvendelsen af virksomhedsrettet aktivering for personer.
Kontoret Job og Fastholdelse 1  Aktivitetsparate på kontant- og uddannelseshjælp  Job- og uddannelsesparate på kontant- og uddannelseshjælp  Sygedagpenge.
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
Sygedagpengeloven hvad p….. har de gang i? v/ Fuldmægtig Mie Skovbæk Mortensen.
Introduktion til ny matchmodel Gitte Rønde - Beskæftigelsesregion Nordjylland 21. januar 2010.
Ressourceforløb og borgerinddragelse – u. 40 årige.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Ungeindsatsen i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse UU og jobcentrene; et samarbejde om udsatte unge, 3. december 2015 Leder af Ungeporten,
LFS TR møder nov Ændringer af Sygedagpengeloven L /2010 samt Implementering af trepartsaftalen.
Kontaktgruppe-seminar D. 29. oktober 2008 Golfhotellet, Viborg.
Hedensted 1 Fastholdelse via tidlig virksomhedsrettet indsats Hedensted Ålborg den 18. september – opstartsseminar om sygedagpengereformen.
Viborg Kommune - frikommune Aktiviteter på beskæftigelsesområdet.
Tilbagetrækningsreformen Ændring af efterlønsordningen Version 1,
Kontanthjælpsreformen - jobparate kontanthjælpsmodtagere Oplæg den 5. december.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
Samarbejdet med sundhedsvæsnet i relation til rehabiliteringsteamet Lisbeth Jeritslev Souschef November 2013.
Afbureaukratisering, regeringsgrundlag, finanslovsaftale, forenkling. Ny lovgivning på beskæftigelsesområdet – Torsdag den 26. april 2012.
Ophør af JAF Inden ophør af et JAF skal kommunen foretage en vurdering af borgerens arbejdsevne og dennes muligheder for at komme tilbage i beskæftigelse,
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Styrket indsats på virksomheden  Samtale inden 4 ugers fravær og information til kommunen (2010)  Fastholdelsesplan ved fravær over 8 uger, planen indgår.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Sygefravær Dialogmøde, d. 13. november 2008, oplæg v. Karl Schmidt, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Reformen af sygedagpengesystemet – Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats 24. september 2016.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Voksenlærlingordningen. Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på.
Andre aktører - sygedagpenge v. Birger Stein Christensen.
SOLRØD KOMMUNE | JOB- OG SOCIALCENTER Visitation til rehabiliteringsteam og ressourceforløb i Solrød Kommune Dorthe Torstensen, Leder af Social Service.
Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
Præsentation til Arbejdsmarkedsudvalget Den 3. april 2017
25. januar 2017 Kontorchef Kirsten Brix Pedersen
Orientering fra kontoret Job og Fastholdelse AM-udvalg den 6
Hvad kan du få og hvad skal du vælge
PSYKISK SÅRBARHED OG ARBEJDSMARKEDET VELKOMMEN!
Rehabilitering og hjemmehjælp
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Lov Lov om uddannelsesordning for ledige, som har opbrugt deres dagpengeret Medlemmer, som opbruger dp-ret i uge – uge , får ret.
Refusionsreformen 12. november 2018.
Efterskoleforeningen
Forlængelse af særlig uddannelsesordning
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Udfordringer på sygedagpengeområdet i praksis
Tilbagetrækningsreformen
Præsentationens transcript:

Reformen af sygedagpengesystemet – Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats

Regeringsgrundlaget ”Regeringen vil føre en aktiv indsats for at nedbringe det langvarige sygefravær. Langtidssygemeldte skal bevare kontakten til arbejdsmarkedet i videst mulige omfang. Regeringen vil afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. I stedet vil regeringen styrke den aktive indsats.”

3 Processen  Tværministeriel sygedagpengeudvalg ( Beskæftigelsesministeriet, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Økonomi- og Indenrigsministeriet samt Finansministeriet) fra januar 2012 til februar 2013  Politisk aftale mellem regeringen samt V, K, DF og LA den 18. december 2013  Lovforslag forventes fremsat 7. maj  Udkast til lovforslag sendt i ekstern høring 5. marts, frist for bemærkninger 24. marts kl

Nøgletal – Den eksisterende model  Ca modtagere af sygedagpenge om året  Knap sygedagpengeforløb om året  Ca er fortsat sygemeldte efter 12 måneder  ca fortsætter derefter på sygedagpenge  ca falder for varighedsbegrænsningen  står efterfølgende uden indkomst ”det sorte hul”.

Overskrifter Kommune: Få elektrochok for at få sygedagpenge Kommunen har standset en svært deprimeret kvindes sygedagpenge, fordi hun har sagt nej til en behandling, der indeholder elektrochok. Kræftsyg kvinde kunne ikke få sygedagpenge Samtidig med, at en 56-årige kvinde fik at vide, at hun havde kræft, fik hun besked fra Kommunen om, at hun ikke længere var berettiget til at modtage sygedagpenge. Borgere drukner i sagsbehandlere I Aalborg har en 49-årig kontanthjælps- modtager hele syv sagsbehandlere og andre ansatte i socialforvaltningen, som hun skal holde kontakt med. En til selve kontanthjælpen, en til boligsikringen, en i familieafdelingen, en som støtte-person, en i aktiveringsprojektet, en i jobcenteret og en i misbrugscenteret. Om kort tid får hun den ottende – en jobkonsulent.

6 Reformens intentioner  Sygedagpengemodtagere skal have økonomisk sikkerhed under et sygdomsforløb  Indsats og opfølgning skal ske tidligt i sygdomsforløbet  Den virksomhedsrettede indsats skal styrkes og arbejdspladsen skal inddrages i størst mulig grad  Indsatsen skal afspejle borgerens behov for hjælp til at vende tilbage til arbejdsmarkedet  Sagsgangene i sygedagpengesager skal være så enkle som muligt  Man skal ikke miste sin forsørgelse, når man ikke ønsker lægelig behandling

Revurderingstidspunkt – 5 måneder  Efter en revurdering ophører retten til sygedagpenge efter udløbet af en måned, når ydelsen er udbetalt i mere end 22 uger (5 måneder) i de 9 forudgående måneder.  Opfylder den sygemeldte ikke en af forlængelses- reglerne og er personen fortsat uarbejdsdygtig, har personen ret til jobafklaringsforløb med ressource- forløbsydelse. 7

Forlængelsesreglerne 1)Revalidering er overvejende sandsynlig (uændret formulering), 2)Det er nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktik eller anden afklarende foranstaltning – 69 uger, (uændret formulering – bortset fra perioden som har fået + 30 uger), 3)Den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling – 134 uger, (uændret formulering – bortset fra perioden som har fået +30) 4)Kommunen har påbegyndt en sag, der skal behandles hurtigst muligt i rehabiliteringsteamet med henblik på at afklare, om den sygemeldte er berettiget til fleksjob, førtidspension eller ressourceforløb, (ændret formulering som følge af føp/fleks-reform) 5)En læge vurderer, at den sygemeldte har en livstruende, alvorlig sygdom (ændret formulering), 6)Der er rejst sag om ret til erstatning efter lov om arbejdsskade-sikring eller lov om sikring mod følger af arbejdsskade, eller (uændret formulering) 7)Der er modtaget en ansøgning om førtidspension efter § 17, stk. 2, i lov om social pension (ændret formulering). 8

Nøgletal – Den nye model  Ca modtagere af sygedagpenge om året  Ca er fortsat sygemeldte efter 5 måneder  ca fortsætter på sygedagpenge og ca fortsætter på en anden offentlig forsørgelse  ca fortsætter på jobafklaringsforløb

10 Ny opfølgningsmodel - 3 nye kategorier  Tre nye kategorier, hvor indsats afhænger af den sygemeldtes behov for hjælp til at vende tilbage til arbejdsmarkedet – fokus på de 12 pct. sager over 8 uger:  Kategori 1: Forventet raskmelding inden 8 uger: Ingen centrale lovkrav til, hvornår og hvordan der følges op samt til indholdet af opfølgningen (88 pct). [Undtagelse – de ledige]  Kategori 2: Sygemeldte med længerevarende, men forudsigelige forløb: Indsats, hvor der er et klart fokus på tilbagevenden i job igennem gradvis tilbagevenden.  Kategori 3: Sygemeldte med komplekse problemer skal hurtigst muligt have deres sag behandlet i de nye tværfaglige rehabiliteringsteams.

11 Ny opfølgningsmodel – lægeattest  I sager over 8 uger skal der indhentes lægeattest inden 1. opfølgningssamtale  Lægen skal blandt andet vurdere sygdommens betydning for mulighederne for at arbejde  Kommunen har således ved den første opfølgningssamtale nødvendige lægelige oplysninger til at igangsætte en indsats

Ny opfølgningsmodel - ”Fast-track”  Både arbejdsgiver og sygemeldte kan i sager over 8 uger anmode kommunen om ”Fast-track”  Ved ”Fast-track” skal kommunen gå i gang med opfølgningen max 2 uger efter, at arbejdsgiver eller sygemeldte har anmodet om ”Fast-track”  Der skal indhentes lægeattest  En lønmodtager kan sige ”nej tak” til ”Fast-track” 12

13 Jobafklaringsforløb  Personer, der ikke kan forlænges efter en af forlængelsesreglerne, overgår til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbs- ydelse (på kontanthjælpsniveau uden hensyn til egen formue og ægtefælle/samlever)  Jobafklaringsforløbet indeholder en individuel, helhedsorienteret og tværfaglig indsats, der skal bidrage til at udvikle arbejdsevnen  Rehabiliteringsteamet skal afgive indstilling om indholdet i indsatsen i jobafklaringsforløbet – frist på en måned

14 Jobafklaringsforløb (fortsat)  Et jobafklaringsforløb kan max vare 2 år – det er muligt at få flere jobafklaringsforløb. Inden udløbet af et jobafklaringsforløb vurderer kommunen, om borgeren har behov for et nyt jobafklaringsforløb  Inden borgeren får et nyt jobafklaringsforløb skal rehabiliteringsteamet lave indstilling om uarbejdsdygtighed og indhold i det nye jobafklaringsforløb  Intensiv kontaktforløb og samtale med sundhedskoordinator efter 3 ½ år, hvis risiko for jobafklaringsforløb i mere end 4 år

15 Mulighed for at sige nej til behandling  I en to-årig forsøgsperiode får borgeren mulighed for at afvise af deltage i lægelig behandling uden, at det får betydning for:  Sygedagpenge, fleksjob og førtidspension  Sagen skal forelægges klinisk funktion, der skal vurdere, om der kan anbefales en anden behandling  Det får ikke betydning for borgerens ret til sygedagpenge m.v., at borgeren heller ikke ønsker at deltage i den anden behandling, som klinisk funktion evt. kan anbefale

Øvrige elementer i reformen Beskæftigelseskravet for lønmodtagere skal opgøres ud fra oplysninger i eIndkomst Timefortjenesten for lønmodtagere skal opgøres ud fra oplysninger i eIndkomst Ledige skal have udbetalt arbejdsløsheds- dagpenge under de første 2 ugers sygdom Orientering til sygemeldte om rettigheder i henhold til pensionsaftaler m.v. 16

Ikrafttrædelse af reformen  Aftalen indfases sådan, at ingen sygemeldte risikerer at stå uden offentlig forsørgelse fra 1. juli 2014  Revurderingstidspunkt ved 5 måneder med jobafklaringsforløb samt den nye forlængelsesregel ved livstruende, alvorlig sygdom kommer 1. juli  Forsøget om muligheden for at sige nej til læge- behandling uden ydelsesmæssige konsekvenser iværksættes ligeledes 1. juli  5. januar 2015 træder resten af forslagene i kraft. 17

Ikrafttrædelses- og overgangsregler for så vidt angår revurderingstidspunktet og forlængelsesreglerne  Reglerne om revurderingstidspunktet og forlængelsesreglerne træder i kraft 1. juli 2014  Det betyder:  Personer, der mister sygedagpengene før 1. juli 2014 er omfattet af de gældende regler og sygedagpengene ophører således uden overgang til jobafklaring  Personer der den 1. juli 2014 eller senere bliver berettiget til sygedagpenge er omfattet af de nye regler.  Personer, der modtager sygedagpenge hen over 1. juli 2014, er omfattet af forskellige regler afhængig af, om den pågældende denne dato har modtaget sygedagpenge i under eller over 22 uger i de 9 forudgående kalendermåneder  Hvis der er modtaget sygedagpenge i 22 uger eller derunder, vil den pågældende fuldt ud være omfattet af de nye regler  Hvis der er modtaget sygedagpenge i over 22 uger, vil den pågældende være omfattet af den gældende varighedsbegrænsning på 52 uger i de forudgående 18 måneder. Disse personer, vil dog samtidig være omfattet af de nye forlængelsesregler, dog kun med hhv. 39 uger og 2 gange 52 uger i forlængelsesreglerne 2 og 3. 18

Genoptjening af sygedagpenge  Genoptjeningsreglen i sygedagpengelovens § 26 ophæves og udbetalingen af sygedag- penge fra kommunen kan således udbetales igen:  når den pågældende ikke længere, når man ser 9 kalendermåneder tilbage, har modtaget sygedagpenge i mere end 22 uger, og  beskæftigelseskravet i § 32 eller § 42 er opfyldt 19

20