Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sygedagpengeloven hvad p….. har de gang i? v/ Fuldmægtig Mie Skovbæk Mortensen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sygedagpengeloven hvad p….. har de gang i? v/ Fuldmægtig Mie Skovbæk Mortensen."— Præsentationens transcript:

1 Sygedagpengeloven hvad p….. har de gang i? v/ Fuldmægtig Mie Skovbæk Mortensen

2 Lov om sygedagpenge fra juni 2006 2006: 2 Ændring af regler om forlængelse af sygedagpengeperioden, sygedagpenge til delvis sygemeldte, udvidelse af arbejdsgiverperioden + ændring af pensionsalderen mv. 2007: 1Nye forældelsesregler 2008: 2Udvidelse af arbejdsgiverperioden + konsekvensændringer som følge af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige 2009: 2En styrket beskæftigelsesrettet indsats over for sygemeldte + etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem m.v. 2010: 6Ændring af reglerne om forlængelse af sygedagpengeperioden, sygedagpenge til selvstændige, ophævelse af bestemmelser om indbetaling til Særlig Pensions- opsparing (SP) + partshøring, ændring af tilbagebetalingsregler + ændring af beskæftigelseskravet, afskaffelse af ret til sygedagpenge på søgnehelligdage + ændring af refusionssatser + udvidelse af arbejdsgiverperioden + ændringer som følge af NemRefusion 2011: 3 Større fleksibilitet i opfølgning og indsats over for sygedagpengemodtagere + ændring af dispensationsbestemmelserne ved anmeldelse af sygefravær og anmodning om refusion + skærpet kontrol med udbetaling af offentlige forsørgelses- ydelser, sanktioner for uberettiget modtagelse af ydelser under ophold i udlandet 2012: 5 Forlængelse af suspensionsperioden for refusionsbestemmelse efter § 62, stk. 7 + forenkling af indsatsen for syge- og barseldagpengemodtagere, § 58 a aftale om ret til sygedagpenge fra 1. fraværsdag for selvstændige erhvervsdrivende + nye frister for anmeldelse af sygefravær og anmodning om sygedagpenge + fordeling af myndighedsansvaret mellem kommunerne og Udbetaling Danmark + mindre intensiv indsats

3 Orientering om nye regler 1)Der udarbejdes lovbekendtgørelser for en bedre oversigt over gældende lovgivning. Der er udstedt 3 lovbekendt- gørelser i 2011 (februar, august og december) og der kommer en ny medio juni 2012. 2)Der udsendes nyhedsbreve fra AMS til alle kommuner om lovændringer mv. Brevene kan findes på www.ams.dk.www.ams.dk 3)Formålet med ændringerne og fortolkning af lovreglerne kan ses i forarbejderne til lovforslaget på Folketingets hjemmeside (www.ft.dk).www.ft.dk 4) AMS deltager i KL´s dagpengegruppe som også har fokus på lovændringer og deres betydning for administrationen.

4 Ændringer i 2012 Genopretningsaftalen fra maj 2010  Arbejdsgiverperioden blev udvidet fra 21 til 30 kalenderdage fra 2. januar 2012  Retten til sygedagpenge på søgnehelligdage afskaffes med virkning fra den 2. juli 2012  Beskæftigelseskravet for lønmodtageren til at kunne få sygedagpenge fra kommunen udvides fra 13 uger til 26 uger med virkning fra den 2. juli 2012 Se mere i nyhedsbrev af 21. december 2010 på www.ams.dkwww.ams.dk

5 Ændringer i 2012 Afbureaukratiseringsaftalen – maj 2011 Aftale mellem Venstre, De Konservative, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Kristendemokraterne om at fjerne bureaukrati i beskæftigelsesindsatsen. Følgende ændringer pr. 5. marts 2012: Arbejdsgivers pligt til at sende oplysninger til kommunen om sygesamtalen afskaffes Arbejdsløshedskassens pligt til at holde sygesamtaler afskaffes Begrænsning af fortrydelsesretten ved bortfald af sygedagpenge Sygedagpenge stoppes ved tilkendelse af førtidspension Graviditetsbetinget syge fritages for opfølgning Selvstændige erhvervsdrivende med langvarig eller kronisk lidelse får mulighed for sygedagpenge fra 1. sygedag (§ 58 a aftale) Se mere i nyhedsbrev af 24. februar 2012 på www.ams.dk

6 Ændringer i 2012 Ret og pligt skal give mening  Lovforslag L 151 - fremsat den 11. april 2012 - udspringer af aftalen om afbureaukratisering af beskæftigelsesindsatsen fra maj 2011.  Ikke længere pligt for en sygemeldt til at møde personligt op til samtaler i jobcentret, hvis den sygemelde inden for seks uger ventes at blive fuldt raskmeldt og være på vej tilbage i job eller gå på barsel. Der kommer en ny § 13 a i loven. § 13 a. Sygemeldte, der inden for de næste 6 uger forventes fuldt raskmeldt og på vej tilbage i job eller forventes at gå på barsel, skal ikke møde personligt op til opfølgningssamtaler efter § 13, stk. 4, 1. pkt. Opfølgningen sker i stedet telefonisk, digitalt eller ved brev. Sygemeldte skal heller ikke deltage i tilbud efter § 15 og § 15 a. Sygemeldte, som allerede deltager i tilbud, har ret til at færdiggøre tilbuddet. Stk. 2. Uanset stk. 1 kan kommunen ud fra en konkret vurdering beslutte, at en sygemeldt fortsat skal møde personligt op til opfølgningssamtaler og deltage i tilbud efter § 15 og § 15 a, hvis jobcenteret vurderer, at 1) der er tale om misbrug af eller spekulation i forhold til muligheden for at blive undtaget fra at deltage i tilbud og møde personligt op til opfølgningssamtaler, eller 2) det fortsat vil være til fordel for den sygemeldte at være omfattet af den almindelige opfølgning og dermed møde personligt op til opfølgningssamtaler samt deltage i tilbud.  De nye regler træder i kraft den 1. juni 2012.

7 Syge- og raskmelding ét sted Digital kommunikation vedrørende syge- og raskmeldinger for ledige medlemmer af en arbejdsløshedskasse (databekg. kapitel 16) fra 2/7 Kommunen har pligt til at modtage og behandle følgende oplysninger om syge- og raskmeldinger vedr. ledige medlemmer af en a-kasse fra det fælles datagrundlag: 1) Første sygedag, 2) sidste sygedag, 3) anmeldelsesdato for en syge- eller raskmelding, og 4) Registreringsdato for en syge- eller raskmelding. Ved anmeldelsen af sygefravær fra a-kassen via NemRefusion har kommunen, via sit it-system til sagsbehandling af sygedagpengesager, pligt til at foretage opslag i det fælles datagrundlag for at modtage oplysningerne. Ved opslag afleverer kommunens it-system unik nøgle (UUID) for sagen i det fælles datagrundlag. Hvis der ikke ved opslaget, allerede foreligger en raskmelding, modtager kommunens it-system efterfølgende automatisk besked når der registreres en raskmelding i det fælles datagrundlag.

8 Ændringer i 2012 Bedre udnyttelse af NemRefusion Ny anmeldelses- og anmodningsfrister fra 2. april  Ændring af anmeldelsesfristen for arbejdsgivere fra 4 til 5 uger  Hvis arbejdsgiveren kun betaler sygedagpenge under sygdom, skal arbejdsgiveren anmelde sygefravær til kommunen senest en uge efter, at arbejdsgiveren er stoppet med at udbetale sygedagpenge. Kun fravær ud over arbejdsgiverperioden.  Hvis arbejdsgiveren ikke betaler løn eller sygedagpenge under sygdom, skal alt sygefravær indberettes, senest 14 dage efter 1. fraværsdag.  Sygemeldte der skal anmode om sygedagpenge fra kommunen, skal gøre det senest otte dage efter, at underretningsbrevet fra NemRefusion er blevet sendt ud. Fristen for at aflevere oplysningsskemaet og til at anmode om sygedagpenge hos kommunen bliver ens (fra 2. juli 2012 når oplysningsskemaet udsendes via NemRefusion).  Se mere i nyhedsbrev af 26. marts 2012 på www.ams.dk

9 Ændringer i 2012 og 2013 Udbetaling Danmark Barselområdet flyttes fra kommunen til Udbetaling Danmark pr. 1. december 2012 Ændring af sygedagpengelovens § 71, stk. 5, med virkning fra den 1. marts 2013 Efter gældende regler kan krav på tilbagebetaling af for meget udbetalte sygedagpenge modregnes i sygedagpenge, i delpension og i førtidspension. Efter 1. marts 2013 kan sygedagpenge ikke længere modregnes i førtidspension, da førtidspension udbetales af Udbetaling Danmark. Fremgår af lov nr. 326 af 11. april 2012 (L 87)

10 Kommende ændringer Det er svært at spå specielt om fremtiden

11 Regeringsgrundlaget ”Regeringen vil føre en aktiv indsats for at nedbringe det langvarige sygefravær. Langtidssygemeldte skal bevare kontakten til arbejdsmarkedet i videst mulige omfang. Regeringen vil afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. I stedet vil regeringen styrke den aktive indsats.”

12 Udvalg ser på sygedagpengesystemet Regeringen vil afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. I stedet skal indsatsen for sygemeldte forbedres. Et tværministerielt udvalg er nedsat til at se på, hvordan det bedst kan lade sig gøre – også på en økonomisk forsvarlig måde. Sygedagpengene skal stoppe, når det giver mening og ikke ved en bestemt dato. Derfor vil regeringen afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge. I stedet vil regeringen sætte tidligere ind med en aktiv og bredere indsats for sygemeldte, så de får en samlet indsats, der kan hjælpe dem tilbage til arbejdsmarkedet. Udvalget havde første møde 26. januar 2012 og ventes at afslutte arbejdet i løbet af 1. halvår 2012. I udvalget er Beskæftigelsesministeriet, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Økonomi- og Indenrigsministeriet samt Finansministeriet. Udvalget skal inddrage KL og Danske Regioner i sit arbejde. Derudover skal udvalget indhente input fra eksterne eksperter og forskere.

13 Finansloven for 2012 50 mio. kr. til sporskifte- indsats for syge Som led i finansloven for 2012 er der afsat 50 mio. kr. i 2012 til en sporskifteindsats til sygedagpengemodtagere. Indsatsen har til formål at sikre en styrket indsats for at hjælpe sygemeldte tilbage til arbejdsmarkedet. Den ekstra sporskifteindsats skal ske indenfor de eksisterende lovgivningsmæssige rammer på sygedagpengeområdet. Indsatsen gennemføres i 2012 og bevillingen udbetales til kommunerne som et engangstilskud primo februar 2012 – ud fra en forholdsmæssig fordeling på baggrund af den enkelte kommunes andel af sygedagpengemodtager i matchgruppe 2 og 3. Se mere i brev 1. februar 2012 på www.ams.dk.

14 Overskrifter = regelændringer ? Kommune: Få elektrochok for at få sygedagpenge Kommunen har standset en svært deprimeret kvindes sygedagpenge, fordi hun har sagt nej til en behandling, der indeholder elektrochok. Kræftsyg kvinde kunne ikke få sygedagpenge Samtidig med, at en 56-årige kvinde fik at vide, at hun havde kræft, fik hun besked fra Kommunen om, at hun ikke længere var berettiget til at modtage sygedagpenge. Manglende sygedagpenge-refusion lukker Musikbutik Årsagen er, at ejeren ikke kan få refunderet de sygedagpenge, som han har betalt sin voksenlærling, fordi han har overskredet den fire ugers frist der er, når en arbejdsgiver skal indberette, at en ansat er syge- meldt. Årsagen til, at det glippede med indberetningen, er ifølge ejeren, en meget vanskelig og uigennem- skuelig it-løsning - og ejeren er uddannet inden for it. Risikerer at gå fra hus og hjem uden arbejde Jeg står i en umulig situation. Kommunen siger, at jeg ikke fejler noget og bare kan gå ud og finde mig et arbejde. Og min fagforening siger, at jeg er for syg til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er som at sidde mellem to stole. Borgere drukner i sagsbehandlere I Aalborg har en 49-årig kontanthjælps- modtager hele syv sagsbehandlere og andre ansatte i socialforvaltningen, som hun skal holde kontakt med. En til selve kontanthjælpen, en til boligsikringen, en i familieafdelingen, en som støtte- person, en i aktiveringsprojektet, en i jobcenteret og en i misbrugscenteret. Om kort tid får hun den ottende – en jobkonsulent.

15 Forslag til kommende ændringer NemRefusion, Jobnet, eboks ? Fortsat fokus på optimering af sagsgange Kan vi få en bedre udnyttelse af oplysningerne i indkomst- registeret ved beregning af sygedagpenge og opgørelse af beskæftigelseskrav? Automatisering vil kræve lovændring. Kan vi bane vejen for straksafgørelser? Kan refusion af løntilskud/fleksjob mv. ske via NemRefusion? Skal sygemeldte kunne aflevere oplysninger mv. digitalt til kommunen – fx via Min Side på Jobnet eller via eboks?


Download ppt "Sygedagpengeloven hvad p….. har de gang i? v/ Fuldmægtig Mie Skovbæk Mortensen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google