02-11-01 1 Hvad er folkeoplysning? Oplæg på Hustræf 2014, Kulturhusene i Danmark 9. maj 2014 Trine Bendix Sekretariatsleder i DFS.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Advertisements

Final take - Værdigrundlag Maj 2007
Formandens mundtlige beretning. ET FORRYGENDE ÅR - MED BIBLIOTEKERNE PÅ DAGSORDNEN.
Kulturregion Storstrøm En kulturregion med forbindelse til fremtiden.
Demokratiforum …Opstart… 14. Juni 2007 © Christine Sestoft D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D.
Oplys Demokratiet En langstrakt folkeoplysnings indsats, der skal –informere og oplyse om demokratiet –sætte de demokratiske værdier, rettigheder og spilleregler.
Samspillet mellem frivillige organisationer og offentlig sektor i Danmark Terkel Andersen, sekretariatschef Frivilligrådet.
Ungdomsskolens udfordringer og strategiske rolle US Centret 2. marts Klaus Majgaard.
Er folkeoplysning og folkebiblioteker hinandens modsætninger? Tidl. Formand for Folkeoplysningsudvalget Jens Stenbæk.
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
IDRÆTS- OG FOLKEOPLYSNINGS- OMRÅDET Tid for periodisk syn? ‘KL’s Kultur- og Fritidskonference’, Hotel Marienlyst, Helsingør, 21/05/2015. Analytiker Malene.
Kulturforandringer i Børn og Unge Kulturforandring i hele Børn og Unge Hvad går det ud på? Kulturforandring i Område Skanderborgvej og Viby lokaldistrikt.
Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
DANNELSE DER VIRKER – efterskolens pædagogik
Projekt : ”Styrket samarbejde mellem borgeren, myndighed og udførende virksomheder ” Deltagere er Ledere og medarbejdere indenfor Handicap og Socialpsykiatriområdet.
Europæiske Kulturbørn gentænk Kunst og kultur i dagligdagen med de 0-8 årige børn A developing and research project of Nordic/Baltic and European dimensions.
UDDANNELSE ELEVERNE SKAL: LÆRE SÅ MEGET DE KAN I ALLE FAG OPLEVE ET UNDERVISNINGSMILJØ, DER GIVER LYST TIL FORDYBELSE OG ENGAGEMENT. VIDE, HVORDAN DE LÆRER.
Kulturhuse og folkeoplysning. Hvem er/var vi i By- og Kulturforvaltningen? Adm. direktør Økonomifunktionen Ledelsessekretariatet Rådmanden By- og Kulturudvalget.
SundhedsITnet - Shared Care Udkast til projektforslag Finn Kensing.
Undervisningseksperimentarium Nørre Gymnasium. Undervisningseksperimentarium  Planlæg undervisning, hvor der tages udgangspunkt i ressourcer – ikke skema.
Folkeskolereformen en god skole skal gøres endnu bedre Velkommen til et nyt spændende skoleår på Vibenshus Skole Forældreinformation om FSR – lærernes.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
DGI skydning: Aktivitetsmøde 20. maj 2017 Lars Høgh , LU-skydning.
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
Mål- og resultatstyring i Rigsrevisionen
FTF er danskere FTF er hovedorganisation for offentligt og privat ansatte. Medlemstallet er steget med i løbet af de sidste ti år.
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Temadag Odense 10. november 2015
Samskabelse af frivilliges bidrag til velfærdsservice
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
En nordjysk investering – Vejle
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
Mine spilområder Faglig og kompetencemæssig koordination og synergi
Samfundsøkonomiske gevinster ved social ansvarlighed
Organisation Pædagogik Teknologi
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
BØRNE- og UNGEKULTURKONSULENTER MED FAGLIGHED OG SAGLIGHED
Det gode skolelederliv - vilkår for god skoleledelse
Kan EU gøres demokratisk?
Den fremadrettede strategi for Ishøj Skole mod 2014
Hvad er EU’s demokratiske udfordringer?
Anerkendende pædagogik
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige?
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Kvalitet i folkeoplysningen
Arbejde med pædagogisk stemning på Egmont Højskolen
Vejledning i validering
Et virtuelt community er et socialt fællesskab bestående af:
Nye forstander på efterskoler 2016
Kulturmetropolen Festival & Events 2.0.
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Samtale om folkeskolen i
… vi er landsdækkende med vore 150 forretninger…
Teoretisk Pædagogikum
Fællesskaber i hverdagen og et aktivt fritidsliv
Region Midtjyllands opgave
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Velkommen til Risskov Skole
Introduktion til Folkeoplysningsområdet
Temagruppe Alkohol Sund By Netværket 20. november 2017
Praktiske oplysninger
Spørgsmål til ‘spis og snak’ session
LAG Odder-Hedensted.
EVS databasen ved Myung Nina Fernando
Præsentationens transcript:

Hvad er folkeoplysning? Oplæg på Hustræf 2014, Kulturhusene i Danmark 9. maj 2014 Trine Bendix Sekretariatsleder i DFS

Hvad er folkeoplysning? Dansk Folkeoplysnings Samråd Brancheorganisation for folkeoplysningen Paraply over 34 landsdækkende folkeoplysende organisationer og 12 partnerorganisationer Stiftet i 1941 som et bolværk mod indskrænkninger i forsamlings- og mødefriheden

Hvad er folkeoplysning? Demokrati Folkeoplysning

Hvad er folkeoplysning? DFS ser det som folkeoplysningens formål at bidrage til den enkeltes personlige dannelse og uddannelse og at medvirke til sikring og udvikling af demokratiet. DFS’ formålsparagraf

Hvad er folkeoplysning? HVAD er folkeoplysning 1 GRUNDPILLE 2 BEN 3 SØJLER og 34 medlemsorganisationer og 12 partnerorganisationer

Hvad er folkeoplysning? HVAD er folkeoplysning 1 GRUNDPILLE: ”Folkeoplysningen er en af demokratiets grundpiller, og det er dens opgave at understøtte det aktive medborgerskab.”

Hvad er folkeoplysning? HVAD er folkeoplysning 2 BEN: Læring og uddannelse Læring og uddannelse Folkekultur og dannelse Folkekultur og dannelse

Hvad er folkeoplysning? 1. Fri folkeoplysning Den frie folkeoplysnings aktiviteter baseret på deltagernes interesser. 2. Uddannelsesaktør Folkeoplysningens indsats som brobygger til uddannelse og som aktør i voksen- og efteruddannelses- systemet. 3. Oplysningsformidler Folkeoplysningen som formidlingsorgan for samfundsrelevante oplysningsindsatser. HVAD er folkeoplysning 3 SØJLER:

Hvad er folkeoplysning? HVAD er folkeoplysning 34 medlemsorganisationer: AOF DOF FOF LOF Netop SFOF Daghøjskolef. Efterskoleforeningen Højskolef. Folkeuniversitetet Frie Fagskoler Produktionsskolef. Ungdomsskolef. DAO DAOS DATS Folkekirkens Ungdomskor Lokalarkiver Lokal radio-tv Atlantsammenslutn. Coop Dansk Kvindesamfund DEO FN-forbundet Folkevirke Folk & Sikkerhed Foreningen NORDEN Fritid & Samfund Grundtvigsk Forum Grænseforeningen Grøn Hverdag Kvindernes U-landsudvalg MS Øko-Net

Hvad er folkeoplysning? HVAD er folkeoplysning 12 partnerorganisationer: AFS Interkultur Amatørernes Kunst og Kultur Samråd Danmarks Biblioteksforening Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig Den Frie Lærerskole Komiteen for Sundhedsoplysning Kulturelle Samråd i Danmark Kulturhusene i Danmark Landsforeningen af Ungdomsskoleledere Levende-Hav Musisk Oplysnings Forbund Tænketanken DEA

Hvad er folkeoplysning?

Hvad er folkeoplysning? Kredsens 8 visioner 1.Folkeoplysningen er en af demokratiets grundpiller, og det er dens opgave at understøtte det aktive medborgerskab. 2.Folkeoplysningen skal bidrage til at styrke danskernes europæiske identitet og medborgerskab. 3.Folkeoplysningen skal skabe globalt udsyn og solidaritet og danne danskerne til danske verdensborgere. 4.Folkeoplysningen skal udfordre den sammenhængskraft, der ekskluderer minoriteter og fastlåser samfundet i ensliggørelse og styrke den sammenhængskraft, der er baseret på aktive, uenige og diskuterende medborgere. 5.Folkeoplysningen skal være bannerfører for et samfund baseret på holdninger i stedet for på økonomiske kalkuler og nytteberegninger. 6.Folkeoplysningen skal levere den viden og indsigt, der skaber myndige borgere. 7.Folkeoplysningen skal udfordre eliternes monopol på den offentlige samtale. 8.Folkeoplysningen skal danne forpligtende fællesskaber i civilsamfundet.

Hvad er folkeoplysning? Sådan arbejder folkeoplysningen med Kredsens visioner Alle skal med Vi er også europæere Mod og evne til at udtrykke holdning og deltage i debatten Nødvendige kundskaber og kompetencer

Hvad er folkeoplysning? Dannelse Dygtiggørelse Myndiggørelse

Hvad er folkeoplysning? Dannelse Dygtiggørelse Myndiggørelse … i et fælleskab