Kirken på landet PROJEKT 2012-2016 BIRGITTE ROSAGER MØLDRUP, KOLLERUP- VINDELEV.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Norddjurs. Det går en vej •Fordi I klynker og holder fast i gamle dage •Fordi problemerne kan ikke kun løses ad politisk vej. Problemer kommer af sig.
Advertisements

TR’en som en lus mellem to negle - ledelsens samarbejdspartner og medarbejdernes allierede DPL TR-konference 14.sep "Inward Dilemma” Charcoal on.
Internationale relationer Udfordringer og opgaver Geoforum: Workshop om adresser 25. marts 2010.
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Dagens program Hvad er frivillig.dk Hvordan er frivillig.dk bygget op
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Workshop almene boligdage
Bosætning Hvad kan vi gøre for at få flere tilflyttere?
Ventilen - på biblioteket Ventilen Danmark –
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
- som i menigheden /det kristne fællesskab, ikke som i bygningen
Det åndelige landkort i DK  2 ud af 3 danskere tror på Gud  34% tror på reinkarnation  38% på et liv efter døden  2% i kirke på en given søndag (godt.
Å.
Newcomers – Bibliotekerne og de nye arbejdsmigranter En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 16. september 2010 Highlights.
Valg til Skovlunde Lokalråd 2006Side 1 Skovlunde Lokalråd - hvad laver vi ? Valg til Skovlunde Lokalråd 1. marts 2006.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Hvad gør livet så værdifuldt
Sommer hele året? Den anden bolig og forbruget Oplæg på Dansk Byplanmøde, 2012, Kirsten Gram-Hanssen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.
SOCIAL KAPITAL i landsbyerne
Modul 1 Rød løber (A). Spilleregler for dagen Ingen pauser Byrge, C. & Hansen, S. (2009). The creative platform: A new paradigm for teaching creativity,
1 Kirkelig ledelse – også i provstiet v/ Inge Lise Pedersen.
O-service - Nye muligheder Alle slags arrangementer ind. Bedre visning og sortering af kalender. Tilmelding af ikke-DOF medlemmer. Betalingsmetoder og.
Trafik og beliggenhed i Øster Snede
Vækstgruppen Vordingborg Erhverskonference 30. maj 2013 Vordingborg – Herning.
Søren Møller Opvokset i Grauballe på en gård Læreruddannet i 1980, Silkeborg Lærer i Nyborg, bosiddende i Aunslev Konsulent DDGU Højskoleforstander, Gerlev.
Konference Frivilligcenter Århus - 8. oktober 2009 The Body Shop ® Frivilligt arbejde.
Bibliotekstilbud i lokalområder -Projektmodning  Resultater  Formål Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne Varde bibliotek Esbjerg Kommunes Biblioteker Syddansk.
Unge og Kirke Hvordan virker vi sammen. Smittende tro… ”2010 har været et helt fantastisk år for mig. Jeg vil huske det igennem hele mit liv for at være.
Baggrund for forslagene: På overfladen: – indre anliggender, ritualer, salmebøger – initiativpligt, høringsret. (mod.1) – uomgængelig dialog med ministeren.
EFQM Forum 2004 Berlin 15 – 17 november 2004: ”The European Leadership Challenge” Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
Fra barneliv til elevliv impulsivt normforvirret egocentrisk ”snakkende” målrettet normsikkert arbejdsmoral lyttende socialt forpligtet interesse for.
1 Velkommen. 2 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vores kirke  Menighedsrådet i dag.
Bestyrelsesdag Middelfart Generationsskifte i korpsene - fornyende organisation.
Følfods historie Naturbørnehaven en lokal ide En gruppe lokale forældre udarbejder et oplæg til en skovbørnehave Forældregruppen præsenterer.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
VirksomhedsnetværkCabi – Danmarks største netværk for socialt ansvarlige virksomheder 1.
Førstehjælp TCAA & Førstehjælp
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Placering af dagligvarebutik i Kvistgaard ‏ Kvistgård-Nyrup borgerforening 19. November 2014.
Dette kommer til at handle om Fjerritslev by.
Historien om Jesus’ fødsel
Lokal Aktions Gruppe Lokal Udviklingsstrategi
Moses del 1. Barnet i Sivkurven
Ti bud på det gode menighedsrådsmøde Inspirationsdag for menighedsrådsmedlemmer, præster og medarbejdere ved kirkerne i Fyens Stift Odense 18. april 2015.
Stress En folkesygdom?.
Stenderup Kirke Stenderup Menighedsråd Visioner og mål Visioner og mål Stenderup Menighedsråd Visioner og mål Visioner og mål.
Horsens på forkant med sundhed Personas. Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital.
Det begynder næsten altid med pølser! - en kort introduktion til frivillighed i forandring!
Workshop Udpeg en bordformand, der kan fremlægge jeres holdninger i plenum Diskuter følgende spørgsmål: Hvad synes I om muligheden for et frivilligcenter.
Osteoporoseforeningen. Mission Vi arbejder for forebyggelse af knogleskørhed og følgerne heraf, således at flest muligt bevarer trivsel og førlighed livet.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Spændingsfeltet mellem tro og psykologi Aida H. Andersen og Ole Rabjerg, Agape.
Opdragelsesformer og familietyper Fra landbrugssamfundet Det industrialiserede samfund Det sen-moderne samfund Efter jeg har vist dig dette Power Point.
Implementering af ny software i Kolding. Lidt om mig  Fokusområder i nuværende job som digital læringskonsulent:  Strategi: Digital strategi for skoleområdet.
Aarhus 16.marts Karen Skou. Se alt her: r/sider/Danmark-spiser-sammen.aspx
Årsberetning 2014/15. Første år med skolereformen Vi synes som bestyrelse, at det er gået over al forventning. Lærerne har håndteret de nye krav på en.
A/S Gelsted Bygningsindustri1 1 ”Ny chance til alle – den gode historie fra en produktionsvirksomhed” Ved Lars Vigsø,Susanne Toftager A/S Gelsted Bygningsindustri.
Opsamling på de fire klyngemøder v. Jeanette Lund
PRÆSENTATION. PRÆSENTATION Landsformand President
Hvad gør livet så værdifuldt
Surveys blandt indvandrere og etniske minoriteter
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Er din virksomhed en hobby med indbygget job i
Præsentationens transcript:

kirken på landet PROJEKT BIRGITTE ROSAGER MØLDRUP, KOLLERUP- VINDELEV

PROJEKT KIRKEN PÅ LANDET-HVAD ER DER SKET INDTIL NU? 1.Konference Løgumkloster marts Undersøgelse og definering af typer af landsogne v. arbejdsgruppen og Landsforeningens af Menighedsråd. Fra KMs forskningspulje (+ center for Kirkeforskning i KBH ”Forventninger til FK”). Perspektivseminar i Århus september Ansættelse af Kirken-på-landet-præst (30%) Fyns Stift. Vita Andreassen. 4.Midtvejsseminar 1. juni 2015 på Liselund 5.Ugekursus for præster på landet FUV september Ansættelse af projektleder Hasse Jørgensen på FUV Vidensmedarbejder og koordinator for netværk og KPL-præster 7.Diakonibegrebet under lup. Folder”Få talt om det”. KMs Udviklingspulje 8.Konference II marts 2016

Kort om tal ◦Det er 54% af alle sogne i DK, der kan defineres som landsogne ◦(sogne hvis største by tæller mindre end 1000) ◦I dem bor 13% af indbyggerne i DK. ◦92% af dem er en del af et pastorat, der genst. har tre sogne. ◦Hvor mange præster? ca. en trediedel. ◦(kilde Danmarks Statistik)

Landsognene og deres indbyggertal i procent af Danmarks samlede antal sogne og samlede indbyggertal 4

5 Tre slags landsogne

BEFOLKNING I 3 SOGENTYPER

De 6 typer

At your service! Church of England: ◦Fresh Expresions ◦Pioneer Ministry ◦Good Practice ◦”A Christian presence in every community”

Hvorfor skal der være en kirke på landet? Visioner for den nye ”servicekirke” på landet: 1. Forbinde mennesker med hinanden. (diakoni/gudstjeneste/undervisning) 2. Være relationel (samarbejde med andre sogne) 3. Være kontekstuel (forpligtet på sit lokalområde)

Diakoni i landsogne. Hvad er det?

Pastorat 1 og 2 har et præsteteam Pastorat 2 og 3 har et betjenings og kirkegårdssamarbejde pastorat 3 pastorat 2 pastorat 1

SAMAREBEJDSMODELLE R Marie Hedegaard Thomsen

Teologiske komplikationer til efterprøvelse: 1.Aktivisme (diakoni)? 2. Mener vi i virkeligheden Folkelighed? Og ville Grundtvig kunne stå inde for det? 3. Fremelsker man en bestemt menighedsforståelse, når man bygger den på en geografisk enhed?

Workshop roller 1-2 Menighedsrådsformand gennem 15 år. Landmand på 65 og født på den gård i sognet. Han føler det er hans pligt, og han tror også fuldt og fast på, at kirken og livet omkring den kan fortsætte i uændret form. Kirken skal være kirke, for dem, der kommer om søndagen. De andre har selv valgt det fra. Enlig mor der bor til leje i stuehuset på en nedlagt ejendom. Hun har boet i den nærmeste større by, men ville gerne ud på landet: det var en billig husleje, og hun har også en idé om, at naturen vil være godt for hendes søn på 4, og så kommer hun væk fra et lidt belastende miljø, og fra barnets far, som kan opføre sig truende.

workshop roller 3-4 Far til konfirmand der er aktiv i beboerforeningen/lokalrådet. Han arbejder som bygningsinstruktør, men selvom han arbejder en del, så er han altid parat til at give en hånd, og skabe bedre forhold for det lokale liv = hans børn. Det er også i det frivillige arbejde og på skolen de møder nye bekendtskaber Mandlig asylansøger fra Iran i det lokale asylcenter, men bor reelt med sin kæreste, der er illegal indvandrer, til leje ude på landet. Han blev kristen efter han kom til Danmark og ved at der er en risiko forbundet med det. Han kan ikke forstå dansk, men er god til engelsk. Han kender ikke rigtig kristendommen særlig godt, men er også bange for at være for opsøgende og bange for at møde fanatisme. Hans kone er psykisk syg og kommer sjældent ud. (Tag evt. en landarbejder fra polen eller en Italiensk medarbejder i en større koncern)

workshop roller 5-6 Kvindeligt menighedsrådsmedlem på 40 år – er tilflytter fra byen og medlem af skolebestyrelsen. Hun har større børn, men efternøleren er 10. Hun elsker den måde man kommer hinanden ved på i kirken og ved kirkens arrangementer. Hun har været nede med stress men er kommet ovenpå igen. Ungkarl på 45 – lever isoleret i en hus på landet. Har weekendarbejde på fabrik, og ordner lidt biler for naboer og bekendte. Han kommer aldrig med til nogen arrangementer i lokalområdet.