Verdensbilleder i renæssancen AT5 Argumentation - metode og teori.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Advertisements

Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 4. undervisningsgang
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Henriette Lungholt Uge Argumentationslære.
Gruppeoplæg om formidlingsteorien fra gruppe 5.
Argumentationsteknik
Formidling 22. Oktober 2007.
En grundig gennemgang af Retorik & Formidling Af gruppe VII.
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.
Skriv den gode tekst ”Det er ikke sin mor, man skriver til. Hvis læserens opmærksomhed ikke bliver fanget i de første fem linjer, når han aldrig den sjette.”
SKRIVEFAGET - overordnede rammer. Hvorfor skrivefag? ”Det brede perspektiv”: Det er vigtigt, at du kan udtrykke dig skriftligt som borger i et moderne.
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
Museologi på skoleniveau AT forløb for 9 1.g klasser ”Verdensbilleder: Renæssancen” + perspektiver på skoleniveau.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.
Skriftlighedsforløb Fokus på eksamensgenren kronik (redegørelse). Slutter af med en skriftlig opgave. Vi skriver på denne opgave i timerne. I skal være.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Hvad er jeres kerneopgaver? Institutionen? Hvordan oplever du, at kerneopgaven i din organisation har ændret sig de sidste 5 år – og hvordan vil den forandres.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 4: Toulmins udvidede argumentationsmodel.
Argumentation Hvad er det?. Er dette argumentation? Argument clinic: 6tDOqd-Z3U.
SKRIVEFAGET Modul 3: Argumentation Lektion 5: Fra sætning til tekst.
SO-Eksamen På kanten af Danmark – Teknologiprojekt B Casper Ovesen og Andreas Olsen.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder.
Argumentation - metode og teori Af Bodil Haue-Pedersen, lærer på Espergærde Gymnasium og HF, Gengivet på dansksiderne.dk, 2016.
Tip en 12´er om etik og kontrakt for bestyrelser
Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Topskattelettelser
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Dronninglund 2/2-05.
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
THY Business Breakfast.
Argumentation #2 Argumenttyper.
Velkommen.
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Født af vand, født af Ånd Mel.: Line Nielsen Tekst: Line Nielsen
”Hvordan man kan få glæde af i engelskundervisningen”
Statistik, bøder m.m..
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Køreteknik.
PROBLEMFORMULERING | SYNOPSIS | METODEAFSNIT
Statistik, bøder m.m..
Kommunikation - trykstil
Skolen og praktik Overgangen
Hvordan kan Sønderskov-Skolen være anderledes?
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Anvendt Statistik Lektion 4
Forløb: Unge identitet, socialisering og sociale medier
Skal kød hvile inden udskæring?
SO-Eksamen På kanten af Danmark – Teknologiprojekt B
International økonomi for matematikere
Demokrati og medborgerskab
Demokrati og medborgerskab
MUNDTLIG FREMSTILLING
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Progression sprogbaseret undervisning
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Hvordan kommer vi ind ad døren?
Informationssøgning og referencer
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
- En genre som alle andre
Informationssøgning og referencer
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Præsentationens transcript:

Verdensbilleder i renæssancen AT5 Argumentation - metode og teori

Hvad betyder argumentation? Argumentation er at begrunde sine synspunkter for at vinde tilslutning til et standpunkt. Man argumenterer derfor, når der er noget på spil! Når der er nogen, der er uenig i standpunktet.

Bevise eller overbevise? Logik (faget filosofi) over for praktisk argumentation(faget retorik) -men fælles er, at man argumenterer i en vis forstand altid for, at det, man siger, er sandt.

Er argumentationen sand? Det er dog ikke altid til at afgøre, om en argumentation i en tekst er sand - i den forstand, at den stemmer overens med virkeligheden. (Det gælder fx typisk i politiske debatter). Men man argumenterer også altid for at vinde tilslutning til et standpunkt- ikke for at finde sandheden.

Derfor kan argumentation heller aldrig være den eneste metode, man bruger, når det drejer sig om at vurdere videnskab. Se også i planen for AT5 angående de spørgsmål, I skal svare på i jeres metodeafsnit: ”Metodeafsnittet I skal her gøre rede for hvilke typer argumentation (religiøs, naturvidenskabelig eller andet?) I gennem forløbet er stødt på for de forskellige verdensbilleder, og hvilke videnskabelige (eller eventuelt uvidenskabelige) metoder der ligger til grund for argumenterne. Giv nogle udvalgte eksempler. (…) Hjælpespørgsmål til de forskellige personers metoder: Hvad er påstanden(e)? Hvordan begrundes påstanden(e)? – Med hvilken hjemmel? Hvilken rolle spiller eksperimenter/observationer? Er der elementer af hypotetisk-deduktiv metode? Hvilken rolle spiller tro/religion? Hvilken sammenhæng er der mellem verdensbillede og argumentationsform?” Hvilke af disse spørgsmål drejer sig i snæver forstand om argumentation?

Eksempel på en teori om argumentation: Steven Toulmin Den engelske filosof og logiker Toulmin har i bogen Uses of Argument, (1958) opstillet en argumentationsmodel. Modellen beskriver argumenters opbygning – og er tænkt som en universel model, der kan bruges til analyse af næsten alle argumenter – uanset hvilken sammenhæng, de optræder i. Modellen er især blevet udbredt blandt retorikere.

Toulmins argumentationsmodel Grundmodel: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B (…idet jeg antager at…..)

Toulmins argumentationsmodel Udvidet model: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B 4.Styrkemarkør (S) – hvor sikker er påstanden? 5.Forbehold (F) (Gendrivelse)– i hvilke tilfælde gælder P ikke? 6.Rygdækning (R) – hvilke holdepunkter er der for hjemmelen?

Eksempel P: Det er en god ide at få vinterdæk B: Så undgår du at køre i grøften i snevejr H:Vinterdæk forbedrer sikkerheden S: Det er helt sikkert (forstærkende)en god ide F: Med mindre, man kører stærkere pga. falsk tryghed R: Statistikker viser, at bilister med vinterdæk har færre uheld.

Begrundelse Så undgår du at køre i grøften i snevejr Påstand Det er en god ide at få vinterdæk Hjemmel Vinterdæk forbedrer sikkerheden Forbehold Med mindre man kører stærkere pga. falsk tryghed Rygdækning Det viser statistikker Styrkemarkør Det er helt sikkert (forstærkende)en god ide