Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tip en 12´er om etik og kontrakt for bestyrelser

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tip en 12´er om etik og kontrakt for bestyrelser"— Præsentationens transcript:

1 Tip en 12´er om etik og kontrakt for bestyrelser
Side 1 Afdækning af kursusbehov ledelse Århus Efterskole lørdag den 21. januar 2017 v/Hanne Lautrup Report filters 2 Gennemført interview Indledning

2 Hvorfor emnet etik og kontrakt?
Skærpe bestyrelsens opmærksomhed på skolekontrakter og afbrydelser Klare aftaler, rimelige gebyrer og ordentlig proces er bedst for både elever, forældre, skolens omdømme og skoleformens omdømme Bestyrelsen bør evaluere og give forstander sparring om afbrydelser

3 (1) Skolekontrakt Efterskoleforeningen opfordrer skolerne til at sikre gennemskuelige og afbalancerede vilkår for optagelse, betaling, ophold og afbrydelse i form af en skriftlig skolekontrakt. Kontrakten skal være underskrevet af skole og begge forældre, og af pædagogiske årsager også eleven, og begge parter skal have en kopi. Regler og vilkår udleveres sammen med kontrakten som bilag.

4 (2) depositum og andre gebyrer
Indmeldelsesgebyr/optagelsesgebyr (administrationsgebyr, der ikke betales tilbage. Max kr.) Ventelistegebyr (frarådes) Depositum (sikkerhed for elevens/forældrenes forpligtelser iht. kontrakten, betales tilbage – max kr.) Frameldelses- eller udeblivelsesgebyr (elev udebliver ved kursusstart -max 4 ugers skolepenge uden fradrag af elevstøtte)

5 Optagelsesgebyr – undersøgelse 2016
Prisinterval Antal skoler Procent af skolerne 0 kr. 32 14% kr. 68 30% kr. 84 37% kr. 34 15% over 3000 kr. 10 4% Alle skoler 228 100,0

6 (3) Afbrydelsesgebyr Afbrydelsesgebyr (Familien afbryder)
4 ugers varsel ellers betaler familien gebyr svarende til 4 ugers skolepenge Afbrydelsesgebyr (Skolen afbryder) Elevens kontraktbrud/brud på skolens regler. Max. 4 ugers afbrydelsesgebyr uden fradrag af elevstøtte, eventuelt som et fast beløb. Midlertidig afbrydelse af opholdet (”Ferie”-gebyr) Gebyr for, at familien tager deres barn med på ferie i en skoleuge. Eleven kan ikke tælle med i årselevtalsberegningen for denne uge. Familien kan få en ekstraregning på taxametertilskud og elevstøtte for denne uge. Det bør være præciseret overfor familien, hvad en midlertidig afbrydelse koster. Ca kr.

7 (4) Kompensationsgebyr

8 (5) Natterend Ved at bruge formuleringen ”kan” åbnes der op for en konkret vurdering af situationen. Det er ikke tilstrækkeligt at skrive, at ”overtrædelse af skolens skrevne og uskrevne regler vil medføre bortvisning”.

9 (6) Skriftlig begrundelse
Det kan dog nogle gange hjælpe familien til bearbejdningen, at de får en skriftlig begrundelse og en kortfattet redegørelse med om forløbet.

10 (7) Børnekonventionen Danmark har tiltrådt I FN´s børnekonvention om børns rettigheder i 1991. i Artikel 12 står der: ”Deltagerstaterne skal sikre et barn, der er i stand til at udforme sine egne synspunkter, retten til frit at udtrykke disse synspunkter i alle forhold, der vedrører barnet; barnets synspunkter skal tillægges passende vægt i overensstemmelse med dets alder og modenhed”.

11 (8) Bisidder Citat fra elevpjecen: ”En person, man stoler på og føler sig tryg ved. Mor/far eller en anden voksen, som man kender. Det kan være godt, at man er to, der har hørt det samme” Hvem kan man have med, når man går på efterskole – en kammerat, kontaktlæreren, en anden lærer?

12 (9) Tilskud ved bortvisning
Obs! Hvis eleven afbryder eller bortvises fra kurset indenfor de første 2 uger ydes ingen elevstøtte.

13 (10) Antal bortviste 2015/16 Samlet frafald på en efterskoleårgang er på 11-12%. Procentdelen af bortvisninger ligger mellem % af en årgang. I alt elever afbrød deres efterskoleophold i 2015/16. Heraf blev 729 bortvist rejste selv og 204 afbrød opholdet af andre årsager. 80% af de bortviste er drenge selv om der er lige mange piger og drenge på efterskole. Er der et eller andet skolerne ikke er opmærksomme nok på? Er vi gode nok til at håndtere drengene og deres trang til at udfordre grænser?

14 Efterskolerne optog i løbet af skoleåret elever fra andre skoler. Af disse var 362 fra andre efterskoler. Ud af det samlede frafald er det således 12,4 % som får en ny chance på en anden efterskole eller selv vælger at skifte.

15 (11) Klageadgang Skolen beslutter at bortvise
Familien kan bede skolens daglige ledelse om at genoverveje afgørelsen. Eneste formelle klageinstans derefter er skolens bestyrelse. Fortsat uenighed om afgørelsen kan kun prøves ved domstolene.

16 (12) Klager til UVM UVM behandler kun klager over:
manglende eller for dårlig undervisning manglende betryggende tilsyn dvs. mistanke om, at skolen ikke er berettiget til at modtage tilskud. Efterskoleforeningens klagevejledning til forældre findes på:


Download ppt "Tip en 12´er om etik og kontrakt for bestyrelser"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google