Sundhedsprojekt på tværs Fokus på generel sundhed for borgere med psykiske lidelser gennem en videnssamlende og koordineret somatisk-, psykiatrisk- og.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Advertisements

Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Medicinering af beboere på botilbud
Målsætninger på psykiatriområdet
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Sundhedssekretariatet Sundhedsprofiler i Fredericia Kommune Baggrund og formål med at arbejde med sundhedsprofiler Fremgangsmåde og dataindsamling Præsentation.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Når sammenhæng er bundlinje. Det glade budskab! Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre forskningsdesign 1 år39 %4-12 % 2.
Ved overlæge Jes Gerlach
VELFÆRDSTEKNOLOGI & INNOVATION KOMPETENCEMÅL 23: ELEVEN KAN SELVSTÆNDIGT ANVENDE RELEVANT VELFÆRDSTEKNOLOGI SAMT DELTAGE VED IMPLEMENTERING AF VIDEN OG.
Fælles Service Center for telesundhed Klyngestyregruppemøde i Vestklyngen Herning d. 9/9/
Informationsmøde om Sundhedscenter Haderslev, den 27. maj 2013 Velkommen.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse Når de unge er psykisk syge Det regionale beskæftigelsesråd 4. april 2011 v/ Niels Schwartz,
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Somatisk SOF Sydvestjylland den 22. januar 2014 Implementering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Lægeforeningen Fremtidig prioritering af medicinske behandlinger Jens Winther Jensen.
Borgerinddragelse, motivation og progression, når borgeren har en psykisk lidelse Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden Psykiatrisk.
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” - Status november 2013.
Plan for den ældre medicinske patient Seminar om fremtidens indsats for ældre medicinske patienter Danske Regioner maj 2009 Pernille Slebsager.
Helbredelse og beskæftigelse kan gå hånd i hånd. Tilbagevenden til arbejde under psykisk sygdom er både muligt og sundt -hvis det gøres rigtigt.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Region Midtjylland Subakut geriatrisk dagafsnit med sammedagsudredning Bjørn Mathiassen Overlæge Geriatrisk Afdeling.
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Projekt Tidlig opsporing og forebyggelse Sundhedsudvalgsmøde Oktober
Modelprojekterne KVIS og KVIK KVIS Koordineret virksomhedsrettet indsats for sygedagpengemodtagere match 2 KVIK Koordineret virksomhedsrettet indsats for.
SAPA Præsentation til chefer og mellemledere i kommunen April 2016.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
Forslag fra arbejdsgrupperne
FOKUS OG FORENKLING – Apotekets lokale strategikort
Akutteamets målgruppe
Hvordan kommer vi af med fordomme og stigmatisering? Anne Lindhardt
Vi fletter sammen om hjerterehabilitering
Medicinrådgivende teams
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Social palliation og rehabilitering
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Shared Care platformen Allan Nasser, Syddansk Sundhedsinnovation
Rammer for bedre hverdagsrehabilitering
Fremtidens sundhedsvæsen – nyeste udspil fra Danske Regioner
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
Bilag 1a: Organisering Jobcenteret Regionen
Ulighed i sundhed – fokus på tænder
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Det rette tilbud fra første kontakt.
Rammesætning for dagen
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Værdibaseret styring i Hjertecentret Sundhedsudvalgsmøde 20. juni 2017
Børne- og Familieafdelingen
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Opsamling Sæt borgerne reelt i centrum - Vær nysgerrige på, hvad der er vigtigt for borgeren - Brug det antropologiske blik Tag kompleksiteten alvorligt.
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
DDKM – Den Danske Kvalitetsmodel
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Forstærket indsats overfor storrygere på Vestegnen og Sydamager
Sundhedsfaglig udredning Funktionsmæssig afklaring Egen læge Diagnose
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Sundhedsprojekt på tværs Fokus på generel sundhed for borgere med psykiske lidelser gennem en videnssamlende og koordineret somatisk-, psykiatrisk- og social indsats

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS BAGGRUND En række nationale og internationale undersøgelser har vist, at sygeligheden og dødeligheden blandt mennesker med psykiske lidelser er markant højere end hos resten af befolkningen. Eksempelvis er det fundet: at psykisk syge dør 15 – 20 år før gennemsnittet at trefjerdedele af alle med vedvarende psykisk sygdom har en eller flere somatiske sygdomme at forekomsten af hjertekarsygdomme, sukkersyge, luftvejslidelse og allergi er markant højere end hos befolkningen i øvrigt. Kendsgerningerne der kalder på en koordinerende og videnssamlende indsats mellem det somatiske- og det psykiatriske sundhedsvæsen med fokus på at fremme sundhed for mennesker med psykiske lidelser gennem bl.a. den sociale indsats.

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS FORMÅL: At sikre en sammenhængende og koordineret indsats mellem privat praktiserende læge, behandlingspsykiatrien (lokalpsykitarien) og den social indsats. At undersøge om borgeren på Tangkær får den korrekte medicinske behandling. At øge socialpsykiatris fokus på borgerens somatiske og psykiatriske helbredstilstand. At almen praktiserende læger får tilset borgerne på Tangkær en gang året (som er standardprocedurer for borgere med kroniske lidelser). At forbedre den generelle sundhedstilstand for borgerne på Tangkær ved at effektivisere og koordinere indsatsen mellem borgernes socialpsykiatriske individuelle planer og somatiske- og psykiatriske behandlingsplaner. At Tangkær og lokalpsykiatrien lever op til henholdsvis Dansk Kvalitets Model – DKM Social, og Den Danske Kvalitets Model – DDKM sygehus. Herunder udvikle og afprøve standarder for institutioner. At udvikle standarder/metoder med fokus på kontinuerlig forebyggelse samt effektmåling og dokumentation.

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS DELTAGERE Borgere bosiddende på Tangkær BOMILJØ SP – Socialpsykiatri BOMILJØ HS – Det eneste regionale tilbud til borgere med Huntingtons Sygdom Privatpraktiserende læger Lokalpsykiatrien Medarbejdere fra Tangkær

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS FRA VIDENSDELE TIL VIDENSSAMLE den koordinerede indsats nytter Model og metode Projektet har for ganske enkle/få midler udviklet og afprøvet en samarbejdsmodel og en systematisk arbejdsgang og ikke mindst et redskab til en systematisk koordinering og dokumentation af den sundhedsfaglige og sociale indsats. Koordinering og sammenhæng Projektet har udviklet en samarbejdsmodel der dels sikrer en koordinering af behandlingsindsatser (somatiske og psykiatriske) og sociale handleplaner (§141 samt individuelle planer udarbejdet på Bostedet). Effektivitet og systematik Resultaterne fra projektet har vist, at den udviklende model ikke har skabt væsentlig ekstra opgaver for den enkelte medarbejder (læger, psykiater som medarbejder på Tangkær). Projektet har for alle parter i stedet skabt en mere effektiv og systematisk faglig indsats. En indsats der har muliggjort en mere målrettet, koordineret og specialiseret indsats ved den enkelte der modtager hjælp. Samfundsøkonomisk betydning Projektet har medført reduktion af medicinudgifter, forebygget livsstilssygdomme samt muliggjort hurtigere intervention, og må dermed også have haft samfundsøkonomisk gevinst. Perspektivering Modellen er efter vores mening overførbar til andre social- og sundhedsfaglige instanser.

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS SUNDHEDSTJEK: Bestående af: 1. Helbredsundersøgelse ved egen læge 2. Afdækningsmøde foretaget i teamet omkring den enkelte borger 3. Koordinerende statusmøde med deltagelse af alle interessenter Koordinering og sikring af sammenhæng i indsatser ved koordinator fra Tangkær DEN KOORDINEREDE INDSATS: Tandstatus Kost Motion Afhængighed NADA Helbredsundersøgelse Bivirkninger GAF Opsamling og evt. henvisninger til specialister

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS Effekt: 3 borgere har fået ændret diagnosen – herunder 1 til Huntingtons sygdom 1 borger har fået revurderet diagnosen 2 borgere har fået oprettet målrettede indsatser ift forebyggelse af livsstilssygdomme som følge af fund ved sundhedsundersøgelsen Ca hver 3. borger har i dag særlige indsatsområder omkring kost Ca hver 2. borger har i fået oprettet nye indsatsområder omkring motion Medicinreduktion: 2011: 16 borgere 2012: 14 borgere Fast medicin ændret til PN medicin 2011: 2 borgere 2012: 1 borger

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS Effekt: Udtrapningsplan for vanedannende medicin: 2011: 3 borgere 2012: 0 borgere Deltagelse i projektet: 2 borgere har i 2012 tilvalgt sundhedsundersøgelse på baggrund af øvrige deltageres positive fortællinger Nada: 2011: 23 borgere modtog behandlinger 2012: Endnu ikke endelig opgjort, men stigende De borger-oplevede effekter er: Færre abstinenser, dæmper indre uro, tankemylder, motorisk uro, oplevelser af bedre kontakt med egen krop og tanker, afslappelse/ ro

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS HVOR STÅR VI I DAG? Projektet er fuldt implementeret. Sundhedstjekket og den koordinerede indsats er i dag en fast del af ”tilbuddet” til borgere der bor på Tangkær. Evt. indsatsområder med relevans for den sociale indsats oprettes som delmål i den individuelle plan og bliver dermed automatisk en del af SIP og DKM Der er i år tilknyttet en farmaceut til sundhedsprojektet, som bidrager til optimering af lægemiddelbehandlingen, med sin farmakologiske baggrundsviden og sit specielle fokus på lægemidler. Vi er blevet bekræftet i vigtigheden af et tværfagligt køkkenteam (kokke og diætist) Vi er blevet bekræftet i vigtigheden af et ledelsesfokus på sundhedsdelen Vi er blevet bekræftet i vigtigheden af en sammenhængende og koordineret indsats blandt alle.

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS NEXT STEP Projekt Sundere liv i Socialpsykiatrien Socialpsykiatrien i Region Midtjylland har i 2012, i samarbejde med fire jyske kommuner, iværksat projekt ’Sundere liv i Socialpsykiatrien’. Tangkær indgår i dette projekt med både brugere af socialpsykiatrien, medarbejdere og ledere. Med Tangkærs deltagelse i ’Sundere liv i socialpsykiatrien’ videreføres de erfaringer, tilbuddet har opnået gennem ’Sundhedsprojekt på Tværs’. Tangkærs fokusområder i projekt ”Sundere Liv i Socialpsykiatrien” er: Medicinpædagogik Rygestop-kurser Fysisk Aktivitet Kost (herunder Brainfood) Livsstilsvejledere Videreudvikling af et mere videnssamlende IT-system Udvælgelse af kernesæt til ICF udredningsværktøj målrettet sundhed på tværs

SUNDHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS MERE INFO:

TAK FOR JERES TID