Sprogsituationen i Norge

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Advertisements

For at beskæftige sig med emnet, katastrofen i historiefaget
Bly i drikkevandet I 2011 var embedslægen involveret i en sag i Tønder om bly i drikkevandet Embedslægen kontaktede bl.a. Sønderborg Kommune – havde.
Regelkurset, afsnit 4 Definitioner 3 Protester Protestbehandling.
QUIZ FOR KVIKKE HOVEDER
Ny Dagtilbudslov – og hva´ så?
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
AB 92 Aftalegrundlaget Aftale mellem to parter, køber/sælger – bygherre/entreprenør Kan fraviges efter tydelig aftale Fastsætter sprog, lovvalg og værneting.
Finanskrisen.
Velkommen Hvorfor er vi her i dag?
Velkommen til Steinkjer Steinkjer, den lille by midt i Norge, inderst i Trondheimsfjorden, byder velkommen til NORDLEK. Steinkjer by har alt det der skal.
Skandinaviske synergier – projekt Agnes  Efter overvejelse af navngivningen, har vi her i Danmark talt om, om opgaven egentlig består af, at finde et.
Transport på landet Møde med Movia Den
Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne.
Vi forstår hinanden, ik'? Norsk forretningskultur i dansk perspektiv
Et fly er tæt på at styrte ned. Der er 5 passagere om bord, men der er kun 4 faldskærme.
Samtidshistorie på HHX
En ganske from historie….
Velkommen Hvorfor er vi her i dag. Hvad skal vi lave i dag? Hvad er EU?
Et fly er tæt på at styrte ned. Der er 5 passagere om bord, men der er kun 4 faldskærme.
Hvorfor lære tysk?. Vi er geografisk tætte Vi er økonomisk tætte.
Samfundslære: Styreformer
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser
Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler….. Se mere på db.dk/folkeskoledb.dk/folkeskole Michel Steen-Hansen db.dkdb.dk Danmarks Biblioteksforening.
Uddrag af politiske principprogrammer
Knallertens Historie..
Af OVE K. PEDERSEN Copenhagen Business School DANNELSENS HISTORIE.
Forudsætninger for en god samtale
Historien om Jesus’ fødsel
ER-diagrammer Hvad er det? Og hvad bruges det til?
Velstand, Velfærd og den nordiske tillid Christian Bjørnskov Handelshøjskolen, Århus Universitet
Kørselsordningen - En status 1. halvår 2009 Fjernlånskonferencen og 29. maj 2009 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier ”stand-in” for.
Vædderen Af Cecil bødker.
Sådan ligger landet En del af ”Alle har ret til rig natur” samarbejdet mellem Udgivet sammen med –Dyrenes Beskyttelse –Danmarks Sportsfiskerforbund –Det.
Den sproglige læreplan
I et land uden høje bjerge… Opgiv bønderne. De tror stadig de udgør landets vigtigste erhverv og mest kulturbærende. Det er forlængst historie – men det.
Modul 5A Idéerne anbringes på væg eller bord og en idé vælges.
Babylonerne 2400f.kr.-530'erne f.Kr.. Årsagen til det starte og sluttede Var det af de første organiserede civilisationer. Den lille provins blev først.
Økonometri 1: Heteroskedasticitet1 Økonometri 1 Heteroskedasticitet 27. marts 2003.
Kvinders Valgret.
Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange.
Jellingestenen.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Grænser – især den fra 1920 maj Hvad kan vente jer ► Hvem er INTERNATIONAL BORDER RESEARC GROUPE (IBRG) ► Lidt historie om vand som samler og land.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Portræt af: Ludvig Holberg Malet af: Jørgen Roed i 1847.
1 Biophilia. Biophilia på 45 minutter Hvad er Biophilia Nordic? Præsentation af det danske undervisningsforløb: At svæve Workshops ved bordene - afprøvning.
Til alle jer, der går på jagttegnskursus - Meld jer ind i Jægerforbundet Meld dig ind i dag! Jægerforbundet kan tilbyde dig at blive meldt ind.
1 Det Fælles Samråd for udviklingshæmmede lovovertrædere i Syddanmark og tilsynet med målgruppen Hvad slags kriminalitet? Eksempler på udviklingshæmmede.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde.
Projektets afdækning af velfærd og dens værdier: - Velfærd som normativ tanke - Begrebet ”velfærdsledelse” - En foreløbig definition af velfærdsledelse.
Den sene enevælde En herremandsfoged straffer en ulydig bonde ved at sætte ham på en træhest Op gennem den sene enevælde fik bønderne mere.
Rent vand og sanitet. Vand  Landområder =82% der har rent vand  Byområder =96% der har rent vand  Så mangler over en 1/3 af verdens befolkning stadig.
En lille morgensang
Allvar Gullstrandgymnasiet, Landskrona
Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde
-Hvad er det for en historie vi fortæller?
Gud er en Gud, der taler Søndag d. 8. januar 2017.
Energierhvervsanalyse
af Olaf Rieper, Marie Bengtsson og Jens Blom-Hansen
Hvad er dokumentarfilm?
Lektion 5 Formålet med denne lektion er at følge op på, hvordan det går med fællesskabet og klassekulturen samt at afrunde makkerskaberne. Alle rettigheder.
Betalingsbalancen og valuta Kapitel 23
Lektion 5 Formålet med denne lektion er at følge op på, hvordan det går med fællesskabet og klassekulturen samt at afrunde makkerskaberne. Alle rettigheder.
En ganske from historie….
Udviklinger i sprogsamfundet Danmark og deres mulige gennemslag i dansk ånd Liselund januar 2018.
Kommunikation mellem mennesker
Præsentationens transcript:

Sprogsituationen i Norge Om norsk skriftsprog

Norsk skriftsprog Norge har to officielle skriftsprog: Bokmål (minder mest om dansk) (90%) Nynorsk (10%) Det skyldes historiske og politiske forhold.

Norges historie 1380: Alliance mellem Danmark og Norge. Efterhånden bliver Norge dog en dansk provins med dansk som officielt skriftsprog og administrationssprog. 1814: Danmark mister Norge. Norge i union med Sverige til 1905. 1840´erne: Bl.a. Ivar Aasen laver et nyt norsk skriftsprog, der ligger tættere på de talte norske dialekter. Senere kaldet nynorsk. 1887: Bokmål og nynorsk sidestilles ved lov. Det enkelte område bestemmer, hvilket skriftsprog der skal benyttes i deres område (fx i skolen). Gælder stadig.

Nynorsk Dannet som protest mod dansk indflydelse. Nynorsk, der er et skriftsprog, er dannet af lokale dialekter, der blev talt af folk på landet og af lavere samfundsklasser i byerne. Er nynorsk en sociolekt?

Eksempler på bokmål og nynorsk En lege (en læge) Å leke (at lege) Anbringe Beruse Ein lækjær Å leike Setje Gjere drukken

Læs mere Om sprogsituationen i Norge: http://books.google.com/books?id=GoAf-ByqiP0C&pg=PA167&lpg=PA167&dq=sprogsituation+norge&source=bl&ots=lf5__BJhZZ&sig=NUzxzt13zrkKXrTl8OwotoK0cBs&hl=da&ei=V_a-TcThJc_pObeHjYAG&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CC8Q6AEwBA#v=onepage&q&f=false se s. 167-169