Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne."— Præsentationens transcript:

1 Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne skammer sig snarere over deres

2 ”Straffen”  ” Det danske folk har ikke fortjent at have dialekter og bliver nu straffet for det.” Erik Hansen, dansk sprogprofessor  ”Straffen” er at dialektene ser ut til å forsvinne

3 Språksyn? Hva sier disse sitatene om språksyn?  ”Det dannede talesprog med dets mange abstrakte bestemmelser, og ikke mindst det tilsvarende skriftsprog som inspirerer det, var og er det mest velegnede til at udtrykke og handle med en verden, hvis abstraksjonsgrader sandt at sige ikke er blevet mindre med årene” (Nei, sier du det!? s 27f)

4 Språksyn? (forts.)  ”Ureflekteret dialektal ivren for hver fugls pippen med sit næb kan resultere i den offentlige kommunikations fattiggjørelse, i talens manglende evne til at gribe tidens tendenser i retning af formalisering, i den alt for fortrøstningsfulde venden sig mod ’gammellivet’s sunde enkelhed”

5 Språksyn (forts.)  ”Dialekt i streng énsidig forstand er nærmere dyrets brølen end menneskesjælens ædle suk. I hvert fald i Danmark”

6 Dialektbruk i dag  ” I dag er dialekterne på kraftigt tilbagetog og tales nu kun af 5% af befolkningen”  ”Dialekterne er i takt med den stigende kontakt og større kommunikation mellem landsdelene afløst af regionalsprogene”  ”Regionalsprogene inneholder kun i begrænset omfang lokale særtræk. Riksmålsformerne er således i overtal og har erstattet de særligt dialektale træk, der ikke er umiddelbart forståelig uden for regionen”


Download ppt "Danske dialekter  Danskernes forhold til deres dialekter er højst forskelligt fra nordmændenes tilsvarende  Nordmænd er stolte af deres dialekter  Danskerne."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google