Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Jellingestenen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Jellingestenen."— Præsentationens transcript:

1 Jellingestenen

2 Historie 1. Jellingestenen blev ca rejst i af Harald Blåtand i Jelling til minde om hans afdøde forældre. 2. Stenen består af tre sider. Den ene side er ind gravet med runer, den anden består af et fabeldyr (Et eventyrligt dyr som ikke findes i virkeligheden), og den sidste er der et korsfæstelse billede af Kristus

3 stenens betydning. Danskerne troede først på nordisk mytologi, men da Gorm den gamle rejst stenen gik de fra Nordisk mytologi til kristendommen. Vikingetidens overgang til kristendommen handler ikke kun om tro. Det handler også meget om politik.

4 Jellingestenen. Den mindste blev rejst midt i 900 – talllet, og Gorm den gamle. Til minde for hans hustru Thyra danebod. Den store sten blev rejst af Harald Blåtand, til minde om hans forældre. Stenen er lavet i mammenstil. Mammenstil er nordisk kunst fra vikingetiden.

5 Den store sten.. Hvad står der på den store sten? Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder – den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne. Den store sten står nogenlunde på sin oprindelige plads: midt mellem de to høje Jelling. Der er dog ikke tvivl om, at stenen har været flyttet, da der ved udgravningerne i 1940'erne blev opdaget at en af graverne på kirkegåden lå halvt under stenen. Stenen er også blevet rejst, efter den var væltet.

6 Den lille sten. Hvad står der på den lille sten?
Det er første gang navnet Danmark findes indenfor landets grænser. Navnet kendes fra udenlandske kilder, der er mindst 75 år ældre. Stenen er nu placeret mellem de to høje tæt på den store sten. Dens oprindelige plads kendes ikke i 1600-tallet lå den ved kirkens dør. Gorm døde i 958 i en alder i ca. 50 år. Stenen må altså være rejst før den tid. Hvad står der på den lille sten? Kong Gorm gjorde disse kumler efter Thyra sin kone Danmarks bod.

7 Vikingetiden. Vikingetiden foregik i perioden i slutningen af 700- tallet til omkring Perioden var kendetegnet af talrige plyndringstogter efterfulgt af bosættelser i varierende omfang. Vikingerne fra det senere danske område hærgede især de britiske og franske kyster, mens de senere nordmænd sejlede til Skotland, Orkney, færørene, Island, Grønland og Vinland. De svenske vikinger rejste øst på til Rusland og nåede så langt som til det byzantinske rige.

8 Hvorfor til kirstendom.
Den franske munk Ansgar kaldes ofte for Nordens apostel. Hans mission havde baggrund i en række politiske omstændigheder. Under Karl den Store. der nu samlet et fransk storrige. Ejderen (en flod) dannede nu grænse mellem Danmark og Frankerriget. Hans efterfølger, Ludvig den fromme videreførte bestræbelserne for at danne et kristent storrige. I 810 opstod der strid om magten i danernes område. Overgangen til kristendommen markeres af kong Harald Blåtands runesten i Jelling fra omkring år 965 har stået skrevet at han gjorde danskerne kristne men i virkeligheden skete skiftet ikke fra den ene dag til den anden. Der har været få kristne længe før kong Haralds tid. Syd for grænsen blev danmarks naboer (Tyskland) allerede kristne omkring vikingetidens begyndelse.


Download ppt "Jellingestenen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google