At deltage i projektarbejde

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Projekt: <indsæt projektnavn>
Advertisements

Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Teststrategi Engrosmodellen
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Projekt: <indsæt projektnavn>
Oplæg til projektmodel Godkendt til anvendelse på ”TOP 12” af AU IT, STUDIER, ØKONOMI og AU HR d i version 1.0. Nedenfor findes version 1.2.
Modul 1 - Processer.
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Formål Definere og fastlægge projektets ansvarsmæssige struktur (HVEM?) Roller og ansvar Inddragelse af Interessenter Business Case Fremdrift Organisation.
Innovative Værksteder til udvikling af Akademiuddannelserne IVA
Teststrategi Engrosmodellen
Kvikskranken Torsdag den 10. september 2009 Internal Market Centre.
Date :31 1.
TAG EJERSKAB  FJERN BARRIERER  BESLUT PÅ STEDET
Kommunikation i projekter
Målsætning S.M.A.R.T Målsætningen: Ingen detaljeret målsætning
Projekt: <indsæt projektnavn>
Julekalender 2010 For Herren i Huset For Fruen i Huset
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Fremtidens ledelse af en kulturvirksomhed
Forandringsprocessens risici og den indre sammenhæng i processen
Uddannelsesdag 26. februar 2011 V. Stine Røn Christensen
Illustrationer til undervisningsbrug
Vores projektorganisering
Projekt: Styregruppens afslutningsmøde Version 1.0.
Vejledning i projektarbejde
Ny skole. Møde d. 14. januar. 1 Ny skole – hvor er vi? Møde d. 14. januar 2013 Kl
Grundlæggende regnskabsforståelse
Projektarbejde – Hvordan er det lige man gør det simpelt?
Introduktion til Access (Access, del 1)
Projektplanlægning og projektstyring
Projektorganisering – hvordan og hvorfor? Hvad har vi lært?
Roller og ansvar i forandringsnetværket
Struktur og processer I alle studier af innovationssucceser og fiaskoer er det konstateret, at de største årsager til manglende succes er: 1.Manglende.
1 Dagens gang Repeter systemvalg Gennemgang af klasser og strukturer (kap. 3+4 OOA+D) Tavle opgave Gruppe opgave til næste gang.
DUBU oplæg til Interessentanalyse Kommunikationsplan
Grundlæg din succes med en langsigtet strategi Derfor er en strategi vigtig – også på landbrug. Mikael Vest 10. januar 2007.
planlægnings- og styringsmodel og afsnit i bogen
PBJ Consult A/S – Mere end et systemhus HR i øjenhøjde
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Oplæg til projektmodel Godkendt til anvendelse på ”TOP 12” af AU IT, STUDIER, ØKONOMI og AU HR d i version 1.0. Nedenfor findes version 1.1.
Akkreditering Hvad har vi gang i?. Hvad skal vi egentlig lave? ”ISO 9000 – standard” 24 kriterier fordelt på 4 temaer: –Tema 1: Relevans og behov –Tema.
Illustrationer til undervisningsbrug
planlægnings- og styringsmodel og afsnit i bogen
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Funktioner og roller i projekter
Livsstilsændringer i Flok. 2 Aabenraa kommune 6000 medarbejdere Ca. 450 arbejdssteder MED. System med HMU som beslutningsorgan.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Grunde til at jeg elsker dig
Styrings- modelNy økonomi- 25. JUNI 2012 AARHUS UNIVERSITET NY ØKONOMISTYRINGSMODEL - I ETAPER MORTEN VILS SØRENSEN.
Systemudvikling og kommunikation med brugerne
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
10.mar. 15 Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri.
September 20031KUP - Projektstyring Formålet med projektstyring Formålet med projektstyring er at planlægge og styre et udviklingsprojekt, således at projektet.
1 Læringsstil, samt Projektplanlægning og projektstyring Mål: At i får kendskab til jeres egen læringsstil. At I får et grundlæggende kendskab til projektplanlægning.
Business cases.
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
PRINCIPPER FOR PROJEKTLEDELSE IT PROJEKTLEDELSE 14. marts 2014.
PRojects IN Controlled Environments En introduktion.
Muligheder og perspektiver1 Indledning. Muligheder og perspektiver2 Processen – formål # 1 Den forestående 2-årige proces har som mål: 1. At brancheskolerne.
PRINCE2 ® Kursusmateriale. Januar Copyright © EPM Group ApS. Alle rettigheder forbeholdes. Der er forskellig funktionalitet i de tre slides: Slide.
Karakteristika i et projekt Kompleks, ny, unik konceptformulering
Præ-projekt Planlægning Afslutning
PRINCE2® Principper og Temaer
PRINCE2® Animeret procesoverblik
Interne survey som ledelsesværktøj
Gevinstforløb SBSYS – Forandringsteam BKF
Præsentationens transcript:

At deltage i projektarbejde

Dagsorden og mål

Dagsorden og Mål Dagsorden Mål for i dag Hvad er et projekt? De 7 gode principper for projekter De 7 vigtige projekt temaer De 7 overordnede processer i projekter Afslutning Mål for i dag Give en fornemmelse af hvad det betyder at deltage i et projekt via rammer, eksempler og egne erfaringer. Motivere til at deltage i projektarbejde At få jer til at huske, at der var noget med 7-7-7 ved projekter

Hvad er et projekt?

Hvad er et projekt? Et projekt er en midlertidig organisation, der etableres for at levere ét eller flere forretningsprodukter i henhold til en aftalt Business Case. En Business Case drejer sig om, hvordan en idé udvikles til et levedygtigt investeringsforslag i organisationen. En Business Case skal være ønskværdig, levedygtig og opnåelig igennem hele projektet.

Projektarbejde adskiller sig fra almindelig drift ved følgende punkter: Skaber forandringer Er midlertidig Arbejdes tværfunktionel Er Unik Indeholder større Usikkerhed

Gråzoner om projekt vs alm Gråzoner om projekt vs alm. drift kan afgøres ved evaluering af styringsparametre: Omkostninger Tidshorisont Kvalitet ---------------------------- Omfang Risiko Udbytte

De 7 gode principper for projekter

De 7 gode principper for projekter Fortsat forretningsbegrundelse Tag ved lære af erfaringer Fastlagte roller og ansvar Faseopdeling Afvigelsesstyring Fokus på produkter Tilpasning til projektmiljøet

Fortsat forretningsbegrundelse At der er en holdbar begrundelse for, at det igangsættes At begrundelsen forbliver gyldig igennem hele projektforløbet At begrundelsen dokumenteres og godkendes

Tage ved lære af erfaringer Når et projekt startes Ved projektets gennemførelse Når projektet afsluttes

Fastlagte roller og ansvar Et projekt har fastlagte roller og ansvar i en organisationsstruktur, der inddrager forretnings-, bruger- og leverandørinteressenter. Vigtigste interessenter: Forretningsmæssige sponsorer, som bakker op om målsætninger og sikrer, at den forretningsmæssige investering betaler sig Brugere, som vil komme til at anvende projektets slutprodukt til at opnå det ønskede udbytte, når projektet afsluttes Leverandører, som leverer de nødvendige ressourcer og den nødvendige ressourcer og den nødvendige ekspertviden til projektet (kan både være intern og ekstern)

Faseopdeling At inddele projektet i et antal ledelsesfaser At have en overordnet Projektplan og en detaljeret Faseplan At planlægge, uddelegere, overvåge og styre projektet fasevis

Afvigelsesstyring At uddelegere myndighed fra ét ledelsesniveau til det næste ved fastlagte tolerancer (Tid, Omkostninger, Kvalitet, Omfang, Risiko, Udbytte) At etablere styringselementer, der sørger for, at der i forbindelse med forudsete overskridelser af tolerancer, øjeblikkelig henvises til næste overordnet ledelsesniveau. At etablere en sikringsmetode, så hvert ledelsesniveau kan have tiltro til, at styringselementerne fungere.

Fokus på produkter Et vellykket projekt fokusere på produkter … ikke aktiviteter

Tilpasning til projektmiljøet At sikre at metoden til projektledelse passer til projektets omgivelser At sikre, at projektets styringselementer tager udgangspunkt i projektets størrelse, kompleksitet, betydning, formåen og risici

De 7 vigtige projekt temaer

De 7 Projekt Temaer Organisation Hvem? Business Case Hvorfor? Kvalitet Hvad? Planlægning Hvordan? Hvor meget? Hvornår? Risiko Hvad nu hvis? Ændringer Hvad er konsekvensen? Fremdrift Hvor er vi nu? Hvor er vi på vej hen? Skal vi fortsætte?

Organisation – vigtige interessenter Virksomheds- eller programledelse Ledelse Styregruppe Projektorganisation Styring Projektleder Levering Teamleder

Organisation – Projektorganisering Virksomheds- eller programledelse Seniorbruger Seniorleverandør Projektejer Projektleder Projektsikring Ændringsmyndighed Projektsupport Teamleder Teammedlemmer Bemyndigelse Projektsikringsansvar Support og rådgivning

Organisation – Roller og Ansvar

De 7 overordnede processer i projekter

Overblik over processer Præ- projekt Initieringsfase Efterfølgende leveringsfase(r) Sidste leveringsfase Ledelse Styring Levering SP Ledelse af et Projekt LF LF AP IP Styring af en Fase Styring af en Fase Styring af Produktleverancer Styring af Produktleverancer SP = Start af Projekt IP = Initiering af Projekt LF = Ledelse af faseovergang AP = Afslutning af et projekt

Afslutning

Afslutning Kontaktoplysninger Inspiration Kurser Litteratur Jens-Kristian Eibner AU HR 40180284 jke@adm.au.dk Inspiration Kurser Projektlederuddannelse Modul 1 den 2-4 december 2013 Modul 2 den 6-8 januar 2014 Modul 3 den 3-4 februar 2014 PRINCE2® Foundation og PRINCE2® Practioners Prince Foundation den 16-18 december 2013 Prince Practitioner den 19-20 december 2013 Projektmetodekursus Den 9-10 september 2013 Litteratur Prince2TM – Projektledelse med succes