Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Industrialisering og arbejdsmarked
Advertisements

Den Jyske Sparekasse.
institutionsleder Jette Melin
Kulturmøder og kulturforskelle
Hvad er internationalisering
Ustabilt blodsukker – ’brittle’ diabetes
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Dansk landbrug: For ca. 200 år siden boede de fleste af den danske befolkning ud på landet. De drev landbrug med det formål at skaffe mad til familiens.
PEST Analyse værktøj.
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Hvad er korruption? En kort introduktion
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Befolkning Hvorfor får man mange børn i nogle lande og få i andre lande? Hvad betyder det for et land, at der er så mange overvægt af gamle og overvægt.
Udviklingsøkonomi Finn Tarp Økonomisk Institut Københavns Universitet Introduktion til BA-opgaven 5. september 2007.
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Fagets formål, fokus og fagmål
Modul 5 Videndeling, visitering og virksomheder. Kvalificeringsforløbets opbygning Modul 1.Udfordringen og kendskab til hinanden Modul 2.Praktisk viden.
Dansk Vækst: Fortid, Nutid, Fremtid ATV Carl-Johan Dalgaard.
Befolkningsvæksten i et land, definition
Eksplosiv befolkningsvækst
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Urban Farming fra Babylons hængende haver til moderne farm scrabers
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
Grænseoverskidende sundhedsydelser - en EU beslutning Oplæg ved Ole Christensen Medlem af Europa-Parlamentet (S)
Sidste nyt Fløjkrigen i ECB toner tydeligere og tydeligere frem. Senest har de to medlemmer George Provopoulos og Athanasios Orphanides talt varmt for.
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
BA projekt: Makro 10. Februar 2005 Carl-Johan Dalgaard (
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Teknologi og samfund Den teknologiske udvikling 1 Samfundsudviklingen
Danmark i en globaliseret verden
Økonomien i et internationalt perspektiv
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Kick-off seminar Öresund Cleantech Testbed Finn Lauritzen, Direktør, Öresundskomiteen.
Uddrag af politiske principprogrammer
Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.
Introduktion og eksempler
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Tværfagligt projekt mellem fysik og historie. Af: Henriette, Pi og Pernille Der er uenighed blandt historikere om hvornår industrialiseringen i England.
BA projekt: Makro December 2007 Carl-Johan Dalgaard, Claus Thustrup Kreiner og Peter Birch Sørensen.
Kulturens plads – central eller decentral styring af kulturopgaverne?
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Real - økonomi Økonomisk udgangspunkt : Produktion :Ingen Arbejdsløshed :Alle Levestandard :Mangler Gæld / Formue :Ingen.
Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,
Afslutningen om reformperioden fra 1780’erne og dens følger En privatisering af den tidligere fælles jord – incitament til at forbedre og bevare ressourcen.
Kick-off seminar Öresund Cleantech Testbed Finn Lauritzen, Direktør, Öresundskomiteen.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Uddannelse til bæredygtig omstilling Universiteternes bidrag Ulrik Jørgensen, prof., centerleder DIST, Aalborg Universitet København 1 Ulrik Jørgensen.
Folkeskolen i et velfærdssamfund Tænketank Danmark – den fælles skole Landsmøde 3. oktober 2014 Henrik Christoffersen.
Jeopardy Del 3: International økonomi. FrihandelProtektionismeØkonomisk integration Globaliseringens vindere Globaliseringens tabere
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Landmænds forurening af drikkevand
Økonomi, styring og bestyrelsesarbejde på erhvervsakademierne
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Energierhvervsanalyse
- Kan dynamisk landbrug og Grøn Vækst gå hånd i hånd?
Ghanas graduation IDA arrangement 4. februar 2019
415 - Har hånd du lagt på Herrens plov 1, S1
Præsentationens transcript:

Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem der lige gælder i dagens Danmark Sagt på en anden måde er historien økonomisk teoris store ‘laboratorium’

Sammenhæng med andre fag. F.eks: Vækst- og udviklingsperspektivet. Hvordan blev de rige lande rige? Makroøkonomisk politik under kriser: Kan vi lære af fejlene? Sammenhængen mellem åbenhed og vækst i den internationale økonomi. International monetær økonomi under forskellige regimer

Danmark er idag et af verdens rigeste lande målt på BFI pr. person, men… Vores relative position har tilsyneladende ikke ændret sig meget siden 1820 Det antyder at Danmarks forudsætninger har været gode a) geografisk beliggenhed b) naturressourcer (land/man ratio) c) logistik

Alligevel Er det værd at undersøge forløbet de sidste par hundrede år, fordi Andre økonomier har ændret position Der har ind imellem været perioder hvor Danmark har klaret sig særlig godt eller særlig dårligt målt ved gennemsnitlig vækst i BFI Hvad har været forklaringen i de konkrete perioder?

Der er gode grunde til et kort tilbageblik på perioden før vi har nationalregnskabstal dvs. før 1820 Først og fremmest sker der sidst I 1700-tallet - først i 1800-tallet en modernisering af samfundets institutioner, som Får markedskræfterne til at fungere bedre, dvs. at markedspriser og markedslønninger i højere grad bestemmer allokeringen af varer og tjenester Det går hånd i hånd med en vækst i pengeøkonomien, som i sig selv fremmer arbejdsdelingen

Hvad tænkte datidens økonomer om vækst? Mathus (1798): Ressourcer (landbrugsjord) er en begrænsning. Smith (1776): Jo større marked, desto bedre mulighed for arbejdsdeling og specialisering og desto højere produktion pr. arbejder.

Hvordan passer disse teorier på danske erfaringer? Empirien er svag men… Vi kan se, at Danmark fra slutningen af 1700 tallet har bevæget sig væk fra et scenario, hvor der er en signifikant sammenhæng mellem kortsigtsudsving i fødevarepriserne og demografiske variable som dødelighed og fødselstal Det siger indirekte noget om at produktionen pr. arbejder og dermed levestandarden er vokset Og det er iøvrigt en almindelig europæisk erfaring

Det er vigtigt … Udover de institutionelle forandringer (reformer), som vi vil se nærmere på At bemærke, at der faktisk var tekniske fremskridt (fremgang i viden) den førindustrielle økonomi. Produktionen pr. arbejder i landbruget voksede pga nye nitratbindende afgrøder, afvanding af vådområder mv. Fødevarer til rådighed voksede pga bedre integrerede markeder.

Tilbage til reformerne i slutningen af tallet. Hvad satte dem igang, hvad gik de ud på, og hvordan fremmede de økonomisk vækst? Befolkningsvækst som igangsætter? Så må den have været eksogen Statsmagtens interesse i bønderne som skatteborgere

De enkelte reformer Stavnsbåndet – hvorfor var det der og hvorfor blev det ophævet? Landbyfællesskabet – hvorfor var det der og hvorfor blev det opløst ca ? Bemærk problemet med overudbytning af en fælles ressourcebase overdrevsjordem. Overgangen fra fæste (forpagtning) af jord til selveje. Bemærk problemet med hoveri (arbejdsydelse) som betaling for at leje jord.