Kronisk hjemmearbejde og egenomsorg - dilemmaer og muligheder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Gammelheds-Philosophy
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Psykoedukation til unge i OPUS
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
Rehabilitering Brønderslev Kommune
Børn og sorg - og sprældøde døde
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Pigerne er blevet udfordret!! Susanne, med det nyeste forår’s tøj fra butikken. Tina har sat pigernes hår. Charlotte har lagt make up.
Darum skole 4. november 2013.
Hvor der er fokus på klimaet.
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
”Der er ingen sår der ser godt ud”
All You can do is tickle it, and see how it jumps
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni
- Et dagbehandlingstilbud til unge hashmisbrugere
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Fortællinger fra kanten
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Hold fast, hold ud eller hold igen
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Smølfens død.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Relationer – børn og voksne
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Afdelingsleder Morten Freil
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Vejlederens kommunikation
Psykoedukation til patienter med skizofreni
1.Lektion: Identitet i forandring
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
Skuffespørgsmål Ordene: ”Hvad, hvordan og hvorfor” bør være det første ord i hovedparten af vores spørgsmål: Handling / Begivenhed: Hvad (er der sket?)
Præsentation af resultaterne fra casestudie
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
Læreren som læringsleder
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Stress En folkesygdom?.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
... Hvis du sender det til (mindst ) 2 venner... Får du 3 år med masser af held!!! ***
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
"De er jo så søde alle sammen"
Præsentationens transcript:

Kronisk hjemmearbejde og egenomsorg - dilemmaer og muligheder Lone Grøn, senior projektleder, Dansk Sundhedsinstitut ”Mulige veje i sygeplejen - Vitale værdier i krydsspor” 30.sept.2009, Helnan Marselis Hotel, Århus

Baggrund og interessefelter Forebyggelse, livsstilsforandring, vægttab, egenomsorg, kronisk sygdom – med særligt fokus på dilemmaer og konkrete forandringsprocesser Forskelle mellem en klinisk og hverdagskontekst – og ikke mindst betydningen af at skifte mellem dem Patientperspektiver Trends i forebyggelsen og sundhedspædagogiske metoder Det ’nære’ sundhedsvæsen – tæt på borgerens hverdag

Dagens program Perspektiver på egenomsorg – med særligt fokus på patientperspektiver Kronisk hjemmearbejde – dilemmaer og muligheder Små refleksions og diskussions rum undervejs

Oplægget er baseret på Grøn, L., Vang, S., & Mertz, M. K. (2009): ”Den kroniske patient. Nærbilleder af livet med kronisk sygdom.” DSI rapport. Dansk Sundhedsinstitut. Grøn, L., Mattingly. C., Meinert, L. (2008): “Kronisk hjemmearbejde. Sociale håb, dilemmaer og konflikter i hjemmearbejdsnarrativer i Uganda, Danmark og USA.” Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund nr. 9.

Refleksion: Hvordan forstår du begrebet egenomsorg? Hvad falder dig ind? Skriv stikord ned?

Perspektiver på egenomsorg Forskellige definitioner og faglige traditioner (Dørfler og Hansen 2005) Ofte mangel på klare definitioner (Dørfler og Hansen 2005) Helt centralt begreb i lanceringen af paradigmeskift i omsorgen for de kronisk syge (Sundhedsstyrelsen 2005) En vital værdi i sygeplejen? Historisk udvikling? Fra Orem til KRAM faktorer? Hvad er patienternes perspektiv?

Jakob Interviewer: Har de inde på sundhedsteamet brugt et ord, der hedder egenomsorg? Er det noget du er blevet undervist i? Jakobs kone Mette: Jo, det er det der, Jakob, hvor du skulle tage ansvar for din egen sygdom, og du selv kan gøre nogle ting, ikke også? Og det gør du jo også. Jakob: Ja ja, men det har de jo brugt så. Det kan jeg slet ikke huske. Interviewer: Men når jeg så spørger dig, hvad du gør sådan for din egenomsorg, eller hvordan du tager vare på dig selv? Jakob: Jamen, så gør jeg jo det, jeg skal gøre. (Interviewuddrag)

Hans Interviewer: Så tænkte jeg på – sådan i forhold til det her med at være syg. Hvad gør du for at passe på dig selv? (…) Hans: Jamen passer på en selv… Det kommer helt automatisk. Når man ikke kan mere, så holder man bare. Interviewer: Det er simpelthen det med at sørge for at få holdt nogle pauser? Hans: Så slapper man bare af (…). Interviewer: Hvad så med alt det der, der er så mange, der siger nu, at man skal holde sig sund ved at motionere og spise sundt og alt det der. Hvad siger du til det? Hans: Det må de gerne gøre for mig. (Interviewuddrag)

Inger Interviewer: Har du hørt begrebet egenomsorg? Inger: Ork ja. (Alle griner, derefter følger en snak om, hvordan det er et begreb, der har stået centralt og har været meget diskuteret i sygeplejen). Interviewer: Hvordan synes du, du tager vare på dig selv som kronisk patient? Inger: Jamen, jeg prøver at leve efter… prøver! Kost, motion. Altså, for mig er det så vigtigere at bevare min relation til arbejdsmarkedet og nogle fritidsaktiviteter.

Hanne Interviewer: Hvordan tager du vare på dig selv? Eller hvordan passer du på dig selv i forhold til den sygdom, du har? Hanne: Jamen jeg passer jo ikke mere på mig selv, end at jeg tager det, som lægen beder mig om. (Interviewuddrag)

Hanne fortsat Interviewer: Men det der med, hvordan forskellige mennesker tager vare på sig selv.. Hanne: Jeg er god ved mig selv. Interviewer: Er du det? Hanne: Ja. (…) Det er jeg. Jeg har... jeg var også gået til en skønhedsklinik. Jeg tænkte ved mig selv, jeg syntes selv, at jeg så så forfærdelig grå og træt ud. (Interviewuddrag)

Peter Interviewer: Har de oppe på sundhedsteamet, har de så snakket om (…) at man skal lære egenomsorg. Har du hørt det? Peter: Nej. Interviewer: Men altså omsat til dansk, der handler det om, hvordan du passer på dig selv. Eller hvordan du tager vare på dig selv? Peter: Jeg læser en masse bøger og ser noget fodbold og noget håndbold (i fjernsynet, red.), og så går jeg de ture dernede og håber på, at jeg møder 7 rådyr eller sådan noget lignende (…).

Patienternes perspektiver på egenomsorg Forskellige positioner i Et spektrum mellem lyst og pligt, mellem det der er svært og det der kommer af sig selv Et spektrum mellem noget der har direkte med sygdom at gøre og noget der mere generelt har med livskvalitet at gøre

Samtale med din sidemand Kan man arbejde evidensbaseret med ’egenomsorg’?

Kronisk hjemmearbejde Egenomsorg svært at ’operationalisere’ i et konkret feltarbejde Begrebet kronisk hjemmearbejde refererer til det arbejde, som sundhedsvæsner og -programmer forventer, at patienter og familier udfører i deres hjemlige omgivelser i forhold til deres sygdom (Grøn, Mattingly & Meinert 2008) Kronisk hjemmearbejde hælder mod det medicinske og det pligtbetonede i patienternes perspektiver

Konkrete eksempler at tage og give medicin (herunder injektioner) at overvåge symptomer på akut og potentielt livstruende eskalering af kronisk sygdom at udføre genoptræningsprogrammer at ændre hverdagsvaner omkring mad og motion at ændre sociale relationer.

Sundhedsvæsnet som skole Familier og patienter modtager undervisning af kliniske eksperter i de opgaver, de skal udføre derhjemme, og nogle patienter rapporterer regelmæssigt til eksperterne om, hvordan tingene går. Dermed bliver patienter og familier i realiteten en form for kliniske assistenter og medhjælpere, der hører under det sundhedsfaglige personales ledelse. Hjemmearbejde indebærer vel at mærke, at der er nogen, der ’giver lektier for’.

Relation mellem den professionelle og den folkelige sektor Kleinman introducerer i 1980 en analytisk skelnen mellem den professionelle sektor, lægmands sektor og den folkelige sektor (Kleinman 1980) Kleinman efterlyser en større opmærksomhed på den folkelige sektor, både i forhold til forskning i og udnyttelse af denne sektors helbredelsespotentiale. Siden er der sket rigtig meget på denne front! Skal man se denne udvikling som den professionelle sektors kolonisering af den folkelige sektor ?

Patienternes tilegnelse af hjemmearbejdet Eks: Peters gåture Medicinske og sociale mål i henholdsvis en klinisk og en hverdagskontekst – med omvendt fortegn… Patienternes tilegnelse af det kroniske hjemmearbejde integrerer de pligtbetonede og medicinske aspekter med de lystbetonede, der handler mere bredt om livskvalitet.

Tilegnelsen betinget af social position Jakob: mønsterpatienten Hans: ’ikke en svamp men en sten’ Patienterne tilegner sig de dele af hjemmearbejdet, der resonerer med deres ’habitus’ og sociale position

Hjemmearbejdet er socialt På godt og ondt Hjemmearbejdskammerater: Døtre, koner, familiemedlemmer Naboer, venner, med-trænere i fitnesscentret Holdkammerater på patientskolen Sundhedsprofessionelle

Hjemmearbejdskammerater Mark: ”Og så også sådan at stå og få ros af en, der ligner en græsk gud, det var da helt stort for mig at gå forbi sådan en ung fyr, der var så veltrænet. Han var helt imponeret over, at jeg havde flyttet mine kondital i løbet af den tid, tre måneder. Fik ros hele vejen ind under bruseren. Jamen jeg var sådan helt... det var sådan lidt stort for mig”. (Interviewuddrag)

Hjemmearbejdskammerater - dilemmaer Jakobs rygning og hans kone Peters med-stavgængere og trænings-nabo Patientskolekammerater ikke i samme båd (særlig fremhæves funktionsniveau, køn, alder)

Opsamlende om arbejdet med egenomsorg Kræver overordnet differentiering ikke kun på diagnoser og sygdomsintensitet, men på sociale parametre (herunder køn, alder, social status) Kræver individualisering i mødet med den enkelte patient Kræver professionalisering af de sundheds-pædagogiske kompetencer (også ift. at arbejde med grupper) Placerer sig i et spændingsfelt mellem det medicinske, det samfundsvidenskabelige og det humanistiske felt

Diskussion Kan sådan et arbejde evidensbaseres? Professionaliseres? Hvad kræver det?

Referencer Dørfler, L. & Hansen, H.P. (2005). Egenomsorg - en litteraturbaseret udredning af begrebet. København: Sundhedsstyrelsen, Viden- og Dokumentationsenheden. Grøn, L., Vang, S., & Mertz, M. K. (2009): ”Den kroniske patient. Nærbilleder af livet med kronisk sygdom.” DSI rapport. Dansk Sundhedsinstitut. Grøn, L., Mattingly. C., Meinert, L. (2008): “Kronisk hjemmearbejde. Sociale håb, dilemmaer og konflikter i hjemmearbejdsnarrativer i Uganda, Danmark og USA.” Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund nr. 9. Kleinman, A. (1980). Patients and Healers in the Context of Culture. An Exploration of the Borderland between Anthropology, Medicine, and Psychiatry. Berkeley: University of California Press. Sundhedsstyrelsen (2005). Kronisk sygdom, patient, sundhedsvæsen og samfund. Forudsætninger for det gode forløb. København: Sundhedsstyren