FORSIDEVARIANT 2 SYGEPLEJERSKERS JURIDISKE RETTIGHEDER VED SELVSTÆNDIGE OPGAVER FAGLIGT SELSKAB FOR GASTROENTEROLOGISKE SYGEPLEJERSKER KOLDING DEN 21.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Journalisering- dokumentation af fysioterapi
Advertisements

Sundhedslov Autorisationslov Kosmetikbekendtgørelse Medhjælpsbekendtgørelse Journalføringsbekendtgørelse _________ ”Lov-junglen” i en odontologisk kontekst.
Velkommen til Oplæg om det nye patientklage system
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KORT TIL HANDLING - PSYKISK ARBEJDSMILJØ I SYGEPLEJEN.
Kommunernes tilsynspligt Hvad er de forpligtet til?
Mindreåriges patientrettigheder
Ytringsfrihed og sygeplejersker
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KONFERENCE FOR SYGEPLEJERSKER I KOMMUNERNE 11.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VISIONER FOR UDDANNELSE TIL SYGEPLEJERSKER INDENFOR.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Ny Farm N Visning og.
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. OVERENSKOMST – FAGLIGHED – TRIVSEL OG SYGEPLEJEFAGLIG.
Lægekonsulenternes rolle i kommunerne
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. TR-OMRÅDEMØDE 18. MARTS 2013 OK 13 REGIONAL.
”Vigtige værktøjer i kronikerbehandlingen - Lægemidler”
Velkommen til De Offentlige Tandlægers kursus i vågen sedation.
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FAGLIGHED I EN OMSKIFTELIG HVERDAG.
Julekalender 2010 For Herren i Huset For Fruen i Huset
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE FREMTIDENS LEDELSESSTRUKTUR – HVAD ER DER BRUG.
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. HVILKEN INDFLYDELSE KAN OK-13 FÅ FOR TRIVSEL.
Status på reform af patientklagesystemet Erfaringsudvekslingsmøde for DH-udpegede medlemmer af Patientklagenævnet og Patientskadeankenævnet torsdag den.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KRAV TIL OK 11 DET REGIONALE OG KOMMUNALE OMRÅDE.
Delegering af sygeplejerskeopgaver – hvis ansvar?
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. ARBEJDSTID SELVTILRETTELÆGGENDE.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. OVERENSKOMST- FORHANDLINGERNE 2011 RESULTAT.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VELKOMMEN TEMADAG DEN 27 FEBRUAR. GOD KVALITET.
LÆGEORDINERET HEROIN Love og regler
Lægelig behandling for stofmisbrug
Sundhedslov Autorisationslov Kosmetikbekendtgørelse
Temadag Bloklæger, Region Sjælland 17. maj 2011
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE PRIVAT ANSATTE SYGEPLEJERSKER.
Sygeplejersker/bioanalytikeres juridiske ansvar 14. marts 2012 Souschef, cand. jur., Anna Murphy Tilsyn og Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE HVAD ER DE AFGØRENDE SPØRGSMÅL NÅR FREMTIDENS.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. VELKOMMEN TEMADAG DEN 20 FEBRUAR. GOD KVALITET.
Sygeplejerskers juridiske ansvar mv. 21. September 2011 Souschef, cand. jur., Anna Murphy Tilsyn og Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.
INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap.
PRAKSISRESERVELÆGER REGION HOVEDSTADEN
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE JOB MED LØNTILSKUD TIL FØRTIDSPENSIONISTER MØDE.
Hospitalsenheden VEST
Nye ældre – nye muligheder
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. HVILKEN INDFLYDELSE KAN OK-15 FÅ FOR SYGEPLEJEFAGET.
FORSIDEVARIANT 2 1 LEDER MIN LEDER MIT ARBEJDSMILJØ – OG HVEM LEDER HANS/HENDES? VED GRETE CHRISTENSEN, FORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD PÅ FAGDAG I KREDS MIDT.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE ER NUTIDENS KRÆFTSYGEPLEJE RETTET MOD FREMTIDEN?
Patientombuddet v/ Kim Lyngby Mikkelsen, Assisterende læge
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KARRIEREUDVIKLING I DSR.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. HVORDAN ER JEG EN GOD KOLLEGA? 1 DOG SÅDAN.
Geokommunikation - visualisering af geografiske data.
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
KREDS MIDT TRÆF VELKOMMEN 1. INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst.
Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE DEN DANSKE BESKÆFTIGELSESPOLITIK - FØR, NU OG.
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. HVORDAN FAGPROFESSIONELLE PÅVIRKES AF NEDSKÆRINGER.
FORSIDEVARIANT 2 HVOR ER AKUTOMRÅDET PÅ VEJ HEN? VELKOMST VED KREDSFORMAND ANJA LAURSEN Den 16. marts 2015.
#DCHårsmøde2016 #DCHårsmøde2015 Afstemning. #DCHårsmøde2016 Så længe afstemningen er åben, kan du ”skifte mening”. #DCH-Årsmøde2015 bruges ikke blinker.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Titeldias med kant Indsæt TITEL og EMNE 1. Klik på fanen INDSÆT i topmenuen 2. Klik på Sidehoved og Sidefod 3. Dobbeltklik i feltet med INDSÆT TITEL og.
Opgaveglidning – hvor langt kan man gå? 2. oktober 2008 Ved juridisk specialkonsulent Anna Murphy Sundhedsstyrelsen.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Dokumentationskrav ved.
Det nære Sundhedsvæsen de næste skridt
Årskursus for Gastroenterologiske Sygeplejersker
Hvorfor rammedelegation
Præsentationens transcript:

FORSIDEVARIANT 2 SYGEPLEJERSKERS JURIDISKE RETTIGHEDER VED SELVSTÆNDIGE OPGAVER FAGLIGT SELSKAB FOR GASTROENTEROLOGISKE SYGEPLEJERSKER KOLDING DEN 21. NOVEMBER 2014

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING HVEM ER VI? Susanne Richter Sygeplejefaglig konsulent Medlemsenheden DSR, Kvæsthuset Mette Jacobsen Juridisk konsulent, Juridisk Videncenter DSR, Kvæsthuset 2

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING ANTALLET AF PATIENTKLAGER ER STIGENDE 3

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING KLAGER FORDELT PÅ FAGGRUPPER 4 PersongruppeAntal i 2010Antal i 2012 Læger Sygeplejersker Tandlæger9662 Jordemødre4823

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING SAGER FORDELT PÅ OMRÅDER 5 StedAntal 2010Antal 2012 Sygehus Plejehjem2718 Hjemmepleje920 Lægepraksis444460

HVID INDHOLDSSIDE MED OVERSKRIFT GEOGRAFISK FORDELING AF KLAGER 6 StedHospitalerPleje- hjem Hjemme- pleje Læge- praksis Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING PATIENTKLAGESYSTEMET Patientombuddet Offentlig administrativ myndighed Oprettet pr. 1. januar 2011 Formål Lettere klageadgang og udvidede klagemuligheder Hurtigere sagsbehandling Læring er i fokus - Dialog 7

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING PATIENTKLAGESYSTEMET Patientombuddet Samlet indgang for patienter, der ønsker at klage over behandlingen i sundhedsvæsenet Patientombuddet behandler klager vedrørende: Det samlede behandlingsforløb Manglende overholdelse af patientrettigheder Disciplinærnævnet behandler klager vedrørende Konkrete sundhedspersoners faglige virksomhed 8

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING AFGØRELSERNE  Afvisning  Ikke kritik  Kritik  Kritik og indskærpelse af større omhu og samvittighedsfuldhed fremover 9

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING ”OMHU OG SAMVITTIGHEDSFULDHED””  Med autorisationen følger pligten til at udvise ”omhu og samvittighedsfuldhed” i sin virksomhed som sygeplejerske Eksempel:  Sundhedsstyrelsens vejledning om sygeplejefaglige optegnelser 10

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING SYGEPLEJERSKERNES VIRKSOMHEDSOMRÅDE  Beskyttet titel  Autorisationen indebærer ikke et beskyttet (forbeholdt) virksomhedsområde for sygeplejersker.  Alle må i princippet udføre sygeplejerskearbejde 11

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING SYGEPLEJERSKERS DELEGEREDE VIRKSOMHED Læger har et ”forbeholdt” virksomhedsområde. Når sygeplejersker udfører opgaver, der er forbeholdt virksomhed for læger, sker det på delegation. 12

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Hvad er ”forbeholdt virksomhed”?  Behandling af smitsomme sygdomme (epidemiloven)  Operative indgreb Defineret som: gennembrud af hud og væv og indførelse af visse former for apparatur i de naturlige legemsåbninger  Bedøvelse  Anvendelse receptpligtige lægemidler 13

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Eksempler:  Medicingivning  Vaccinationer  Gastro- og endoskopi  Småoperationer  Blodprøvetagning og andre undersøgelser, hvor hud og væv gennembrydes 14

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING ANSVARET VED DELEGERET VIRKSOMHED Ledelsen/lægen har ansvar for:  at sikre sig at den udvalgte medhjælp er kompetent til at udføre opgaven  at medhjælpen er instrueret i at udføre opgaven  at medhjælpen er bekendt med, hvornår der skal tilkaldes hjælp  at det fremgår af delegationen, hvor langt den rækker  i ”fornødent omfang” at føre tilsyn med medhjælpen 15

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Medhjælpen har ansvar for:  at frasige sig en opgave, som den pågældende ikke ser sig i stand til at udføre forsvarligt  at følge instruksen i udførelsen af opgaven 16

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING FORSKELLIGE FORMER FOR DELEGATION 1.Konkret delegation 2.Rammedelegation i forhold til den enkelte patient 3.Rammedelegation i forhold til en defineret patientgruppe 17

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING KONKRET DELEGATION Definition: Lægen delegerer en opgave i et konkret tilfælde. Eksempel:  Tage en blodprøve  Suturere  Behandle med receptpligtig medicin 18

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING RAMMEDELEGATION Hvad er en rammedelegation? Delegation af opgaver inden for den forbeholdte virksomhed til en medhjælp, således at medhjælpen selv kan vurdere behovet for behandling og gennemførelse heraf inden for en fastsat ramme. To former for rammedelegation: 1.i forhold til den enkelte patient 2.i forhold til en defineret patientgruppe 19

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING RAMMEDELEGATION I FORHOLD TIL DEN ENKELTE PATIENT  Lægen har taget stilling til, at de forbeholdte opgaver kan iværksættes over for den enkelte patient  Patienten er således diagnosticeret på forhånd af lægen, der delegerer opgaven  Lægen skal sikre, at delegation af opgaven er indført i patientens journal 20

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Eksempler på rammedelegation i forhold til den enkelte patient:  Foretage nærmere definerede undersøgelser  Give smertebehandling efter en operation  Justere insulinbehandling efter måling af blodsukker  Anlægge veflon og injicere kontrastvæske 21

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING RAMMEDELEGATION I FORHOLD TIL EN DEFINERET PATIENTGRUPPE Delegation…  til en bestemt personalegruppe  om at iværksætte behandling  i forhold til veldefinerede sygdomme/tilstande  efter instruks,  og uden at lægen forinden har taget stilling til den enkelte patient 22

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING Eksempler på rammedelegation i forhold til en defineret patientgruppe: Suturering af mindre flænger Vaccination af en bestemt gruppe patienter 23

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING KRAVENE TIL INSTRUKSER Ledelsen/lægen skal sikre sig, at det af en skriftlig instruks fremgår:  Hvilke symptomer/værdier der skal være til stede, inden behandlingen kan iværksættes  Hvornår behandlingen er kontraindiceret  Der skal være en ”konkret og tilstrækkelig” beskrivelse af selve behandlingen 24

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING KONSEKVENSER  Kritik fra Patientombuddet  Skærpet tilsyn af Sundhedsstyrelsen  Påbud fra Sundhedsstyrelsen  Virksomhedsindskrænkning fra Sundhedsstyrelsen og domstolene  Autorisationsfratagelse fra Sundhedsstyrelsen og domstolene 25

Tekst med Punktopstilling PUNKTOPSTILLING For at skifte til Underoverskrift i Fed tekst tryk fire gange på denne knap i topmenuen For at komme tilbage til de forskellige bulletdesign tryk på denne knap i topmenuen INDHOLDSSIDE MED PUNKTOPSTILLING HVAD KAN DANSK SYGEPLEJERÅD HJÆLPE MED?  Patientklager  Sager i Sundhedsstyrelsen  Politisager 26