Implementering af opfinderloven i Danmark

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Har VIP’ere en formidlingsforpligtelse – og hvor langt rækker den i givet fald? Praksisudvalgets konference 23/ om forskningsformidling Oplæg ved.
Advertisements

Klar til håndtering af fritagelse af borgers fra Digital Post
Tilskudsordninger til finansiering af fosforvådområder Informationsmøder for kommuner 2012 Kristina Larsen NaturErhvervstyrelsen, Tønder.
Pligt til uddannelse for unge under 25 år Ved lovændring pr. 1/4-06 er der indført en pligt til uddannelse for unge under 25 år, der modtager kontanthjælp.
Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed
Skolebestyrelsesvalg 2012
Proces – trin for trin Leder afsøger alternativer til udpegning
København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Søjle 1: Offentlige ydelser
Introduktion til kriterium 4 Partnerskab og ressourcer Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
Forudgående underretning om tvangsindgreb
ErhvervsPhD initiativet
Solcelleanlæg – for private
De københavnske Ældreråd Organisationen. § 30. Kommunalbestyrelsen nedsætter et ældreråd. Ældrerådet rådgiver kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål.
1udbud / februar 2006 Udbud og udlicitering Finansministeriets cirkulære af dec om udbud og udfordring af statslige drifts- og anlægsopgaver:  Ministerierne.
Den gamle universitetslov: Formål §1, stk 2: •at drive forskning og give uddannelse •værne om forskningsfriheden •bidrage til at udbrede kendskabet til.
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
Finansiering af behandlingen Møde den 21. juni 2006.
Skolebestyrelsens kompetencer og tilsynspligt
Center for Sundhedsteknologi Baggrund:  Sikre regionerne uden for storbyerne gode rammebetingelser for vidensbaseret vækst og udvikling Formål:  At etablere.
HR Løn og Personale Kim Wissendorff og Mads Vestergaard.
Orientering fra bestyrelsesmøde 3. november 2006 Medarbejdermøde.
Fornyelsesfonden - muligheder for offentlig funding
Udlån fra virksomhedsskatteordningen
Den statslige tillidsrepræsentantaftale Temamøde den 18/ om tillidsrepræsentanters arbejdsvilkår på KU professor, dr. jur. Jens Kristiansen.
Disposition Om innovationsjunglen Indblik i RTIs SMV-rettede innovationsindsats Præsentation af udvalgte innovationsinitiativer –Innovationskonsortier.
E-publicering Ophavsretlige spørgsmål Harald v. Hielmcrone.
Aalborg Universitet I Aalborg i Nordjylland Stiftet 1974 Tre fakulteter: teknisk-naturvidenskab, samfundskundskab, humaniora Fusion med Ingeniørhøjskolen.
Ændring af DATO: 1. Vælg ’Vis’ i topmenuen 2. Vælg ’Sidehoved og Sidefod’ 3. Skriv ønsket dato ind i datotekstfeltet med STORE BOGSTAVER 4. Tryk ’anvend.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek DEF 03/056.
Innovationsaccelererende Forskningsplatforme (IAFP) - i relation til landbrugets videre udvikling Greta Jakobsen, Medlem af Det Strategiske Forskningsråd.
Viden til vækst Om samarbejde mellem universitet og erhvervsliv Professor Tage Koed Madsen Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet.
1 © Copyright AK-Samvirke – 2014 Kontrol af Bopæl og ophold.
OPP-projektet – Vildbjerg Skole. Opstart af udbudsproceduren Offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i EF-tidende med opfordring til at deltage i.
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
SYGEDAGPENGEREFORMEN – HVAD ER DET NYE FOR VIRKSOMHEDERNE (SAMT LIDT AF ”DET GAMLE”) Lejre Kommune 20. november 2014.
AARHUS UNIVERSITET 1 Formel aftale mellem Health, Aarhus Universitet og Region Midtjylland
FARMA SF 2011 Det Farmaceutiske Fakultet Forskningsformidling ”Formidlingsforpligtigelses -ja tak” Sven Frøkjær 23. marts 2011.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
ISIS Katrinebjerg  Erfaringer med offentlig/privat samarbejde.
1 JURIDISK INSTITUT World IP Day symposium, 26. april 2012 Studielektor/ph.d.-stipendiat Birgitte Krejsager TechTrans og beskyttelse af forskningsbaseret.
Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor Forberedelsesudvalget Region Midtjylland A A R H U S U N I V E R S I T E T Aarhus Universitet  studerende pt. 
Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor Lederudvikling, 2. oktober2006 AARHUS UNIVERSITET Lederudvikling forventninger til ledelsen i universitetets strategiske.
TECH TRANS Kommercialisering af forskningsbaseret viden Birgitte Krejsager Studielektor/ph.d.-stipendiat Juridisk Institut, AAU.
7. MARTS 2011 AARHUS UNIVERSITET Aarhus Universitets strategi AARHUS UNIVERSITET.
Aktuarens rolle Januar 2009, Malene Stadil. 2 Regler FIL § 108 bekendtgørelse nr. 60 af 8. februar 2008 om ansvarshavende aktuar vejledning nr
 Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilken grad præstationen eller standpunktet opfylder de mål, som skal.
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Temadage og kurser ”Regler for honorering når ansatte skal på temadage og kursus, og hvad kan med fordel aftales, inden et bevilget uddannelsesforløb begyndes”
RTI’s innovationsindsats Et innovationskonsortium er: Et samarbejde mellem mindst 2 virksomheder, en forskningsinstitution og en almennyttig rådgivningspart.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet er den centrale klageinstans på hele natur-, plan- og miljøområdet. Vi har til opgave at tage hensyn til borgernes.
Vejledning til efterskoler om EFI I denne præsentation har vi samlet lidt information om EFI og hvordan skolen kan blive oprettet i systemet. Først fortæller.
Koordinator på børneområdet Henvendelse til handi- caprådgiver på baggrund af bekymring 2 2 Øvrige afdelinger/ forvaltninger el. eksterne samarbejds- partnere.
Ansættelsesk-ontrakt og løn
Temadag for TR.
Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA
Persondata – kortlægning af skolens behandling
Overordnede bestemmelser
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Lov Lov om uddannelsesordning for ledige, som har opbrugt deres dagpengeret Medlemmer, som opbruger dp-ret i uge – uge , får ret.
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
Orientering omkring Budget
Medlemsmøde om GDPR Bestyrelsesreferater mv. og fotos
Kontakt til deltagerne
Personligt Tillæg Folkepension.
Databehandleraftaler
Præsentationens transcript:

Implementering af opfinderloven i Danmark Peter Plenge pp@aua.auc.dk

Lovens samfundsmæssige kontekst Loven skal medvirke til at fremme en videnbaseret vækst i det danske samfund En effektiv videnudveksling mellem forskning og erhvervsliv Et åbent og dynamisk marked for handel med rettigheder til opfindelser mellem offentlige forskningsinstitutioner og private virksomheder

Lovens formål Forskningsresultater frembragt ved hjælp af offentlige midler skal nyttiggøres for det danske samfund ved erhvervsmæssig udnyttelse

Hvilke opfindelser? Opfindelser, der er gjort af en arbejdstager som led i arbejdet Opfindelser eller frembringelser, der vil kunne patenteres efter patentloven eller registreres som brugsmodel efter brugs-modelloven Ved en arbejdstagers arbejde forstås alle aktiviteter udført som led i ansættelsesforholdet, men ikke private opfindelser

Hvem er forpligtet af loven? Enhver, der er ansat ved et universitet VIP’er som er ansat i faste eller tidsbegrænsede stillinger (adjunkter, lektorer, professorer o.lign.) Opfindelser gjort af gæstelærere og deltidslærere tilkommer normalt ikke institutionen (afgørende kriterium er hovedstilling)

Ph.d.-studerende og studerende Som arbejdstagere medregnes ph.d.-studerende, der er ansat ved institutionen Eksternt ansatte ph.d-studerende, f.eks. Erhvervsforskerstuderende, har ret til egne opfindelser Øvrige studerende er ikke omfattet af loven En fællesopfindelse mellem en ansat forsker og en studerende kan institutionen kun råde over med den studerendes samtykke

De centrale bestemmelser i loven Retten til opfindelser tilkommer arbejdstageren med de begrænsninger der følger af denne lov Institutionen har krav på at få rettighederne til opfindelsen overdraget Den ansatte har pligt til at informere institutionen om sine opfindelser Institutionen har pligt til aktivt at forholde sig til om opfindelsen kan udnyttes erhvervsmæssigt Erstatningsansvar

Samarbejdsprojekter Ved projekter, der gennemføres i samarbejde med en ekstern partner, kan institutionen ved forudgående aftale helt eller delvis afstå retten til de opfindelser, der fremkommer ved projektet Afståelse af rettigheder skal ske med respekt for lovens formål: At fremme videnbaseret vækst i det danske samfund Rettighedernes fordeling fastlægges i en samarbejds- og finansieringsaftale

Samarbejdsaftaler I en samarbejdsaftale fastlægger man typisk: Fordeling af rettigheder vedr. projekters resultater (f.eks. opfindelser) Rettigheder til resultater som medbringes i projektet Tavshedspligt vedr. modtagelse af fortrolige oplysninger Ret til at udskyde offentliggørelse, herunder publicering af projektets resultater Vederlag for den eksterne parts kommercielle udnyttelse af projektets resultater Mulighederne for at indgå aftaler med tredjemand Parternes gensidige forpligtelse til at medvirke til patentering af opfindelsen (Eksempel fra Aalborg Universitet)

Opfinderens informationspligt Arbejdstager skal uden ugrundet ophold skriftligt underrette institutionen. Arbejdstager har pligt til at give alle nødvendige oplysninger efter institutionens bestemmelse Arbejdstageren må ikke offentliggøre eller disponere over en opfindelse, før institutionen skriftligt har bekræftet modtagelsen af underretning Institutionen har pligt til at sende bekræftelsen hurtigst muligt.

Underretningens indhold Opfindelsen Markedet Opfinderforhold Rettighedsforhold Andre forhold

Institutionens vurderingspligt Institutionen skal inden for 2 måneder fra underretningen få foretaget en vurdering af muligheden for at udnytte opfindelsen erhvervsmæssigt og for at beskytte rettighederne til opfindelsen og drøfte med arbejdstageren, hvorledes rettighederne kan udnyttes erhvervsmæssigt Institutionen kan pålægge arbejdstageren ikke at offentliggøre eller disponere over en opfindelse i op til 2 måneder fra modtagelsen af underretningen Fristen kan forlænges efter aftale Institutionen skal inden for fristen træffe afgørelse om krav om overdragelse, eller om arbejdstageren bevarer retten Svarer institutionen ikke inden for fristens udløb tilfalder alle rettigheder opfinderen Hvis institutionen har fået rettighederne overdraget, har den pligt til aktivt at søge rettighederne nyttiggjort

Hvordan foretages vurderingen Forslag til dagsorden for institutionens patentudvalgs sags-behandling: Teknisk beskrivelse af opfindelsen Opfinderforhold Rettighedsforhold (er opfindelsen omfattet af samarbejdsaftaler) Opfindelsens klassifikation (strategisk/generisk/produktspecifik) Opfindelsens patenterbarhed Opfindelsens kommercielle muligheder Beslutning om evt. overtagelse Valg af patentbureau Budget

Vederlag Hvis retten til en opfindelse overdraget til institutionen udnyttes erhvervsmæssigt, er arbejdstager berettiget til et rimeligt vederlag fra institutionen Hvis retten til en opfindelse efter aftale med institutionen udnyttes erhvervsmæssigt af arbejdstager, er institutionen berettiget til et rimeligt vederlag Institutionen fastsætter regler for beregning af vederlag. Reglerne skal godkendes af forskningsministeren

Vederlag efter fradrag af udgifter (nettoindtjening) Udgifter til vurdering af resultatets patenterbarhed og kommercialiseringspotentiale Udgifter til indgivelse og behandling af patentansøgning Udgifter til vedligeholdelse af patentet Udgifter til udarbejdelse af materiale mhp. udnyttelse af de opnåede resultater Rejse- og opholdsudgifter i f.m. forhandlinger om udnyttelse af patentet eller andre former for kommercialisering af projektet Udgifter til faglig assistance til videreudvikling af patentet, hvis universitetet og forskerne er enige om at iværksætte en sådan videreudvikling Udgifter til forsikring og forsendelse af forsøgsmateriale, hvis det er nødvendigt som led i patenteringen eller drøftelser om udnyttelsen Følgende udgiftstyper indgår ikke: Løn til medarbejdere i universitetets patentfunktion og dennes generelle driftsudgifter Udgifter til bogføring o.lign. vedr. denne aftale

Eksempler på vederlagsmodeller 1/3 til opfinder, 1/3 til institut, 1/3 til institution 15% til opfinderen indtil institutionens udlæg er dækket, derefter 40% af resten Et fast beløb på 25.000 kr. til opfinderen. Resten fordeles efter tredjedelsmodellen

Vederlag i aktier Institutionen kan oppebære indtægter ved at overdrage sin ret til et aktieselskab mod betaling i form af aktier Tilsvarende kan institutionen modtage vederlag fra arbejdstageren i form af aktier i et selskab som arbejdstageren har overdraget udnyttelsesretten til

Skattepligt Opfinder får udbetalt vederlag som B-indkomst. Indtægten er skattepligtig som almindelig indtægt Universitetet er generelt fritaget fra skattepligt, og betaler derfor ikke skat af indtægter

Patentkonsortier Der er oprettet 5 patentkonsortier: Bioteknologi/Fødevarer/Agroindustri (Danmarks Jordbrugs Forskning)1) Bioteknologi/Sundhed/Medicoteknik ( Københavns Universitet) Energi/Miljø/Transport/Forsyning (Risø) IT/Telekommunikation/Elektronik/Måleteknologi (Danmarks Tekniske Universitet) Produktionsteknologi/Materialer/Byggeri/forbrugsgoder (Syddansk Universitet) - Total bevilling over 4 år kr. ca. 20. mio. 1) Sekretariatets placering

Fælles hjemmeside WWW.Techtrans.dk Patentkonsortierne er gået sammen om at lave et fælles ”opslagsværk” til støtte for samarbejdet mellem erhvervslivet og den offentlige forskningsverden. Portalen samler vigtige informationer om samarbejdsvilkår for institutioner og erhvervsliv – fra kontaktdata til lokale patentenheder til case stories over frugtbare samarbejdsformer mellem virksomheder og institutioner Techtrans.dk rummer Danmarks eneste samlede oversigt over forsknings- institutionernes patenter og patentansøgninger – en service, der konsekvent opdateres til gavn for mulige samarbejdspartnere Patentkonsortierne har ansat en journalist til at administrere siden. Vedkommende har endvidere til opgave at sørge for positiv profilering af de offentlige forskningsinstitutioners implementering af opfinderloven, samt disses håndtering af kommercialiseringsarbejdet

Resultater Institutioner med bevilling 2000-2001 Antal patentsager ved universiteter og universitetssygehuse 2000-2001 med forbrug af patentbevilling Bioteknologi Sundhed Medicoteknik Bioteknologi Fødevarer Agroindustri IT, Tele Elektronik Måleteknik Produktion, Materialer, Byggeri Forbrugsgoder Energi, Miljø, Transport, Forsyning I alt Københavns Universitet 12 1 14 Danmarks Tekniske Univ. 7 19 3 37 Aarhus Universitet 11 2 13 Aalborg Universitet 8 10 6 32 Hovedstadens Sygehusfællesskab 35 Københavns Amt Syddansk Universitet 15 KVL 4 9 Aarhus Amt Danmarks Farmaceutiske Højskole IT-højsk.olen i København (HHK) Fyns Amt Roskilde Universitetscenter 98 31 16 167

Sammenfattende vurdering af lovens effekt Tiltrække nye samarbejdspartnere som følge af at institutionen besidder patenteret platformsteknologi Indtægtspotentiale Øget kommercialisering: Kommercialiseringsforløb bliver aftalt for opfindelser der fremkommer under et fælles projekt mellem institution og virksomhed = gevinst for samfundet, teknologien kan ikke blot lægges død Institutionen er mere aktivt og styrende i kommercialiserings-forløbet = gevinst for samfundet fordi der er en højere grad af udnyttelse