Rengørings- og desinfektionsprojekter under Salmonellahandlingsplanen Delprojekt I: Udvikling af mikrobiologiske monitoreringsmodeller i slagtekyllingestalde:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Det sure, det salte, det basiske
® - we shape your ideas Middelhavskrukker Forår 2009.
Surdej til rugbrød.
Træningsplanlægning At introducere nogle simple træningsprincipper til Ballerup Karateklub i forbindelse med træningsplanlægning mod et karatestævne i.
Biobact Tabs.
Løntermometer° Vedligehold dit lønsystem. Løntermometeret Mange virksomheder oplever, at et ellers godt lønsystem efter nogle år ikke længere har den.
SIKKER OPBEVARING AF GØDNINGSSTOFFER, DER INDEHOLDER AMMONIUMNITRAT (AN) Der er ingen risiko ved at håndtere gødningsstoffer med ammoniumnitrat, når de.
Opløselighedsprodukt for Ca(OH)2
marts 2004, Middelfart Kursuscenter
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Lektion 6 - Tid, fart og distance
Infektionshygiejniske foranstaltninger ved patienter med diaré
Orientering fra Miljøafdelingen •Fælles udbud af analyser •Gebyropkrævning 2008 •Indsatsplaner •Vandværkstilsyn •Coliforme bakterier •Takstblade og regulativer.
Hvem vil være millionær ?
Termisk Energi Energi SI-enhed: joule Findes ved brug af formlen E=P/t
Mentaltræning Målsætning
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Bytte   PowerPoint  .
Elevernes digitale dannelse
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Om vand med ioner (ioner generelt til at starte med)
Rengøring og desinfektion i konsumægsproduktionen
Ellen Ariel Community Reference Laboratory for Fish Diseases, Fish Disease Section Danmarks Fødevare og Veterinærforskning Koi Herpesvirus Først i oktober.
Installationer Varmt vand.
Termisk Energi Du skal redegør for termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene Af Dagmar og Emilie.
Søens Tilstand Søens tilstand, Grundejerforeningen Nysøgård - Generalforsamling 25/
Bærertilstand af gule stafylokokker i næse og svælg blandt raske danskere og sammenhængen med en CCR5 variant Joseph Khoa Dinh1, Lise Erikstrup2, Cecilie.
1 & Har du forsøgt at holde op inden for det sidste år? Nu: 40 % blandt de brugere, der ryger Sidste gang: 30.
NorFor Foderoptagelse og Fyldeværdi
Representations for Path Finding in Planar Environments.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
Ren innovation, bedre hygiejne
Resultater fra 50 skoler knækker mobbekurven – 1. Undersøgelsesrunde (2009) Mere mobning i 4.kl. end i 6.kl.,og 9.kl. (flest piger, 19,2 %) På alle klassetrin.
Sådan energitjekkes indeklimaet
Oplæg til Nofa4 i Trondheim d maj 2013 Ved Lektor Rune Christiansen
Mikroorganismer og anden forurening
Orkaner.
Salmonella i fjerkræstalde Sidste nyt om varmedesinfektion Prøvetagning - lidt statistik Resistens mod desinfektionsmidler Forrum, hygiejnebarrierer og.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Egedalsvænge Egedalsvænge.
Rengørings- og desinfektionsprojekter under Salmonellahandlingsplanen Temadag om Salmonella-sanering i konsumægsstalde, Torsdag d. 25. Januar 2001, Landbrugets.
Amerikanske Tilstande. Danskernes holdning til USA Ja: 24,3 % Nej: 59,7 % Ved ikke: 16,1 % Kilde: Catinet for CEPOS, juni 2008 ”Mener du, at der er elementer.
Daves Hoszowski TEC htx
Psykometriske egenskaber ved DIP-Q
Har hvedegalmyg betydning i Danmark ?
Lavtemperatur i Viborg
Matematik B 1.
Fjerkrævelfærd i praksis – gode råd
Grunde til at jeg elsker dig
Optimal kvalitet af fast handelsgødning
GP 11, 14/ Grundlæggende programmering Efterår 2001 Forelæsning 11 onsdag 14/ kl. 9:15 – 12:00.
Nye projekter - Slagtekyllinger Undersøgelse af Salmonella Enteritidis og Salmonella Typhimurium i slagtekyllingehuse Rengørings- og desinfektionsprojekter.
ATP måling VERSUS visuel inspektion og mikrobiologisk måling
Er fusariumtoksiner i korn og majsensilage et problem? Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning.
Svampebekæmpelse – sidste nyt fra landsforsøgene Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion.
Grundlæggende programmering Forår 2002
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Byggeri og Teknik Plantekongres 2006 Hvad viser lugtmålinger efter udspredning af husdyrgødning Ved Arne Grønkjær.
Mikroorganismer og hygiejne
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Overflader, Hygiejne, Miljø og Innovation Udvikling af bedst praksis rengørings-procedurer Torsten Slotsbjerg.
Smittebeskyttelse Sundhedsstyring Forrum Ekstern smittebeskyttelse.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
METODER TIL AT PÅVISE KVANTITETEN AF STOFFER I VAND VANDKVALITET
Den gode, den onde og den grusomme
Ernæringsassistent, 1. skoleperiode elevudgave
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Rengørings- og desinfektionsprojekter under Salmonellahandlingsplanen Delprojekt I: Udvikling af mikrobiologiske monitoreringsmodeller i slagtekyllingestalde: Vurdering af rengørings- og desinfektionsprocedurers betydning for persistens af Salmonella. Delprojekt II: Varmedesinfektion som saneringsmetode ved Salmonella-infektioner i fjerkræstalde.

Delprojekt I: Udvikling af mikrobiologiske monitoreringsmodeller i slagtekyllingestalde: Vurdering af rengørings- og desinfektionsprocedurers betydning for persistens af Salmonella. Laboratorieforsøg Faktorer: Materialer (beton, plastik, metal). Salmonellatyper: 4 forskellige. Rengøringsprocedurer (koldt/varmt vand, med/uden sæbe). Desinfektionsmidler: Glutaraldehyder, formalin, oxyderende midler. Med og uden kalk. Indikatorbakterier: Clostridium perfringens, Enterokokker, E. coli.. Resistens mod desinfektionsmidler Staldforsøg I 5 slagtekyllingebesætninger, som hver har 2 ens huse, gennemføres forskellige rengørings- og desinfektionsprocedurer i løbet af et år og indikatorbakterier måles i forhold til disse procedurer.

Varme og Salmonella: Lidt spekulationer………….. Salmonellabakterier i æg: Alle dør efter få sekunders opvarmning ved 71 o C. Salmonellabakterier i mælkechokolade: Det tager 20 timer at reducere et antal salmonellabakterier til 1/10 af dette antal ved 71 o C. Gødning, foder, støv og andet skidt i en stald: Kan det bedst sammenlignes med æg eller med mælkechokolade? Svar: Det vil være hasarderet at forsøge at besvare dette!!! Drab overfor bakterier er MEGET afhængigt at de specifikke forhold i og omkring disse. Sådanne forhold kan være utallige, hver med uendeligt mange kombinationsmuligheder: Fugt, organisk materiale, fedt, sukkerstoffer, proteiner, pH, bakteriernes tilstand, forudgående temperatur, osv. osv. osv. Varme overfor Salmonellabakterier i stalde kræver således forsøg, der specifikt efterligner forholdene i disse. Resultaterne af sådanne forsøg er - så vidt vides - aldrig publiceret.

Vandaktivitet og fedt i det materiale, som Salmonella findes i Y-akse: D-værdi (timer) X-akse: % tilsat fugt Mælkechokolade Fedtrigt Lav vandaktivitet Kurven:71 grader ”Tærskelværdi” for fugt: Generelt eller kun for mælkechokolade? Kilde: Ref ID 370

Kurver for S. Enteritidis. Materiale: Fjerkræfoder Y-akse: Reduktionsrate. FUGTIGHED I MATERIALET MED SALMONELLABAKTERIER Kilde: Ref ID 506

Udtørring af salmonellabakterier og overlevelse ved varme X-akse: Tid (minutter). Y-akse: Log CFU/ml NB: X- og Y-akser er ikke umiddelbart sammenlignelige!!! 0 timers udtørring 48 timers udtørring Kilde: Ref ID 326

Forskellige stoffer omkring bakterierne Kilde: Ref ID 372 Åbne ringe: BHI + salt Lukkede ringe: BHI + glycerol Trekanter: BHI Krydser: BHI + sukrose NB! Alt er med samme vandaktivitet!

Opvarmet fra 20 til 55 grader med forskellige hastigheder Prøver udtaget ved forskellige tidsintervaller og opvarmet ved 55 grader i 25 minutter. Y-akse: % overlevende efter varmepåvirkning. 0,6 o C/min1,0 o C/min 2,0 o C/min 5,0 o C/min 10,0 o C/min 38 o C/min OPVARMNINGSTIDENS BETYDNING FOR DRAB AF SALMONELLA Kilde: Ref ID 363

”VARMESHOCK” Udfyldte ringe: S. Typhi- murium udsat for 48 grader i 30 minutter forud for opvarmningen. Åbne ringe: S. Typhi- murium, som ikke har været udsat for 48 grader i 30 minutter forud for opvarmningen. Alle dyrket ved 37 grader. X-akse: Tid (50,52 grader: Timer. 55,57,59 grader: Minutter Y-akse: Log CFU/ml NB: Tailing?? Kilde: Red ID 312

Y-akser: Overlevende (log) Bakteriernes alder og varmeresistens 36 timer 24 timer 18 timer Tid (minutter) Temperatur: 55 grader Tid (minutter) Midterste kurve og kurve til højre. Tailing Str. Faecalis Trifasisk kurve Str. Faecalis To dyrknings- medier Kilde: Ref ID 377

Tailing: De ”sidste” bakterier overlever bedre end de ”første” Tid (timer) 53 grader 51 grader49 grader Y-akse: Overlevende bakterier (log CFU/ml) Kilde: Ref ID 323

Foreløbige konklusioner De samme faktorer som hæmmer effekten af en kemisk desinfektion, hæmmer effekten af varme: Udtørring Organisk materiale (skidt, snavs, støv…..) Bakterier i ”dvale” Osv. Osv. Osv. Varmens fordel i forhold til kemisk desinfektion er således, at den bedre kan nå alle staldens kringelkroge. Varme er derfor et supplement til eller erstatning for kemisk desinfektion, men IKKE en erstatning for en forudgående grundig rengøring!

Laboratorieforsøg med opvarmning af salmonellabakterier Overordnet: De værst tænkelige forhold i en stald efterlignes. Forsøg med opvarmning: Kontrolprøver: Gødning/foder, 3 salmonellatyper, udtørring før opvarmning (ja/nej). Ingen efterfølgende opvarmning.

Feltforsøg med opvarmning af salmonellabakterier Udføres efter laboratorieforsøg, hvor resultater er fremskaffet under kontrollerede forhold 6 burstalde og 2 stalde med gulvopdræt (alle salmonellainficerede) opvarmes. Forud for opvarmningen findes kritiske kontrolpunkter (rengøring - temperatur) Salmonellaprøver udtages før og efter opvarmning. Såfremt opvarmning af stalde viser sig effektivt til at eliminere en persisterende salmonellainfektion, vil en certificeringsordning blive lavet. *********************************SLUT**********************************