Et af verdens bedste pensionssystemer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Ny, offentlig myndighed – Udbetaling Danmark
Bogens klasser   Klasserne i bogen er defineret sådan (tallene er deres andel af de årige, når studerende ikke regnes med): Overklasse.
Tal på familieområdet.
Produktivitet, økonomistyring og samarbejde – hvor ligger potentialet?
The challenges on the demand side Competition from banks and mutual funds Copenhagen, September 2004 Peter Straarup, CEO of Danske Bank and chairman of.
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
A&B ANALYSEs Danmarkspanel - Foreningen ”Odinstårnet” -
Afkobling af stivelsesstøtte
Søjle 1: Offentlige ydelser
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Risici for fremtidens velfærdssamfund
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
Tekst starter uden punktopstilling For at få punkt- opstilling på teksten (flere niveauer findes), brug forøg listeniveau For at få venstrestillet tekst.
Indsæt et billede Klik på det lille billedindsættelses ikon, midt på siden og hent et billede Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende.
Vedtægtsændringer  Ved Hans Bekkevold. Vedtægtsændringer På baggrund af:  Medlemsønsker  Erfaringer.
Pædagogernes Pensionskasse
Gate 21 – Fælles DNA Gate 21 – Fælles DNA • 31. marts 2014 • Jørgen Lindegaard Olesen, PlanEnergi.
1. Åbenhed og gennemsigtighed 18 initiativer 3 ?
Udfordringer for det danske velfærdssamfund
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Kristelig Arbejdsgiver- forening – Den Danske Model August 2012.
”Vigtige værktøjer i kronikerbehandlingen - Lægemidler”
Danmark har behov for en anden skattepolitik
Danskerne – og de andre – og deres pensionsopsparing
Boligselskabernes Landsforening – Danmarkspanel - Januar A&B ANALYSEs Danmarkspanel - Boligselskabernes Landsforening - Januar 2010.
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Oplæg af Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS. Regeringens globaliseringsstrategi: Danmark skal være et førende vidensamfund Men hvordan er det med incitamentet.
FRA BIKS TIL BUSINESS Vækstmuligheder for kvindelige selvstændige - OPGAVER Århus september 2010.
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
Pensionsordningen skal tilpasses medlemsgruppen!
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. SEPTEMBER 2014 MARIE KJÆRGAARD AARHUS UNIVERSITET AU WORKSHOP ATU, SEP
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
Klar, parat, vækst Velkommen til erhvervstræf 2010 DI Vestsjælland.
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
1 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Hvordan ser fremtiden ud for boligmarkedet v/ Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter / BL Kredsmøde.
Center for Politiske Studier
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
Et af verdens bedste pensionssystemer
OPERATE A/S – JESPER BROCHMANDS GADE 10 – 2200 KØBENHAVN N – TLF – Forandringer i kommunerne KL kommunikationsdøgn 2013.
Stedet som indgang til digital forvaltning
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
CEPOS’ Vækstkonference 8. december 2014 Økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard.
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Husstandsmøller / solceller
Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
Manglen på billige boliger - Den almene boligsektors rolle og ansvar.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
FREMTIDIG INFORMATIONSUDVEKSLING MELLEM KOMMUNERNE OG UDK Johan Overbeck, UDK Klaus Rasmussen, KOMBIT.
CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Incitamenter og Kontanthjælp CEPOS Vækstkonference 2015.
Skal vi tvangsnationalisere energi? Andes Stouge 9. juni 2016.
AKTIV HELE LIVET HJEMMEPLEJEN UNDERSØGELSE AF BRUGERTILFREDSHEDEN MED HJEMMEPLEJEN APRIL 2015.
BMS Herlev Klubmøde 22. oktober 2015: Sammen flytter vi klubben.
Hvad kan du få og hvad skal du vælge
Flere i beskæftigelse – lavere ledighed
Grundbeløb 2018.
Ældrecheck På under 5 minutter.
Personligt Tillæg Folkepension.
Børn, der oplever vold i familien Omfang og konsekvenser
Tillægsprocent 2018.
MEDLEMSTILFREDSHED Januar 2018.
Hvornår kan du få din pension?
Din pension – grundlaget for din fremtid
Præsentationens transcript:

Carsten Stendevad, direktør, ATP

Et af verdens bedste pensionssystemer Seks overordnede mål for pensionssystemet Langsigtet finansiel bæredygtighed Fattigdomsbeskyttelse Indkomstudjævning over livet Risikodeling Klare incitamenter til arbejde Klare incitamenter til pensionsopsparing Vi gør det godt - eller rigtig godt - på fem af de seks mål,… …men vi kan have udfordringer omkring incitamenterne til opsparing

Pensionsindkomstens sammensætning i dag… Pensionsindkomstens sammensætning i deciler 2012 Folkepensionen er den helt dominerende pensionsindkomst Flere end 6 ud af 10 har ingen væsentlig pension ud over folkepension og ATP Private pensioner har stor vægt i de øverste deciler På længere sigt bliver billedet anderledes Kilde: ATP 2014.

… og i 2040 – de fleste har privat pension Pensionsindkomstens sammensætning i deciler 2040 Privat pension - især arbejdsmarkeds- pension - kommer til af fylde mere,… ….og vil have væsentlig betydning for de fleste Folkepension og ATP indtager en vigtig rolle for de fleste – også på lang sigt Der er forstsat grupper uden eller med meget begrænset pensionsopsparing Kilde: DREAM og ATP 2010.

Alle får grundbeløbet, mens alle andre ydelser målrettes Andel af pensionisterne som får forskellige ydelser Stort set alle får grundbeløbet,… … 9 ud af 10 får et pensionstillæg,… … og 7 ud af 10 får det fulde tillæg 3 ud af 10 får en ældrecheck – større eller mindre - …. … og 1 ud af 3 modtager boligydelse Det er de dårligst stillede pensionister, der modtager ældrecheck, boligydelse, varmehjælp og sociale ydelser Kilde: ATP 2014.

1/3 af befolkningen er ikke med på ”pensionstoget” Andel med lille pensionsopsparing i perioden 2003-2012 Ca. 33 pct. sparede mindre end 20.000 kr. op om året fra 2003 til 2012 Der er tale om en sammensat gruppe Selvstændige Lønmodtagere uden overenskomst Overførselsmodtagere Obligatorisk opsparing er én vej til at få flere ombord på pensionstoget Note: 20.000 kr. om året (2014-priser) er i store træk den løbende indbetaling, der er nødvendig for at opnå en supplerende pension svarende til bortfaldsgrænsen for egentlige sociale ydelser (en tillægspct. på 0). Kilde: Egne beregninger pba. data fra Danmarks Statistik. ATP 2014.

Målretning fører til høj sammensat marginalskat,…. Sammensat marginalskat på privat pension Den sammensatte marginalskat er højere end topskatten for brede grupper,… … og niveauet er endnu højere niveauer, hvis boligydelsen mm. tages med Udbredt politisk bekymring for, at det kan svække opbakningen til pensionssystemet Note: Enlig pensionist i ejerbolig med husleje på 5.000 kr. og varmeudgift på 750 kr. om måneden i 2014. Kilde: Modelberegning. ATP 2014.

…men den følges altid af en lav samlet skat Sammensat marginalskat på privat pension og samlet skat Høj sammensat marginalskat skyldes, at den enkelte modtager høje offentlige ydelser,… …og den optræder derfor altid sammen med en lav ”sammensat samlet skat” Marginalskatten taler til incitamenterne,… … mens den samlede skat især taler til fordelingsaspektet Note: Enlig pensionist i ejerbolig med husleje på 5.000 kr. og varmeudgift på 750 kr. om måneden i 2014. I beregningen af den sammensatte samlede skat betragtes skattefri offentlige ydelser som et skattenedslag. Det vil sige, at de skattefri ydelser trækkes fra den ordinære skattebetaling, før den samlede skat beregnes. Kilde: Modelberegning. ATP 2014.

Tre enlige har lige nået pensionsalderen,… Anna har arbejdet fuld tid som SOSU-assistent hele livet og har sparet op i en arbejdsmarkeds- pension hele livet. Bertil har arbejdet fuld tid Som pedel hele livet og tjent det samme som Anna men har ikke sparet op til pension ud over ATP. Clara har været førtids- pensionist det mest af sit liv og har ikke sparet op til pension ud over ATP. Alle tre bor i lejebolig med en månedlig husleje på 5.000 kr. og en varmeudgift på 500 kr.

…de har forskellige rådighedsbeløb før og efter pensionen… Anna Bertil Clara Note: Anna og Bertil har begge haft en bruttoindkomst før bidrag til ATP og evt. pensionsbidrag på 326.160 kr. (2014-niveau) livet igennem. Kilde: Egne modelberegninger. ATP 2014.

…. – og det kan faktisk give anledning til undren Anna Bertil Clara Hvorfor skal Bertil have mere fra det offentlige end mig? … og hvorfor skal jeg være med til at betale for det? Kilde: Egne modelberegninger. ATP 2014.

…. – og det kan faktisk give anledning til undren Anna Bertil Clara Hvorfor skal Clara have mere fra det offentlige end mig? Kilde: Egne modelberegninger. ATP 2014.

…. – og det kan faktisk give anledning til undren Anna Bertil Clara … og hvorfor skal Bertil have det samme som Clara? Kilde: Egne modelberegninger. ATP 2014.

Høj maginalskat opstår, når flere ydelser målrettes samtidig Andel af pensionisterne som får forskellige ydelseskombinationer Hvor mange får forskellige ydelseskombinationer? Stort set alle får grundbeløbet,… … og 9 ud af 10 får samtidig et pensionstillæg,… 1 ud af 4 får ældrecheck og får samtidig boligydelse og evt. varmehjælp 1 ud af 3 pensionister oplever en meget høj sammensat marginalskat,… …men kun meget få gør det gennem hele pensionslivet Typisk sker det sent i pensionslivet ifm. ægtefælle død eller særlige sociale behov Sammensat marginalskat: 37-54 pct. 37-56 pct. 48-72+ pct. Note: I figuren ”stakkes” ydelserne fra højre mod venstre. Andre ydelseskombinationer – typisk hvor der modtages boligydelse, uden at der samtidig modtages ældrecheck - kan også føre til en høj marginalskat. Kilde: ATP 2014.

Hvordan gør vi det gode pensionssystem bedre? Det overordnede mål er at sikre bred opbakning til pensionssystemet,… … og at alle seks mål samtidig opfyldes I den ramme er et spørgsmål nærliggende: Kan vi ved at få flere med på pensionstoget mindske presset på de offentlige ydelser,… …og samtidig reducere samspilsproblematikken?

Bilag

Kan pensioner i højere grad investeres i infrastruktur ? Afkastet står altid forrest – for ATP er det et lovbundent krav Der kan være fordele både for investor og samfund Samfund: Kapitalfrigørelse og sikring af nødvendige investeringer Investor: Stabile afkast ATP har omfattende investeringer i infrastruktur… Spildevand, fjernvarme, rastepladser, veje, elektricitet – både distribution og transmission, betalingsanlæg, lufthavne og havne … men stort set kun i udlandet

Kan dansk infrastruktur effektiviseres? Effektiviseringer bør overvejes der hvor der er: Store samfundsmæssige fordele ved centralisering Store effektiviseringsgevinster Lille værdi ved decentralitet Fire centrale aspekter af en løsning: Centralisering Stabile rammer for drift Incitamenter til nytænkning Mål vigtigere end midlet (OPP, offentlig, privatisering)

Konsolidering i vandsektoren på forskellige måder Konsolidering internt i offentlig sektor Konsolidering med omfattende privat involvering Konsolidering og privatisering Holland Frankrig Storbritannien