Center for Politiske Studier

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DANMARK I GLOBAL KONKURRENCE Fakta og myter om produktiviteten.
Advertisements

Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Mere Velfærd kræver øget produktivitet. Hvad er KORA?  Dannet 1. juli 2012  En fusion af: – DSI – AKF – KREVI  P.t. ca. 100 medarbejdere – økonomer,
Beskæftigelsesregion
Produktivitet, økonomistyring og samarbejde – hvor ligger potentialet?
Den offentlige sektors økonomi - Kapitel 9 Hvor stor skal den offentlige sektor være? Hvordan skal skattepolitikken indrettes (efter Robin Hood principper.
Uddannelsesaktivering - Hvad ved vi?
Center for Politiske Studier
Reform af førtidspension og fleksjob
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Oplæg Debatmøde arr. Enhedslisten i Vanløse
Det Internationale Område
Udfordringer for det danske velfærdssamfund
Økonomisk styring Kapitel 14.
Arbejdsglæde eller sygefravær
Danmark har behov for en anden skattepolitik
Oplæg ved Dansk Byggeris temadag
- også hvis du bliver arbejdsløs
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Oplæg af Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS. Regeringens globaliseringsstrategi: Danmark skal være et førende vidensamfund Men hvordan er det med incitamentet.
Infrastruktur som en vækstdriver for Danmark Københavns Lufthavne 9. marts 2011 Kan transportinfrastruktur skabe vækst? Niels Buus Kristensen 1.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Afløsningsopgave 2.
Førtidspension og fleksjob Udfordringerne
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Udliciteringskonference Den offentlige sektors udfordringer – udliciteringer er en del af løsningen Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS.
Obligatorisk Ungdomsuddannelse SFU 5/3-11 Vejle Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Intro og Problemformulering
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
ANALYSE AF UNGE I RINGSTED KOMMUNE Oplæg for Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune den 17. juni 2014 Oplæg v/ direktør Mads Kromann Fog, mploy.
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Finansloven og dagpengesystemet Oplæg på CEPOS’s Vækstkonference 2014 John Smidt Direktør for De Økonomiske Råds sekretariat 8. december 2014.
Et af verdens bedste pensionssystemer
Et af verdens bedste pensionssystemer
Mandag d. 8. december 2014 CEPOS VÆKSTKONFERENCE 2014 Flexicurity, kriser, vækst og globalisering Torben Tranæs ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED.
Lavere skat på arbejde Skattekommissionens forslag til skattereform
Oplæg UNGDOMSKONFERENCE REGERINGENS ”VELFÆRDSREFORM” - UNØDVENDIG OG USAMMENHÆNGENDE Økonom, cand. Scient. Adm., sekretariatschef Henrik.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
10.mar. 15 Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri.
Status for et moderne arbejdsskadesystem
Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,
1 Lektion 26-repetition 5 1.Komplet? Noget I/jeg kan lære af det? 2.Udlevering af stedprøvesvar til de, der mangler 3.Siden sidst 4.Evaluering – råd til.
Energimærkets top-ti – og hvad vi ellers kan lære af 7500 energimærker… Tema-eftermiddage om energimærkning og energibesparelser Energiforum.
Gennemgang af makro-prøve, II
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
Oplæg CEPOS´ Vækstkonference 2015 Cheføkonom Mads Lundby Hansen Center for Politiske Studier.
Bente Bondebjerg, Årsmøde for frivillige 25.oktober 2015 Integrationsydelse - og andre nye lave ydelser Frivillignet, 25.oktober 2015 Bente Bondebjerg,
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
Chefanalytiker Har vi råd til velfærd? Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Globaliseringens udfordringer Nordisk Ministerråd, Island, 22. maj 2014 Underdirektør Erik Simonsen.
CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 4. februar 2010, Tambohus Kro, Thyholm.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Temamøde om flowet mellem a-dagpenge og sygedagpenge Roskilde Hallerne 22. Oktober 2013.
25. januar 2017 Kontorchef Kirsten Brix Pedersen
Konjunktur- og beskæftigelsesoverblik
CEPOS’ Vækstkonference 2017
Flere i beskæftigelse – lavere ledighed
Arbejdsmarkedskommissionen
VIGTIGSTE RESULTATER SAMHØRIGHEDSPOLITIK FORDELE FOR BORGERNE VIGTIGSTE RESULTATER
Præsentationens transcript:

Center for Politiske Studier Oplæg på CEPOS vækst-konference 2014 Cheføkonom Mads Lundby Hansen Center for Politiske Studier

De seneste par års vækst BNP er faldet de 2 første år under Thorning Dette på trods af forsøg på kick-start i 2012 Vi bør ikke give Thorning hovedansvaret Det skyldes især, at der har været lavvækst og krise i EURO-land og konsolideringsbehov i nogle husholdningerne efter boligprisfaldet. Og fortsat usikkerhed i familier og virksomheder Det giver tilbageholdenhed i forbrug og investeringer Begrundet forventning om højere vækst i 2015 (lave renter, høj forbrugertillid, en vis vækst i realløn og boligpriser, pæn vækst i USA og Asien samt forventning om bedring i EURO-land). Men risiko for lavvækst er der fortsat Det er meget begrænset hvad man kan gøre gennem aktiv finanspolitik (stimuli) for at øge væksten. I stedet bør man på hver finanslov forbedre incitamentet til at arbejde, producere og investere Her fejler finansloven. Ifølge Finansministeriet indebærer FL15 et strukturelt fald i beskæftigelsen på 1.000 personer som følge af et mere generøst kontanthjælpssystem Man indfører en ny overførselsindkomst: Kontantydelsen Regeringen havde et råderum på FL15 på 4 mia. kr. For de penge kunne topskatten være halveret. Det ville øge beskæftigelsen svarende til ca. 5.000 personer

Status for skattepolitikken under Thorning 102 skattestigninger og 86 skattereduktioner Stor skattestigning i starten af perioden FL12, FL13 og energiaftale – lettelser ved skattereformen og vækstplanen Zig-zag kurs i skattepolitikken giver usikkerhed i virksomheder og familier og tilbageholdenhed i forbrug og investeringer Anerkender god skattereform og vækstplan Skattetrykket er sænket med 1,2 mia. kr. eller 0,06 pct. af BNP Det er langt fra tilstrækkeligt

Vækstudsigter frem mod 2030

Dansk lavvækst OECD vurderer, at DK får den 6. laveste vækst frem mod 2030 DK står til 1,6 pct. årlig potentiel vækst Finland og Sverige: 2-2,6 pct. årlig vækst OECD: Sverige vil i 2030 have et BNP pr. cap der er 9 pct. højere end DK 9 pct. svarer til en ekstra månedsløn Det kan opnås via øget beskæftigelse og øget produktivitet Via reformer der øger beskæftigelsen: 250.000 personer Der er et potentiale blandt de 2,1 millioner personer på overførselsindkomst – 740.000 personer i den erhvervsaktive alder Men også potentiale via øget produktivitet Aktionærskat, selskabskat, marginalskat på arbejde og deregulering Finansministeriet vurderer, at væksten bliver lavere end det OECD forventer frem mod 2030

Jo, der er et potentiale og lavthængende frugter En række af Danmarks universitets-økonomer siger, at reform-potentialet er næsten udtømt/ikke lavthængende frugter De udsagn må hvile på en politisk vurdering og ikke en økonomisk vurdering Vi har 2,1 mio. danskere på overførselsindkomst Langt fra alle kan komme i job, men nogle kan og bør komme i job Dagpenge, kontanthjælp, efterløn, folkepension

Personer på maksimale dagpenge har meget lille gevinst ved at tage et lavtlønsjob (tæt på nul eller negativ) + 30 årige forsørgere på kontanthjælp har en gevinst på ca. 1.000 kr. om måneden ved at tage et lavtløsnjob (indregnet medlemskab af fagforening, a-kasse og transportomkostninger) 1.000 kr. om måneden = 6 kr. i timen 2.000 kr. om måneden = 12 kr. i timen 3.000 kr. om måneden =18 kr. i timen Måske er 12 kr. i timen mange penge, men er det nok?

Forsikrede: Kompensationsgrad og beskæftigelsesgrad

Ikke-forsikrede: Kompensationsgrad og beskæftigelsesgrad

Udvikling i minimumsløn og satsregulering fra 2001 til 2015

Forslag Reducer dagpengene med 10 pct. (øger beskæftigelse med 14.000 personer) Reducer kompensationsgraden fra 90 til 80 pct. Kontanthjælp Indfør ydelsesloft på 107.000 kr. for kontanthjælp (ca. halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne får reduceret deres ydelse med gennemsnitligt 2.000 kr.)

Afvikling af efterlønnen (24.000 personer) Forøg pensionsalder Reformer barselsorloven (18.000 personer) Satsregulering fra løn- til prisregulering 2024-30 (10.000 personer) Skattereform kan give: 20-30.000 personer

Reformer

Pensionsopsparing: Sammensat marginalskat på +100 pct.

Pensionsopsparing Sammensat real marginalskat på pensionsopsparing på et ”konfiskatorisk niveau” Underminerer tilliden til pensions-systemet Mindre pensions-opsparing => mindre selvforsørgende pensionister

Obligatorisk pensionsopsparing Evt. fjernelse af pensionstillæg og ældrecheck – de bidrager kraftigt til høje sammensatte marginalskatter Der skal sættes noget i stedet Obligatorisk pensionsopsparing på 2.200 kr. om måneden fra man er 25 år Vil berøre halvdelen af de 25-65 årige - nogle lønmodtagere, selvstændige, kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtager mv. Det genererer en pensionsformue på 1½ mio.kr. => giv årlig udbetaling på 90.000 kr. = ældrecheck og pensionstillæg Man kan derfor afskaffe pensionstillæg og ældrecheck Giver råderum til lavere skat 40 mia. kr. på lang sigt Konverteret til holdbarhed giver det et råderum på 17 mia. kr. fra og med i dag

Dilemmaet om pensionsopsparing Der er tale om tvang Men pensionsopsparing er bedre end end skat Man får pengene ind på sin egen pensionskonto Og obligatorisk pensionsopsparing er mindre forvridende end skat Skat er værre end obligatorisk opsparing: Skat er obligatorisk pensionsopsparing + at man forærer pengene væk

Uligheds-diskussionen IMF og Piketty har sat dagsorden om ulighed IMF: Mere omfordeling og mindre ulighed kan gavne vækst Gælder dog ikke for ”ekstreme lande” (med meget lav ulighed – fx DK) I praksis svært at gennemføre tiltag i DK, der entydigt og signifikant øger lighed uden tab af beskæftigelse og velstand DK blandt de mest lige lande i OECD – men underliggende trend mod øget ulighed (globalisering, superstjerner og topchefer og reformer)

Thornings reformer og ulighed

Prisen for at reducere Gini med 1 point Topskat Hvis topskatten øges med 17 point (til 32 point), så øges gini med 1 point. Den øverste marginalskat udgør 72 pct. (Anker-Jørgensen niveau). Sammensat marginalskat 79 pct.   Arbejdsudbud reduceres med ca. 15.000 personer og BNP reduceres med ca. 13 mia. kr. (beregnet med elasticitet på 0,1) Overførselsindkomst Man skal øge satsreguleringen med 8 pct. for at reducere gini’en med 1 point.  De offentlige finanser forværres med ca. 12 mia. kr. Arbejdsudbuddet reduceres med 9.000 personer og BNP reduceres med ca. 5 mia. kr.