Gynækologi i telefonen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Behandling Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Advertisements

SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Mette og Marias lille quiz om amning
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Blodprøver Hvor smitteudsættelse ikke kan udelukkes:
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Roskilde Tekniske Skole
Psykoedukation til unge i OPUS
Udredning af allergi Kursusdag 1.
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
TERM modellen Introduktion til øvelse
Darum skole 4. november 2013.
Hvor der er fokus på klimaet.
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni
Hjælp mig med at finde den !!! En stor belønning til dem, der SER bedst! Præsenterer Klik her for at starte JEG HARMISTET MIN MIS !! Red Bulls.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Sygeplejerske Lone Woelders
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Session 13: Advarselssignaler på depression og blandingstilstand Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Prævention til kvinder, der lige har født og til unge
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Session 14: Struktur og risikosituationer Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Ambassadør for Vidunderlivet
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Cervicitis Definition Årsager: Betændelsestilstand i cervix uteri
Mikroskopi: Vaginose - Vaginit
Blødningsforstyrrelser hos kvinder i almen praksis
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Tilstødende sygdomme og stress
Hjerte-kar sygdomme Rygning.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Evaluering og IT Brøndby Gymnasium
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Maria 26 år Henvender sig pga. oligomenoré, som hun næsten altid har haft. Tendens til øget behåring. Let overvægtig, pænt fordelt. Aldrig brugt p-piller.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former for teknologiunderstøttelse ved etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Stress En folkesygdom?.
... Hvis du sender det til (mindst ) 2 venner... Får du 3 år med masser af held!!! ***
Psykoedukation skizofreni
Hvordan udnytte rammerne bedre for at forebygge og behandle medfødte rusmiddelskader hos børn? 16. marts 2015 Kirsten Mundt, projektleder Sundhedsstyrelsen.
HPV infektion og HPV relateret sygdom
Guidelinemøde sep Polycystisk ovariesyndrom.
Blødningsforstyrrelser hos kvinder i almen praksis
Udvalgte forskningsresultater
Fibromer / muskelknuder
AB provokatus Kirurgisk abort Medicinsk abort
Fra anledning til udvikling
Prævention Slide om prævention slettes, hvis ikke klassen selv har vist interesse, da meget få endnu er nået til deres seksuelle debut, jf. AdamogEva.dk’s.
MENSTRUATION.
Præsentationens transcript:

Gynækologi i telefonen Kursusleder: Signe Larsen, konsultationssygeplejerske Underviser: Berit Enggaard Kaae, praktiserende læge

Hallo ? - det er måske lidt et dumt spørgsmål, altså det er fordi at, ja det er faktisk lidt pinligt, men nu skal du høre……

klimakterie Sum i 2 minutter med sidedamen om de spørgsmål du oftest støder på.

Kan jeg ikke få taget en blodprøve for overgangsalder? Ja og nej! FSH afhænger af hvornår den er taget – i en bølgedal eller på en bølgetop i hormonhavets skvulperi. Anti-Müllersk hormon, sammen med oplysninger om rygning, alder og BMI ser lovende ud. Men – diagnosen stilles ved kombination af anamnese og alder. Derfor konsultation.

Kan jeg ikke tage noget urtemedicin for mine overgangsaldersymptomer Ja og nej! Fytoøstrogener - altså østrogen fra planter har i nogle studier vist sig at virke. Andre studier er mere usikre eller viser ingen virkning. Findes særligt i soja, lucerne og rødkløver. Forsigtighedsprincip – alt hvad det virker, bivirker også!

Jeg er gået i overgangsalderen og nu bløder jeg – er det farligt? Ja og nej! Først når der er gået et helt år efter sidste blødning kan man med sikkerhed sige man er gået i overgangsalderen. Blødning efter et år er et FARE-tegn. Det er et udtryk for endometrie hyperplasi og kan være cancer. Kontaktblødning er et FARE-tegn. Det er udtryk for irriteret livmoderhals og kan være cancer.

udflåd

Jeg tror jeg har svamp Ikke alt hvad der giver gener i skridtet er svamp. Svamp giver kløe og hvis det er meget udtalt lidt svie. Svie og smerter er IKKE et primært symptom. Udflåd ændrer sig til at være mere fast, hvidligt, grynet (som hytteost). IKKE blodigt, gult, grønt, ildelugtende el lign.

udflåd Kan man behandle over telefonen? Mælkesyrebakterier Konsultation ved behandlingsresistens, samt ved en hver tvivl. Svien, smerter, sår, ildelugt, gult, grønt eller blodigt udflåd skal altid føre til konsultation.

P-Piller

P-pille Kontrol - har den praksis du arbejder i en instruks? I min praksis : - Konsultation ved læge ved 1. udskrivelse eller ændringer. Alle med risikoadfærd bør have lavet GU og undersøges for f.eks. chlamydia (fordi vi har chancen). DVT risiko, rygning, BT, sexadfærd, virkning og bivirkninger. Kontrol en gang årligt. Det kunne være ved konsultationssygeplejerske.

Jeg har glemt en p-pille – hvad gør jeg nu? Hvor lang tid er det siden, at du skulle have taget din p-pille? <12 timer? Intet problem. Tag den glemte p-pille med det samme og den næste til sædvanlig tid. >12 timer? Tag p-pillen straks, også selv om det betyder, der skal tages 2 p-piller på samme dag. >24 timer? Tag 2 p-piller på én gang. Når der er gået mere end 12 timer, kan du IKKE regne med, at p-pillerne beskytter mod graviditet. Du skal derfor bruge anden beskyttelse i de næste 7 dage. I de 7 dage skal du tage p-pillerne som sædvanligt. Hvis der er 7 eller flere p-piller tilbage i pakningen: Tag pillerne og hold pause som vanligt. Er der færre end 7 p-piller tilbage i pakningen:Tag piller i pakken færdig, hold IKKE pause, men forsæt til næste pakke.

Får jeg de der 2. generations p-piller? Alle p-piller øger risikoen let for DVT Risikoen er størst hos overvægtige, dem med store åreknuder og DVT disponerede (arv) 2. generations p-piller f.eks. Cilest, Malonetta, Microgyn har en lidt mindre risiko. Risikoen er størst de første 6-10 mdr. Måske er risikoen ligeså stor ved skift….

KØNSSYGDOMME

Jeg vil gerne checkes for det hele… Mistanke om kønssygdom kræver altid konsultation! Mange faktorer spiller ind for hvad man er i risiko for at få af kønssygdomme – og hvor man får det: chlamydia hos unge, gonore hos indvandrere, sygdomme i svælg og anus ved oral- og analsex. HIV-test bliver i de fleste tilfælde positive i løbet af få uger, og langt de fleste inden for 8-12 uger. Chlamydia bliver positiv efter ca 2 uger.

…skal jeg vaccineres for hpv? Det kræver en lægesamtale – fordele, ulemper, men særligt en snak om sikkerhed og fremtidige smearkontroller. Undtagelser – hvor man kan booke direkte. Findes de?

5 minutter til spørgsmål

Så er der kaffe 30 minutter

SMEAR

SMEAR Sum i 2 minutter med sidedamen om hvilke problemer i render ind i, i jeres praksis.

Jeg skal have taget livmoderhalskræftprøve, hvornår skal jeg komme og hvad med det der hpv? Hos kvinder i fertil alder er det optimale prøvetagningstidspunkt dag 10-16 af menstruationscyklus. Der tages ikke automatisk prøve for HPV. I Region Sjælland testes for high risk HPV ved celleforandringer og når patienten når til den sidste smear. Bør kun tages hos gravide hvis det er kontrol for tidl. Celleforandringer. Tidligst 8-12 uger efter fødsel. Gravide med symptomer skal til gynækolog.

Hvordan får jeg svar på smear? Opfølgning af unormalt prøvesvar Aftal med kvinden, hvordan hun får svar på prøven og konsekvensen af eventuelt unormalt prøvesvar. Husk at journalføre det Det er LÆGENS ANSVAR at følge op på unormalt prøvesvar Positiv cytologisk prøve følges op med fornyet prøve efter råd fra patologiafdelingen Unormale prøvesvar kan skyldes: Utilstrækkeligt prøvemateriale Uegnet prøve Unormale fund, som kræver ny prøve eller eventuelt henvisning til gynækolog for yderligere udredning med kolposkopi og vævsprøver

BLØDNINGS- FORSTYRRELSER

Jeg bløder anderledes end jeg plejer – hvad kan det være? Polymenoré er hyppige regelmæssige blødninger Ovulationsblødninger er pletblødninger, som kommer omkring ægløsningstidspunktet Blødningsforstyrrelser er meget normalt først og sidst i ens menstruationsliv (teenager og >40 år) pga anovulatoriske blødninger. Det er oftest ufarligt hos de unge – kan dog skyldes chlamydia.

Blødningsforstyrrelser Kontaktblødninger er blødninger ved samleje Menoragi er kraftige, men regelmæssige blødninger. Kan være dysfunktionelle, kan skyldes patologi i uterus Metroragi er uregelmæssige blødninger. Kan være dysfunktionelle, kan skyldes patologi i uterus

GRAVIDITETS PROBLEMER

Jeg er gravid og….. …bløder. Tid akut til vurdering. Ofte betydningsløst, men kan være truende abort. …har ondt i underlivet. Tid akut/subakut. Kan skyldes et væld af ting f.eks. UVI, truende abort, x-tra uterin graviditet, men også fredeligere ting som ligamentsmerter. …føler mig dårlig. Påvirket AT – tænk altid x-tra uterin graviditet. Farligst imellem 4-9 ugers amenore.

Jeg er gravid og… ...ved ikke hvor langt henne jeg er. Ved usikker menostasi bør der laves ultralyd. …det gør ondt når jeg tisser. UVI? Husk tegnene er højst usikre når man er gravid. Dyrkning og resistens anbefales. 10 i 5. er signifikant ved asymptomatisk, 10 i 3. ved symptomatisk. Husk ikke al medicin tåles af gravide.

SPIRAL

Jeg vil gerne have en spiral, kan du sørge for det? Alle skal tale med en læge inden de skal have spiral første gang. 2 typer, kobberspiral og hormonspiral. Nu 2 typer hormonspiral: Mirena holder 5 år, Jaydess holder 3 år. Husk recept. De kan lægges op inden for de første 7 dage af en menstruationscyklus, fordi risikoen for graviditet er ringe på dette tidspunkt. Oplægningen kan dog ske når som helst, hvis graviditet kan udelukkes. Oplægning kan foretages umiddelbart i tilslutning til abortindgreb. Efter fødsel skal man sædvanligvis vente 6-8 uger med oplægningen. Uterus/livmoderhals er blød.

Hvad er Bivirkningerne til spiral? Let øget udflåd, ved ildelugt eller misfarvning da kons. Kobberspiral: Øget blødningsmængde ved mens. Hormonspiral: Hovedpine, hud, humør, brystspænding, blødningsforstyrrelser, vægtøgning, amenore Følger efter oplægning: smerter eller blødning mere end sv.t. menstruation og/eller feber skal føre til akut konsultation.

Hvad er det vigtigste du har lært i dag? Brug 2 minutter til at tænke over de 3 vigtigste ting du tager med herfra i dag.

TAK FOR I DAG