- En model til at sætte flere vinkler på en tekst

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Journalistiske virkemidler
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Billedanalyse 1.Præsentation af billedet Indhold Materiale og teknik
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Metode i AT Religion.
Analyse af kvalitative data
I dag er temaet Visualisering
90’ernes litteratur og litteratur i det nye årtusinde
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Vor tids paradoks Klik for næste side  I dag har vi større huse og mindre familier. Mere bekvemmelighed, men mindre tid.
Opgaver og svarark – til individuel brug
Almen studieforberedelse
En mulig scenografisk metode
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
AT-1 - efterspil 2013.
Cv. Jørgensen Abonnenten
Mobiltelefoner i mellemtrinnets danskundervisning
Kvantitative metoder
Værkoplysninger: Til venstre: Niels Lergaard
Danskfaglig metode anvendt i litterære tekster
Projekt i billedkunst Resten af tiden.
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Naja Marie Aidt Bavian.
Differentalkvotient af cos(x) og sin(x) og tan(x)
At udforske sin egen praksis
Charlotte, Patricia, Ricka og Mads H.
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
Chr. Viktor Rasmussen IT-Universitetet april 2009 Målgruppeanalyse Målgruppeanalyse Metode 4 Farer og fejlkilder.
Den anerkendende interviewform
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
- et forsøg på en analyse
Innovation i AT/SO.
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Et mærkeligt skib.
Ledelse og kollega-adfærd
Forudsætninger for en god samtale
HVAD ER EN PROBLEMFORMULERING ?
Årsplan – en kort en lang
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Fagdidaktisk kursus i religion Nyborg d september 2013
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Vædderen Af Cecil bødker.
Reklamefilm Analysemodel.
Analyse af noveller.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x x.
BA International Erhvervskommunikation Sproglig teori og metode (IV)
Word 2007 F-Niveau Lektion 1 Keld Hinsch.
Epik – fortæller - fortællersynsvinkel
Komposition - modeller
SKABELON.
Intro til fortælleren MÅL: Kunne beskrive forskellige fortællertyper og forklare forskellene. ”Flipped film” Fortællertyper? Lektie? Opgave – arbejde med.
Skrivekursus 1.e ..
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
Kontekst: Formålet er at lave en let overskuelig og hjælpsom guide til billedanalyse i 8. klasse. Målet er at eleverne skal opnå en god forståelse for,
Analyse af noveller Dias udarbejdet af Aksel Alminde 1.
Komposition - modeller
Vor tids paradoks Klik for næste side .
Titel – Forfatter - Årstal
Lavet af Mia, Milla Nithin og Viktor
Brikker til litteraturhistorien
Engelskfagets metoder
Komposition - modeller
Novelleanalyse introduktion.
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Præsentationens transcript:

- En model til at sætte flere vinkler på en tekst Funktionsanalysen - En model til at sætte flere vinkler på en tekst

Præsentation En værktøjskasse Forskellige muligheder for at åbne teksten Funktionsanalysen en er model der præsenterer en række vinkler, man kan bruge til at åbne teksten. Meningen er at give jer et redskab, så I selvstændigt kan analysere en tekst. Det får I brug for både til mundtlig og skriftlig eksamen i dansk. I får nu ikke længere udleveret en række arbejdsspørgsmål – nej, I skal selv finde ud af at stille de rigtige spørgsmål – og besvare dem.

Analyseråd Læs først teksten igennem – få en første oplevelse af teksten Genlæs teksten og læg mærke til hvordan du opfatter den – tag noter ved tekststeder, du lægger særligt mærke til Gem din oplevelse af teksten til at indgå i din fortolkning til sidst

1. Tekstens grundstruktur Søg tekstens grundstruktur Polære modsætninger Eksempler: Fattig >< rig Hjemme >< ude Oppe >< nede Hvad siger tekstens modsætninger om dens verdensforståelse?

2. Tekstens forløb Handlingen Hvordan hænger teksten/fortællingen sammen? Er den kronologisk? Er den bygget op omkring årsagsforhold? Udbygges eller undermineres de polære modsætninger fra grundstrukturen?

3. Tekstens temaer Hovedtema Bi-temaer Er der temaer der ikke behandles? Er der tale om at det, der ser ud til at være temaet, undermineres i løbet af tekstens handling? En tekst er har ofte et hovedtema, der fungerer som en slags overskrift for tekstens mindre dele. Husk at begrunde de temaer I læser frem i teksten – hvor i teksten kan man se, at dette eller hint tema indgår? Find eksempler

4. Tekstens konstruktion Sprog Stil Komposition Fortæller Synsvinkel Tid Persontegning

5. Tekstens holdning Værdimæssig grundholdning – udtrykt i persontegningen eller i handlingen Tekstens ydre holdning Tekstens indre holdning Funktionsholdning Værdimæssig grundholdning: En tekst kan rumme en slags implicit holdning, fx til det omgivende samfund eller et bestemt perspektiv på menneskets livsvilkår. Fx udtrykte 1970’ernes socialrealistiske tekster ofte at menneskene var uskyldige ofre for ”systemet”. På samme måde udtrykker Blichers tekster en holdning. Den skal I fremanalysere. Tekstens ydre holdning: Forskellige holdninger udtrykt i persongalleriet Tekstens indre holdning: funktion af hele værkets konstruktion – kan ses gennem kompositionsanalyse. Kan stride mod den udtrykte ydre holdning. Funktionsholdning: Kombination af ydre og indre holdning med læserens oplevelse. Hvilken holdning kan teksten afsætte hos læseren? Fortællerens holdning til personerne – ironiserer fortælleren? Er fortælleren troværdig?

6. Den egentlige funktionsanalyse Alle ens iagttagelser i tekstens sættes i bevægelse Hvad betyder de i tekstens reception? Tre overordnede led: Fangbarhed Funktionsmåde: indføling/distance Effekt: en samlet vurdering af fangbarhed og funktionsmåde Her kan man med fordel inddrage sin egen læseroplevelse i analysen og fortolkningen Ens egen læseroplevelse skal ikke inddrages som ens egen private oplevelse, men snarere som en slags sætten sig selv i den mulige læsers rolle.

7. Værkets faktiske funktion Værkets modtagelse Reception: kritik, videnskabelig behandling, læserundersøgelser Kan kædes sammen med funktionsanalysen

8. Placering af værket Som historisk fænomen – sætte teksten ind i en litteraturhistorisk sammenhæng Som litterært fænomen – evt. påvirkning af og fra andre værker. Genreforhold Når værket indplaceres, skal man hele tiden tage eksempler/citater fra teksten for at argumentere for dets indplacering i historien, i litteraturen og i sin genre.