Hit med Historien Køge Bys historie fortalt for børn

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skolens profil Den lille skole er et trygt og udfordrende læringsmiljø for elever 0 til 9 klasse, hvor den faglige og sociale læring er forankret i en.
Advertisements

VELKOMMEN TIL WORKSHOP OM LITTERATURSIDEN
Projekt - Litteratursøgning og skriftlighed
Opgaveskrivning Informationssøgning
SKOLEBIBLIOTEKET PÅ NETTET Udarbejdet af Jette Hansen.
Læringsstile og lektier
Større Skriftlig opgave •Orienteringsmøde v. Catherine Lønholdt.
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Læsning..
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Program Velkomst – Allan Nyt fra matriklen – Allan og Lars
©Jenny Bohr – Til underviserne At arbejde med mål kan være udfordrende for voksne med ADHD, og selvom du tilrettelægger arbejdet med vægt.
Udvikling af informationskompetencer hos folkeskoleelever i 9. klasse
Kladde til informationsdias
Databasetyper •Niveau 3 for MVU. Hvorfor? •”Hvis man vil have adgang til nyeste kilder om hvad som helst, så må man lære sig at bruge andre ressourcer.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
DT-ledermøde Kongeå Distrikt 26. maj 2011 FamilieSpejd.
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Sprog/billeder på Internettet
Internet for børn & unge - nye formidlingsformer
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Her kan du søge oplysninger om de forskellige lande, se videoklip med børn og unge, lave dine egne kort, statistik og lave wiki’er Med kortgeneratoren.
Kommunikation / it.
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Evaluering af EMU Juni 2010 Undervisningsministeriet / Niras (
Engelbert H – og den sidste chance
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Mobning er: Man bliver mobbet, når andre børn bliver ved med at drille en, og man synes, det ikke er sjovt.
Inspiration og viden i din hverdag Tradium HTX– studieområdet. 1.g Inspirationsoplæg. Informationssøgning. Gitte Hansen Bibliotekar team VIDEN Randers.
Præsentation & dagens gæst fra Randers bibliotek
Struer Kommunes Skolebiblioteker
Litteratursiden / anmeldelser / analyser / boglister / temaer / forfattere / klassikere / læseklubber / debat Litteratursiden er bibliotekernes website.
Case-opgave på HG2 uge 41,  I skal lave en slags avis til nettet – ikke nødvendigvis en avis som BT eller Politiken … det kan godt være en slags.
Potentialerne i den (nye) åbne skole
Netværksmøde for praktikere. Inden man går i gang med DDB Den typiske process: Planlægning/Design/Produktion/Lancering Vi starter midt i produktiondelen.
Litteratursiden Litteratursiden er bibliotekernes website om litteratur. Litteratursiden er for dig, der vil inspireres til gode læseoplevelser, blive.
Kildekritik Niveau 3 for MVU. Om nødvendigheden af kildekritik.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
(Klik med musen – så lærer du noget om materialesøgning)
Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker Workshop Roskilde 29.august 2013 Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent.
Kildekritik Niveau 1 for folkeskolens afgangsklasser.
Nota Nationalbibliotek NN Nila Korzen. Dagsorden Hvad er Nota og hvem kan blive brugere? Bøgerne Formaterne Særlige services Nærmeste fremtiden Kort introduktion.
Har du husket din licens? Opstartsmøde 6. september 2012.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Fællesfagligt emne: Fra Osmannerriget til det moderne Tyrkiet
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Dokumentation Her er der et screenshot af skærmen mens vi laver vores forside til medieproduktet.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Skriv avis …med mobil, www og tekstbehandling Lavet af Mette Rabæk og Signe Sloth It- færdighedsniveau: For skolens ældste klasser.
Tilgang III – synlighed i lokalsamfundet Overvejelse: - Kan man se at der er en FDF-kreds? - Og... Hvad vil en tilfældig person, man møder på benzintanken,
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
SSO - Større skriftlig opgave
Skriv ansøgning 10 gode råd.
SSO - Større skriftlig opgave
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Velkommen til webinar: Brug de digitale ressourcer i børnebiblioteket.
Karrierelæring i dansk på HF
Velkommen til webinar: Brug de digitale ressourcer i børnebiblioteket.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

Hit med Historien Køge Bys historie fortalt for børn CFU d. 16.1-07 v. Britta Overgaard Jensen Køgebibliotekerne

Et historieprojekt i Køge på tværs af forskellige institutioner. Baggrund: Det var svært at finde litteratur til børn, når de kom på biblioteket og gerne ville have noget til opgaver eller bare fordi de gerne ville læse om deres egen by.

Formål: give børn lettere adgang til kulturarven styrke børns lokale bevidsthed og identitet oplyse om og formidle Køges lokalhistorie til børn og unge i deres egen medievirkelighed - hjemmesiden udarbejde en ”bog” med tekst, billeder, tegninger m.m., der på tankevækkende vis skaber muligheder for at formidle Køges historie, således at skoleelever har et brugbart og igangsættende materiale til deres projekter samtidig med at alle børn og interesserede voksne kan få et fantasifuldt indblik i Køges lange historie ”Hit med Historien” udgives i trykt udgave og i en netversion, således at produktet bliver formidlet bredt og alsidigt ud til alle interesserede

Resultat: Vi har fået en serie af bøger som er blevet modtaget rigtig godt. Interessen for dem har været stor, der er solgt mange til private, PUC, AUC og flere skoler har købt klassesæt. Metode: At tage udgangspunkt i de ting man kan se i Køge i vores tid. Vi vil bruge nutiden som døråbner til fortiden. Vi lægger meget vægt på at man skal kunne gå direkte fra bogen til de konkrete steder i Køge og se historiens udvikling. Arbejdsform: Vi vil arbejde tæt sammen med en udvalgt børnegruppe, som skal være konsulenter for forfatteren, webmasteren, grafikeren

Hvordan klædes børnene på til at kunne deltage aktivt processen, så de kan tage kvalificeret stilling til, hvad synes de der skal med i bogen? Møder forfatteren der fortæller om perioden. I de to første bøger mødte børnene personer der levede i den udvalgte periode. Museumsbesøg både Køge Museum og Legetøjsmuseet. Evt. også et relevant fagmuseum. Eks. Frihedsmuseet, Arbejdermuseet. Lege relevante lege fra perioden Deltaget i Historiens Dag. De voksne der styrer hvilken information børnene får adgang til

Hvordan får vi fat i børnene? Det er ”frivillige børn” der melder sig til projektet. Vi efterlyser børn via pressemeddelelser i aviserne, ved plakatopslag på bibliotekerne og skolebibliotekerne. Vi sender breve til klasselærerne, hvor vi fortæller om projektet og beder dem om ”at prikke” de børn de kunne forestille sig at være interesserede.

Børnenes udbytte: Det er sjovt at være med i et projekt der munder ud i et konkret produkt. Skægt at møde børn og voksne, som de ellers ikke vil komme i kontakt med. De lægger mere vægt på oplevelserne end den læring de får ved at være med i projektet. Interessant at opleve processen omkring tilblivelsen af en bog. At de har reel indflydelse Vi voksne håber så på sigt at styrke børnenes lokale identitet og historiske bevidsthed. At børnene har oplevet at få medindflydelse, og der ved får lyst til at dyrke deres demokratiske muligheder senere.

Får børnene reel indflydelse? De har helt klart sat deres præg på serien lige fra den første bog. Da de fik serveret en første kladde til bogen, var de ved at gabe kæberne af led. Fra politik til emner der interesserer børn Børnene er også meget gode til at luge ud i indforståede indhold og i ord som de ikke forstår.

De voksnes udbytte: Utrolig givende at arbejde på tværs af faggrænser. For historikerne det vigtigt at det bliver en ”rigtig historiebog For lærerne er det vigtigt at man skal kunne undervise ud fra bogen. For bibliotekarerne er det vigtigt at bøgerne giver børnene en god oplevelse. Disse forskellige tilgangsvinkler, gør at vi bliver meget bevidste om både indhold og form.

Ressourcer Budget for det sidste bind var 200.000 kr. + personale Tilskud fra kommunen, børneudvalg + kulturudvalg Fonde

Historieopgaver – hvordan kan biblioteket hjælpe? Hvordan kan vi hjælpe børnene med at finde litteratur og hvordan kan I som lærer forberede jer og børnene på litteratursøgning og biblioteksbesøg.

Start med at gå ind og kig på http://www.skrivopgave.dk/

Klasser besøger biblioteket Anmeld jeres ankomst i god tid Fortæl om jeres projekter/emner, hvor omfangsrige er projektet. Hvilke emner, hvilke materialer, hvor mange børn, hvilket klassetrin Børnenes niveau Hvad er jeres forventning til biblioteksbesøget – er der tid til at vi lærer børnene selv at søge?

Bestil et emnesæt Vi kan supplere skolebiblioteket, Pædagogisk Udviklingscenter og Amtscentret Ring i god tid og bed om at få samlet et sæt om et konkret emne. Oplys om hvilket materiale, hvor omfangsrigt det skal være, om børnene der skal have det.

Børnene henter selv information på biblioteket Heldigvis kommer der mange børn og skal finde litteratur til deres skoleopgaver. Der findes intet eller meget lidt litteratur om emnet Én hel klasse skal skrive om samme emne Børnene ved ikke hvad de skal skrive om, eller har ikke forstået emnet. Sjældent at der findes digte, noveller, skønlitteratur, faglitteratur om samme emne, der alt sammen er beregnet til f.eks. en 5.kl.

Gode link til historieopgaven www.dotbot.dk herunder http://klogeaage.dotbot.dk/ Børnebibliotekarer, der har udvalgt denne linksamling. www.bng.dk Folkebibliotekernes linksamling. Bibliotekarer der udvælger denne linksamling www.duda.dk Viden og undervisningsportalen Det Unge DAnmark - udvikles og vedligeholdes af familien Jensen fra Kokkedal, der har speciel interesse for skole, undervisning (viden) og ikke mindst for børn og unge.

http://da.wikipedia.org Brugernes egne bidrag – skal selvfølgelig bruges med dette i mente. http://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:For_b%C3%B8rn_og_unge Børnenes Wikipedia, hvor indhold og sprog er skrevet med henblik til en yngre målgruppe. http://www.spoergolivia.dk/ Her kan børnene chatte med en børnebibliotekar ifm en opgave. De kan spørge og bibliotekaren giver et kort svar og links

http://www.infoguide.dk Skolernes linksamling. Niveauopdelt. Udvalgt af underviserer. http://www.faktalink.dk/ Artikler skrevet om aktuelle emner. Gode artikler, men også gode links og kilder, både bøger og artikler. Skrevet af bl.a. Information, Mediefabrikken.

Museer og fagmuseer bare et http://www.natmus.dk http://www.vikingeskibsmuseet.dk/ Årstider og højtider http://www.detsker.nu/ Kulturhistoriske forklaringer på hvorfor vi holder de enkelte højtider. Lokalhistoriske arkiver http://www.koegearkiv.dk http://www.koegearkiv.dk/_L/ www.hitmedhistorien.dk