John Andersen Empowermentbegrebet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gitte Rosholm Advice A/S
Advertisements

Danehofskolens værdigrundlag
Inddrag nu Kick-off møde
1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
På vej mod en innovativ offentlig sektor
Hans Jørgen Limborg Arbejdsmiljøkonferencen 2005
Divergent og Konvergent
Lederudvikling.
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
Opbygning af kapacitet til det videre arbejde med tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte borgere Resultater fra den eksterne evaluering af projekt Røgfrihed.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Økonomien i det boligsociale arbejde Bo Andersen Konsulent Boligsocial Funktion.
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Diversity at Work Tør vi sætte en ny dagsorden?. MELLEMLEDEREN - ELLER DEN NYE GENERATION AF TOPLEDERE ! KVANTITATIVE ANALYSE HAR FOKUS PÅ:
Medborgerskab – på sporet
1 Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Borgerinddragelse og udvikling af lokaldemokratiet i de ny kommuner Om udvikling af en demokratistrategi og eksempler.
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
PRODUKTER – DEL 1. Ledergruppen • Melde ærligt ud og slå ihjel – i både drift og udviklingsprojekter gennem ledelsesmæssige prioriteringer • Skabe motivation.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Ledelse – i samspillet mellem kommune og civlsamfund
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Det autentiske menneske
Ledelse af innovative medarbejdere
Kulturforvalterkonference Strategisk ledelse i netværkssamfundet Kulturforvalterne, BF og CBS, Kilen, Ledelse af politisk styrede kulturorganisationer.
Forskelle, der gør en forskel - Tanker om kvinder og top-ledelse. Camilla F. Ellehave Institut for Organisation og Arbejdssociologi.
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Formidling og forankring i organisationen – hvordan
Most Significant Change I workshopform - erfaringer fra Ibis- Sydamerika København, juni 2005.
Ringkøbing-Skjern Kommune 12. September 2013
Innovation – et mindset hos ledere og medarbejdere Tina Lambrecht Danske Fysioterapeuter.
Sociologi – Individ og samfund
Nogle udgangspunkter, begreber og principper for at anerkende realkompetencer.
SOCIAL KAPITAL i landsbyerne
Social innovation og empowerment af (udsatte) lokalsamfund
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet METODE
Forskellige former for magt
Empowerment og sundhed
Intern kommunikation PR og presse
Nye fagprofessionelle lederroller
Styring af styregrupper
Kodeks for offentlig topledelse
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Side 1 Den bæredygtige landsby - problemer, strategier, eksempler og metoder Klinten 19. september 2010 John Andersen,Plan, By og Proces, RUC
Synergi og samarbejde mellem kommuner og frivillige organisationer Center for frivlligt socialt arbejde 6. Juni 2012.
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Landsbystrategier Borgerinvolvering i Spøttrup Kommune.
Uddrag af politiske principprogrammer
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Biblioteket som katalysator for social kapital
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
Samarbejde, vidensdynamikker og turismeudvikling Henrik Halkier - Glædeligt gensyn? Stedbundne turismekoncepter i danske kystferiebyer:
2200Kultur - Nørrebro Bibliotek & Medborgercenter Præsentere Bydelsmødrene på Nørrebro.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Præsentation Annette Langhoff Innovationskonsulent i Velfærdsudvikling
Ledere mellem profession, management og demokrati
Kampagne 3 Tiltrække og anerkende frivillige Navn Navnesen.
Iagttagelser og antagelser i forbindelse med Ph.d. projekt v/ Marianne Staal Stougaard, ph.d. studerende Den 27. maj 2016.
Sektor Karen Stæhr Personalet som brobygger mellem borger og ny teknologi – hvordan? 21. september 2012.
Boligsociale projekter 23 projekter 130 mio. kroner 47 boligsociale medarbejdere.
Hvad er Velfærds-LAB? 1. Leder- og medarbejderønsker til BV Medinddragelse og medindflydelse Fælles tilgang til arbejdet med borgeren Understøttelse til.
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
Strategisk tænkning og samarbejde?
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Leveregler Ledelsen skal være helhedspræget for at sikre bæredygtige resultater Resultatmål og forventninger baseres på fakta og dialog Synliggørelse af.
Kortlægning - Styrker og svagheder
PRODUKTER – DEL 1.
Præsentationens transcript:

John Andersen Empowermentbegrebet Empowermentbegrebet forbindes historisk med Paulo Freires klassiker: “De undertryktes pædagogik”. Freire definerede empowerment som evnen til at ”forstå sociale, politiske og økonomiske modsætninger og evnen til at handle mod virkelighedens undertrykkende elementer” (Freire, 1974:19) . Levins udvidede definition:”Med empowerment mener jeg kapacitet, ressourcer, information og viden, selvtillid, færdigheder, forståelse, organisation og formelle rettigheder, som mennesker kan anvende til individuelt og kollektivt at bestemme, hvad der skal ske med dem. Jeg inkluderer også menneskers mobilisering af kollektive visioner og fantasi, intelligens, kreativitet, entusiasme, mod og energi i en frigørende bevægelse. Som sådan har denne kamp et langt mere vidtgående mål end demokrati.” (Levin 1995: 208)

Brobyggende social kapital SLIB John Andersen Horisontal empowerment handler om at nedbryde fjendedebilleder indadtil mellem forskellige grupper, fordomme, passivitet og manglende tro på fremtiden, og at udvikle evnen til at mobilisere for forandring. Nedadtil handler det om, at synlighed og troværdighed i forhold til de ikke-aktive grupper i lokalsamfundet Vertikal empowerment handler om at få styrket gennemslagskraften opad og udadtil i forhold til vigtige beslutningscentre udenfor lokalsamfundet. Brobyggende social kapital

FASER i Community Empowerment John Andersen FASER i Community Empowerment Mobiliseringsfasen må ikke være for kort og skal nogle gange ”genopfindes” langt inde i processen Alternativ kollektiv problemdefinition Synliggørelse af ressourcer og forbedring af evnen til “kreative konfliktløsninger/brandslukningskapacitet” –f.eks i forhold til vold og kriminalitet At sætte sig positive mål for boligområdet Forbedring og demokratisering af de offentlige institutioners handlingskapacitet og praksis Sikring af en vis enighed om midler og spilleregler i processen Konsoliderings- justerings- og forankringsfasen

Forhandling af mål og midler undervejs i processen John Andersen Forhandling af mål og midler undervejs i processen Implementering, justering og forankring af en strategi over længere tid – herunder betydning af Små Sikre Succer’er. To succeskriterier: At handlingskapaciteten og troen på forandringers mulighed når ud over de hyperaktives kreds (horisiontal forankring) Ydre anerkendelse: image forbedring og skulderklap udefra, samt forankring i ”mainstream politikken” (vertikal forankring)

Empowerment aktørernes roller: John Andersen Empowerment aktørernes roller: - advokater - facilitatorer og innovatører såvel internt som eksternt - mæglere (broker) - tillidsskabende rollemodeller

Borgerinddragelse og netværksmobilisering i lokalsamfundet John Andersen Borgerinddragelse og netværksmobilisering i lokalsamfundet -Højt niveau for medarbejdernes interkulturelle kompetence: sparring, supervision, teambuilding, efteruddannelse, etniske kompetencer i teamet (professionsempowe

Borgerinddragelse og netværksmobilisering i lokalsamfundet SLIB John Andersen Borgerinddragelse og netværksmobilisering i lokalsamfundet -Mobilisering og blik for brug af netværk i civilsamfundet/boligområdet, der kan være motor i norm-og adfærds/motivationsændringer og erfaringsspredning. Succesfuld arbejdsmarkedsintegration (somaliske kvinder i Mjølnerparken. Enghave Match projektet) -Inddragelse af nye partnere: Gellerup bibliotek, IT For Folket, som led i kompetence og netværksopbygningen inden for lokalsamfundet.

SLIB John Andersen Udfordringer: ”Borger –og virksomhedsinddragende frikommuneforsøg” i udsatte byområder: Tæt samspil mellem professionel kompetenceoprustning i forhold til såvel virkomheds-, som borgerinddragelsen kombineret med styrkelse af lokalområdets projektkultur, hvor lokale formelle og uformelle netværk inddrages i politikudvikling ( f.eks. jobskabelse baseret på lokal defineret social nytteværdi – f.eks. Vollsmose)