Dolken Tove Ditlevsen, 1963.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Husk at lukke døren efter dig!
Advertisements

©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Livets Ord April 2013 «Vær ikke vrantne mod hverandre, brødre!» (Jak 5, 9).
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Hvad er korruption? En kort introduktion
Livets Ord April 2012.
De 10 små forskelle mellem Mann & Frau.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job
Tema: De nye kvinder stemmer i
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Chris Argyris f
Livets Ord Tekst af Chiara Lubich Januar 2009.
Skønlitteratur, indeksering, note
”Kaldet til kærlighed”
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
Findes det onde? Billederne er taget af Marcel Cohen.
Livets Ord December 2009 “Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene ” (Mt 5,16)
Tema: Mit barndomshjem
Gamle liv – de nye alderdomsskildringer Bliv inspireret i temaet på.
Livets Ord Livets Ord Februar 2012 Februar 2012 «Omvend jer og tro på evangeliet» (Mark 1,15).
Mere end blot forberedelsen til en fest En intro til en temadag & en undersøgelse.
Instituttet for Fremtidsforskning Er en privat og uafhængig tænketank Er grundlagt i 1970 af Thorkil Kristensen Inspirerer og rådgiver virksomheder, organisationer.
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
Kære Gud. Tak for livet du har givet os, og denne gudstjeneste.
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Herman Bang Gruppe: Mathias Knauf, Mikkel Hansen, Amalie Holdsbjerg-Larsen & Nicolai Fjeldsted.
Opgaver og drøftelser kristendomskundskab og dansk 8. – 9
Uddrag af politiske principprogrammer
Lavet af Christine og Signe 8.C ESSAY. Beskrivelse Man inddrager sine egne meninger og tanker. Ved vi tænker over tingene, danner vi billeder oppe i vores.
Lidelsens problem (teodicé)
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
Fluernes herre 1954, af WILLIAM GOLDING.
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Skuffespørgsmål Ordene: ”Hvad, hvordan og hvorfor” bør være det første ord i hovedparten af vores spørgsmål: Handling / Begivenhed: Hvad (er der sket?)
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Vædderen Af Cecil bødker.
Kort om 80’er modernismen.
Analyse af noveller.
Om realisme. Realismebegreber ● Ligesom med modernismen er der mange bud på hvad realisme er, og folk taler ofte om forskellige ting, selvom de alle taler.
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Handlingsalternativer
Epik – fortæller - fortællersynsvinkel
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Reformation.
Steen Steensen Blicher Hans liv Blicher blev undervist hjemme af sin far, og i 1799 fik han sin studentereksamen og påbegyndte herefter sine studier.
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Lavet af: Emil og Astrid
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
Herman Bang.
Reformation.
Steen Steensen Blicher Hans liv Blicher blev undervist hjemme af sin far, og i 1799 fik han sin studentereksamen og påbegyndte herefter sine studier.
Hvad vil Gud med mig – og hvad vil jeg? Hvordan leder Gud mig?
Komme dit rige iblandt os
‘Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig’ (Matt 25,40). Livets Ord April 2016.
Mindre management, mere Kierkegaard. Efterskoler, Nyborg Strand, 3. 3
Sociale Medier Er min virkelighed digital? Og er det digitale virkeligt? SØS idrætsefterskole 28/
Livsstilsanalyse i Danmark
Identitet: Skadet Fredens-Nazareth
Lige før lukketid Victor, Sarah & Line.
Brikker til litteraturhistorien
Livets Ord December 2017.
“Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed”
- og hvordan du undgår dem…
Præsentationens transcript:

Dolken Tove Ditlevsen, 1963

Disposition Ondskabstyper Litteraturhistorisk periode: Eksistentialismen og modernismen Forfatteren Analyse Perspektivering

Onskabstyper Den dæmoniske handling Den instrumentelt onde handling Den idealistiske onde handling Mennesket gør ondt, fordi mennesket er født ondt! At gøre ondt for at opnå et formål, selvom man ved at handlingen er ond. Mennesket gør noget ondt i den tro, at man gør noget godt. Den dumme onde handling Dumhed og manglende refleksion gør, at mennesket gør onde ting. Menneske bag overser sine handlinger i sin egen uvidenhed.

Litteraturhistoriske perioder Eksistentialismen 1940-1960 Modernismen 1950-1970 Eksistentialismen handler om, hvad det vil sige at eksistere, at være til. Mennesket har ifølge disse forfattere i modsætning til dyr evnen til at tænke over sit liv. Intet er forudbestemt af Gud eller af arv og miljø. Der er ingen Gud, og tilværelsen er uden mening. For at få et væsentligt liv må man derfor selv skabe mening gennem de valg, man træffer. Vores liv og vores personlighed bliver dermed præcis det, som vores valg gør det til. Det forudsætter, at man kan se bort fra de forventninger, som fx familie, venner og kirke har til én. Kan man ikke det, og er man ikke i stand til at tænke over sin eksistens, bliver man offer for tilfældigheder og fremmedgørelse. Eksistentialisten kan bekæmpe fremmedgørelsen ved selv at tage ansvaret for sit liv, ved at vælge selv – sig selv, selvom han oplever angst over for de mange valgmuligheder. Efter 2. verdenskrig (1939-45) skete der en voldsom stigning i velfærden. Folk fik flere penge. Den materielle jagt på statussymboler i form af bil, køleskab, tv, sommerhus osv. fik en stadig større plads i samfundet. Velfærden med disse ydre værdier skabte efter mange forfatteres mening en fremmedgørelse, fordi den blev opnået på bekostning af de indre værdier: følelser og medmenneskelighed. Mennesker blev reduceret til forbrugere. Den dominerende litteratur i 1950’erne og 1960’erne kaldes modernismen. Dog forekommer der i perioder både før og efter denne tid også litteratur med modernistiske træk. Forfatterne er kritiske over for det umenneskelige og fremmedgørende i velfærdsstaten og det moderne liv. De finder tilværelsen absurd (latin: absurdus = urimelig, meningsløs). De skriver om tomheden bag den konventionelle overflade – oftest ved brug af symbolik, for når tilværelsen ikke hænger sammen og forekommer meningsløs, kan den ikke beskrives realistisk. Deres måde at skrive på kan derfor virke absurd og fremmedgjort. Ordet fremmedgjort udtrykker, at man er blevet en fremmed over for sig selv og sin tilværelse på grund af teknikken, storbyen, jagten på statussymboler og det opskruede arbejdstempo. Den industrielle produktionsmåde gjorde arbejdere og funktionærer fremmede over for deres arbejde. Stående ved samlebåndet eller siddende i et kontorlandskab blev man blot en lille brik i det store system.

Tove Ditlevsen Den danske digter og prosaist Tove Ditlevsen formåede med sine værker om opvækst, ægteskab, moderskab og misbrug at nå ud til mange mennesker. Teksternes udgangspunkt i det hverdagslige kombineret med de genkendelige temaer gjorde hende til en elsket og læst forfatter, både i hendes levetid og for eftertiden. Begreber og termer som pigesind, kvindesind, blinkende lygter og barndommens gade skylder vi Tove Ditlevsen.  

Analyse