SÅDAN GØR VI I PRAKSIS Procedurer og erfaringer i forbindelse med vågen sedation med lattergas Katja Kirk / Susanne Buus Thomsen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
God uddannelsesvejledning - Udvikling
Advertisements

DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Patientkommunikation i praksis
Tab og traumer 1: Hvilke patienter drejer det sig om?
Debatmøde om patientinformation 11. december 2008 Hans von der Maase Klinikchef, professor, dr. med. Onkologisk Klinik Rigshospitalet.
Fælles Akutmodtagelse, Århus Sygehus
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Modul 3 Kommunikation Referencer til de enkelte redskaber findes i bilag 1 i ’Sikker Mundtlig Kommunikation. Baggrund, begreber og litteratur’. Dette.
Sygeplejerske Susanne Koch Afdelingssygeplejerske Susanne Juhl
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Temadag Funktionelle lidelser.
Sprogpakken At fastholde ændringer - i det nære samarbejde.
Kvalitetsudvalgsmøde d. 9/5 2012Spl. Dorte Lindholt, DagKirurgisk Enhed ”Skriv din mening” Feedback postkort.
Velkommen til De Offentlige Tandlægers kursus i vågen sedation.
Skole/hjem samarbejdet - Det handler om kvalitet i relationen.
Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk sygdom?
Akut Team Holbæk Baggrund for akuttilbuddet Målgruppen Organisering
Følge- Op.
SAMARBEJDE I PALLIATIV MEDICIN
Brugerdialog FS SASMO kongres , Vejle Center Hotel
Grupper – hvordan gøres det?
Hvordan håndterer lægen børns deltagelse i forsøg? Pediatric Research and Ethics Søren Pedersen, Dr. Med. Professor, Overlæge Pædiatrisk forskningsafsnit.
SÅDAN GØR VI I PRAKSIS Procedurer og erfaringer i forbindelse med vågen sedation med benzodiazepiner Katja Kirk / Susanne Buus Thomsen.
Vis mig værdien v. arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Jette Lorenzen
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Vejlederens kommunikation
KREDSEN I CENTRUM Forenkling. ENKELT OG OVERSKUELIGT Grundlæggende konflikt mellem tid til familie og tid til FDF Vi skal gøre FDF-hverdagen enkel og.
Børn og smerter Udvidet Familiekursus 6. marts 2010
Jan Nielsen praktiserende læge Århus
Tema 4 Overgange i barnets liv
Relation mentee/mentee`s forældre/mentor – bud på, hvordan mentee og forældre involveres, så de spiller en aktiv rolle i relationen og selv opsøger mentor.
brugerinddragelse i Danmark
Velkommen til Lægedage
Jesper Lundh1 Implementering Det at bringe ny viden og færdigheder tilbage til praksis.
Elevplaner forældreinformation. - at styrke grundlaget for undervisningens planlægning og tilrettelæggelse - at styrke den løbende evaluering af elevens.
KOL i almen praksis i Danmark
Aortadissektion Afd. B, OUH.
Patienternes gang igennem Onkologisk afdeling
Velkommen til Mere liv i gamles hverdag Kan det lykkes? Formidlingsseminar 3. Marts 2010
Elevplaner Debatmøde med kontaktforældre. Dagsorden Velkommen Elevplaner Skolebestyrelsens indflydelse Elevplaner i den offentlige debat Fiktive elevplaner.
Tyktarms- og endetarmskræft
Oplæg til 3. møde i udvalget vedr. professionsspor Formål og læringsmål.
Benzodiazepiner Seminar arrangeret af Institut for rationel pharmakoterapi Kolding 30. September 2004 Thorsten Jørgensen.
W ORKSHOP 2 Samtalemodel til virksomheder. F ØRSTE KONTAKT : Vække virksomhedens interesse for at få besøg af skolen. Virksomheden har historik for at.
Samarbejde og kommunikation på en arbejdsplads
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Hvilke incitamenter understøtter høj kvalitet i sundhedsvæsenet Afdelingsvinkelen Odd Ravlo Klinikchef Hoved-Orto Aalborg Universitetshospital.
SAM:BO Samarbejde om borgerforløb Den regionale samarbejdsaftale om tværsektorielle borger/patientforløb.
Mødet med de unge Erfaringer med at inkludere unge med skizofreni og skizotypi på arbejdsmarkedet. Er der plads på arbejdsmarkedet til unge med psykisk.
Forløbsbeskrivelse for helhedsorienteret udredning Kontakt til borger Nej Figur forklaring » Ja Nej Hvem har del i borgerens forløb?
Patient- og Pårørendepolitik ( ) ) Vi tager patienten og de pårørende med ved bordet, når vi taler om, hvordan vi kan gøre tingene.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Mentors rolle og mentoropgaver. En mentor er... …en personlig sparringspartner, der stiller sig selv og sin viden, indsigt og erfaring til rådighed for.
FREMTIDENS INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER EMNE:FREMSKUDT VISITATION.
S IRCULUS Patienttilfredshedsundersøgelse August 2015.
SÅDAN GØR VI I PRAKSIS Procedurer og erfaringer i forbindelse med vågen sedation med benzodiazepiner Katja Kirk / Susanne Buus Thomsen.
Palliation til børn og unge
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
Socialdifferentieret Hjerterehabilitering
Den Direkte Henvisning Et eksempel på Optimeret Visitation
DDKM & Dokumenthåndtering
SÅDAN GØR VI I PRAKSIS Procedurer og erfaringer i forbindelse med vågen sedation med lattergas Katja Kirk / Susanne Buus Thomsen.
SÅDAN GØR VI I PRAKSIS Procedurer og erfaringer i forbindelse med vågen sedation med benzodiazepiner Katja Kirk / Susanne Buus Thomsen.
Klinisk konference Case præsentation
Problematik omkring udskrivelse af sammedagspatienter, som er aleneboende Proceduren i afd. er at sammedagspatienter, der bor alene, og som ikke kan overnatte.
Værdighed ved livets afslutning
Lattergas i børneafdelingen
TR-kursus IA Afskedigelse - lærere ved VUC 14. September 2018
Præsentationens transcript:

SÅDAN GØR VI I PRAKSIS Procedurer og erfaringer i forbindelse med vågen sedation med lattergas Katja Kirk / Susanne Buus Thomsen

HVORDAN VIRKER N2O Sedativt Anxiolytisk Hypnotisk Evt. amnesi Smertestillende??? Katja. Ad 1. ex. Angst, uro, skepsis. Tikkende smertebombe. Tandlægen vurderer, at behandling er nødvendig. OR ex. Barnet trives ikke. Ad 2. Ex. Akut traume på 2–årig. Akut apikal parodontit på 3-årig. 8 år og 6-er ex. Ad 3. Nedsat robusthed eller modenhed i forhold til opgaven. Operationer. Psykisk udviklingshæmmede. Undgå udvikling af tandlægeskræk.

INDIKATIONER Når der er brug for støtte for at patienten kan blive behandlingsparat For lille modenhed/robusthed i forhold til opgaven Brug for angstdæmpning/beroligelse i forbindelse med lb eller ex Hvis den forestående behandling forventeligt vil udløse udmattelse eller forskrækkelse Pt.’s ønske/erfaringer Katja Caries kan tæmmes ved nonoperativ beh. Vi tandlæger skal kunne tåle at se på caries uden absolut at ville lave fyldning (symptombehandling). Husk journalføring. Nogen ting rådner fredeligt. Huske at se det hele barn /familie. Altid individuel vurdering. Altid journalføre overvejelserne. Hvornår er GA at foretrække fremfor mange gange midazolam.. Erfaringen viser ofte, at når midasolambehandling gentages indenfor en kortere periode er effekten ikke altid lige så god som første gang.

ALTERNATIVE MULIGHEDER Overvej sedering med midazolam/triazolam Overvej GA Overvej ingen behandling Katja Præparat. Midazolam hyppigst til børn under 10 år (min 1 år min 10 kg). Større børn. EVT kun bange for inj. Ikke sluge piller. Indgreb der ikke forventes at være meget mere end ½ time. Triazolam anvendes til børn over 10 år og over 30 kg. Fordel ved længerevarende beh ex kir. Når midazolam ikke ahr haft den ønskede efekt. Plan: Overveje behandlingsalternativer, hvis plan a ikke lykkes. Disse skal aftalt med forældre. Info: Blanket findes frem. Mange af mundtlige info til forsamtale huskes ikke. Derfor vigtigt med skriftlig info også. Overvej: God ide hvis ka kan beskæftige de mindre børn mens forældre får info som barnet ikke nødvendigvis skal høre. Info mængde afhænger af alder. Triazolam: ”ja jeg er bange, men jeg er lige glad” Midazolam: ” Du får noget medicin som gør dig mega god til at klare at få din tand ud.” ”jeg ved du har haft ondt. Det er synd for dig. Nu får du noget medicin, og det hjælper.”

FORBEREDELSE TIL N2O MED FORÆLDRE Hvorfor anbefaler vi sedering med N2O? Beskrive virkning og forventet forløb Anamnese - sederingsjournal Plan A og B - behandlingsplan Informeret samtykke Information om overvågning Udlevere skriftlig information: Skriftlig information om vågen sedation med lattergas Susanne og Katja Ad 1. Beskytte barnet mod en svær oplevelse, som det ikke kan klare på nuværende tidspunkt uden hjælp. Forhindre at barnet udvikler tandlægeskræk. Ad 2. Virker angstdæmpende, beroligende og amnesi. Muskelafslappende. Bliver fuld. Kommer på klinikken, medicinen administreres. Venter. Behandler med overvågning. Venter lidt bagefter med overvågning. Går hjem ca. ½ time efter endt forløb. Info om at vi vil hjælpe med at holde barnets hoved under injektion. Info om at nogen gange ligger barnet helt afslappet. Andre gange vil barnet være ked af det og kæmpe imod. Ad 3. Gennemgå skema hurtigt. Scannes ind. Bivirkninger fremgår af skema. Forældre skal vide, at barnet efterfølgende kan være træt, ked af det, vred. Aftager og forsvinder, når medicinens virkning ophører Ad 4. Off-label vil sige at medicinen anvendes på en anden måde end efter vejledning på indlægsseddel. For midazolam betyder det, at vi administrerer det peroralt eller rektalt i stedet for i.v. For triazolam betyder det at vi anvender det på børn ned til 10 år. Anæstesiologer siger, at den måde vi bruger de to præparater på i tandlægepraksis er sikre og pålidelige, hvis vi anvender de korrekte doseringer. Barnet skal vejes. Hvis det ikke vil stå på vægt, da veje mor og barn og mor alene. Hvis oral administration da skal barnet selv medbringe drikkelse. Forældrene medinddrages i hvilken administreringsmetode, der er bedst for deres barn. Ad 5. Forældre skal være info om en evt. plan B hvis ikke forventet effekt. Ad 6. Infoseddel inden præmedicinering gennemgås. Her kan gives skriftlig samtykke. Indscannes. Mundtlig samtykke er også ok. Husk journal. Man skal som tandlæge sikre sig at forældrene har forstået informationen og forstået, hvad de giver samtykke til. Der skal gives både mundtlig og skriftlig information.

FORBERELSE PÅ BEHANDLINGSDAGEN Pt. er rask Voksen er med Førstehjælpsudstyr klar Pulsoximeter klar Lattergarapparat er tjekket og klar. Ilt og gas på flaskerne. Næse klar Instrumenter til behandling klar Evt. skriftlig info klar Information til forældre efter præmedicinering med lattergas Susanne

ADMINISTRATION Sederingsteknik: Tryghed på klinikken: Indledning, vedligehold, afslutning Tryghed på klinikken: Ro Fantasirejse Holde i hånd Repetere aftaler for behandling, tælle osv pausehånd Susanne og Katja

På klinikken under behandling: OVERVÅGNING På klinikken under behandling: Samtale med pt, fysisk overvågning Incl pulsoximeter Forventet varighed Hjemme: Overvåges 12 timer af en voksen Kontakt klinik eller vagtlæge, hvis problemer Katja Evt tdl eller ka ringe til pt Krav at man 1 gang årligt har kursus i livreddende førstehjælp.

JOURNALFØRING Diagnoser og behandling Sederingsjournal Mundtlig og skriftlig information Aftaler om opfølgning Katja Husk at alt hvad der ikke journaliseres er ikke sket. Opfølgningsforløb er aftalt inden behandlingen. Kan være vigtigt at få journalført, at følelserne ved at se sit barn i dormicumbehandling kan være overvældende. Tandlæge pas på dig selv.

CASES OG LÆRING AF MANGE ÅRS ERFARING

TAK FOR I DAG!