På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Husk at lukke døren efter dig!
Advertisements

Livets Ord November 2008.
En fejl ved kvinder. Da Gud skabte kvinden, var han kommet til sin sjete dag med overarbejdstid. En engel dukkede op og sagde: “Hvorfor bruger du så lang.
Hvordan bruges FLADSKÆRMENE i Brabrand Kirke ???.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
Livets Ord August 2009 "Han havde elsket sine egne, som var i verden, og han elskede dem indtil det sidste” (Joh 13, 1).
Filipperbrevshymnen.
Den der discipler … arbejder så meget på, at få de åndelige babyer til at vokse ____________________ ____ At han glemmer, at de først må______________.
O store Gud O store Gud O store Gud, når jeg dit værk beskuer
Vi er en menighed, som giver evangeliet videre, med det mål at mennesker bliver efterfølgere af Jesus. (Mt. 28:18-20) - Det betyder, at vi i menigheden.
Økonomi og Bøn Søndag den 27. marts Repetition • Vi har lært at: • Gud ejer alt sølv og guld • Han ønsker at søger for os på alle livets områder.
Da Gud skabte kvinden, var han kommet til den 6. dag med overarbejde.
Livets Ord April 2012.
Loven om skilsmisse Matt 5,31-32
Opstandelsesfest.
VELKOMMEN – VI ER GLADE FOR DIG SLUTTEDE SIG TIL OS.
At være magtesløs med den magtesløse
Nøgler til menighedens vækst
”Mandat til at leve livet” Fri til at leve gennem Jesu ord Mat. 7:28-29 Da Jesus holdt op med at tale, var de mange mennesker overvældet af forundring.
Bjergprædikenen (3) Ønsker og evner. Tilskrevet og levet retfærdighed.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Juleafslutning for Kostskolen Assersbølgaard.
Menneskets fald og genoprejsning
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Loven om forholdet til penge Matt 6,19-24
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Gud og penge Penge som en test på vores administration af ’de sande værdier’.
Tradition og Fornyelse
Døbt til discipelskab! Matthæus Evangeliet 28:18.
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
”Kaldet til kærlighed”
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
Livets Ord Livets Ord Maj 2012 Maj 2012 « Ild er jeg kommet for at kaste på jorden, og hvor ville jeg ønske, at den allerede havde fænget ! » ( Luk 12,
HISTORIEN OM DE 4 LYS.
Livets Ord September 2009.
Overvældet af Jesu opstandelse!
”Religion er opium til folket”
”Kaldet til kærlighed”
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
Ungdomsvelsignelse Søndag d. 24. marts Evangeliet i en nøddeskal Joh 3,16 For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver,
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
Påskedag 2012 Jesu opstandelse forandrede verden Livs-vandringen mod Emmaus Luk 24.
Det gamle og det nye menneske. Ef 4, v17 Det siger jeg da og vidner om i Herren: Lev ikke længere som hedningerne, tomme i deres tanker, v18 formørkede.
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
At vente på Guds time.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Vokse gennem venskab!.
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Gud trøster dem, der venter med forventning.
Skru op for lyden og læn dig tilbage
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
»En mand havde to sønner
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Den barmhjertige samaritaner Da rejste en lovkyndig sig og ville sætte Jesus på prøve og spurgte ham: »Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«
Lidelsens problem (teodicé)
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Livets Ord Livets Ord Januar 2012 Januar 2012 Også i år fejres Den Økumeniske Bedeuge - også kaldet Bedeugen for Kristen Enhed. Den finder sted over.
Den barmhjertige samaritaner
Samson Og Dalila.
Dommen og Evangeliet …………….. 1.Mosebog 3:8-13 Ved aftenstid hørte de Gud Herren gå rundt i haven. Da gemte Adam og hans hustru sig for Gud Herren mellem.
Romerbrevet v. Rolf W. Jørgensen. 7 følger af retfærdiggørelsen jf. Rom 5,1-11 1) Fred med Gud v.1 2) Adgang til Gud v.2a 3) Håb om herlighed v.2b 4)
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Vor Gud han er så fast en borg 1
Sådan udvikler du din tro til modenhed
Fader, hold om mig Mel.: Timon Müller Tekst: Line Nielsen.
Præsentationens transcript:

På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide Årsmøde for Gastroenterologiske sygeplejersker 16/11-2012 Hotel Comwell, Kolding Psykolog, Ph.d. Stud. Dorte Toudal Viftrup

Ph.d.-stipendiat Dorte Toudal Viftrup Krise, Tro og Mening En kvalitativ undersøgelse af danske kristnes brug af spirituel coping under personlig krise, samt en kvalitativ undersøgelse af en dansk spiritualitetsintegreret (kristen tro) gruppepsykoterapi. Ph.d.-stipendiat Dorte Toudal Viftrup

Krise, Tro og Mening

Formålet med projektet At belyse hvorledes dansk kristen tro kommer til udtryk hos en gruppe kriseramte kristne danskere, som har valgt at gå i gruppeterapi i forbindelse med et ophold på en kristen, dansk højskole. At undersøge disse kriseramte, danske kristnes brug af spirituel coping under personlig krise. At belyse hvordan det spirituelle eller religiøse integreres i den spiritualitetsintegrerede gruppe-psykoterapi. At undersøge hvordan henholdvis psykolog og klienter oplever den spiritualitetsintegrerede gruppe-psykoterapi. At udvikle anbefalinger for en spiritualitetsintegreret psykoterapi i Danmark (for kristne danskere).

På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide Årsmøde for Gastroenterologiske sygeplejersker 16/11-2012 Hotel Comwell, Kolding Psykolog, Ph.d. Stud. Dorte Toudal Viftrup

Jakob var nu alene tilbage Jakob var nu alene tilbage. En mand gav sig i kamp med ham, lige til det blev lyst. Da han indså, at han ikke kunne besejre ham, gav han ham under kampen et slag på hofteskålen, så Jakobs hofteskål gik af led. ”Slip mig”, sagde han, ”det er ved at blive lyst”. Men Jakob svarede: ”Jeg slipper dig ikke før du velsigner mig”. Manden spurgte ham: ”Hvad er dit navn?”. Han svarede: ”Jakob”. Så sagde han: ”Du skal ikke længere hedde Jakob, men Israel, for du har kæmpet med Gud og mennesker, og du har sejret”. […] Så velsignede han ham dér.

Den nødvendige smerte √

Viktor Frankl (1905-1997)

Viktor Frankls menneskesyn “If we take man as he should be, we make him capable of becoming of what he can be” Hvis vi snakker om mennesket som han er, så gør vi ham dårligere, men hvis vi tror på mennesket, som det kan blive, så gør vi ham i stand til, at blive det han kan blive.

”Hvad er meningen med dit liv? Hvad lever du for?” Og vi kan kun svare livet tilbage ved at leve det liv, som er vores – med de lidelser som måtte være en del af det.  

”Den der ved, hvorfor han skal leve, tåler næsten et hvilket som helst hvordan”

1. Finde mening ved at skabe noget 2. Finde mening ved at elske nogen 3. Finde mening ved den indstilling eller måde, man møder lidelsen på Supramening: Udholde ens manglende evne til at kunne se livet som meningsfyldt (der er en større mening et sted, som pt er ukendt for mig) Det er vigtigt at forstå, at Frankls meningsbegreb er langt bredere end det ”mentale”, det kognitive – det omfatter både det kognitive, det følelsesmæssige, det kropslige – sansningen.

1. Finde mening ved at skabe ”Life can be made meaningful by what we give to the world in terms of our creation”

1. Finde mening ved at skabe Tillade den lidende/syge at give Finde rum og mulighed for at skabe Tillade skaberglædens meningsfylde (om den er følelsesmæssig, verbal, kropslig, sprog- løs, etc.)

2. Finde mening ved at elske "life can be made meaningful by what we take from the world in terms of our experience”

2. Finde mening ved at elske Lade den lidende/syge give og udtrykke sin kærlighed Hjælpe den lidende/syge til at hengive sig i kærlighed på trods af frygt for at være en belastning for sine omgivelser Mindes kærlighedsfulde erindringer Kærlighed, som overvinder døden!

3. Finde mening med lidelsen

3. Finde mening med lidelsen ”Life can be made meaningful by the stand we take toward the world, that is to say, by the attitude we choose toward suffering”. Praktisere åndelig frihed: Der gives masser, ofte heroiske, der har bevist, at man kan overvinde apatien og undertrykke irritationen; at der altså stadig lever en rest af åndelig frihed, af jegets frie holdning til omverdenen selv i denne tilsyneladende absolutte indre og ydre tvangssituation.

Supramening Udholde ens manglende evne til at kunne se livet som meningsfyldt (der er en større mening et sted, som pt er ukendt for mig) Not the ability to endure the meaninglessness of life, but to endure ones own lack of ability to understand the unconditional meaning of life in rational terms.

Supramening ”Uanset hvor lidelsen kommer fra, giv den til Gud, som om den kom fra ham, så at han kan bruge den til noget godt”. - Martin Luther

Supramening Om han tager, om han giver, samme Fader han dog bliver. Og hans mål er kun det ene, barnets sande vel at tjene. Tager barnet i favn.

Supramening Om han tager, om han giver, samme Fader han dog bliver. Og hans mål er kun det ene, barnets sande vel at tjene. Vore hovedhår han tæller, hver en tåre, som vi fælder. Han os føder og os klæder, midt i sorgen han os glæder. Tager barnet i favn.