Et refleksivt perspektiv på de socialpædagogiske område v. Jan Jaap Rothuizen d. 17-1-2012.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Om nærhed og distance mellem uddannelsesinstitution og praksisfelt
Advertisements

1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Kompetenceudvikling gennem SPIDO-konceptet
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Lærerprofessionen.
NDU Jan Jaap Rothuizen Pædagogik og etik NDU Jan Jaap Rothuizen.
2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Revideret UDDANNELSE 1. JAN 2013
Socialpædagogisk praksis i demensomsorg - SPiDO
Velkommen til Campus Roskilde
Lærerprofessionen - en definition.
Socialpædagogisk læringsspil Udviklingsseminar I Christian Engel Brund Jeppe Sønderby Christensen
Ekspansiv læring – Hvad betyder det?
Uddannelsesparathed - hvad er det
Mere end blot forberedelsen til en fest En intro til en temadag & en undersøgelse.
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Ekspert i Undervisning 1. delrapport Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i Silkeborg Projektgruppemøde 6. august 2009 Læreruddannelsen i.
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
At inddrage studerende i udviklingsarbejde
Inklusion i teori og praksis Inddragelse af studerende i FoU projekter
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Den inkluderende skole
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
DATO: NAVN: INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK AARHUS UNIVERSITET * Teori og praksis i pædagoguddannelsen ›V. Lene Storgaard Brok, UCC og Lisbeth Haastrup,
De første erfaringer med…
Præsentation d. 11. maj Programteorien Anvendelse af cases kvalificerer lærerstuderendes teori-praksis analyser og fremmer deres lærerfaglige dømmekraft.
Lærerprofessionen.
Pædagogfagets kernefaglighed
Indsæt billeder Klik på ikonet og indsæt et billede Billedbanken findes her: f60c93adc/ Vælg layout 1.
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Socialpædagogisk praksis i demensomsorg -SPiDO Mødeleder Helle Krog Hansen, Professionshøjskolen Metropol & Knud D. Andersen, Servicestyrelsen Demensdagene.
Inklusion og inkluderende processer
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Symposium, Ministeriet for Børn og Undervisning, 5. november 2012
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Hvad ved vi om voksnes læring? Stavanger, 5. Marts.
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Socialtilsyn Nords årsrapport En vurdering af tilbuddenes kvalitet
A) Professionens arbejdsområder og opgavefelt Hvad, hvorfor og hvordan: Hvad: Vi forventer den studerende får indblik i misbruger/ socialt udsatte, og.
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Sanne Lorentzen NLS Ledertræf, Island september 2012.
Vilkårene for det frivillige arbejde i udsatte boligområder Michael Fehsenfeld og Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Mentalisering Recovery Christian Bæk, cand.psych. Blå Kors Medarbejderkonference.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Vælg layout 1. Højreklik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik.
…………Skal blive så dygtige som de kan
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Den pædagogiske læreplan
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
V. Tilsynskonsulent Anja Bechgaard.
Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Et refleksivt perspektiv på de socialpædagogiske område v. Jan Jaap Rothuizen d

SocialPædagogisk tilgang i DemensOmsorg (SPiDO) Tilgodese den andens selvbestemmelsesret og forebygge magtanvendelse Meningsfuld samspil Deltagelse Så den anden kan være subjekt Sml. Recovery, medborgerskab, handicapkonvention, servicelov

Socialpædagogikkens tilgang Bidrage til at rettigheder realiseres At give børn barnekår At give mulighed for deltagelse og få skabt et dynamisk forhold mellem individ og fællesskab Inklusion

Socialpædagoger Har en tilgang (approach) Improviserer / indgår i samspil Udøver en profession: Professionernes viden består ikke så meget i kendskab til regler og principper, men snarere i rådigheden over et tilstrækkelig stort antal komplekse rutiner, som kan bruges i uklart definerede situationer (Luhmann)

Pædagogik og socialpædagogik Temaerne om individ og fællesskab, om mening og dømmekraft og selvstændighed er almene i pædagogikken, og vi bruger de samme teorier til at forstå hvad der er på spil.

Fra fem til tre til én….. Et fælles teoretisk grundlag En fælles tilgang En fælles uddannelsesmæssig udfordring § 3: Uddannelsen skal bidrage til at fremme de studerendes personlige udvikling, herunder de studerendes interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund

Undersøgelse af pædagoguddannelsen Der er et akademisk niveau, som måske nok bruges mere normativt end analytisk (undersøgende). I praktikinstitutioner henter praktikvejleder og studerende identitet i styrede situationer - den etiske refleksion og den personlige udvikling italesættes i mindre grad (planlægge, gennemføre, dokumentere, evaluere/ mål, metoder, handleplaner)

Undersøgelse af pædagoguddannelsen Den normative brug af teorier på uddannelsesstedet modsvares af instrumentel brug af teorier i praktikken Et svagt grundlag for udvikling af de komplekse rutiner der anvendes i uklart definerede situationer

resumé Essensen i en socialpædagogisk tilgang Socialpædagogogikken er også en disciplin og et teoretisk analytisk perspektiv - som har sit ståsted i almenpædagogikken og er relevant for hele pædagoguddannelsen En undersøgelse der peger på at hverken den personlige udvikling eller det analytiske niveau er stærk nok repræsenteret i uddannelsen

konklusion Der er brug for at styrke de studerendes almene kompetencer, dvs. deres analytiske evne og deres personlige udvikling. Dette, plus de mange komplekse rutiner som linjefagene er med til at udruste de studerende med, er væsentlige pædagogkompetencer. Får de så specifikt kendskab nok til alle områder i det brede pædagogiske felt?

konklusion Hele ”udsatte voksne”-området er reelt svagt repræsenteret Øget specialisering må ikke trække uddannelsen fra hinanden, da det nemt kan indebære en styrkelse af de instrumentelle og normative tilgange, og ikke af de analytiske og etiske.