1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
At forholde sig professionelt Anne Skov
Kvalitetsstandarder og individuelt skøn
Den 16.august 2010 Regionsgården
Nordenskov Skoles implementering af
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
Værktøjet til planlægning af arrangementer og Værktøjet til politikformuleringsprocesser To ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet.
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Lederudvikling.
E-Læring Gruppe #3. Definition af E-læring Udgangspunktet med E-læring er, at læringsprocessen bliver individuel og der bliver taget højde for den enkeltes.
Kastanjehaven - Sand Trivsels Agent Opsamlingsdagen 6. juni 2013
Økonomien i det boligsociale arbejde Bo Andersen Konsulent Boligsocial Funktion.
Mainstreaming af Handicappolitikken Mogens Wiederholt Centerleder, Center for Ligebehandling af Handicappede Randers, 23. oktober 2008.
Arbejdspladsudvikling
Indarbejdelse af handicapaspektet i sagsfremstillinger og interne styringsredskaber Mainstreaming af handicapområdet.
1 Erfaringer med at indtænke handicapaspektet i sagsfremstillinger v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune.
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
- Et interaktivt kursus i forandringsledelse
Slutkonferencen Vartov d ved Anders Bech Thøgersen, UC Syd
Sikring af tilgængelighed er en proces!
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
Nyt ansvar.
Kommunikation / it.
Danske Handicaporganisationer – for retten til lige muligheder Konventionspiloterne på besøg i DH’s afdelinger.
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Danske Handicaporganisationer Handicapbevægelsens paraplyorganisation siden 1934.
LP-tovholder på Antvorskov Skole på 4. år
- Gør jeg det godt nok som leder. - Gør mine ledere det godt nok
WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse
Dagens program En workshop – hvor alle har mulighed for at byde ind. Oplæg i plenum Små summespørgsmål Opsamling i plenum Hvilke vanskeligheder har vi,
Empowerment og sundhed
Arbejde i temagrupper Metode:
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Værktøjer i KVIK og opsamling på forbedringsprojekter Hvordan foregår en KVIK-selvevaluering?
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
Procesværktøjer.
Værktøjet til det gode møde Et ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet Kan downloades på:
Omgangstone og kollegialitet
Brugstedet.dk Eksempelsamling ”Geodata skaber værdi” Nils Bo Wille-Jørgensen Grontmij.
Kodeks for offentlig topledelse
Mainstreaming af handicapområdet Konference for Handicaprådene i Region Midt Konsulent Henrik Hauritz, Kulturforvaltningen Viborg Kommune
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Værktøjet til planlægning af arrangementer og Værktøjet til politikformuleringsprocesser To ud af otte værktøjer under Projekt Mainstreaming af handicapområdet.
Organisation og kommunikation
Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.
Infinit - Usability Usability test i en mindre IT virksomhed.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Køb og drift af tilgængelige netsteder lbc/ /2.2.
Projekt Mainstreaming Mainstreaming af handicapområdet Region Midtjylland. 26. maj i Viborg Konsulent Henrik Hauritz Kultur og Service
Glostrup Kommune. Peter Sørensen. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Formand for Handicaprådet.
”Mainstreaming af handicapområdet” Workshop C Det gode møde Konsulent Birthe Moksha Mainstreaming af handicapområdet: “Det gode møde” Konsulent Birthe.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Introduktion til tilgængelig web Hvorfor er tilgængelig web vigtig? Hvad er tilgængelig web? Hvordan sikres tilgængelig web?
Den koordinerede ungeindsats
Handicapråd og kommunale botilbud Et oplæg om: idealer, paradokser, dilemmaer og udfordringer til kommunerne i krydsfeltet mellem den kommunale økonomi.
Mainstreaming af handicapområdet Det Centrale Handicapråd National konference for Kommunale Handicapråd Konsulent Henrik Hauritz, Kultur og Service
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Formålet med dagen Styrke Handicaprådenes samarbejde og indflydelse i kommunerne Ny viden, erfaringsudveksling og inspiration til det fremtidige arbejde.
Vision og Strategi for Forslag Vision og Strategi for Vision og indsatser i strategi.
Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.
#DCHårsmøde2016 #DCHårsmøde2015 Afstemning. #DCHårsmøde2016 Så længe afstemningen er åben, kan du ”skifte mening”. #DCH-Årsmøde2015 bruges ikke blinker.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
OBS: E2012 programmet fra 2009 til juni Herefter revideres mål og indsatsområder på baggrund af den fælleskommunale og fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.
Dialogmøde om træningspakker målrettet mennesker med demens
SUF - gevinstrealisering
Tag snakken – bryd vanerne
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER PÅ PROJEKTET

2 Middelfart Kommunes del af projektet omhandler; Udarbejdelse af guiden ”Handicaptil- gængeligt Web” Afprøvning af værktøjet til at gøre arrangementer tilgængelig for alle Udarbejdelse af værktøjer til ”Det gode møde” Manual til brug for sagsfremstillinger

3 Projektets betydning De handicappedes vilkår er sat på dagsorden Vi har fået langt større viden om de forskellige handicapgrupper og deres individuelle behov – og dermed hvornår vi skal være opmærksomme og hvilke løsninger vi skal pege på Større opmærksomhed på sektoransvarlighedsprincippet

4 De forskellige værktøjer har givet os Manualen har medvirket til at sikre, at hensynet til handicappede altid tænkes ind ved nye indsatser og fremgår af sagsfremstillingerne. Det gode møde har sat kommunikation på dagsordenen – hvad betyder en god kommunikation for opgavevaretagelsen

5 De forskellige værktøjer har givet os Handicaptilgængeligt Web - større bevidsthed om, at elektronisk kommunikation også skal være handicaptilgængelig – fx. tænkes ind ved vores digitaliseringsstrategi. Arrangementsguiden – undgår ”pinlige situationer” ved borgermøder m.v.

6 Har projektet medført en forandring ! ROM BLEV IKKE BYGGET PÅ EN DAG

7 Men vi har opnået: at vi undgår nogle lappeløsninger – vi får tænkt løsninger ind fra start eller i det mindste før end vi ellers gjorde det at mange flere er opmærksomme på den fysiske tilgængelighed kommunens hjemmeside er blevet mere handicaptilgængelig (Mit bud) at holdningen hos politikerne har flyttet sig at forberedelsen på implementeringen af FN`s Handicapkonvention er begyndt

8 Barriere i projektet At få alle medarbejdere, ikke kun Socialforvaltningens, til at prioritere og være opmærksomme på de handicappe- des forhold ved nye indsatser m.v. Tankegangen skal blive en naturlig del ved udførelsen af det administrative arbejde. At hensynet til handicaptilgængelighed vægtes højere end ”smart design” eller her og nu mulige elektroniske løsninger.

9 Barriere i projektet Generelt, at få alle medarbejdere i en travl tid til at prioritere de handicappedes forhold frem for deres egne faglige ”kæpheste”. At tilgængelighed er ”nem” at beskrive, men de handicapmæssige aspekter ved andre handicaps, ikke mindst de kognitive, er vanskelig.

10 Hvad sker der nu ? Forankringen sikres ved : de handicapmæssige aspekter er indarbejdet i vores dagsordensskabelon en af direktørerne ”har påtaget sig vagthunde rollen”’ handicaprådet gennemgår et par gange om året byrådets dagsorden værktøjerne ligger på vores intranet vi har nu en viden, vi bruger i hverdagen

11 Det er lykkedes at mainstreame handicapområdet i kommunen, fordi: At Center for Ligebehandling har påtaget sig rollen som proceskonsulenter At der kom midler med, så medarbejdertimer kunne frikøbes – et godt overtalelsesmiddel. At projektet er godkendt i direktionen – en ”skal” opgave for administrationen At der var hjælp udefra til at køre processen, herunder: dagsorden, mødeindkaldelse, skrivearbejdet, udarbejdelse af værktøjer, researcharbejdet, herunder indhentelse af alt det faktuelle omkring handicapgrupperne.

12 Hvad skal der stadig arbejdes på? Forståelsen af forskellen på at have en funktionsnedsættelse og at være handicappet. Vi har mulighed for at få indflydelse på graden af begrænsningen, som funktionsnedsættelsen giver, og dermed også indflydelse på, hvor mange af vores borgere med funktionsnedsættelse, der oplever de er handicappede.