Samarbejdet i et fremtidsperspektiv Hvolris Jernalderlandsby Den 17. september 2009.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fortolkning af AMO reformen
Advertisements

Amu-faglærere Vingstedcentret 21. juni 2011
Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Roskilde Handelsskoles APV-procedure
Organisering af arbejdsmiljøapparatet
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Arbejdsmiljø mellem sidevogn og mainstream
Arbejdsmiljø og strategisk ledelse IDA Lederforum og SAM, 5. maj 2010 Arbejdsmiljøchef Lars Andersen Ledernes Hovedorganisation
Miljøstyrelsen Høringsmøde:
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Frøslev-Padborg skole
Skolepolitiske visioner og mål
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Velkommen til en rejse gennem den nye Arbejdsmiljølov
SSID´s årskonference Arbejdstilsynet v/ Jens Jensen
DUA seminar den 5. oktober 2010
Ændring i lov pr Uddannelse Kompetenceplan Årlig drøftelse
Ændring af arbejdsmiljøloven
Sikring af tilgængelighed er en proces!
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
at arbejde med ledernes psykiske arbejdsmiljø?
AMO-reformen og dens ambitioner Anders Kabel SAM’s bestyrelse
Lone Stubberup; Director, EHS Development
Arbejdsmiljørådgivningen i det nye reguleringsparadigme
Organisering af virksomhedernes interne AM-arbejde
Arbejdsmiljøarbejdet i nye rammer
Velkommen til TEMA om Arbejdsmiljø-uddannelse
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
AMO - på rette vej? eller snarere – hvilken vej? Refleksioner fra CAVI
SAM-møde 29. september 2009 Virksomhedernes interne arbejdsmiljøarbejde Hvorfor er der behov for en SiO-modernisering? Anders Kabel.
Foreløbige resultater fra AMO-projektet
TUR’s truckkonference 2012 Indlæg fra Arbejdstilsynet
Arbejdsmiljøledelse og Systematik
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Det Sociale Kapitel
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Arbejdsmiljøledelse – hvad er det? Oktober Formål Arbejde målrettet og systematisk på at sikre medarbejdernes sundhed, trivsel og arbejdsglæde.
Sikkerhedsrepræsentantens arbejde set med 3Fs øjne
Skolebestyrelsen Forælder specialklasse Medarbejder Elev Leder Ekstern repræsentant?
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
TUR’s gaffeltruckkonference 2010 Indlæg fra Arbejdstilsynet
Samspil, Plan & Perspektiver
Alkohol- og rusmiddelspolitik for Roskilde Kommune HR & Organisation.
Peter Hasle, 2006 Arbejdsmiljø - parterne og aftalesystemet Peter Hasle Arbejdsmiljøinstituttet.
REACH-Implementeringsprojektet Status for implementeringen af REACH i Danmark Torben Nørlem, Miljøstyrelsen Kemikalier.
Arbejdsmiljø og strategisk ledelse IDA Lederforum og SAM, 14. april 2010 Arbejdsmiljøchef Lars Andersen Ledernes Hovedorganisation
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Arbejdsmiljøorganisationen StoreMEDdag, den 29. april 2014.
29. april 2014, Albertslund Kommune
Aftale om psykisk arbejdsmiljø FTF’s arbejdsmiljøseminar Den 26. september 2007 Mette Bergmann - viceformand Lisbet Lund – faglig sekretær.
Logo lagt på Masterside
Nye regler på vej om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø Ann Carina Tetschner, Center for arbejdsliv & læring Pædagogiske Inspirationsdage 2010.
HVORDAN ER ARBEJDSMILJØ VIGTIGT? KLAUS T. NIELSEN CENTER FOR ARBEJDSLIVSFORSKNING ROSKILDE UNIVERSITET.
Arbejdsmiljøorganisationen - nye regler, forandringer og udfordringer Klaus T. Nielsen Center for Arbejdslivsforskning Roskilde Universitet Pernille Birk.
Lederkursus December REGELHIERARKIET I Grundloven Folketingslov Landstingslov, landstingsforordning og Inatsisartutlov Bekendtgørelser Cirkulærer.
Landsorganisationen i Danmark Det nye arbejdsmiljøsamarbejde.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Brug for alle Hvad går det ud på? v/ projektchef Jens Hørby Jørgensen.
Nye arbejdsmiljøregler - fra sikkerhed til arbejdsmiljø august 2010.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
MED- systemet er dit – brug det!
Overordnede bestemmelser
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Præsentation af Socialtilsyn Øst -orientering om årsrapport 2015 og evalueringen af lov om socialtilsyn Baggrund Socialtilsynets årsrapport skal fungere.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Samarbejdet i et fremtidsperspektiv Hvolris Jernalderlandsby Den 17. september 2009

Tre vinkler på samarbejdet Samarbejde mellem tilsynsorganer –Strategiske overvejelser i BM Samarbejde i organisationen –Nye SiO-regler Samarbejde om temaer og prioriteringer

Tværgående samarbejde Fra silo-tænkning til sikring af udbud af arbejdskraft Digitalisering – lige og let adgang 2010-mål – handlingsplan (Uvm – Sum) Synergi i håndhævelse (skat, fødevarer og arbejdsmiljø) –Fra resultatkontrakter til Performance management –Fra Screening, TT, Rådgivningspåbud til Indikatorer og Aktiviteter

Modernisering af reglerne om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde Ikke ændret væsentligt siden 1977 Rådets årlige redegørelse fra 2006 Trepartssamarbejde 2008 Afrapportering april 2009 (24 anbefalinger) Lovforslag i høring medio september 2009 Vedtagelse senest december Bekendtgørelsesarbejder forår 2010 Ikrafttrædelse juli 2010

SiO – en hjørnesten A-side Fleksibilitet Irrelevante kurser B-side Sidde med ved bordet Udd./kompetencer Basismodel Aftaler på to niveauer Ændring af regler for kompetence Arbejdstilsyn: Kan håndhæves

Intentioner 1 Virksomhedernes proaktive samarbejde om sikkerhed og sundhed –Arbejdsmiljø bør være en del af virksomhedens strategiske ledelse og daglige drift –Arbejdsmiljø bør drøftes i de fora, hvor virksomheden i forvejen drøfter strategi, værdigrundlag, kvalitet, økonomi m.v. –Arbejdsmiljø bør integreres i alle virksomhedens processer

Intentioner 2 Samarbejde som et grundlæggende princip –Det skaber tillid, er værdiskabende og giver arbejdsglæde, når arbejdsgivere, ledere og ansatte oplever opgaverne som fælles, og når der samarbejdes om at udvikle fælles løsninger. –Samarbejdet mellem arbejdsgiver, ledere og ansatte med en klar placering af ansvar og pligter bør derfor fastholdes og prioriteres højt, og der skal stilles krav til involvering af begge parter. –Det er et ledelsesanliggende at sikre en fremadskridende indsats, men det skal ske i samarbejde med de ansatte. –Uden de ansattes medvirken lykkes det ikke arbejdsgiveren at nå målene.

Intentioner 2a Det stærke fokus på samarbejde mellem ledelse og ansatte ændrer ikke ved arbejdsmiljølovgivningens klare placering af ansvar og pligter i øvrigt.

Intentioner 3 Små virksomheder (1-9 ansatte) –i forbindelse med en årlig drøftelse om tilrettelæggelse af samarbejdet om arbejdsmiljø, skal arbejdsgiver og ansatte også drøfte, om der i virksomheden er den viden om arbejdsmiljø, der er behov for. –Hvis denne viden ikke er til stede i virksomheden kan arbejdsgiveren vælge at erhverve denne viden selv, eller hun kan sørge for, at en udpeget/valgt person i virksomheden får denne viden. –En tredje mulighed er, at hun benytter en ekstern arbejdsmiljøkonsulent/rådgiver –(dokumentation f.eks. I APV)

Intentioner 4 Nye organiseringsregler for arbejdsmiljøorganisationen –alle virksomheder får mulighed for at organisere arbejdsmiljøsamarbejdet, så det passer til virksomhedens øvrige struktur og opgaver med udgangspunkt i et nærhedsprincip. –det nye koncept skal tilgodese både store og små virksomheders behov –der skal ikke længere tages udgangspunkt i arbejdslederområder med henblik på fastsættelsen af antal arbejdsmiljøgrupper. –grænsen for oprettelse af arbejdsmiljøorganisation i 2 niveauer bør rykkes fra 20 ansatte til 35 ansatte. –den ansvarlige repræsentant for arbejdsgiveren får en mere central rolle på mellemstore virksomheder

Intentioner 5 Aftaler om organisering af samarbejdet om sikkerhed og sundhed –Det skal fortsat være indgået aftaler i to niveauer i form af rammeaftaler og tilhørende virksomhedsaftaler, virksomhederne skal fortsat overholde de grundlæggende ufravigelige regler om arbejdsmiljøorganisationens opgaver og funktion, og de pligter og rettigheder i relation hertil, som er beskrevet i den gældende bekendtgørelse om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde kap. 3 og 4. Endvidere er det fortsat udelukkende lovens bestemmelser om organisering, som skal kunne fraviges ved aftale. –Som en ny mulighed for fleksibilitet anbefales det, at det yderligere skal være muligt at aftale en tværgående organisering mellem flere virksomheder i visse situationer.

Intentioner 6 Arbejdsmiljøuddannelse –Ledere og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøorganisationen skal gennemføre en obligatorisk basisuddannelse af en varighed af 3 dage. Gennemført inden 3 mdr. fra valget/udpegning. –Efter basisuddannelsen har arbejdsgiveren pligt til at tilbyde supplerende uddannelse, og arbejdsmiljørepræsentanter og ledere i arbejdsmiljøorganisationen ret til løbende supplerende uddannelse, som er målrettede deres behov. Den første supplerende uddannelse på 2 dage skal være tilbudt og kunne være påbegyndt inden for de første 9 måneder efter basisuddannelsens afslutning. De 5 første dage skal være gennemført inden for de første 12 måneder af funktionsperioden. Herefter skal der tilbydes supplerende uddannelse svarende til 1½ dag hvert efterfølgende år. –Arbejdsgiveren skal sørge for, at der udarbejdes en kompetenceplan for den enkelte arbejdsmiljørepræsentant og arbejdsleder i arbejdsmiljøorganisationen

Intentioner 7 Øvrige forhold –Hovedindholdet i de gældende bestemmelser i kapitel 3 og 4 i bekendtgørelse om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde om rettigheder, pligter, opgaver opretholdes. Uanset om en virksomhed følger bekendtgørelsens organiseringskrav eller aftalte organiseringskrav, skal disse bestemmelser overholdes. –Arbejdstilsynets håndhævelse af reglerne om arbejdsmiljøsamarbejdet på virksomheder, som er omfattet af en aftale, kan alene omfatte, hvorvidt der er indgået en rammeaftale og en lokalaftale

Konsekvenser Årlig plan for arbejdsmiljøarbejdet Kompetenceplaner Merit Møder Referater

På trapperne Efter 2010-handlingsplanen Muskel og skelet besvær Certificering af SMV Forebyggelsesfonden

Nye temaer Virksomhedens Sociale Kapital Livspolitik som vinkel (det menneskelige genom) Kollektiv beskyttelse → individualisering