Indflydelse i eller over vidensarbejde Baseret på artiklen: Indflydelse i vidensarbejde Tidsskrift for arbejdsliv, nr.2, 2007.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykisk arbejdsmiljø mellem grænseløshed og standardisering
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
Hvad påvirker medarbejdernes psykiske trivsel
Parforhold; kommunikation og seksualitet
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Ebbe Henningsen Landsformand At være pårørende – håb og muligheder.
De 10 bud Helle Hedegaard Hein
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Indhold Problemstilling Virkemidler Hvem stoler vi på?
Psykoedukation til unge i OPUS
Det grænseløse arbejde
@Lene_Baake. Brug af sociale medier i undervisningen • Projekt SME • Brug af Web 2.0 værktøjer • Belastning eller belønning? • Debat
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Nyuddannede læreres møde med det grænseløse lærerarbejde
Accelerationens fremmedgørelse
Old timers and newcomers
Stress og ledelse på sygehuset
med Jobprofil og virksomhedsprofil
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Fnidderspillet Redder SPLID MODSTAND KRIG TOMGANG Anklager Offer.
1 Rekruttering og fastholdelse • Få fat i de rigtige folk til din afdeling • Skab en spændende arbejdsform, så de har lyst til at blive.
Kommunikation / it.
Stress i det grænseløse arbejde - Har indflydelse ændret karakter?
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Uddannelsesparathed - hvad er det
Sydgården Behandlingscenter Sydgården
- Hvordan det grænseløse arbejde gør os fattige på tid, og hvordan vi skaber arbejdslivskvalitet gennem formning af tiden ALIV RUC NETVÆRK, Januar 2012.
Program Opfriske de centrale værktøjer i Den motiverende samtale
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Planlæg din Tid Planlæg din Tid med din Forever forretning.
Fremme af unges mentale sundhed
Medarbejderkonference hos Blå Kors den
JOBMÅL Tilværelsen bestemmes langt hen ad vejen af tilfældigheder, men mange forhold kan vi kontrollere gennem de beslutninger, vi træffer og de mål, vi.
Acceleration og kontroltab i det moderne arbejde
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV 7 MINUTTER OM GRÆNSELØSHED.
Styrk robustheden - forebyg stress Hvorfor og hvordan? Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse. Syd Nynne Lykke Christensen Chefkonsulent Yngre Læger.
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Stress i relation til afbrydelser. Positive afbrydelser: Afbrydelser giver ny energi og inspiration. Afbrydelserne giver variation i arbejdet. Afbrydelser.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Arbejdsmiljøforskningens bidrag til indsatsen for trivsel og sundhed Seniorforsker Vilhelm Borg Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Ole H. Sørensen Hvad er stress? Historisk perspektiv Af Ole H. Sørensen/NFA.
Træningszoner /Tri Club Denmark. Definition: Hvad er en træningszone? Et interval der afgrænser intensiteten – altså et mål til at styre intensiteten.
Ka´du klare det? Dialogredskab - Krav i arbejdet HR Arbejdsmiljø, O&P 2015.
Motivation i MED arbejde Motivation i MED arbejdet trods ugunstige vilkår, Muligt? Ja! Nemt? Både ja og nej, men absolut muligt og spændende. Hvad koster.
Videnarbejde og stress - mellem begejstring og belastning.
Vidensarbejderens særlige arbejdssituation - forebyggelse af arbejdsrelateret stress Oplæg i IDA, fredag, 27. april 2007 Christine Ipsen, Ph.d.
Hvem er videnarbejdere i dag og er stress hos videnarbejdere noget specielt? Vibeke Andersen & Anders Buch.
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Hvor stor en del af flyhavarier er forårsaget af menneskelige fejl ?
Det grænseløse arbejdsmarked og selvledelse
Hvad er vi blevet kloge på i dag?
Ansvarlig.
Budgetstatus Arbejdet med forebyggelse af stress
Innovation.
Lederlivsundersøgelse 2015
Forandringer – Arbejdspladsernes udfordring og mulighed
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Motivation af frivillige
Præsentationens transcript:

Indflydelse i eller over vidensarbejde Baseret på artiklen: Indflydelse i vidensarbejde Tidsskrift for arbejdsliv, nr.2, 2007

Stress og vidensarbejde Stress tilsyneladende udbredt hos veluddannede Men – de veluddannede er en privilegeret gruppe: Høj grad af selvbestemmelse, indflydelse, belønning og støtte Et tilsyneladende paradoks?!

Hvad er stress? Ubestemtheden ved stressbegrebet er et udtryk for en fortløbende (re)konstruktionsproces Forskellige og divergerende forståelser

Hvad er vidensarbejde? Undrekastet en konstruktionsproces: Dyb ekspertise, eller evnen til at kunne leve af at tænke, eller evnen til at tænke kreativt, eller krav om refleksivitet,kreativitet og fortolkning, eller ikke alene at have viden, men også at kunne tilegne sig ny viden hurtigt

Interesser i definition af vidensarbejde Opretholde billedet af det kreative og komplekse vidensarbejde er med til at fastholde en privilegeret position Belastningerne italesættes som grænseløst arbejde med familie/arbejdslivskonflikter

Interesser i definitionen af stress Definitionen spænder over flere forskningstraditioner der er vanskeligt forenelige: belatsningsparadigme, copingparadigme, personlighedsparadigme, psykofysiologisk paradigme

Stress et faktum, fordi… Det blev indoptaget i brede populære sundhedsforståelser Kunne indoptage mange forskellige interesser Kan indgå i mange forskellige netværker på grund af fortolkningsmæssig fleksibilitet

Krav-kontrolmodellen

De to dimensioner Kontroldimensionens to elementer: Indflydelse: frihed til at tage egne beslutninger Udvikling: variation, udvikling af færdigheder Kravsdimensionen: Tid til at udføre arbejdet, modstridende krav, overarbejde

Vidensarbejderens placering Kontroldimensionen – høj Indflydelse og udvikling høj Kravsdimensionen – høj Arbejde hurtigt under tidspres med modstridende krav

Paradoks Har vidensarbejde ændret karakter? Er indflydelse internaliseret, så vidensarbejderne svarer positivt på at have indflydelse? Er videnarbejdere ikke stressede? Har vidensarbejdere højere krav til jobbet? Betyder selvledelse en følelse af frie tøjler?

Udenfor modellen? Høje krav i arbejdet kan ikke modificeres ved indflydelse Potentielt uendelige krav betyder måske at vidensarbejder falder uden for modellen

Stressfaktorer modstridende Grænseløshed, uendelige krav og uforudsigelighed giver stress for vidensarbejdere Højt tempo og lav indflydelse giver stress for industriarbejde

Ny model? Der gerne forholder sig til andre krav i jobdesign end indflydelse Der forholder sig forebyggende til konsekvenserne af individualisering oginternalisering af høje krav og høj indflydelse