Ude i felterne / Dorete Larsen1 Summa og ændringerne i formatet Kritiske bemærkninger ud fra erfaringer i forbindelse med implementering på Statsbiblioteket.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Advertisements

Overordnet målsætning:
Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
Udbuddet af poster i DanBib og bibliotek.dk Oplæg på Fabitas temadag Fokus på Fremtidens Fælleskatalog Vejle Bibliotek, 8. maj 2008 Bodil Dalgaard-Møller,
Få besked når der sker noget nyt KFUM-Spejderne i Danmark Udarbejdet af Ib Rævdal, 13. april 2009.
Hvordan bruger jeg MinInstitution?
Forsiden 1.Denne knap bruges når du vil taste dagens resultater ind. 2.Denne knap skal kun bruges hvis du allerede har gemt data og du finder ud af at.
Roskilde Tekniske Skole
Løntermometer° Vedligehold dit lønsystem. Løntermometeret Mange virksomheder oplever, at et ellers godt lønsystem efter nogle år ikke længere har den.
Fra ’description’ til ’access’ Sammenfatning Erik Thorlund Jepsen Styrelsen for Bibliotek og Medier.
Videregående pc-vejledning Modul 12: Tekstbehandling 2 60+Bornholm.
Fra dagligstue til konsultation? Cecilie Rubow: Institut for Antropologi.
Lånesamarbejdet i Danmark - nye retningslinjer FORFRA's Fjernlånskonference 27. maj 2011 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier.
Middelfart Intern proceschef Bjarne Christensen, Syddansk Universitetsbibliotek Bjarne Christensen Syddansk Universitetsbibliotek1.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
Information / vejledning om nye muligheder for: Version Copyright DKVS -THEMCOM 1) Online adgang til Militært Tidsskrift. 2) Behandling af egne.
Katalogisering og registrering
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret oktober 2012.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret februar 2009.
Præsentation: Obligatorisk opgave 1
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Retningslinjer for Fjernlån Fjernlånskonferencen og 29. maj 2009 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier.
Avanceret Informationssøgning It-biblioteket, marts 2007 Underviser: Marie U.
Nordisk fjernlånssamarbejde? Fjernlånskonferencen på Hindsgavl 29. maj 2009 Tommy Schomacker, DBC.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
To år med funktionskoder i Danmark status, erfaringer, udeståender Temadag – Middelfart v. Hanne Hørl Hansen Bibliografisk konsulent, DBC.
Formatændringerne set fra et folkebibliotek Niels Jensen Gentofte Bibliotekerne
KVINDELIG SELVSIKKERHED
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Introduktion til indholdsfortegnelser j Tryk derefter på F5, eller klik på Slideshow > Fra begyndelsen for at starte kurset. Klik på Aktivér redigering.
Dorete Larsen Implementering af funktionskoder Erfaringer fra Statsbiblioteket Ved Dorete Larsen.
Side 1. Deltagerne i undersøgelsen Undersøgelsen af elevtilfredsheden i efteråret 2003 har principielt omfattet alle EUD-elever på såvel grundforløb som.
Vejledning til arbejdet med faginddeling af ISSN-listen (tidsskriftslisten) (Tryk F5 for skærmvisning)
Sådan skaber vi et kampagnekorps Baggrund Foreningen skal bruge flere frivillige til centrale og lokale events For fortsat at sikre midler til foreningens.
Obligatorisk projekt 5: ERP-systemer
SkoleIntra og integration med kommunale platforme - digital Signatur
Hvad er hovedforskellene mellem RDA og de nugældende danske regler
Formatændringer / praksisændringer 2009
Oplæg til workshop i forbindelse med ITIF-satsningen Oversigt over kommunale initiativer og erfaringer, visioner og udfordringer i forhold til implementering.
Danske biblioteker i Worldcat 1 DanBib-aktiviteter Fjernlånskonferencen maj 2009.
Danske biblioteker i Worldcat 1 DanBib i WorldCat Fjernlånskonferencen maj 2009 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier.
Før du starter, skal du sikre dig at du har en digital signatur. Få den gennem den ansvarlige på afdelingen (gyn:Christel Nielsen), el. bestilbestil 1.
Overskrift Max 1 linje Resultater fra ny evaluering Lars Olsen og Nikolaj Borup Rasmussen Har Sikker Trafik LIVE effekt?
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Rammeformater og indholdsformater
DKABM VERSION 2 Ændringer i DKABM-format + afledte ændringer i indekser mv. august-september 2011.
Velkommen til workshop om EASY-P
Nyt Fælles Bibliotekssystem
Data Dictionary (databaser, del 7)
Fjernlånskonference Hindsgavl 2009 Helle Brink, Statsbiblioteket
Infinit - Usability Usability test i en mindre IT virksomhed.
Videregående pc-vejledning Modul 07: Elektronisk post 60+Bornholm.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Open Library Strategy DanBib som ægte fælles/katalog - det inspirerende og berigende Per Mogens Petersen, DBC.
DanBib-møder – januar 2009 Ændringer vedr. genbrug Samarbejdet med OCLC DBC services – DanBib next generation Projekter og perspektiver v/ Per Mogens Petersen,
Terminalerklæring Tryghedskasse
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
OIM Fælles Udviklingstargets | Side 1 Fælles udviklingstargets Analyseopgave Resultatet bliver en tilføjelse/rettelse i OIM-bilag A.2 Udføres med fokus.
Brug af hjælpetekst ved ordination af perorale antikoagulantia (VKA) og ved epikriseskrivning Medicinsk afdeling Kolding sygehus 28.April 2014 John Buch.
Danske Tidsskrifter Nationalbiblioteket/ Pligtaflevering 3 bibliotekarer og 1 studentermedhjælper.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Stormøde for økonomi på AU
Grundlæggende DW, HTML, CSS, udskæring.
SPS Ny procedure for opmærksomhed og ansøgning. Problemstillingen er –Forskel på rettigheder i kommunalt regi og i ungdomsuddannelserne –Derfor er der.
Formularer (Access, del 3). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller Vi.
Vild med data – især dem, der ikke forsvinder PID-projektet Susanne Weimann, Det Administrative Bibliotek, 21. marts 2014.
Udmøntning i praksis Den danske RDA-profil
Seminar, den 20. april 2017 Præsentation af Parasollens USB-Pind.
Bibliografiske poststrukturer i fbs-samarbejdet
Modul 07, Elektronisk post
Præsentationens transcript:

Ude i felterne / Dorete Larsen1 Summa og ændringerne i formatet Kritiske bemærkninger ud fra erfaringer i forbindelse med implementering på Statsbiblioteket

Ude i felterne / Dorete Larsen2 Forløbet Ændringer til DM2 publiceres DBC melder på Bibliotekssystemleverandørbloggen at nye felter tages i brug Medio april begynder de nye koder at optræde i WorldCat- posterne …

Ude i felterne / Dorete Larsen3 Og så får vi travlt Der er ikke på det tidspunkt lavet en ny udgave af praksisreglerne (udkommer ) DBCs vejledning til folkebibliotekerne er ikke udkommet (kommer først ) BoM har ikke udgivet en vejledning til felternes benyttelse (og det er der stadig ikke …) Der er ikke offentliggjort ændringer til Bilag F til Katalogiseringsreglerne (Fremvisningformater. Tegnsætning i beskrivelsen) (og det er der stadig ikke …)

Ude i felterne / Dorete Larsen4 Indhentning af dokumentation Katalogiseringsreglerne er ikke opdateret med nye eksempler (sker juni 2009 iflg. kolofonen) – der er nu følgende sætning: »1.1F1a Citerede ophavsangivelser kan erstattes af opslag på personer og korporationer. Opslagene suppleres i så fald med en angivelse af funktion. Listen over koder til angivelse af ophavets funktion findes i danMARC2 Bilag J - Funktionskoder for ophav.Bilag J - Funktionskoder for ophav. » *a Bodelsen *h Anders *4 aut » *a Campbell *h Malcolm J. *4 edt Forslagene som har været behandlet i Bibliografisk råd, ligger ikke på Styrelsens hjemmeside (men vi får sendt en udgave – som dog ikke behandler delfelt 4 og felt 720 i noget særligt omfang) Vi får tilsendt en ufærdig udgave af praksisreglerne og går igang

Ude i felterne / Dorete Larsen5 Positive ting ved ændringerne Funktionskoder give større mulighed for at lave sprogversioneringer i brugergrænsefladen Man har en bedre mulighed for at lave fremvisninger, der ikke benytter ISBDs lidt stive præsentationsform (men kun for de nye poster)

Ude i felterne / Dorete Larsen6 Lidt fakta Vi havde for et par dage siden i alt katalogiseringer i bibliotekssystemet, hvor de nye delfelt 4 eller felt 720 forekommer – alle genbrugsposter Det er derfor vigtigt for os ikke at skulle lave tilretninger i posterne Vi benytter DBCs konverteringer af Marc21-poster

Ude i felterne / Dorete Larsen7 Princip for fremvisning på SB Hvis et af felterne 100, 700 har et delfelt 4, vises de alle. Hvis et af felterne 110, 710 har et delfelt 4, vises de alle. Felt 720 vises altid. De vises så vidt muligt ligesom 245 e (som altid vises) /f (som vises i lang visning) og med samme tegnsætning Måske bliver vi klogere i dag

Ude i felterne / Dorete Larsen8 Hvordan har vi implementeret det? Når alt er, som vi forventer: Eksempel Og i MarcMarc

Ude i felterne / Dorete Larsen9 Og så alle varianterne, som vi ikke alle håndterer pænt Flere forfattere med samme funktionskode EksempelEksempel – og i MarcMarc Både delfelt b og delfelt 4 i samme felt (WorldCat-poster) (vi viser derfor ikke b) Både 245 delfelt e/f og 7xx delfelt 4 Eksempel – og i MarcEksempelMarc Både 7xx-felter med delfelt 4 og uden delfelt 4 Eksempel 1 – Marc; Eksempel 2 - MarcEksempel 1MarcEksempel 2Marc

Ude i felterne / Dorete Larsen10 Hvordan implementerer man … Citat fra formatets bilag J: I poster konverteret fra MARC21 kan der dog forekomme koder, der ikke er indeholdt i nedenstående oversigt, men kun i Library of Congress’ ”Marc Code List”.

Ude i felterne / Dorete Larsen11 Formål med 720? Felt 720 Ukontrolleret navn som søgeelement a personnavn, efternavn eller fornavn alene h personnavn, fornavne k korporationsnavn o uspecificeret navn 4 G kode for ophavets funktion g kode for...[et al.] Hvorfor har DBC valgt ikke at invertere personnavne?

Ude i felterne / Dorete Larsen12 Hvordan katalogiserer man … Hvis man har et forfatternavn i en anden form i publikationen Hvis man vil kombinere delfelt 4-metoden med navne, der ikke behøver gentages fordi de allerede fremgår af beskrivelsen (f.eks. står i 248)

Ude i felterne / Dorete Larsen13 Øvrige formatændringer 008-koder for fiktion/nonfiktion mv - Uproblematiske at indføre