GMO og fødevarer Erling Jelsøe

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvor meget bestemmer EU?
Advertisements

Fødevarer Hver time dør 1000 mennesker af sult, eller sygdomme forbundet med sult. Hverdag går over 800 millioner mennesker sultne i seng og næsten halvdelen.
Berit A. Faber September Bioteknologiens udfordringer til forskningsetikken.
REACH Status for forhandlingerne i EU
PEST Analyse værktøj.
HVAD ER FREMTIDEN FOR EUROEN? Mogens Ove Madsen Folkeoplysningens Hus, Aarhus, den 2. juni
Rådet for Etniske Minoriteter
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Dansk Landskabsøkologisk Forenings 20. årsmøde
Fuldkommen konkurrence
2 Eksterne forhold Oversigt
5. November 2013, Kulturstaldene, Forsamlingshuset, Halmtorvet
EU-indsaten for administrative lettelser1 Indsatsen for at lette byrderne i EU Anders Bering Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering.
Overbefolkning og migration
First Hotel Copenhagen, November 2012 Karl Iver Dahl-Madsen Formand for Dansk Akvakultur Medlem af Primærbestyrelsen i L&F Formand for Instituttet for.
Lovgivning for dyrkning af genetisk modificerede planter i EU
Projekt under: ”Naturfag for alle”
Velkommen Hvorfor er vi her i dag. Hvad skal vi lave i dag? Hvad er EU?
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Grænseoverskidende sundhedsydelser - en EU beslutning Oplæg ved Ole Christensen Medlem af Europa-Parlamentet (S)
Samfund og teknologi (B-niveau)
Slide No. 1 Biologiske løsninger Fra Novozymes August 2006.
Generelt Hvor i processen er vi med EU Kemikaliepolitikken?
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Samfundslære: Styreformer
Intro og Problemformulering
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Har dansk landbrug stadig brug for en fælles landbrugspolitik?
- Genteknologi Perfektionisme eller forbedring?
-Gensplejsning Kristian og Christian 9.ID
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
VANDMILJØINDSATS I DANMARK – RESULTATER OG UDFORDRINGER
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Er det uetisk at bruge korn til energiformål? Kathrine Hauge Madsen Christian Gamborg Peter Sandøe.
EU: mere magt, mindre deltagelse Demokraticafé, Niels Brock, København, 2. december 2010.
EU’s demokrati – hvem bestemmer? Gammel Hellerup Gymnasium 16. Januar 2014 Rasmus Nørlem Sørensen Oplysningsforbundet DEO.
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
”Social dumping” indenfor luftfart Keld Ludvigsen Vicedirektør SOLA Konferencen 2014.
Seminar mandag den 29. oktober 2007: Nanoteknologi – er der risici for sundhed og miljø? Hvordan skal det reguleres i Danmark og EU? Hvad siger forbrugerne.
Emballage og Transport 1 Fokus på logistik, transport og distribution Modul 2 Teknologisk Institut Emballage og Transport.
Formål og baggrund Jørgen Larsen. Grunden til at en revision af Biociddirektivet var nødvendigt  Lukke smutveje (”loopholes”) og fremme fri handel samt.
Den digitale Leg Oplæg Teknologi er alt det, der er opfundet efter du blev født…
Global Biodiversity Information Facility GLOBAL BIODIVERSITY INFORMATION FACILITY Hugo von Linstow Seminar om DanBIF & Amternes Naturdata 8. November 2004.
- Global islamistisk terrorisme
1 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Hvordan ser fremtiden ud for boligmarkedet v/ Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter / BL Kredsmøde.
Europæiske samarbejdsudvalg EU og arbejdsmarkedet F 8. Skandinaviske Transportarbejderkonference 8. oktober 2004 i Helsingør - Danmark F Europæiske samarbejdsudvalg.
Plantekongres 2006 kontorchef Hanne Kristensen,
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
Arbejdsmarkedets parter og politik – familie-arbejdslivsområdet i kontekst Mikkel Mailand Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og OrganisationsStudier.
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Sygefravær RMU temadrøftelse den 17. juni 2010.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Lov om dyrkning m.v. af genmodificerede afgrøder Hvordan og hvorfor?
RECTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN AARHUS UNIVERSITET REKTOR LAURITZ B. HOLM-NIELSEN UNIVERSITETERNE I FREMTIDEN.
Mediebilledet - Massemediernes rolle i det sen-moderne samfund

Gymnasierådet – 11. marts 2008 Evalueringer af gymnasiereformen Forsøg med digitale eksamensopgaver Forsøg med nyt bioteknologifag i stx og htx.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Hvad kan vi med bioteknologi, som vi ikke kunne før? Søren A. Mikkelsen Danmarks JordbrugsForskning Plantekongres 2006.
1 Danmarks Miljøundersøgelser – Afdeling for Terrestrisk Økologi EU’s Jordkvalitetsdirektiv- Plantekongres januar 2005 Herning EU’s Jordkvalitetsdirektiv.
Miljøplanlægning og forvaltning Miljøplanlægning 1. Kursusgang Mandag den 12/
Miljøprioritering ? Per Christensen Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Rørvig 2. oktober 2003.
Danmark i en global verden Dansk Industri 28.okt. 15 Danmark i en global verden Seniorchefkonsulent Allan Sørensen.
Uddannelse til bæredygtig omstilling Universiteternes bidrag Ulrik Jørgensen, prof., centerleder DIST, Aalborg Universitet København 1 Ulrik Jørgensen.
En lille morgensang
Nyt læreplansmål – ny lærebog
Thomas Senderovitz, direktør
Energiens infrastruktur – ejerskab og demokrati
Præsentationens transcript:

GMO og fødevarer Erling Jelsøe Institut for miljø, samfund og rumlig forandring, Roskilde Universitet, 25. November 2010

GMO og fødevarer Det globale udsyn Et historisk tilbageblik: dynamikken omkring politik, regulering og samfundsmæssige aktører i den danske udvikling Befolkningens holdninger som vejrhane for debatten Øl som eksempel Nogle globale konsekvenser

Historien om GMO 1973: første vellykkede forsøg med gensplejsning 1973-75: Asilomar-konferencerne: selvregulering i det videnskabelige samfund 1970’erne i Danmark: Politisk ønske om A-kraft i Danmark og den folkelige modstand. Det ultimative resultat var folketingets beslutning om ikke at indføre A-kraft i Danmark 1983-84: Novo og Nordisk Gentofte markedsfører de første gensplejsede produkter (insulin og humant væksthormon) 1986: Den danske lov om miljø og genteknologi. ”Verdens første lov om genteknologi”, restriktiv regulering af genteknologi, ”forbud” mod udsætning af gensplejsede organismer i miljøet 1986-87: Etablering af TeknologiNævnet (og Etisk Råd). Initiering af debatten, efter at loven var vedtaget. Initiativer med borgerinddragelse omkring ny teknologi

Historien, fortsat 1990: EU-direktiver om udsætning og indesluttet anvendelse af GMO 1990-1996: relativ stilstand i kontroverserne omkring genteknologi – som om strategien havde været en succes 1996: første gensplejsede afgrøde på markedet: Monsantos Round-Ready Soya (herbicid-resistent). Debatten blusser op på ny (med Greenpeace som fremtrædende aktør) En planlagt revision af udsætningsdirektivet trækker ud og det endelige resultat i 2001 bliver modsat de oprindelige intentioner mere restriktivt ind det forrige direktiv 1999-2003: Moratorium for godkendelse af nye GMO’er i EU indtil det nye lovgivningskompleks var på plads

Historien, de sidste faser Nye initiativer vedrørende etik og borgerinddragelse Sameksistens som politisk tema (2003-?) En række sager om godkendelse i medfør af de nye regler: nogle lande nægter at godkende… 2010: Kommissionen foreslår, at de enkelte lande selv skal beslutte om de vil tillade dyrkning af nye GMO’er. Men det er stadig Den Europæiske Fødevaremyndighed (EFSA), der godkender. Forslaget er endnu ikke vedtaget. 2010: Det kommer tilsyneladende som en overraskelse i den danske debat, at vores husdyr fodres med gensplejset sojaprotein i store mængder

Befolkningens holdninger Holdningsmålinger som ”aktør” i debatten om GMO Politikerne og legitimiteten Opinionsmålinger som kampfelt: tesen om vidensunderskud som forklaringer på holdninger til teknologi og videnskab Et kultursammenstød mellem eksperterne og de fremherskende forståelse af videnskaben blandt ”almindelige” mennesker Eksperterne er også aktører og deres viden er ikke neutral

Øl som eksempel Bryggeribranchen og ny teknologi: konservatisme og strukturel udvikling Bioteknologien i 1970erne: eksterne enzymer ”Råfrugt”: problemet med råvaren Da betegnelsen ”råfrugt” forsvandt fra emballagens ingrediensliste Budweiser og den gensplejsede ris Carlsberg laver GMO-fri øl, men dyrker gensplejset byg i sine laboratorier

Hvor mange mennesker kan brødfødes ved dansk fødevareproduktion?   Kilde: Kristian Thorup-Kristensen: Kunsten at brødføde verdens befolkning, Aktuel Naturvidenskab nr. 5, 2010

Faktorer af betydning for fødevareproduktionen Inddragelse af landbrugsjord til udvikling af byer, industri, veje, m.v. Klimaforandringer Anvendelse af afgrøder til bioenergi m.v. Stigende konkurrence om begrænsede vandressourcer Ødelæggelse af landbrugsjord som følge af erosion, tilsaltning og ørkendannelse Fødevare- og vandspild Mangel på ny jord, fældning af regnskov

Argentina som eksempel