Ledelse og menneskesyn

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Domstolene i det sydlige Jylland
Advertisements

Workshop om IT-strategi 12/ Hvorfor •Den offentlige sektor reagerer på mange forskellige impulser, bl.a. fra borgerne, erhvervslivet, internationale.
Velkommen Ledelse og kommunikation ?
Værdigrundlaget i Greve
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
Kapitel 3 Problemstillinger Håndtering af store datamængder
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Ledelse og menneskesyn
Revideret UDDANNELSE 1. JAN 2013
Produktion og Logistik
Virksomheder – Leavitt’s model
Præsentation af resultater fra elev-trivselsundersøgelsen i Team X 2
Jeg støtter barnet ved:
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Alle kan varetage en lederrolle – men få kan varetage den godt!
Lektion 8 Ledelse chj-10-8.
Ledelse Består i et samspil mellem mennesker, for at nå
Udgangspunktet er, at der ikke findes nogen rigtig ledelsesform
Ledelse af medarbejdere
Ledelse Lederopgaver Topledelse Strate-giske niveau Taktis-ke niveau
I de efterfølgende tre teorier er vigtigt at forstå begreberne
Ledelse Samarbejde Motivation
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Virksomheder - definition
Kap. 8: Butikchefens adfærd – adfærdsprofil (Whole Brain)
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Uddannelsesparathed - hvad er det
Læringsstile i gruppearbejde
- Hvad kan I forvente som forældre?
Fællesskab for kommunen som en attraktiv arbejdsplads Direktør Helle Bro Social og Arbejdsmarked Holstebro Kommune Januar 2012.
Empowerment og sundhed
Forbedre indtjeningen  Sikkerhed på markedet Udvikling Green card medarbejdere Virksomheden.
Projektledelse.
Nye fagprofessionelle lederroller
Den fremsynede virksomhedsledelse Hvilke udfordringer har Danmarks almene boliger? Styringsreform Moms på administration Konkurrenceevne Boligerne.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Arbejdsgruppens udviklingsstadier
Team En gruppe er en samling mennesker, der Har fælles mål
Projektledelse.
Fremtidssikring af beboerdemokratiet – hvor er de unge henne?
Gruppeudviklingssamtaler
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Henning Boddum Mobil tlf Kordegnenes Årsmøde Velkommen til Strategi og Social kapital.
To konkurrerende diskurser i interventioner ift. Arbejdsmiljø/stress
Ledelse Lederopgaver Instrumentelle – varetagelse af den faglige side af arbejdet planlægning og kontrol Emotionelle – forholdet til og mellem medarbejderne.
Noter til emnet Kultur/Max Weber v/ Knud Erik Jørgensen
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Menneskesyn Hvad rapporten siger om menneskesyn
Den lærende organisation
Kontekst: - Kolding Kommunes tilbud for elever med autisme.
Projektstyring og Projektledelse
Frivillighed på kommando findes ikke
Selvledelse (Empowerment)
Ledelse Lederopgaver Topledelse Strate-giske niveau Taktis-ke niveau
Videnledelse i projekter
Sportsmanagement November 2008
Virksomhedens sociale kapital Selskab for Arbejdsmiljø 8. Oktober 2008 Kristian Gylling Olesen Ph.d.-studerende Eva Thoft/ Arbejdsmiljøkonsulent/Grontmij.
Organisationsteori Taylorisme
Menneskesyn Hvad rapporten siger om menneskesyn
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
.. Opbrudskulturen Styres ved delegering Situationer er komplekse og uforudsigelige (Standardisering af resultatkrav) Orientering mod markedets udvikling.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Hvad kan du gøre for at få jobbet?
Brugerinddragelse Aktivt socialt arbejde
Virksomhedens ledelse og medarbejdere
Kapitel 12 - Organisationsstruktur
Nye muligheder og potentialer
Præsentationens transcript:

Ledelse og menneskesyn

Dafoloforlag.dk

Menneskesyn ifølge McGregor Menneskesyn betyder en persons opfattelse af og tro på almene menneskelige egenskaber. Ens menneskesyn er for det meste ”indbygget” i en person, som igen stammer fra den arv man har og det miljø man kommer fra, nogle vil sige; ”man som man er” ! McGregor og menneskesyn Menneskesyn ifølge McGregor

X-teori Y-teori Lederen kan have den overbevisning, at: Gennemsnitsmennesket føler ubehag ved arbejde og helst vil undgå det, og derfor må medarbejderen tvinges, dirigeres og kontrolleres for at gøre en passende indsats for organisationen De fleste mennesker foretrækker at blive dirigeret, ønsker at undgå ansvar og ikke er særligt ambitiøse. Det vigtigste er tryghed Det at arbejde er lige så naturligt som leg og hvile Mennesket kan styre og kontrollere sig selv Mennesket – under de rette omstændigheder – accepterer og søger ansvar Evnen til kreativitet og opfindsomhed snarere er hyppig end sjælden

Ledelsesformer Autoritær ledelse Demokratisk ledelse Laissez-faire ledelse Situationsbestemt ledelse

Den autoritære ledelsesform er kendetegnet ved, at lederen fastlægger mål, udsteder ordrer og bygger sin autoritet på magt. Den demokratiske ledelsesform er kendetegnet ved, at lederen i vid udstrækning inddrager medarbejderne i beslutningsprocesserne. Den demokratiske leder baserer primært sin autoritet på viden. Ledelsesformen Laissez-faire er kendetegnet ved, at lederen begrænser sig til at sætte medarbejderne i gang med arbejdet, hvorefter de overlades til sig selv. Situationsbestemt ledelse består i at vælge den ledelsesform, som passer bedst i en given situation.

Sammenfatning af ledelsesformer Autoritær ledelse Lederen kan alene administrere, straffe og belønne Giver kun de informationer, som er nødvendige for at kunne udføre arbejdet Demokratisk ledelse Involverer medarbejderne i målsætning og beslutning Medarbejderne har medindflydelse og reel medbestemmelse Giver så mange informationer, som det er muligt Er behjælpelig Laissez-faire ledelse Lederen tildeler opgaver uden yderligere information Medarbejderne må selv finde løsningen Lederen griber ikke ind Situationsbestemt ledelse Vælger den ledelsesform, der er den bedste i en given situation Lederen tilgodeser, at der skal løses opgaver

Ledelses niveauer Ledelse findes på 3 niveauer; Strategisk niveau: op til 3 år i fremtiden Taktisk niveau: uger til 1 år i fremtiden Operativt niveau: typisk her og nu og op til en uge i fremtiden. Startegisk Taktisk Operativt

Schein og menneskesyn Det rationelle menneske Det sociale menneske Det selvrealiserende menneske Det komplekse menneske

Det komplekse menneskesyn

Lederristen – en måde at måle hvor virksomheden ligger

HR er; Human Ressource også kaldet HR HR er en stabsfunktion i organisationen Personalepleje Personaleudvikling herunder Elevuddannelse Efteruddannelse Firmafester Tilfredsundersøgelser Personlighedstest Medarbejderudviklingssamtaler Direktør HR Produktion Lager Salg Et organisations diagram